+420 730 235 493

Sběr semen

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 18. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pokud již na zahradě pěstujete letničky a jiné okrasné rostliny a zajímá Vás i rozmnožování pomocí semen, tento text je určen právě Vám. V příštím roce si dopěstujete množství svých vlastních rostlin. Většina druhů si ponechává vlastnosti mateřské rostliny, což umožňuje získání identických rostlin. Stačí včas a správně sesbírat a uskladnit semínka a jaro může začít právě výsevem.

Sběr semen

V tomto období právě dozrávají semena letniček, které je dobré včas sklízet a sušit. Sklízejí se pro zachování druhu nebo možnosti pěstovat tyto druhy na záhoně i příští rok, nebo jen tak pro potěšení z pěstování. Předpěstované rostlinky se dají sice zakoupit, ale o to větší radost z nich máte, pokud projdou přes vaše ruce od semínka k dalším semínkům.

Velmi dobře se sbírají semena lichořeřišnice, hrachoru, měsíčku, cínie a aksamitníku. Semena sbírejte jen ze zdravých rostlin a semena již suché a vyzrálé. Semena většiny letniček při dozrávání vypadávají, proto je důležité vystihnout správný čas na sklizeň. Můžete sušit i odstřižené části rostlin spolu s květem a ještě ne zcela dozrálé semenem.

Nasbíraná semena sušte jednotlivě podle druhu na stinném místě a uskladňujte podobně jako bylinky v papírovém sáčku s označením. Poznačit si můžete druh, případně kultivar, barvu, výšku rostliny a datum sběru, případně jen rok.Uskladnění semen

Semena by se měla sbírat z květů plno kvetoucích v letním období, ne na jeho začátku ani na konci léta, případně na podzim. Hrozí zde slabé opylení rostlin a to by mělo dopad i na kvalitu semene. Semena sklizená už na podzim by nemuseli dozrát.

Pokud chcete sbírat semena macešek, sbírají se ještě téměř neotevřená. Jsou velmi pukavá a vystřelují do okolí. Vložte je do papírového sáčku, do kterého uděláte větší jehlou několik dírek a kapsu umístěte na slunce. Uslyšíte pukání a otevírání tobolek a vystřelování semínek, které zůstanou přímo v kapse. Vysévají se v červenci.

Může se stát, že příští jaro na záhonech najdete mladé rostliny letniček, vzrostlé z vypadaných semen. Tyto sazenice budou silnější než předpěstované a proto je vhodné je na záhoně ponechat a případně je jen zpřetrhat a později prosadit. Takto Vám rychle vyroste měsíček, kosmos, aksamitník, amarantus.

 

Vyberte si z nabídky letniček nebo trvalek a příští rok si je dopěstujete ze semen

 

Pokud nechcete, aby se semínka vysemenila do půdy, sesbírejte květenství dříve a nechte je vysušit a dozrát nebo na některé druhy natáhněte starou punčochu. Ochráníte větší semena před náletem ptáků, zejména slunečnice a barevné kultivary.

Sebrat jednoduše můžete i semena trvalek a dvouletek. Pokud byste si chtěli vytvořit směs barev a druhů na letničkový záhon, semena nejdříve sušte zvlášť podle druhu a barvy, možná i výšky a až pak je ve stejném poměru smíchejte.

Už příští jaro můžete mít vypěstované krásné rostliny, z vlastních semen. Semena pravidelně kontrolujte, aby neplesnivěly a dostatečně je usušte.

TIP: Přečtěte si také článek o zeleninových semínkách k výsadbě.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: výsev semen
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty