+420 730 235 493

Zahrada v březnu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 2. března 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jaro nepřichází pouze v podobě rozbředlého sněhu a oteplováním, ale i optimismem a množstvím energie a nápadů, které určitě najdou své místo v zahradě i v interiéru. Je to první jarní měsíc, který dokáže překvapit teplotami i mrazy. Vývojem zimního období v tomto roce jsou určitě více zahrádkáři a pěstitelé zmateni, proto nejsme schopni vůbec předpokládat, co nás čeká.

Zahrada v březnu

V každém případě platí prodlužování dnů a s příznivým počasím se na záhonech vyskytují jarní efemérní jako sněženky a krokusy. To je neklamný znak toho, že zima jako roční období pomalu odchází a přenechává žezlo příjemnému, barevnému jaru, plné síly, svěžesti, vůní a samozřejmě přípravných prací v zahradě.

Práce na zahradě v březnu

I když Vás to už pár měsíců láká hrabat se v zahradní půdě, přírodu neoklamete. Termíny setby a výsadby volte velmi pečlivě. Není důležitý datum ale teplota půdy. Pozdější výsev do připravené a teplejší půdy přináší více užitku než urychlená setba do nepříznivých podmínek. Na ochranu brzkého výsevu nebo výsadby můžete použít bílou netkanou textilii, na konkrétní zasetou plochu nebo vysazené rostliny.

Okrasná zahrada v březnu

Jaro se probouzí nejen na zahradě ale i v nás. Po šedé a suché zimě se těšíme na svěží zelenou a množství barevných jarních květin, které provoní kouty v zahradě i náš interiér.Rostliny v březnové zahradě

- nevyhnutelně zkontrolujeme rostliny po zimě

- řízkováním rozmnožujeme muškáty, rozmarýn, chryzantémy

- předpěstujeme letničky, dvouletky, trvalky

- předpěstované letničky ve sklenících pikýrujeme

- podle nástupu jara odkrýváme a řežeme růže, přihnojujeme, ideálně na konci měsíce

- řežeme zejména velkokvěté keřové růže, čím méně pupenů zůstane, tím silnější budou výhonky a větší květy, děláme silný hluboký řez

- růže polyantky řežeme mírně, popínavým růžím odstraňujeme jen loňské koncové květenství.

- vysazujeme okrasné rostliny s opadavým listem

- pročistíme, sestříháme trvalky na záhonech, v ideálním čase je odkrýváme

- stříháme stébla okrasných trav

- odstraňujeme suché liány z popínavých rostlin, suché části z vřesovců

- dokončíme tvarování živých plotů a stromků na tvarování

- vyčistíme a ošetříme trávník po zimě, případně připravíme plochu na nový výsev

- provzdušňujeme trávník, pokud je v něm mech, znamená to, že půda je utlačená

- připravujeme nádoby, substráty pro výsadbu balkónových rostlin

- cibuloviny, které byly rychlené, necháme zatáhnout a umístíme je na tmavé a chladné, suché místo

- upravujeme chodníky a jiné nezpevněné plochy

- připravujeme plochy na nové výsadby

- podle počasí odstraníme kryty ze skalek, abychom dali prostor tlačícím se cibulovinám

 

Zvláštní kapitolu tvoří trávník, důležitá dominanta a nejzelenější plocha na zahradě. Pokud jste si během obhlídky všimli, že místo trávníku už máte na zahradě mech, je nejvyšší čas zasáhnout a sáhnout po provzdušnění. Mech se v trávníku tvoří zejména v zastíněných částech zahrady, pokud je nadměrné vlhko a také, pokud je na ploše již nepropustná svrchní vrstva půdy, případně špatná drenáž. Likvidace může trvat více než jednu sezónu, ale začít můžete právě teď vyhrabáním stařiny, provzdušněním vrchní vrstvy, proříznutím starých travnatých koberců a dále zvolením optimální zálivky a poměru živin.

Březnové práce v ovocné zahradě

Tento měsíc patří mezi ty důležitější, ve kterých se odráží i množství a kvalita sklizně na ovocných dřevinách a keřích. Správným termínem a správným řezem ovlivňujete násadu plodů.

- pokračujeme v řezu jádrovin, po oteplení řežeme peckoviny

- co nejdříve ukončíme řez révy

- ošetříme porosty jahod, odstraňujeme suché části, listy, překopeme záhony

- postřikem ošetřujeme broskve proti kadeřavosti

- kontrolujeme uskladněné ovoce

- vysazujeme ovocné stromy

 

Zeleninová zahrada v březnu

Ideální čas pro všechny pěstitele - zelináře. Ten sice již začal v průběhu února ale právě teď je čas vyběhnout i do zahrady a připravit vše na vnější výsevy.

- připravíme záhony pro výsev zeleninových semen

- předpěstujeme košťáloviny, plodovou zeleninu

- podle počasí vyséváme do volné půdy ředkvičky, karotku, petržel, špenát, cibulku, česnek

- koncem měsíce salát, časný kedluben

- ve fóliovníku vysazujeme salát a košťáloviny

- stále kontrolujeme uskladněnou zeleninu

- v teplejších oblastech na Josefa vysazujeme rané brambory

- na ochranu před mrazy používáme bílé netkané textilie


Skleníky a fóliovníky

Ať už hledáte prostor pro „překlenutí“ zimního a jarního období nebo je plánujete využívat pravidelně, skleníky a fóliovníky jsou určitě něco, co se na zahradě vyplatí mít.

SkleníkyPatří mezi drobné architektonické stavby v zahradě a u mnoha pěstitelů mají své stabilní místo. Bez nich si nedovedou představit pěstování teplomilné zeleniny, exotických květů či jednoduché rozmnožování dřevin, díky příznivým klimatickým podmínkám, které v nich panují.

Během celého roku, pokud jde o vytápěný skleník, tak dokážete zazimovat exotickou flóru a velmi brzy dopěstovat křupavou papriku či salátové okurky. Pokud máte vhodný prostor, neváhejte a využijte ho na umístění skleníku nebo fóliovníku, který má dočasné využití ale svou roli si určitě splní. Na trhu je dostatek velikostí a tvarů skleníku, proto máte možnost si vybrat přesně typ, který Vám bude vyhovovat a vejde se do vaší zahrady. Orientovaný by měl být delší stranou ve směru sever - jih, aby na něj slunce dlouho svítilo.

V blízkosti by se neměly vyskytovat žádné velké stromy, aby nehrozilo rozbití skel v případě silného větru. Špičkové skleníky jsou plně automatizované, co se týče topení, temperování, větrání, stínění, závlahy, zamlžování. Jen vysazovat a sklízet zeleninu musíte Vy. Nepotřebujete však takový skleník. Stínění se dá vyřešit rohožemi, nátěrem, větrání manuálním otvíráním oken a dveří, závlahu hadicí nebo kapkovou závlahu dokážete udělat i sami.

Skleník urychlí nástup sklizně

Dbejte na správné záhony, drenáž, vhodný substrát. Rostliny můžete pěstovat na zemních záhonech nebo na vyvýšených záhonech a pracovních stolech. Ve skleníku si dopěstujete sazenice salátu, rajčat i paprik, tykví i okurek.

Fóliovník je obdobná konstrukce, která je o něco labilnější, jednodušší a má menší životnost. Používá se k urychlení pěstitelské teplomilné plodové zeleniny. Fólie na něm musí být kvalitní, aby něco vydržela. Ve fóliovníku se daří rajčatům, paprikám, okurkám i salátu. Díky vlhkému mikroklimatu a dostatečnému teplu se však mohou vyskytnout i různé choroby a škůdci.

Kutilové si umí tuto stavbu vytvořit svépomocí. Je to v poslední době i nutnost jak se počasí  střídá s extrémním horkem, zimou, deštěm i větrem. Nebojte se jít do něčeho nového. Začátky jsou sice těžší, ale pokud dodržíte hlavní zásady, budete sklízet jen úspěch a úrodu.

Prací v zahradě v tomto období je mnohem více ale Vy sami časem zjistíte, co všechno stíháte, co je pro Vás prioritou, co už musíte. Tak přivítejme jaro, ať se jí v zahradě líbí, příští měsíc jí bude patřit už naplno. Pro jistotu si ještě připomeňte, jestli jste v posledním zimním měsíci stihli všechny práce.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu