+420 730 235 493

Bylinky na čaj a na koupel

Vytisknout
Autor: Ute Rodermond, Blu-Blumen 25. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Bylinky nejsou vhodné jen pro dochucení jídel, nebo pro výrobu bylinného oleje a octa, ale také pro přípravu léčivých čajů a dobře slouží také k přípravě přísad do koupele.

Bylinky na čaj

Bylinková koupel

Právě po stresujícím snu, bylinková koupel dokáže divy. I v dávných dobách bylo známo, že teplá koupel obohacená o aromatické byliny, udělá dobře po těle i na duši. Aplikace je také docela jednoduchá. Vše, co potřebujete, jsou dvě hrsti čerstvých bylinek a bavlněné kapsa. Byliny se umístí do kapsy a ponoří do vařící vody po dobu asi 10 minut. Pak se přidá koncentrát do vodní lázně.

V teplé vodě bylinky uvolňují své éterické oleje. Zde se spojuje opojný účinek vůně s pozitivními regeneračními nebo léčivými vlastnostmi rostlinných složek. Na uvolnění se používá například pomerančový tymián. Má pozitivní vliv na dýchací soustavu. Jeho svěží pomerančové aroma zvyšuje očekávání příjemné relaxační koupele.Čaj z bylinek

Také, ananasová šalvěj spadá do této kategorie. Měla by působit proti kašli a na vykašlávání. Ale i listy získané z keříku máty a eukalyptu pomáhají při nemocech dýchacího ústrojí. V úzkosti, neklidu nebo proti bolesti hlavy a migrény se osvědčila levandule.


Vyberte si léčivé bylinky z naší aktuální nabídky


Kdo vyhledává čerstvou citrónovou vůni, sáhne po citronové verdeně. Taková koupel je uvolňující a osvěžující zároveň. Budete brzy klidní a bez únavy.

Jako alternativu k bylinné koupelové soli si můžete samozřejmě také připravit vlastní bylinné směsi. Fantazie nezná mezí. Jen vyzkoušejte své štěstí a objevte tu nejlepší směs pro sebe. Bylinnou koupel můžete zjemnit tak, že na hladinu vysypete několik sušených okvětních lístků, například z růží. Takto nestojí nic Vaší "mini-dovolené" v cestě.

Bylinky na čaj

Pokud potřebujete jen malou 5 minutovou relaxační přestávku, můžete dosáhnout regeneračního efektu bylinkovým čajem. Rychle se dá připravit a můžete také dosáhnout léčivých účinků. Listy grapefruitové máty např. šíří svěží, ovocně-kyselou chuť.


V našem eshopu najdete i semena bylinek


Připomínají čerstvě vylisovaný nebo rozřezaný grapefruit. Grapefruitově tonikový čaj osvěží zejména v horkých letních dnech. Listy ovocné šalvěje vyniknou optimálně v čerstvé infuzi ovocných čajů, ať teplých nebo studených. Skvělé jsou pro děti! Mimořádně dobře zahánějící žízeň  nealkoholický nápoj pro horké letní dny můžete vykouzlit z marocké máty. Po ochlazení v lednici do něj přidejte trochu citronu. To také dodá svěží ovocnou chuť.

Smoothie - čerstvé zelené osvěžení s energií

 Ať už jako jídlo na nastartování dne, malé rozveselení v kanceláři, zahnání hladu nebo osvěžení po cvičení: zelené smoothies jsou chutné, zdravé a mají nízký obsah kalorií.

Jsou obvykle vyrobeny ze zelených listů a ovoce. Zelené listy - to jsou saláty, jako je hlávkový salát, listový salát, listy mrkve, červené řepy a různých odrůd zelí. Pak jsou tu zahradní bylinky, jako bazalka Tulsi, citrónová meduňka, houbová bylinka, česneková tráva, jiaogulan - bylina nesmrtelnosti, koriandr nebo Brahmi. Obsahují velké množství alkaloidů, saponinů, hořkých látek a tříslovin. Pomáhají trávení, stimulují imunitní systém, působí anti-bakteriálně a protizánětlivě, snižují hladinu cholesterolu a podle dostupných zdrjov mají různé další účinky.

Už středověká lékařka Hildegarda von Bingen používala ve svých terapiích mnoho různých bylin. Listy šťovíku jsou skutečnými zdravými bombami. Obsahují vlákninu a hodně minerálů. To vše dělá ze zelených "smoothies" neocenitelné dávky zdraví, které byste si měli sami dopřát každý den.

Zahradní bylinky jsou však méně vnímány jako hlavní složka, ale spíše jako nosič aroma. Meduňka v kombinaci s listy salátu vytváří citrónové potěšení v pusince, lístky máty 'Hugo' zase jemnou příchuť máty. Kdo by si chtěl pohrát s citronem a anýzem, sáhne po limonádové bylince. Experimentování se meze nekladou.

Příprava zelených "smoothies" je jednoduchá. Složky je třeba vložit do mixéru, s výkonem min. 30 000 otáček. Čím jemnější struktury dosáhnete mixováním, tím více živin se dokáže absorbovat v těle. Na bylinný nápoj je zapotřebí přibližně 50 % bylinek, 50 % ovoce a trochu vody. Vynikající nízkokalorický nápoj plný energie získáte už po krátkém mixování. Je to opravdu příjemné, napít se zdraví.

TIP: Pokud přemýšlíte nad bylinkami z vlastní zahrady nebo balkonu, přečtěte si náš článek o pěstování bylinek.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu