+420 730 235 493

Stahování pokojových rostlin

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 16. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

I terasa a balkon se mění vzhledem k pokročilé době léta a blížícího se podzimu. Některé druhy pokojových a exotických druhů je nutné na konci září umístit blíže ke stěně nebo rovnou přemístit do bytu.

Pokojové rostliny na balkoně

Už předem si připravte místo. Pokud jste si nakoupili nové větší rostliny, určitě jste mysleli i na jejich přezimování. Ideální zazimování rostlin je ve světlých místnostech s teplotou do 18 ° C. Pamatujte na sníženou zálivku a stálý dostatek světla.

Kaktusy a sukulenty umístěte z venkovních prostor pod střechu. Mohou stále zůstat do konce měsíce venku. Oleandry,andělské trumpety a jiná exotická flóra mohou zůstat na terase do teploty 5 ° C. Po tomto teplotním bodě je už umístěte na chodby nebo do místností, kde nemrzne. Klasické pokojové rostliny a orchideje už uložte na své místo v bytě.Pokojové rostliny na balkoně

Kontrola zdravotního stavu rostlin

Před tím, než máte v plánu přenést letněné pokojové a exotické rostliny v nádobách do vnitřních podmínek, pečlivě zkontrolujte jejich zdravotní stav. Mnohdy se stává, že některé rostliny jsou napadeny mšicemi,  puklice nebo je substrát plný larev a červíků a v bytových podmínkách se začnou projevovat a páchat škody, případně mohou napadnout i jiné rostliny.


Inspirujte se nabídkou rostlin na balkon


Velké oleandry zkontrolujte zejména na listech a kmínku. Mohou tam být zmíněné puklice (štítenky). Pokud jich je málo, použijte líh nebo alkohol a vyčistěte postižená místa vatovým tamponem namočeným do roztoku. Můžete zvolit i chemický postřik.

Pokud se vám zdá, že některé rostliny vypadají mdle, uvadlé i přesto, že jste věnovali pozornost zálivce, zkuste je vyjmout z půdy a zkontrolovat substrát a kořenový systém. V případě výskytu larev, podezřelých červů a smutnic vyměňte substrát.

Pokojové rostliny na balkoněČástečný opad některých listů je normální jev. Podzim se blíží a takto to pociťují i rostliny. Snižují odpařovací plochy a připravují se na odpočinkové období. Respektujte tyto přirozené jevy a snižte zálivku, zastavte hnojení. Hnojiva používejte jen u druhů, které budou kvést právě v zimním období - vánoční hvězdy, orchideje. Pokud listy rostlin opadají více než je běžné, zkontrolujte světelné podmínky, množství vláhy a průvan.

Rostliny jako kaly a begónky, které jste pěstovali na balkoně a terase ještě ponechte a až za měsíc je seřízněte. Kalám  snižte zálivku a počkejte na žloutnutí listů. Teprve pak je umístěte do sklepa.

Rostliny, které jste venku letnili, by se měly po létě donést na totéž místo, kde jste je pěstovali předtím.

Pokud vám přerostly přes hlavu a nevejdou se na původní místo, zkraťte je, případně rozsaďte. Můžete s rozsazením však počkat na vhodnější dobu, tedy na jaře.

Neesteticky vypadající rostliny, žluté a poškozené, zda okousané listy odstraňte. Vrchní vrstvu substrátu nahraďte čerstvou.

Nádoby oprašte, omyjte a položte na místo, kde je pěstujete v zimním období nebo uložte do světlého sklepa, kde nehrozí pokles teplot pod 0 ° C. Ideální teplota pro přezimování je kolem 10 ° C.


Prohlédněte si náš sortiment okrasných rostlin, ze kterých si můžete vybrat i ty vhodné na balkon


Stávající rostliny nahraďte sezónními rostlinami, které udělají dojem až do prvních mrazů. Vhodné jsou chryzantémy, vřesy, vřesovce, starček, břečťan, nízké jehličnany a stálezelené dřeviny. Pokud toužíte po větší dřevině, pořiďte si jehličnan nebo stálezelené dřeviny na kmínku.

TIP: Pokud doma pěstujete orchidej a chcete si ji rozmnožit, přečtěte si náš návod o rozmnožování orichideí pomocí keiki.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty