+420 730 235 493

Stálezelené okrasné trávy, které doplní vaši zahradu

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 15. dubna 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ozdobte svou zahradu krásou stálezelených trav, které budou jemně plápolat ve vánku. Inspirujte se třemi konkrétními druhy, které skvěle ozdobí prostor a navíc slibují i nízké nároky na pěstování.

Mix okrasných trav v zahradě

Charakteristika ostřice

Ostřice je stálezelená okrasná tráva z čeledi šáchorovitých. Charakteristické jsou pro ni výrazně dlouhé, špičaté a tenké listy. Na ostřici je snadné narazit i ve volné přírodě. Pokud se rozhodnete pro její pěstování v zahradě, je vhodné jí vybrat spíše polostinné stanoviště. Z hlediska půdy tato okrasná tráva preferuje vlhkou a dobře propustnou variantu.Ostřice v zahradě

Pěstováním ostřice jsme se již podrobně zabývali v jednom z článků v našem blogu.

Charakteristika kostřavy

Jako kostřavy se označují moc hezké stálezelené vytrvalé trávy, které disponují velmi úzkými modrostříbrnými listy. Jejich výška dosahuje zhruba 10 až 40 cm. Původní druh kostřavy je možné spatřit na suchých pastvinách a loukách v jihovýchodní Francii a severozápadní Itálii.

Pusťte se do pěstování kostřavy ve vaší zahradě. Vyberte si z dostupných odrůd tu pravou právě pro vás.

Oblíbené druhy kostřavy

Existuje spousta druhů kostřav. Jednotlivé varianty se liší nejen svou velikostí, ale i barvou listů.

Oblíbenou odrůdou je například kostřava šedá a kostřava sivá či popelavá, které zaujmou svými modrošedými jemnými listy s hustým trsem. Zahradu jistě ozvláštní také kostřava medvědí, která vytváří svěží zelené střapaté kuličky. Na holých plochách ji lze přitom vysadit také jako originální trávník.

Za zmínku dále stojí kostřava ovčí, která disponuje delšími zelenobílými listy. Hravě si poradí i s drsnějšími podmínkami a snese i chudou půdu a dlouhotrvající sucho.

Za jednu z nejkrásnějších kostřav je považována kostřava modrá, která si svou nádhernou barvu drží i v extrémním suchu. Svým jedinečným vzhledem si vaše srdce jistě získá kostřava walliská s dlouhými ozdobnými listy, která v letních měsících kvete jemnými klásky. Zajímavou trsnatou trávou je také kostřava ametystová, jejíž stříbrné listy se mohou u některých odrůd zbarvovat duhovými barvami.

Pěstování kostřavy

Pokud se rozhodnete pro pěstování kostřavy ve vaší zahradě, vyberte rostlině teplé stanoviště na plném slunci. Tato okrasná tráva si libuje v chudší a sušší půdě, která je dobře propustná, lehká a písčitá.

KostŘava v záhonuCo se samotného pěstování týče, jsou kostřavy opravdu nenáročné. Dejte si však pozor na jejich přelévání, jehož vlivem by mohly uhnívat. Každý čtvrtý rok je na místě trsy kostřavy vyrýt, rozdělit je a přesadit, čímž obnovíme výsadbu.

Kostřava v létě kvete. Po odkvětu je však důležité květenství zastřihnout, aby nedošlo k samovýsevu. Samotná tráva se ale na druhou stranu nestříhá, pouze u ní na jaře vyčešeme odumřelá stébla.

Kostřava mrazuvzdornost

V zimních měsících zpravidla není nutné o kostřavy nějak zvlášť pečovat. Tato rostlina je většinou mrazuvzdorná a toto období přečká bez problémů. Zároveň nevyžaduje ani pokrývku z chvojí.

S čím kostřavy v zahradě zkombinovat

Krása kostřav nejvíce vynikne v rámci skupinových výsadeb stepního charakteru. Rostlina se hodí do skalky, kde může doplnit nízké trvalky nebo další okrasné traviny. Použít ji lze také jako podsadbu pod jehličnany, předsadbu dřevin nebo do vřesovišť.

Charakteristika kavylu

Kavyl se sice přímo neřadí ke stálezeleným okrasným travám, nicméně svůj efektní vzhled si zachovává i v zimních měsících. Vzhledem k tomu se jeho pěstování v zahradě těší velké popularitě. Kavyl je suchomilná travina, která původem pochází ze Spojených států amerických, Argentiny a Mexika. V našich podmínkách bývá pěstován zejména jako jedinečná součást trvalkových záhonů nebo jako solitéra uprostřed trávníku.

Okrasný kavyl v zahradě jednoznačně vynikne. Vyberte si z dostupných odrůd v našem e-shopu a pusťte se do jeho pěstování.

Oblíbené druhy kavylu

Existuje spousta druhů kavylů, mezi kterými si můžete vybrat svého favorita. Jednotlivé varianty se liší především svým vzhledem, tedy barvou listů.

Mezi nejoblíbenější odrůdy se jednoznačně řadí kavyl péřovitý s šedozelenou barvou, který vytváří hustý trs s jemnými chlupatými latami. Skvěle vynikne nejen jako solitéra, ale i ve skupině dalších okrasných trav.Kavyl v zahradě

Popularitě se těší také kavyl třtinovitý. Konkrétně odrůda Stipa Arundinacea 'Sirocco' zaujme na podzim krásným efektem bronzových listů. Tato tráva kvete od léta až do podzimu.

Pěstování kavylu

Kavyl si libuje na slunném stanovišti. Z hlediska půdy volte dobře propustnou, sušší, hlinitopísčitou variantu. Kavylu se však bude dařit také v méně výživných písčitých zeminách. Pokud chcete kavyl pěstovat na terase či balkoně v nádobě, dejte si pozor na to, aby byl květináč dostatečně prostorný a měl na dně odtokový otvor.

Jednotlivé trsy kavylu se vysazují na vzdálenost asi 30 cm od sebe. Na jednom metru čtverečním můžete vysadit 6 trsů.

Kavyl se stříhá pouze na jaře, kdy je nutné jej zastřihnout na výšku zhruba 5 až 10 cm. Na podzim se již nestříhá, ale celý trs můžete svázat nebo splést dohromady. Pokud byste se k podzimnímu střihu rozhodli, hrozilo by jeho vymrznutí.

Je to prérijní travina - pochodující tráva, která nezůstává na svém místě po celou dobu pěstování. Také se vysemeňuje. V nádobách nemusí být stabilní.

Kavyl mrazuvzdornost

Kavyl si zpravidla poradí s mrazy zhruba do -17 °C. Pokud očekáváte silnější mrazy, je vhodné jej chránit smrkovými větvemi.

S čím kombinovat kavyl

Kavyl zaujme svým lehkým, dlouhým a ve větru krásně vlajícím květenstvím. Díky tomu skvěle doplní třeba záhony tvořené trvalkami, které kavyl krásně ovine.

TIP: Okrasné trávy v květináči jsou ideální volbou v případě, že chcete ozvláštnit prostor na vaší terase či balkoně. Zjistěte, na co v tomto směru pamatovat.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu