+420 730 235 493

Příprava užitkové zahrady na zimu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 14. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ačkoli je slunce méně, do trvalého zamrznutí půdy Vám zbývá ještě nějaký čas na to, abyste zahradu připravili na dobu odpočinku a zimy. Je to vhodné období na odplevelení a porýčovaní všech volných ploch po květech a zelenině.

Příprava užitkové zahrady na zimu

Příprava půdy na zimu

Na podzim půda vyžaduje hluboké prokopání. Pokud jste vyseli rostliny pro zelené hnojení, je nutné je posekat a kořenové baly pomocí rýče zpřevracet a nechat v půdě. Bez zeleného hnojení by měla půda do zimy zůstat prázdná, čistá, odplevelená a očištěná od všech kamenů a kořenů. Jen tak bude půda připravena na jaro. Pokud máte kompost a už je v něm vhodně rozložen substrát, můžete použít i ten.Podzimní plody

V tomto období se stále dají vysazovat ovocné stromy a keře. Do předem vykopaných jam můžete použít kompost na spodní část, vysadit stromky, dát k nim oporu a zasypat.

Kořeny většinou bývají již upraveny řezem. Korunku stříhat nemusíte. Dostatečně zalijte. Opory se ke stromům dávají v případě, že vysazujete ve vyšších polohách nebo v severních oblastech Slovenska, či na příliš větrném místě. Pamatujte však na to, že v závětří se stromečkům bude dařit více.

Kolem kmenu ponechte odplevelenou plochu, tzv. mísu, která vám umožní pohodlnější a efektivnější zalévání přímo ke kořenům rostliny, možnost provzdušnění půdy a lepšího hnojení a přístupu ke kmeni.


Inspirujte se nabídkou ovocných dřevin z našeho eshopu


Pokud se Váš sad nachází v blízkosti lesa nebo pole, počítejte s tím, že v případě nespolehlivého oplocení Vám stromky může ohryzat lesní zvěř. Kmen obalte pletivem na stromky a zkontrolujte oplocení. V době bez deště a bez mrazu zalévejte zejména nově vysazené ovocné stromy a keře.

Pokud se na stromech nacházejí ještě listy a vy už chcete mít vše na zimu připravené, opatrně je setřeste a pohrabte. Není na tom nic zvláštního, ačkoli soused se na Vás může dívat a kroutit hlavou. Vy budete mít čistou zahradu a stromy se spíše připraví na zimu.

Na stromech a keřích můžete ponechat několik plodů jako poděkování ptactvu a drobným živočichům za práci na zahrádce, bez kterých byste se neobešli. Ptáci vám zpříjemňovali den téměř celý rok veselým štěbetání. Bohužel pro ně nepřichází právě hostinné období. Pokud necháte část jablek na stromě, potěší se. Nezapomeňte na ptačí krmítka a domky, kde najdou útočiště během nejnepříznivějšího počasí. Pokud máte v zahradě hustou výsadbu keřů nebo živý plot z jehličnanů a k tomu jim přidáte slunečnicová semínka do krmítka, určitě zůstanou u Vás i v zimě. A máte další příčinu vyjít si do zahrady i během nepříznivého zimního počasí.

Pokud na zahradě máte ještě nějakou zeleninu jako mrkev, petržel, pastinák, celer, je nejvyšší čas je vybrat z půdy a uskladnit. Zelenina by měla být vybrána z půdy, kdy je půda alespoň mírně přesušená. Lépe se Vám s ní bude pracovat. Nať neřežte příliš hluboko a uskladňujte ji v písku nebo v novinách, v truhlících, v suchých a větratelných prostorách. Během zimy pravidelně kontrolujte a samozřejmě zpracovávejte.

TIP: Pokud se chystáte na výsadbu ovocných dřevin, přečtěte si například náš článek o tom kdy a jak vysázet ovocné druhy.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu