+420 730 235 493

Verbena pěstování - krásná rostlina i do truhlíku

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 20. května 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Toužíte po zajímavé rostlině, která vám bude dělat radost svými pestrobarevnými květy? Jednou z možností je verbena, neboli sporýš či železník. Tato rostlina se bude skvěle vyjímat v záhoně nebo truhlíku, kterým můžete ozdobit svůj parapet. Zjistěte, jaké druhy existují a jak postupovat při jejím pěstování.

Květ verbeny - železníka v červené barvě. Verbena nana compacta Malgosia

Verbena, sporýš či železník

Verbena, sporýš a železník jsou označení pro jednu a tu samou rostlinu. Verbena může být letnička i trvalka, přičemž vaši zahradu zahalí do krásných barev. Kvete bohatě a vyjímá se nejen v záhonu, ale i v truhlíku či jiné nádobě. 

Verbena trvalka

Ne všechny verbeny jsou letničky. Výjimkou je například sporýš argentinský (latinsky Verbena bonariensis). Jedná se o trvalku, která dokáže velmi dobře přečkávat české zimy. Běžně dorůstá do výšky 1,5 až 2 metry a perfektně poslouží jako dominanta celého záhonu. Další populární trvalkou je sporýš lékařský, který zaujme tuhou a přímou lodyhou dorůstající do výšky až půl metru. 

Verbena letnička

Z letničkových variant verbeny stojí za zmínku třeba odrůda Verbena pac ´Vera Deep Blue´, která během květu zaujme krásnou vůní a pyšní se krásnými fialovými květy. Květy ve fialové a bílé barvě nabídne odrůda Verbena ´Vera Blue Bicolor´.

Nádherné bílé květy nabídne Verbena pac ´Vera White´. Pokud toužíte po červené odrůdě, můžete se rozhodnout třeba pro Verbenu ´Summerdream Dark Red´ nebo polo převislou Verbenu ´Estrella Red´. Jedinečné červené květy nabídne také letnička Verbena Wfl ´Gala Beauty Red´. Originální variantou je Verbena x peruviana ´Voodoo Red Star´ s červenobílými květy.

Pokud hledáte rostlinu s krásnými růžovými květy, bude pro vás skvělou volbou varianta Verbena Summerdream ´Pink´nebo Verbena Wfl ´Estrella Pink´ .


Prohlédněte si zářivé druhy sporýše a vyberte si mezi nimi variantu, která se bude vyjímat v záhoně, truhlíku i jiné nádobě


Pěstování verbeny 

Verbeně se nejvíce daří na jižním, západním či jihovýchodním stanovišti. Pokud ji umístíte do stínu, nedočkáte se bohužel květů. Verbeny lze vypěstovat i ze semínek. V tomto ohledu však možná narazíte na choulostivost mladých rostlinek, a proto se nejedná o nic jednoduchého. Vzhledem k tomu se jako praktičtější jeví zakoupení již vzrostlých sazenic.

Při pěstování sporýše se neobejdete bez kvalitního substrátu, který by měl být dobře propustný a dostatečně výživný. Verbena vyžaduje pravidelnou zálivku, přičemž substrát by měl být schopen vodu po zálivce podržet. Tato rostlina se skvěle hodí pro pěstování do samozavlažovacích truhlíků, které jí zajistí permanentní přísun vody. Při pěstování verbeny pamatujte na zalévání ráno nebo večer, v parných letních dnech klidně i každý den. 

Verbena přezimování

Mnoho lidí se rozhodne s příchodem chladného počasí se verbeny zbavit a na jaře si koupit opět nové sazenice. To je samozřejmě jedna z možných cest, ale pokud nechcete s příchodem jara utrácet za nové sazenice, můžete se pokusit o zazimování rostliny.

Detail květin verbeny ve fialové, červené a světle fialové barvě

V tomto ohledu myslete na to, že verbena potřebuje v zimním období světlo, ale zároveň nízkou teplotu. Ta by se měla pohybovat kolem 8-10 °C. Vzhledem k tomu se k přezimování rostliny skvěle hodí třeba zimní zahrady nebo prosvětlené chodby. Co se týče zálivky, v zimních měsících stačí dopřát rostlině vodu pouze v malém množství. Bohatě stačí verbenu zalít jednou za 7 až 14 dní. 

Před jarem stačí sporýše seříznout na výšku zhruba 5 centimetrů a přenést je do prostor s teplotou nad 15 °C. Při pravidelné zálivce se můžete poměrně záhy dočkat toho, že rostlina obrazí a rozkošatí se. 

Květ verbena

Abyste docílili velkého množství květů, je na místě verbenu jednou za 14 dní přihnojit fosforečnými hnojivy. Jakmile květy odkvetou, odštípněte je. Díky tomu se budete moct těšit z kvetení během celé vegetační sezóny. 

Verbena v truhlíku

Verbena v truhlíku je skvělým způsobem, jak ozvláštnit parapety vašeho okna a přitom učinit zajímavou změnu oproti běžně rozšířeným muškátům. Pokud se rozhodnete pro pěstování v truhlíku, stojí za doporučení použití speciálních samozavlažovacích truhlíků, které rostlině zprostředkují dostatek vláhy. 

Jak na množení verbeny

Toužíte po tom verbenu namnožit? Zaštípnuté výhony této rostliny lze využít jako řízky, které nejlépe a nejrychleji zakoření ve vodě. Řízky zbavte spodních listů. Bohatě stačí, když jich necháte zhruba šest až osm. Jakmile dojde k jejich zakořenění, přepíchejte je do směsi perlitu, písku a rašeliny.

K množení verbeny lze používat také metodu hřížení, kdy střed nových výhonů zahrnete zeminou a ponecháte jej tak po dobu sedmi až osmi týdnů. Následně můžete výhon s kořínky oddělit a zasadit jej samostatně.

TIP: Inspirujte se, jak vytvořit letničkový záhon a proměňte svou zahradu pomocí krásně kvetoucích rostlin.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu