+420 730 235 493

Pěstování bylinek

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 21. července 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určitě se Vám  stalo, že během nákupu v obchodě jste viděli množství hrnkových bylinek, které se vyjímaly v nádherných obalech, a přímo se nabízely do nákupního košíku. Nebo alespoň Vaše chuťové pohárky naznačili, že mít doma více bylinek, zejména během zimy, by bylo vhodné řešení.

Pěstování bylinek

Ano, zásobit se v zimních měsících vitamíny, je výborná volba. Jídlu dodají výbornou chuť a také zpestří saláty, brambory i těstoviny. Mezi nejvhodnější doma pěstované bylinky v nádobách patří petržel, bazalka, pažitka, šalvěj a rozmarýn. Je jich samozřejmě mnohem více.

Zdravé bylinky

Při koupi je třeba dbát na kvalitu rostlin. Mnohé bylinky prošli kus cesty, než se dostaly až do Vašeho obchodu, a také prošly různými změnami teplotních podmínek, zasáhlo je sucho (což by nebyl problém, pokud je krátkého trvání) i přemokření. A právě přemokření bylinky zvládají asi nejhůře. Nemluvě o změně teplot z chladu do tepla a naopak. Když si je koupíte, obyčejně vydrží jen pár dní a Vy se ptáte, proč vyhynuly. Ve většině případů to nemusí být ani vaše chyba.

V jarním období uděláte nejlépe, pokud si část bylinek opatříte vlastním výsevem. Vy, co už pěstujete bylinky v zahradě, zase na podzim část bylinek vykopte a přesaďte do květináče.


Vyberte si z naší nabídky bylinek na balkon


Pokud je máte již koupené, tak věnujte pozornost právě substrátu. Nesmí být přemokřený, a pokud je, ihned je nutné bylinky přesadit do jemného, propustného substrátu s podílem písku nebo si zakupte speciální substrát na bylinky. Zakoupené bylinky ze zahradnictví Vám přežijí určitě, pokud jim doma zvolíte vhodné podmínky. Umístěte je na světlou, slunečnou stranu okna, pod kterým není radiátor. Nesnášejí totiž suchý vzduch a teplo sálající odspodu. Do jedné nádoby můžete vysadit více druhů.Bylinky pěstování

Řeřicha je nejpěstovanější bylinka s typickou chutí, kterou dokážou vypěstovat i děti na chomáči vaty. Vyzkoušejte to i Vy v mělké misce. Nezapomeňte, že vata nesmí proschnout.

Bylinky obecně mají své opodstatnění až tehdy, když se opravdu budou v kuchyni používat. Proto je pravidelně odstříhávejte a tím i udržíte jejich kompaktní tvar.

Rozmarýn se často pěstuje i jako pokojová rostlina. Nesnáší přemokření. Tak dobrou chuť a pěstování zdar. Pokud chcete vědět o rostlinách pěstovaných v nádobách více, sledujte naše tipy.

Které bylinky se k sobě hodí

Mnoha bylinkám se daří spolu v jednom květináči nebo na jednom záhoně. Některým se bohužel nedaří, nehodí se k sobě kvůli rozdílnému růstu, šířce či výšce v budoucnu nebo kvůli rozdílným kořenům.

Máta a meduňka jsou zajímavé, často používané a pěstované bylinky. Přesto pokud je chcete pěstovat, dopřejte jim samostatný prostor, protože obě se velmi rozrůstají, dokonce až extrémně, že časem jsou schopny podmanit si celou pěstitelskou plochu a jsou až nežádoucí. Intenzivně se rozrůstají kořenovými výhonky. Časem by konkurenční bylinky zcela vydusili. Chcete-li je mít pod kontrolou, vysaďte je do květináče a nezapomeňte dát pod květináč, pevnou podložku, aby přes nádobu stejně neprokořenily do půdy a okolí.

Máty a meduňky je více druhů, s různou vůní, proto je lepší také pokud jsou pěstovány od sebe v dostatečné vzdálenosti.

Máta pomerančová, jahodová, čokoládová, ananasová, mandarinková, koktejlová, marocká atd.

Fenykl patří mezi bylinky intenzivně vonící a lákající hmyz, a proto by měl být vysazen samostatně. Navíc se nesnáší z několika bylinkami. Podobně je na tom anýz a kopr.

Bazalce se lépe daří v blízkosti zeleniny jako s jinými bylinkami. Nebo si zvolte pěstování více druhů v jedné nádobě. Se zeleniny může být v blízkosti rajčat a lilku. Je dostatečně aromatická. A daří se jí více v polostínu a ve vlhčím prostředí než na přímém slunci.

Pozor i na libeček. Je to dominantní bylinka, dosahující 1,5 - 2 m v květu, do kombinaci s běžnými nízkými bylinkami není vhodný. Vyhraďte mu samostatný prostor v zahradě, pokud je nutné ho pěstovat v nádobě, měla by být dostatečně vysoká s drenážní vrstvou a dostatečně vlhký substrát.

Bylinky pěstování ze semen

Pěstování bylinek na balkoněI bylinky můžete získat jednoduše z výsevu. Nejjednodušeji se pěstuje řeřicha, pažitka a jarní cibulka. Tyto druhy dokážou vyklíčit i na vatě s dostatečnou vláhou. Semena menší než má majoránka, oregano a bazalka vysévejte řídce a mělce. Když mají rostlinky 2 děložní listy, začněte je přesazovat do kelímků nebo květináčů po 2 ks.

Vysévejte jen tolik semen, kolik rostlin potřebujete a počítejte i s neklíčícími semeny. Mnohdy se stává, že semena vyklíčí, ale následně zaschnou. Je to z nedostatku vláhy, případně zaschnutí vrchní vrstvy substrátu nebo z nevhodného substrátu.

 

Bylinky jsou nenáročné rostliny. Nevyžadují kvalitní substráty s množstvím živin. Uvítají spíše lehké, písčité půdy, i chudé na živiny.

Dostatek světla a přiměřená zálivka jsou úspěchem kvalitních rostlinek. Rostliny můžete vysadit pak v trsu do většího květináče a ten umístit na parapet okna, na balkon či terasu, abyste je měli vždy po ruce. Neodmyslitelně patří k některým jídlům, kterým dodají svéráznou chuť, aroma a vzhled.

Bylinky jako mátu a meduňku získáte rychleji odkopáním od mateřské rostliny.


Vypěstujte si své oblíbené bylinky ze semen


Bylinkám se daří na plném slunci zejména ve volné půdě. Pokud však takové možnosti nemáte, není vyloučeno ani pěstování v nádobách. Mnozí se však často stěžují na neprosperování bylinek v nádobách. Je to však s určitostí spojené s podmínkami pěstování a péče o ně.

Přebytečná zálivka je největší hrozbou pro bylinky, vede k odehnívání kořenů a následně úhynu celé rostliny. Rostliny, které si zakoupíte v obchodních řetězcích, jsou většinou také zbytečně přelité, a proto Vám vydrží doma jen několik dní nebo týdnů. Prolitá rostlina se dá jen málokdy zachránit. Proto se držte hesla, méně vláhy je někdy více než hodně vláhy.

TIP: Dopestujte si i vlastní zeleninu na balkoně, přečtěte si článek o tom jak pěstovat na balkoně rajčata.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu