Méně známé subtropické ovoce. V Číně se pěstuje už více než 4000 let a ještě do nedávna bylo nejrozšířenějším ovocem. Cicimek je opadavý nízký strom. Větve mají trny různé velikosti. Kvete koncem května a začátkem června. Plod je prodloužená vejčitá peckovice, velká 2-5 cm. Zpočátku je zelená, později žlutá až tmavě červená. Plody se sbírají v září až říjnu. Plody mají významnou nutriční hodnotu. Výrazný je především vysoký obsah vitamínu C, obsahuje i vitamíny B1, B2, B6, množství minerálních látek jako draslík, železo, fosfor, horčík.Chutí připomínají chuť jabĺek. Listy cicimku mají neobvyklou vlastnost. Čerstvé stejně jako sušené obsahují látku, která paralyzuje buňky, vnímající sladkou chuť. Pokud požvýkáme listy, ztratíme na hodinu pojem sladkosti a necítíme sladkou chuť. Krom mimořádné ovocnářské hodnoty je cicimek významný jako léčivá rostlina. Je odolná vůči chladu, suchu a nenáročná na půdní podmínky. Při pěstování je nejdůležitější, aby bylo zabezpečené slunečné a závětrné stanoviště. V našich podmínkách cicimek snáší teploty až -24°C.