+420 730 235 493

Přirychlování cibulovin

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 8. prosince 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Některé druhy cibulovin si můžeme přirychlit v bytových podmínkách a tak dokážeme získat květy v období, kdy na zahradě je ještě sníh nebo jaro je v nedohlednu. K rychlení použijte vždy kvalitní, pevné a největší cibule.

Rychlení cibulovin

Rychlení cibulovin

Co nejdříve je vysaďte do nádob, ve kterých budou pak i kvést. Správná hloubka je předpokladem úspěšného kvetení. Pokud chcete pěstovat v jedné nádobě více druhů, vysazujte je podle velikosti cibulí. Největší na dno, střední do středu a drobné na povrch. Drenáž je vhodná.

Takto vysazené nádoby vyložíme na vzdušné a světlé místo, aby cibule zakořenily. Později potřebují cibule projít obdobím chladu, což v bytových podmínkách neumíme zajistit, proto je zakopejte do pařenišť nebo do půdy a přikryjte, aby nepromrzly. V období kolem Vánoc nádoby opatrně vyjměte z půdy a přeneste do místnosti s teplotou kolem 10 °C.

Přirychlovat se dá i na balkoně a terase, či lodžii, ale nádoby by během zimy promrzly, proto je musíte vložit ještě do jiných větších nádob, nebo do bedýnek, které jsou vystlány bublinkovou fólií, slámou, listím alespoň o tloušťce 5 - 10 cm. Na Vánoce je přeneste do stejných podmínek jako nádoby zimované v pařeništi nebo přímo na záhoně. V takových podmínkách začnou růst velmi rychle listy. Dokonce i ve tmě.

Když uvidíte první květní pupeny, přeneste nádoby do vyšší teploty kolem 18 °C. V takových podmínkách se s nimi můžete potěšit delší dobu. Při vyšších teplotách cibuloviny rychle dokvétají. Nezapomínejte je umístit na světlé místo a zalévejte po proschnutí substrátu. Neumisťujte je v blízkosti radiátorů.Rychlené cibuloviny

Po odkvětu odstraňte květiny a stále zalévejte dokud listy nezačnou žloutnout. To je znamení, že cibule se uzavírá, zatahuje a nabírá živiny do dalšího kvetení. Když jsou listy žluté, už nezalévejte, odložte nádobu z dosahu a nemusíte si ji ani všímat. Když už listy půjdou odstranit jemně rukou od cibule, cibule je suchá a můžete ji uskladnit na další rychlení nebo ji na podzim vysadit na záhon v zahradě.

Nejčastěji se rychlí drobné cibuloviny jako šafrány, drobnokvěté narcisy, modřence, bledule, sněženky, nižší tulipány. Dokonce je možné přirychlit hvězdníky a některé hlíznaté rostliny.

Zajímavým způsobem rychlením je použití skleněné nádoby, do které vložíte dostatečně velká cibule, pod kterou bude voda. Asi 2 cm pod cibulí. V této části narostou kořeny. Vodu je třeba dolévat opatrně, ne vyměňovat. Také je třeba je ponechat na chladném a tmavém místě. Když začnou růst kořínky a objeví se i květní pupeny, nádobku přeneste do teplejších a světlejších podmínek, do 18 °C. Při vyšších teplotách budou květy brzy odkvétat.

Takové cibuloviny jsou vhodné na stoly jako doplněk k slavnostnímu prostírání. Krátkodobě zvládnou i vyšší teploty, ale pak je musíte přenést do nižších teplot. K rychlení do skleněných nádob jsou vhodné hyacinty, velkokvěté narcisy, hvězdníky a s nimi často zaměňovány amarylky. Po odkvětu nechte cibule zatáhnout, jak jsme popsali výše.

U nás najdete široký sortiment cibulovin s větším průměrem, které jsou vhodné k rychlení. Nabízíme různé zvýhodněné balení, atraktivní akční ceny a barevné kombinace těch nejkvalitnějších nizozemských cibulek. Určitě si vyberete. Rozzařte svou domácnost nebo zahradu. I v zahradě je umíte stále vysazovat.

TIP: Pletete si hvězdnice s amarylkami? V našem článku se dozvíte jak je rozlišit a jak se hvězdnice a amarylky pěstují.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty