+420 730 235 493

června 2021

Nejkrásnější stromy do velké zahrady

Autor: Adriána Francová 30. června 2021 Žádné komentáře

Velká zahrada je zajímavá prostorem, volností a také možností používat zajímavé a velkolepé stromy s rozložitými a širokými korunami, které dodají romantický až parkový vzhled. Pokud se obklopuje vzácnou zelení, nebudete potřebovat vysoké ploty, větrné clony, a prachové lapače či žaluzie.

Velké stromy do zahrady

Vhodné kombinace použité přímo z přírody jsou nám nejblíže, tak proč se obklopují vysokými betonovými zdmi a stěnami. Všechno má však své výhody i nevýhody. Mnoho stromů znamená i spoustu listí, drobných větviček, možná i nějaká ta zvířátka, pokud jste v blízkosti lesa nebo na venkově.

Nic se však nevyrovná pocitu, že Vaše zahrada je ta nejkrásnější široko daleko a to nejen na jaře ale během celého roku, kdy jednotlivé druhy mění barevné provedení listů.


Ve velké zahradě kombinujte jehličnany a listnaté stromy z nabídky našeho eshopu


Každá plocha vyžaduje jednu dominantu, ostatní menší stromy, keřovitá etáž a jiné rostliny, které kvetou a dotvářejí plochu. Velká zahrada zvládne i obvodovou etáž z vysokých stromů. Nejvhodnější je, pokud se střídají druhy jehličnaté s listnatými, samozřejmě v přirozeném poměru, s přihlédnutím na okolí, rozmanitost a dendrologická složení podle oblasti. Každému se může líbit něco jiného a také si ve velké zahradě může dovolit vysadit i enormně velké stromy.Stromy na stínění

Velké stromy do zahrady

Mezi nejkrásnější však habitem patří mezi jemně převislé stromy jako břízy, vrby, sakury, obecně druhy s názvem Pendula.

Pro někoho jsou atraktivní globózní formy platanů, javorů, katalp a lip. Ty jsou menšího až středního vzrůstu. Výši ovlivňuje kmen. Někdo upřednostní nádherně kvetoucí druhy okrasných třešní, jabloní a švestek, magnólie, Paulownia, liliovník, katalpy.

Jiného zaujme kůra: břízy, platan nebo i plody, které obohatí zahradu o podzimní efekt a na mnoha si můžete i pochutnat: moruše, jeřáb, fíkovník, jabloně, okrasné jabloně, muchovník.

Takto bychom mohli ještě pokračovat. Důležitý je výběr a umístění stromu, stromů v poměru k zahradě, k domu. Pozor na sousední objekty, oplocení, případné stínění.

Z jehličnanů jsou krásné cypřiše, borovice, cedry nebo smrky.

Tip: Pokud jste majitelem spíše menší zahrady, přečtěte si, které stromy jsou vhodné do malé zahrady.

Zelenina na balkoně

Autor: Ing. Adriána Francová 29. června 2021 Žádné komentáře

Na balkoně nemusíte vždy pěstovat jen květy, z nichž je v podstatě jen estetický dojem a Vy máte radost z jejich pěstování. Zkuste vypěstovat zeleninu, ze které můžete mít užitek a zpracovat ji v kuchyni nebo ji použít pro přímý konzum během péče o ni a jako doplněk tam můžete pěstovat i okrasné rostliny.

Zelenina na balkoně

Budete potřebovat vhodné nádoby nebo fóliové pytle naplněné substrátem. V takovém pytli můžete pěstovat rajčata, dokonce i brambory, papriku. V závěsných nádobách jahody, nejlépe ty měsíční, z nichž sesbíráte více úrody i mimo sezonu.Pěstování zeleniny na balkoně

Na balkoně se dobře daří i bylinkám, které dodají jídlu správnou chuť a svěžest. Nezapomeňte pěstovat pažitku, oregano, bazalku, saturejku či petrželku. Bylinky nevyžadují výživnou půdu ani hnojení, či extrémní zalévání.

Naopak, plodová zelenina vyžaduje výživnou propustnou půdu, dostatek tepla, vláhy i slunce, v některých případech i zastínění. Vysoké druhy vyžadují i oporu.


Vyberte si z nabídky semen zeleniny


Pokud teprve začínáte s pěstováním zeleniny na balkoně, začněte s druhy, které jsou vhodné pro takové pěstování. Např. cherry rajčata, třešňovitá a žluté rajčata, paprika „Hamík“, dýně, melouny, lilek, okurky salátové (vyžadují oporu). Zeleninu s krátkým vegetačním obdobím jako ředkvičku, salát, špenát i hrášek můžete pěstovat i 3x za sezónu.

Kromě klasických nádob můžete využít i bedýnky, ve kterých se zelenině bude určitě dařit. Nezapomeňte na dobrou drenáž a odvodnění, abyste během zálivky nevytopili balkon pod vámi. Aby se zemina nepřehřívala, použijte mulčování (listí, slámu).


Nabídka odolných a kvalitních sazenic zeleniny s vysokou úrodností *
* dostupnost podle sezóny


Rajčata pravidelně vyštipujte a rostlinu dobře vyvažte. Pěstujte jen tolik zeleniny, jaký prostor máte. Počítejte s tím, že na balkon musíte i vyjít, rostliny zalít, provzdušnit jim půdu. Případně tam budete chtít mít alespoň malé křeslo, abyste se mohli kochat pohledem na tu krásu a vychutnat si plody Vaší práce.

Tip: Přečtěte si jak pěstovat oblíbené rajčata na balkoně.

Keř nebo stromek?

Autor: Ing. Adriána Francová 28. června 2021 Žádné komentáře

Tuto otázku si položili určitě už mnozí z Vás při úvaze založit si alespoň malou ovocnou zahrádku pro zpestření a plody, které osvěží a koláči dodají šťávu a výbornou chuť.

Keř nebo stromek?

Mnohé druhy se dají pěstovat na kmínku, a proto jsou velmi oblíbené. Patří mezi ně angrešt, rybíz bílý, červený i černý.

Co se týče životnosti, stromečkové tvary mají nižší životnost, postupně se bude snižovat i úroda. Pro množství úrody jsou vhodnější keřové druhy, které však vyžadují větší prostor.Drobné ovoce keř nebo stromek?

Stromkové tvary mají velké opodstatnění, pokud máte malou úzkou zahradu nebo pěstujete jen na terase a balkoně. Menší plocha znamená i menší úrodu. Prodávají se však kultivary, které Vám to umí vynahradit velikostí plodů a chutí. Při správné péči se o úrodu nemusíte bát.


Nabídka rybízu z našeho eshopu


Keře najdou své místo ve venkovských, ale i moderních zahradách, které jsou rozměrově větší. Umístěte je podél zdi, na konec zahrady, aby byly v závětří na sluneční straně a oni se Vám odvděčí v podobě plodů.

Pak stačí pouze zajistit běžnou péči jako zalévání, hnojení, kontrolování případných chorob a škůdců a včasné zakročení proti nim a samozřejmě aplikovat správný řez v termínu vhodném pro provádění řezu.


Vyberte si angrešt do své zahrady


Kromě těchto praktických stránek mají stromkové přece jen jednu estetickou výhodu. Dají se pěstovat i v okrasném trvalkovém záhoně nebo na terase ve velké nádobě, kde jako podrost můžete vysadit i nějakou zajímavou nízkou trvalku nebo rostliny, které v krátké době vytvoří převis.

V zahrádce je můžete vysadit v pase i několik kusů vedle sebe tak, aby se navzájem nedotýkaly korunkami. Dokonce je možné vysadit jeden nižší druh na kmínku do jedné jámy spolu s vyšším kmínkem jiného druhu, a tak získat zajímavou kompozici dva v jednom. Například do nižší úrovně vysaďte stromečkový angrešt a do vyšší úrovně stromkový rybíz.

Tip: Přečtěte si také článek o správném řezu rybízu.

Okrasné záhony

Autor: Ing. Adriána Francová 25. června 2021 Žádné komentáře

Na toto období se těší spousta pěstitelů trvalek. Koncem června a hlavně v červenci totiž většina trvalek kvete, nebo začíná kvést a při správně navrženém záhoně je opravdu nádherné sledovat jak postupně kvetou. Téměř každý den můžete obdivovat jejich květy v plné kráse.

Okrasné záhony

Kvetoucí záhony

Trvalky jsou výjimečné tím, že kvetou opravdu dlouho, mnohé až do prvních mrazů. Stále kvete levandule, krásnoočko, rozrazily, třapatky.

Zelené listy nekvetoucích druhů ideálně kontrastují s květy a okrasné trávy celému záhonu dodávají vzdušný charakter.

Voňavá i léčiva kráska

Pokud máte rádi levanduli, slibte si už teď, že si ji pořídíte nebo vypěstujete v příštím roce ze semínka. Levandule je opravdu vděčná, krásná a voňavá rostlina navíc léčivka, která také nemusí být jen fialová nebo modrá. Jsou známé i bílé a růžové kultivary, které výborně doplňují jakýkoliv suchomilný záhon.Kvetoucí záhony

Množství květů v zahradě znamená i množství včel a motýlů a to je vhodné i pro ty, který pěstují ovocné dřeviny.


Kompletní sortiment trvalek z eshopu


V zahradě osázené z jehličnanů budete marně hledat barevné motýly a včely. Samozřejmě ve výjimečných případech si svůj úkryt umí udělat i v jehličnatém porostu.

Celoroční péče

Kvetoucí záhon nespočívá však jen v kráse trvalek. Jsou to i okrasné kvetoucí keře a letničky, které právě teď ukazují svou krásu. Už kvetou aksamitníky, krásky, měsíček, nestařec.


Vypěstujte si letničky ze semen


Pokud ovšem nechcete, aby Vám v příštím roce samovolně začaly na záhoně vyrůstat mladé rostlinky, tak zvažte jejich výsadbu, neboť se v hojném počtu vysemení.

Okrasné keře jsou opravdu krásné, pokud se jim věnujete. Bez řezu to nepůjde. Dřeviny kvetoucí v dubnu a v květnu vyžadují řez v létě, čili po odkvětu. Dřeviny kvetoucí v létě seřízněte až v zimě nebo brzy na jaře. Jen pak se můžete těšit z rozkvetlé vajgélie, tavolníku nebo komule.


Vyberte si okrasné keře z naší aktuální nabídky


Náš tip: Inspirujte se zajímavými keři do zahrady.

Borůvky pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 24. června 2021 Žádné komentáře

Možná se ptáte a hledáte na mnoha fórech, proč Vaše keře nerodí, nekvetou a chřadnou před očima. Zde je několik tipů, jak dosáhnout úspěchu při pěstování klasických borůvek.

Borůvky pěstování

Borůvky, které jsou prodávány jako velkoplodé, jsou vhodné do každé zahrady nebo nádoby.

Jak sázet borůvky

V zahradě je umístěte na chráněné místo, nejlépe do polostínu. Mohly by jim uškodit holomrazy nebo studený vítr. Pokud bude sníh, přežijí určitě. V prvním roce po vysazení je dobré je přikrývat například chvojím. Vysaďte je do čisté rašeliny. Vyhlubte dostatečně velkou plochu a vysypte několika pytli rašeliny. Tu budete muset pak průběžně dosypávat a samozřejmě jsou prospěšná i hnojiva na kyselomilné rostliny a výživa.


Aktuální nabídka zdravých borůvek i v našem eshopu


Vyhloubíte jámu cca 50x50 cm, vyberete původní zeminu a vysypete tam substrát, který si dokážete namíchat i sami: vrchovištní rašelina, piliny a kůra z jehličnanů. Na 1 rostlinu cca 50 l nebo substrát speciálně určený pro pěstování kyselomilných rostlin, včetně borůvek. Z obou stran je dobré zajistit okraje a jámu textilií nebo fólií, aby se původní zemina nepromíchala s rašelinou a neneutralizovala ji.Pěstování borůvek

Jak pečovat o borůvky

V dalších letech je dobré na jaře dosypat nový substrát na povrch a mírně prohrábnout. Hnojivou zálivkou pro kyselomilné rostliny podpoříte růst a úrodnost rostliny v dalších letech. Mají mělký kořen, proto je neokopáváme. Plochu udržujte nezaplevelenou, plevel vytrhávajte ručně.

Řez borůvek

Během prvních 2 - 3 let pěstování nevyžadují žádnou speciální péči, co se týče řezu. Odstraňujte pouze poškozené, ulomené a suché větve. Slabé je třeba zkrátit, abyste získali pěkný základ pro rodící větve.

Po třech letech provádíme udržovací řez v předjaří. Nikdy nezastřihávejte však nové výhony,  borůvky rodí právě na vyzrálých dvouletých výhonech v horní části větve.

Zdravý keř v době rození, to je 3 - 4 rok by měl mít 4 - 5 zdravých výhonů. Vyberte 3 nejsilnější a ostatní ořízněte zcela od země.

V pozdějším věku je třeba provést zmlazovací řez a vybrat mladé větve pro úspěšnou plodivost a staré zcela odstranit.

Chcete borůvku pěstovat v květináči nebo v jiné nádobě na terase či balkoně, přečtěte si článek o pěstování borůvek v květináči.

Výhodou je, že borůvky nenapadají téměř žádné choroby a škůdci, pokud ovšem nepočítáme ptactvo, které s oblibou v době zralosti nalétává na keř. Je třeba ho chránit sítěmi.

Určitě jste se již několikrát přistihli, jak při práci odtrhnete červenou jahodu nebo malinu, případně si natrháte hrst rybízu. Takto to můžete vyzkoušet i s borůvkou, od které se jen těžko odtrhnete. Milovat je budou i děti. Jednoduchý sběr  je určitě přiláká. Jejich modrofialové rty a jazyk nebo fleky na oblečení je prozradí.Odrody borůvek

Plody jsou opravdu chutné, voňavé a plné vitamínů. Obsahují barviva a vitamíny B, C, provitamin A, které příznivě ovlivňují organismus člověka. Konkrétně na zrak, proti ekzémům, na koliky i průjmu (v tomto případě vhodné pro malé děti). Pomocí borůvek si umíte doplnit jídelníček a zároveň žít zdravě, dokonce i hubnout. Imunitní systém bude posílen, Vy si smlsnete s celou rodinou a zejména úspora peněz, protože borůvky patří k těm dražším. Dají se sušit, mrazit, konzervovat. Můžete z nich kdykoliv připravit výborný koláč, marmeládu, kompot, šťávy, čaj a jiné nápoje.

Odrůdy borůvek

Známé jsou zejména kanadské borůvky a jiné americké odrůdy jako Patriot, Bluecrop, Spartan, Brigita, Toro, Duke nebo i nejnovější vyšlechtěna borůvka s růžovými plody - Pink Lemonade.

Kromě klasických borůvek jsou známé i jim podobné zimolezy kamčatské. Jsou netypické tvarem a velikostí a navíc jejich předností je fakt, že je můžete zasadit do klasické zahradní půdy. Nepatří do skupiny klasických borůvek, ale chutnají velmi podobně. Také zde platí zásada výběru vhodného opylovače, čili vybrat minimálně 2 rostliny s 2 různými odrůdami.

Věříme, že dnešní článek vám pomohl zorientovat se v tomto chutném drobném ovoci a vyberete si z bohaté nabídky odrůd, které vám budou na zahradě bohatě rodit i díky naším radám.

Tip: V tomto článku vám pomůžeme zorientovat se v nabídce méně tradičního drobného ovoce.

Maliny pěstování

Autor: Adriána Francová 23. června 2021 Žádné komentáře

Jsou oblíbené, chutné a téměř bez péče pravidelně rodí. Vyžadují jen výběr vhodného stanoviště, aby se mohly rozrůstat a tím nezpůsobovaly problémy jiným rostlinám nebo sousedům.

Maliny pěstování

I když maliny mělce koření, jejich kořenové výběžky dokážou přerůst bez problémů i k sousedovi nebo Vám zaplenit skalku či trávník. Proto je výběr trvalého stanoviště důležitý. Vyžadují výživné půdy a dostatek slunce. Vláhu milují, ale nadměrné vlhko jim škodí.

Jak zasadit maliny

Maliny se mohou pěstovat ve všech klimatických oblastech. Vyžadují ale chráněné slunečné stanoviště, které podporuje vývoj plodů a vysokou úrodu. Nejčastěji se vysazují na okraje zahrad, např. k plotu.

Podobně jako jahody, vyžadují humózní, dobře provzdušněnou, hlinitopísčitou, neutrální nebo mírně kyselou půdu. Nejvhodnější období pro výsadbu jsou na jaře měsíce březen až květen, na podzim říjen do příchodu prvních podzimních mrazů.Pěstování malin

Pokud máme k dispozici maliny kontejnerované, můžeme je sázet po celé vegetační období. Rostliny vyjmeme z kontejneru a společně se zeminou je vysadíme do předem připravené jámy tak, aby výška okraje jámy byla stejná se zemitým obalem kořenů.

Nekontejnerované maliny vysadíme do jam hlubokých asi 40 cm a průměru do 60 cm. Vzdálenost mezi keříky se doporučuje od 0,5 do 1m, podle velikosti odrůdy. Podle potřeby kořeny seřežeme a nadzemní výhonky zkrátíme asi na třetinu původní délky. Po zasazení vydatně zalijeme, v suchých dnech maliny musíme zavlažovat. Od března začneme přihnojovat.

Jak stříhat maliny

Malina je polokeř, který v závislosti na odrůdě rodí na jednoletém nebo dvouletém dřevu. Pokud je chcete stříhat, je důležité vědět, jaké maliny vlastně pěstujete. Nemáme teď na mysli maliny stromové. Mnozí takto nazývají moruše. Nyní se budeme věnovat klasickým zahradním malinám, které dokážou plodit 1x za rok i 2x do roka.

Klasické zahradní maliny rodí na dvouletých výhoncích. Každý rok tedy odstraníte suché porozené výhonky a každý rok narostou nové. Pravidelně se můžete těšit z úrody. Porozené, suché, poškozené výhony odstraňujte na jaře, kdy je již zjevné, že jsou suché a bez života.


Sortiment malin z naší aktuální nabídky


Dvakrát plodící maliny rodí na jednoletých výhoncích, a to je podstatný rozdíl. V případě, že byste tyto výhonky odstranili, připravíte se o bohatou úrodu. Maliny sesbírejte během celé sezóny postupně.

Jednou plodící maliny přinesou úrodu cca jednorázově v průběhu 2 týdnů. Na 2x rodících malinách je zajímavé to, že i v listopadu najdete na výhoncích červené maliny a množství nedozrálých plodů. Po odrodení se tyto výhony zkrátí a v druhém roce opět rodí v nižší úrovni. Životnost keře je cca 7 let. Výborně se pěstují v řadě, na drátě, který jim je oporou, protože jsou vysoké a převislé. Plody se pak lépe sbírají. Pokud nechcete, aby se rozšiřovaly po celé ploše, pravidelně odstraňujete mladé výhonky is kořeny, případně zdravé sazenice darujte.

Hnojení malin

Maliny, které jsou pravidelně hnojené zejména v jarním období (NPK, Cererit) a pravidelně zavlažované, jsou velké a šťavnaté. Bez vláhy jsou plody malé, suché, rychle odpadávají.

Ošetřování a sběr plodů

Při pěstování malin můžeme využít i různé oporné systémy, po nichž porost vedeme. Takto je keř lépe dostupný při ošetřování a sběru plodů. Zabraňuje i nežádoucímu znečištění plodů, které jsou stejně jako jahody na znečištění či přemokření velmi háklivé a lehce podléhají plísním.

Tip: V zahradách se stále častěji pěstuje i méně tradiční drobné ovoce. Přečtěte si článek o pěstování rakytníku.

Echinacea pěstování

Autor: Adriána Francová 22. června 2021 Žádné komentáře

Tato rozkošná sluníčka opravdu patří do trvalkového záhonu zalitého sluncem. Už ve starých venkovských zahradách měla své významné postavení. Máme na mysli nyní klasickou echinaceu purpurovou – třapatku nachovou. Kromě toho, že patří mezi léčivé rostliny, patří mezi typické dlouho kvetoucí trvalky.

Echinacea pěstování

Po řezu mají tendenci vykvést opakovaně. V posledním období je zaznamenán obrovský vzestup a oblíbenost znovu používat tuto trvalku do záhonů díky novým kultivarům a zářivým barvám.

Echinacea- třapatka se vyznačuje tmavým vystouplým terčem v podobě ježka. Název trvalky pochází z latinského slova ehinops (ježek). Dominuje zejména okvětními jemně převislými lístky, které mohou být různě široké, zvlněné, nebo střapaté a také různých barev. Výjimkou není bílé, žluté, růžové, vínové zbarvení a různé odstíny těchto barev.Třapatky

Jsou to vyšší trvalky a vyniknou ve skupinových výsadbách. Každoročně vás na trhu překvapí nové a nové kultivary, protože na šlechtění je tato trvalka jako stvořená.

Echinacea druhy

Podlehněte šarmu kultivaru ´Cleopatra´ nebo ´Milkshake´. Právě Milkshake je opravdu úchvatný kultivar. Terč je plnokvětý, smetanově bílý s oranžovým očkem a z něj vyrůstají převislé dlouhé krémově bílé lupeny.

Nebo chcete pěstovat něco neobvyklého? Pak je pro vás stvořen kultivar ´Southern Belle (R) ´. Květy jsou velmi atraktivní. Terč je tmavě růžový, vypouklý až rozcuchaně působící a z něj vyrůstají převislé dlouhé růžové tenké lupeny typické pro třapatky.

Jak pěstovat echinaceu

Nejsou náročné na pěstování. Vysaďte je na slunný záhon, s průměrnou závlahou a středně výživnou půdou. V polostínu budou sice růst, ale ne dostatečně kvést.


Echinacea z nabídky našeho eshopu


Dosahují výšky 40-70 cm. Kvete od června do října, často až do mrazů. Listy jsou drsné, podlouhlé a zelené.

Atraktivní je i v zimě, pokud neodstraníte odkvetlé květenství. Na zimu zatahuje a na jaře můžete oříznout celou rostlinu.

Rozmnožuje se dobře i semeny. Nově vzniklé kultivary však semeny nerozmnožíte. Tam je vhodné provést jarní dělení trsů. Přečtěte si jak správně rozmnožovat echinaceu ale i jiné trvalky jako například kokardy, astru nebo Heucheru.

Určitě však stojí za to, začít pěstovat trvalky, které si zamilujete. Echinacea v záhoně nádherně vynikne a patří k nejdéle kvetoucím trvalkám.

Exotické rostliny na balkóny a terasy

Autor: Ing. Adriána Francová 21. června 2021 Žádné komentáře

Léto je tady a s ním i horko a možná dovolená u moře. S tím se nějak tak automaticky spojují exotické rostliny a dřeviny, které opájeli vaše smysly vůní a krásou. Pokud chcete zažít dovolenou alespoň na vaší terase, je ideální čas na plány, jak v časném létě zaplnit terasu exotickými dřevinami a květinami v nádobách.

Exotické rostliny na balkóny a terasy

Rostliny můžete umístit do závěsných nádob, do různých misek, košů nebo závěsných tašek a tub, kde nádherně vyniknou. Dopřejete jim dostatek prostoru pro růst a samotné kvetení v úžasných dlouhých vodopádech květů.

Pro závěsné nádoby doporučujeme vysadit exotické mandevilly (Mandevilla Amoena), fuchsie (Fuchsia), bugenvilie (Boungainvillea).

Do větších nádob, samozřejmě podle velikosti plochy terasy či balkonu po obvodu, umístěte palmy, oleandry (Nerium oleander), olivovník (Olea europaea), blahovičník (Eucalypthus), strelícii (Strelitzia reginae), kamélie (Camellia japonica), nebo citrusy.Exotické rostliny pěstování

Do menších nádob nebo truhlíků upevněných na zábradlí balkonu nebo terasy si můžete vysadit klasické balkónové rostliny, které máte rádi. Hodně rostlin stromkovitého nebo keřovitého vzhledu můžete přes léto pěstovat i přímo na zahradě v záhonech nebo jako solitéry a dominanty v trávníku.


Rostliny na balkon z aktuální nabídky


Rostliny umisťujte tak, aby Vám nepřekážely při každodenních povinnostech nebo při chůzi.

A také podle nároků na pěstování, rostliny milující slunce ukládejte na slunce, jiné do stínu nebo polostínu. Vyhnete se tak poškození nebo vyhynutí rostliny. Po správném umístění se Vám odvděčí nádherným květem, vůní a dodají vám energii i v deštivém dni bez slunce.

Při vší té nádheře nezapomeňte na hnojení a pravidelné zalévání, střihání odkvetlých květenství, aby jejich vzhled nebyl ničím narušen, aby působily majestátně, svěže a zdravě.

Terasa bez květů, je jen plocha, která je využita na 20 %. Určitě se tam budete cítit lépe, když všude kolem Vás budou květiny, po kterých jste již dávno toužili.

Realizujte své sny. Nadešla doba, kdy jsme se přestali skrývat uvnitř našich obydlí. Vhodnými doplňky osvěžte terasu, zvolte barevné provedení sezení, deky a polštáře. Nezapomeňte na konvice na zalévání, které byste měli mít vždy po ruce.

Tip: Přečtěte si jak vytvořit na balkoně celoroční efekt z vhodných rostlin.

Nekvetou Vám hortenzie?

Autor: Ing. Adriána Francová 18. června 2021 Žádné komentáře

V dnešním článku se blíže podíváme na (ne) kvetení hortenzií. Hortenzie dělají krásnými právě jejich bohaté květy v různých barvách a pokud jejich rostlina nemá, může to mít několik příčin. Může to být například stanovisko s trvalým stínem, řez v nesprávném ročním období, případně příliš tuhá zima.

Proč nekvete hortenzie

Proč nekvete hortenzie

Ani ty nejlepší podmínky nezaručují pravidelné a bohaté kvetení. Nejdůležitější je řez. Musíte vědet přesně o jaký druh jde, neboť stříhání je závislé na druhu hortenzie. Hortenzie vyžaduje slunce až polostín, vlhkou, kyselou půdu s dostatkem humusu a chráněné místo před studeným větrem. Dokáže sice růst i v chudých půdách, ale libuje si ve výživné půdě. Přikrývání na zimu je v pořádku. Pokud je to pěkný keř, je problém v řezu.

Hortenzie stříhání

Podíváme se blíže na řez hortenzie podle jednotlivých druhů.

Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata)

Hortenzie latnatáRostlina kvete na mladých jednoletých výhoncích. Po skončení mrazů - ideální v březnu (není to však pravidlo), provedeme hluboký řez asi 10 cm nad zemí. Tímto podpoříme růst mladých výhonků a samotné kvetení s velkými soukvětími.

 

Hortenzie latnatá z nabídky našeho eshopu

 

Druhá možnost je kombinovaný řez. Ty nejstarší výhonky seřízneme podle prvního způsobu nízko nad zemí, část výhonků zkrátíme na polovinu a zbytek o jednu třetinu délky. Právě tímto řezem docílíme hezký a kompaktní tvar hortenzie latnaté, kde květiny budou pokrývat celý obvod rostliny.


Hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla)

Hortenzie velkolistáTato hortenzie na rozdíl od předchozího druhu kvete na dvouletém dřevě a tomu musíme přizpůsobit i řez pokud chceme docílit bohaté kvetení.

Každoročně brzy na jaře úplně odstraníme suché a mrazem poškozené výhonky a také suché květiny, které zajišťovaly zimní ochranu novým pupenům.

 

Vyberte si z rostlin hortenzie velkolisté

 

Neodstraňujeme zespodu rostoucí zdřevnatělé rovné výhonky z minulého roku, které jsou ukončeny květním pukem. Tím bychom se úplně připravili o kvetení hortenzie velkolisté.


Hortenzie stromečkovitá (Hydrangea arborescens)

Hortenzie stromečkovitáTento druh kvete na jednoletém dřevě a přestože rozkvete i bez pravidelného řezu, naším přičiněním bude kvést více a řezem dokážeme prodloužit i dobu kvetení.

Jarním řezem v březnu odstraníme velmi staré a odumřelé výhonky, ostatní můžeme zkrátit o polovinu až dvě třetiny.



Aktuální výběr z hortenzie stromečkovité



Na celkové zmlazením rostliny však doporučujeme radikálnější řez, při kterém všechny výhonky hortenzie stromkovité seřízneme nad zemí na délku cca 15cm.


Hortenzie popínavá (Hydrangea petiolaris)

Hortenzie popínaváU tohoto druhu to s řezem nemusíme vůbec přehánět. Postačí pouze na jaře odstranit suché výhonky a květy. Můžeme však odstranit i všechny překážející nebo příliš rozvětvené výhonky.


I hortenzii popínavou najdete v nabídce


Snažíme se zachovat co nejvíce jednoletých, v opačném případě se připravíme o bohatou násadu květů této popínavky.

Věříme, že jsme tímto stručným přehledem pomohli zorientovat se v způsobech řezu jednotlivých druhů hortenzií a rostlinky vám budou přinášet radost při pohledu na jejich nádherné květiny.

Tip: Přečtěte si více informací jak pěstovat hortenzie a jak změnit barvu růžových květů na modrou.

Kalina pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 16. června 2021 2 Komentář

Je množství okrasných keřů, které dokáží vytvořit zajímavé zákoutí. Kalina (Viburnum) však patří mezi ty dřeviny, které jsou hodnotné pro své květy a některé i díky stálezeleným listům.

Kalina pěstování

Čili jejich variabilita je obecně použitelná v zahradních kompozicích jako solitér, do pozadí záhonů, dokonce i na smíšené živé ploty nebo pěstování v nádobách.

Rozlišuje se cca 200 druhů. Výběr nádherných kalin najdete i v našem e shopu.

Mezi nejznámější stálezelené kaliny patří Viburnum rhytidophyllum (Kalina vrásčitolistá). Její impozantní vrásčité listy zdobí keř během celé zimy. Jsou dlouhé, vrásčité, sytě zelené a poměrně pevné. Na jaře rozkvete bíložlutými květy.

Zvláštností je i to, že květní pupeny se tvoří už na podzim, jsou hnědé a pokryté chloupky, které na citlivé pokožce mohou způsobit podráždění a zarudnutí. Později po odkvětu se vytvoří červené plody, které jsou jedovaté.

Rostlina kalinaNa pěstování není náročná. Snáší všechny typy půdy, kromě mělkých a podmáčených půd se jí opravdu bude dařit kdekoliv. Roste poměrně rychle, bez řezu ve světlém stínu až polostínu. Během tuhé zimy sice může ztratit část listů, ale ty na jaře rychle dorostou.

Další stálezelená kalina je kalina Davidova (Viburnum davidii), která je charakteristická elegantním vzhledem. Má modrozelené listy, bílé květy, které kvetou na jaře. V létě, po opylení, se tvoří modré plody, které jsou nejedlé. Dorůstá do výšky kolem 1m.

Je opravdu nádherná, ale potřebuje zimní ochranu a chráněné stanoviště před silným větrem, stejně i před přímým zimním a letním sluncem. Je citlivá na mráz, proto je nutné (zejména v období, kdy jsou holomrazy bez sněhu) celou rostlinu obalit textilií.

Má v oblibě mírně kyselé půdy. Odvděčí se Vám krásným květem a listím, které je dekorativní během celého roku. Stejně tak ani na jaře ji nepřehlédnete. Pupeny jsou narůžovělé, ale vykvetou z nich bílé květiny.

Kalina bodnantská  je velmi atraktivní rostlina, hlavně během zimních měsíců. Viburnum bodnantense 'Dawn' rozkvétá během mírných zim již koncem prosince a vydrží kvést do března. Květiny má úzké trubkovité, nejdříve sytě růžové a později světle růžové barvy. Vykvétají ve shlucích přímo na bezlisté větvi. Největší předností je silná, ale velmi příjemná vůně, která se rozšiřuje v teplejších zimních dnech a je předzvěstí přicházejícího jara.

Další atraktivní je kalina obyčejná s bílými kulovitými soukvětími, které zaplaví celý keř. Viburnum opulus 'Roseum' kvete v květnu nádhernými soukvětími, které doslova visí z větviček. Z dálky působí jako květy hortenzie. Listy sice na podzim opadávají, ale ještě před tím, se celý keř rozzáří červeným odstínem.

Výborně se jí daří na plném slunci, v každé půdě a dokonce nevyžaduje ani hnojení. Má však v oblibě humózní půdy. Dosahuje výšky 3 m. Je to opravdu impozantní dominanta předzahrádky nebo smíšeného záhonu. Dokonce by se jí dařilo i ve velké nádobě.


Pestrý výběr okrasných keřů z našeho eshopu


A takto by se dalo opravdu pokračovat v popisu i dalších kalin. Mají široké využití, proto je nevynechejte při plánování Vaší nové koncepce zahrady.

Tip: Přečtěte si také článek o dalším zajímavém keři - komule.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Echinacea purpurea ´Southern Belle (R)´ / Třapatka, C2