+420 730 235 493

Nejkrásnější popínavé růže, které vám vezmou dech

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 25. března 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vytvořte si ve své zahradě romantické zákoutí pomocí popínavých růží. Tato královna květin vám ve své pnoucí podobě doslova očaruje. Rostlina skvěle dotvoří třeba vaši pergolu či zídku. Pustit se můžete také do tvorby originální růžové brány.

Popínavá růže červené barvy na plotě

Zjistěte, jak pnoucí růže pěstovat a na co si dát pozor.

Oblíbené druhy popínavých růží

Pnoucí růže lze v základu rozdělit do dvou kategorií:

První z nich je tvořena těmi odrůdami, které jsou charakteristické spíše méně ohebnými pruty, bohatými květy a zároveň poměrně dlouhou dobou kvetení.

Druhou skupinu tvoří popínavé růže, které disponují velmi dlouhými pružnými výhony a menším seskupením květů. Mezi zahrádkáři bývá tato kategorie pnoucích růží označována jako Rambler či liánovité pnoucí růže.

Co se týče oblíbených druhů popínavých růží, těch existuje hned několik. Zmínit můžeme například popínavou růži Rosa 'Cairo', která na první pohled zaujme svými růžovými květy. Růže 'Coral Dawn' je krásná popínavá rostlina, která se pyšní růžovými květy střední velikosti (zhruba 8 cm).

Z dalších odrůd stojí za zmínku růže 'Crimson Glory'. Ta vytváří poměrně dlouhé výhony pro snadné upínání na mříže, ploty či stromy. Pyšní se krásnými nachovými květy. Růže 'Don Juan' kvete opakovaně a vaši zahradu zbarví do tónů tmavě červené barvy. Růže 'Kimono' zaujme středně velkými květy v růžové barvě, přičemž tato odrůda dobře snáší i polostín.

Další opakovaně kvetoucí popínavou růží je růže 'Parade' s růžovými květy. Hodí se pro tvorbu stěn i porostů na oblouky, treláže či pergoly. Atraktivní růže 'Paul Scarlet' nabízí šarlatově červené květy, přičemž vytváří velmi bujný porost. Květy v tomto případě kvetou ve stejném čase.

Růže 'Sutter´s Gold' potěší záplavou pestrých žlutých až zlatých květů. Z dalších žlutých odrůd lze zmínit růži 'Goldenfinger', která vytváří majestátní sloup plný zářivých květů. Růže 'Ilse Krohn Superior' vyniká svými bohatými bílými květy. A pokud zatoužíte po popínavých růžích v oranžové barvě, doporučujeme kultivar 'Westerland Orange'. V závislosti na konkrétních podmínkách se můžete těšit na květy v meruňkové až lososové barvě.


Vyberte si sazenice popínavých růží a nechte se jejich krásou doslova očarovat


Popínavé růže pěstování

Pěstování pnoucích růží se sice neřadí k těm nejjednodušším zahrádkářským úkolům, nicméně vzhledem ke svému krásnému vzhledu to jistě stojí za zkoušku.

Druhy popínavých růží v bílé, žluté a oranžové barvy

Samotné pěstování popínavých růží můžete zahájit buď na jaře, nebo na podzim. V obou případech doporučujeme používat sazenice v bezlistém stavu. Jednotlivé sazenice se sázejí do předem vyhloubené jamky, do níž je umístíte v takovém náklonu, aby růže rostly směrem k podpoře. K uchycení výhonků můžete používat tyčky nebo třeba praktické plastové úchytky.

Co se půdy týče, růže si nejvíce libují v písčitohlinité půdě s propustnou spodní vrstvou. Obsah humusu by se v této půdě měl pohybovat v rozmezí od 5 do 7 %. Růže vyžadují slabě kyselou až neutrální půdní reakci (to znamená pH půdy 6 až 7).

Pro zdravý růst je důležité zvolit také vhodné stanoviště. Popínavé růži se bude dařit zejména na stanovišti, které směřuje k jihovýchodu či jihozápadu. Důležité je zajistit růži ochranu před větrem. U menších rostlin stín nevadí, nicméně vzrostlé růže potřebují k vykvetení sluneční svit. Dejte si však pozor na celodenní žár, který by mohl květům spíše ublížit.

Pnoucí růže u zdi

Pomocí pnoucích růží můžete ozdobit různé prostory. Vsadit můžete nejen na jejich pěstování u zdi. Tyto rostliny se mohou také ovíjet kolem kmenů, popínat po plotech či pergolách a vytvářet tak nejrůznější romantická zákoutí ve vaší zahradě.

Pokud toužíte po růži pnoucí se po zídce, doporučujeme vsadit na rostliny s tužšími výhony. V tomto případě se rostliny sází od zídky ve vzdálenosti alespoň 10 cm, aby mohlo dojít k dostatečnému proudění vzduchu. Převislé druhy růží pak mohou skvěle splývat ze zídky směrem dolů.

Pnoucí růže stříhání

Aby vám vaše pnoucí růže dělaly radost, je nutné se průběžně zaměřit na jejich řez a údržbu. Jak stříhat pnoucí růže a kdy k jakému střihu přistoupit?Druhy popínavých růží v bílé, žluté a oranžové barvy  Popínavé růže růžové a karmínové barvy

Jarní řez popínavých růží

K prvnímu řezu pnoucích růží se přistupuje nejdříve po třetím roce jejich života. Tehdy již mají nosné stonky pořádnou sílu k pnutí. Řez popínavých růží na jaře zahrnuje odstranění starého a mrtvého dřeva a odřezání nepotřebných bočních větviček.

V rámci omlazovacího střihu popínavých růží se stříhají jeden či dva hlavní stonky přímo u základny rostliny, zhruba 20 cm nad zemí. Malé boční větve stříhejte vždy za třetím očkem.

Podzimní řez popínavých růží

Řez popínavých růží na podzim není výslovně nutné provádět. V tomto období můžete pouze odstranit nevzhledné konce rostliny s odkvetlými květy a případně i výhony, které vám na zahradě překáží.

Škůdci a choroby popínavých růží

Za nejhoršího škůdce nejen popínavých růží jsou považovány mšice. Pokud se u vás v zahradě objeví, můžete se s nimi vypořádat pomocí vhodného postřiku.

Mezi další často se objevující škůdce popínavých růží se řadí padlí růžové. Poznáte jej podle toho, že se na listech a výhonech objevují šedavé povlaky. Další nepříjemnou chorobou je rez růžová, kterou rozpoznáte podle červených výčnělků a rezavých kupek na listech. V obou případech je na místě přistoupit k pálení napadených výhonů a použití vhodného přípravku.

Pnoucí růže může potrápit také černá skvrnitost na listech a výhonech, která vytváří nevzhledné černé a žlutě orámované skvrny.

TIP: Přemýšlíte, s čím budou ladit růže ve vaší zahradě? Přečtěte si také náš článek zaměřený na to, s čím tyto rostliny kombinovat.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty