+420 730 235 493

února 2022

Balkónové rostliny do truhlíků - návod na pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 24. února 2022 Žádné komentáře

Líbí se Vám rozkvetlé balkony, lodžie a terasy a také sníte o množství květů ve své blízkosti? Již nyní můžete uvažovat o druzích, které si vysadíte na balkon do nádob. Nezapomínejte na orientaci balkonu. Pokud ji budete akceptovat a vyberete správné rostliny, kterým se daří v aktuálních podmínkách, tak pak očekávejte rozkvetlé vodopády květů.

Zahrada na balkoně

Výsadba balkónovek

Čas na výsadbu je ideální zrealizovat koncem března až v dubnu. Do té doby máte dostatek času věnovat se samotnému výběru a kombinacím. Samotnému výběru však podléhá i příprava nádob a výběr vhodného substrátu. Nádoby musí být dostatečně velké a hluboké. Od velikosti nádoby se pak odvíjí i samotný počet vysazovaných rostlin. Do truhlíků s délkou asi60 cmpostačí na výsadbu 4 - 5 ks rostlin. Pokud zvolíte tmavé nádoby, ty se prohřívají mnohem rychleji než bledé.

Nezapomeňte na správný substrát

Substrát musí být propustný, výživný, ve spodní části nejlépe s drenáží. V každém případě dbejte na odtokové díry ve spodní části nádoby. Je to velmi důležité. Mnozí pěstitelé používají samozavlažovací nádoby, které si již našly své místo v pěstování rostlin a zejména se jejich oblibě těší ti, kteří kromě květů mají rádi i odpočinek mimo svou zahradu.Balkonovky

Samozavlažovací nádoby na čas zajistí rostlinám dostatek vláhy. Rostliny vysazujte tak, aby výšší byly v pozadí, nížší v popředí, případně previsaly přes nádobu. Počítejte také s tím, že nádoby, které budou vysazeny převážně z převislých rostlin, časem mohou převažovat samotnou nádobu. Proto ji musíte zajistit.

Vzbuďte zazimované bohatství

Pokud máte uskladněné a zazimované své balkónové rostliny, v tomto období, byste je měli zkontrolovat, sestříhat asi o 1 / 3 (zejména muškáty) a začít se zálivkou, případně otužováním koncem března a za vhodných vnějších podmínek. Pokud jste je přezimovaly v nádobách, ve kterých byly i loni pěstované, určitě jim vyměňte substrát. Původní již neobsahuje dostatek výživných látek.


Dopřejte si s příchodem jara barevný balkon a vyberte si z nabídky rostlin, které jsou vhodné právě pro pěstování na balkoně


Samotné kombinace rostlin již necháme na Vás. Někdo si libuje v klasické výsadbě jako muškáty a petúnie, někomu se líbí výsadby ve stejných barvách s více druhy. Někdo rád experimentuje a kombinuje netradiční balkonovky a letničky s trvalkami. Pozorně nás čtěte a dozvíte se více o barevných a zajímavých kombinacích, péče během celého roku.

Stručné shrnutí zásad pro pěstování na balkonech a terasách:

 – použijte kvalitní substrát, nemíchejte si zeminu sami

 – na výsadbu použijte větší nádoby (truhlíky, závěsné květináče),

– na půlmetrový truhlík je třeba 3-4 rostliny

– polévejte podle potřeby, sucho škodí, ale nadbytek vlhkosti ještě víc, je tu možnost vzniku hniloby kořenů, která se projeví žloutnutím listů

– nezapomeňte pravidelně přihnojovat! První měsíc hnojivem s vyšším obsahem dusíku, později hnojivem podporujícím kvetení, dodržujte návod výrobce hnojiva!

– odkvetlá květenství je potřeba odstraňovat

– za jednu sezónu se substrát znehodnotí, proto se vyplatí každoročně zakládat výsadby z nových sazenic a nového substrátu

– své výsadby pravidelně prohlížejte, v případě výskytu chorob nebo škůdců rychle proveďte chemické ošetření podle rady odborníka, předejdete tak možnému zklamání.

V době prvních teplých jarních dnů lze balkónovky přes den otužovat, na noc je ale třeba vzít je dovnitř. Truhlíky se umísťují na balkón nejdřív začátkem května.

TIP: Je-li prostor balkonu vaše jediná možnost na založení zahrádky, určitě chcete aby byl barevný i v zimě. Přečtěte si článek jaké rostliny zvolit pro balkon v zimě.

Přesazujeme pokojové rostliny

Autor: Ing. Adriána Francová 18. února 2022 Žádné komentáře

Typickou jarní prací je přesazování pokojových rostlin. Po předchozím růstu a vegetaci je půda již maximálně vyčerpaná. Možná se ptáte, zda únor není pro rostliny časným měsícem na přerušení zimního odpočinku. Právě naopak. V tomto měsíci rostliny ještě odpočívají a nerostou, proto je vhodné je přesadit, aby v březnu už začaly růst a probouzet se v nových podmínkách, na které si lépe a rychleji zvyknou.

Pokojové rostliny

Předem si připravte nové nebo vlastní nádoby, které důkladně vyčistěte, vhodný substrát a drenážní kamínky. Ne každá rostlina zvládá každoroční přesazování. Přesazujte rostliny, kterým kořeny přerostly přes dno nádoby nebo vyčnívají vrchem, a ty, které mají nekvalitní půdu s bílým povlakem nebo již páchne. Dalším problémem může být promočená půda a výskyt smutnic, nepříjemných malých černých mušek, které otravně létají ze substrátu a jsou již po celém bytě.Pokojové rostliny

Velkým rostlinám v květináči stačí vyměnit vrchní část půdy a doplnit tak výživný substrát. Rostlinám jako fialky vyměňte substrát a použijte stejné nádoby, ze kterých jste je vybrali. Nezapomeňte na drenážní vrstvu, která zajišťuje odtok přebytečné vody z kořenové části do podmisky nebo obalu květináče, přes odtokový otvor, která na nádobě musí být.


Ať už chcete ozdobit balkon nebo přímo interiér, inspirujte se nabídkou hrnkových rostlin


Po přesazení často nemusíte hned přihnojovat. Počkejte, dokud se rostlina dobře nezakoření. Mnohé kvalitní substráty jsou už totiž obohaceny o hnojivo. Pokud ne, můžete při přesazování zakomponovat do substrátu zásobní hnojivo ve formě granulí.

Rostliny po přesazení umístěte na své původní místo a už zanedlouho si všimnete, jak se probouzejí a začnou růst. Začněte s poléváním, případně přisvětlování, zvýšením teploty a odebíráním odřezků a výhonků pro rozmnožování. Rostliny se Vám odvděčí rychlejším a rovnoměrným růstem. Ve staré a vyčerpané půdě by jen chřadli a listy by jim časem zežloutly. Pokud jste si tohoto jevu již všimli, je nejvyšší čas na přesazení.

Pokud jste si přinesli nějakou rostlinu z květinářství či z obchodu zvažte její přesazení podle základních znaků. V první řadě počkejte pár dní na aklimatizaci v nových bytových podmínkách a pak si všímejte velikosti květináče, typu substrátu a jeho kvality, vlhkosti. Ne všechny je třeba hned přesadit ale určitě je třeba přihnojovat.

TIP: Orchidej je oblíbená a žádaná pokojová rostlina. Přečtěte si v našem článku jak se orchidej pěstuje.

Řez ovocných dřevin

Autor: Ing. Adriána Francová 15. února 2022 Žádné komentáře

Jak a kdy řezat? Na první pohled jednoduchá otázka, na kterou však mnozí neznají odpověď. Proto jsme tu pro Vás, abychom Vám ji objasnili a poskytli zajímavé informace o správném řezu, čase a dřevinách.

Řez ovocných dřevin

Řez ovocných stromů

Řez nelze dělat u všech dřevin ve stejnou dobu. Musí být individuální podle druhu, někdy i podle kultivaru, podle požadovaného tvaru koruny a jiných činitelů.

Výchovný řez

V prvních třech letech po vysazení se dělá výchovný řez, který je základem budoucího tvaru a pevnosti koruny . Na nových letorostech, které ovocný strom po řezu vytvoří, jsou vše pouze listové pupeny. Opravdu pouze v prvních třech letech po výsadbě větve zkrátíme, aby přesazený stromek zvládl ujmutí v nových podmínkách, a aby vytvářel požadovaný základ budoucí rodivé koruny. Jakýmkoliv zkrácením výhonu o třetinu či čtvrtinu na tříletých a starších stromcích v zájmu "podpory plodovosti" dosáhnete pouze toho, že rostlina znovu vyžene silné nové větve, na kterých budou opět pouze listové pupeny. Stromy po takovém zásahu mají tendenci připomínat metly, které nerodí. Na větvích, které upravíte výchovným řezem, neočekávejte v nejbližším roce žádnou úrodu. Takový stromeček chystáte pouze pro plození v dalším období. Pokud jste při zkracování větví v minulosti dosáhli nějaké úrody, bylo to vlastně jen na malých větvičkách, které jste vlastně naštěstí zapomněli zkrátit, a proto přinesli úrodu.

TIP: Návod k pěstování ovocných stromů a keřů.

Chcete-li po třech letech dosáhnout na ovocném stromku úrody, která se bude později pouze zvyšovat, nejlepší je nedělat nic, tedy větve nezkracovat. Na všech nezkrácený větvích se až dvě třetiny listových pupenů do podzimu promění na krátké boční výhonky s květními pupeny připomínajícími kočičky a ty rozkvetou a přinesou úrodu až v následujícím roce.

Udržovací řez

Aby ovocný strom nenarostl do příliš vysokých rozměrů, je třeba ho následně, když jsou identifikovány všechny květní pupeny, udržovacím řezem zkrátit za posledním květním pupenem. Odstranit také můžete pomocí otáčivé pilky celou větev, která roste nevhodným směrem resp. korunu stromu nadměrně zahušťuje. Tento úkon je nejlépší udělat na jaře, když už nehrozí velké mrazy a tedy i namrznutí ošetřovaných větví. Takto udržujete strom v kondici a plodivosti.Kdy řezat ovocné stromy

Zmlazovací řez

Po letech musíme strom zmladit - zmlazovací řezem. Aplikuje se na starých stromech, u kultivarů, které chceme zachovat , pokud jsme byli spokojeni s chuťovými vlastnostmi plodů. Zmlazovací řezem podpoříte růst nových mladých větví, které budou opět v prvním roce pouze s plným počtem listových pupenů. V dalším roce se do podzimu na nich vytvoří květní pupeny, ze jejichž úrody se budete těšit až v třetím roce. Jakýmkoli porušením pravidla u vhodném řezu se zbytečně připravíte o možnou úrodu, kterou by Vám ovocný strom mohl přinést. Buďte tedy trpěliví , přírodu prostě neošidíte.

Pokud jste vysadili ovocné stromy na podzim, pravděpodobně měli upravenou korunu řezem a byl viditelně zkrácený terminál. Takže u takových dřevin již není třeba v jarním období provádět řez. Pokud jste vysadili prostokořenný stromeček neupravený řezem již v zahradnictví, tak ho před jarem nezapomeňte výrazně seříznout, neboť jen tak má šanci na správné ujmutí. Samozřejmě, můžete také odstranit zimou poškozené větve, uschlé a polámané části.

Samotná výsadba ovocných dřevin může probíhat na podzim i na jaře. Převážně v jarním období se dělají výsadby ovocných stromů nejčastěji v oblastech s dlouhotrvající a intenzivní zimou.

Kdy řezat ovocné stromy

Nejvhodnější čas na zmlazovací řez jednotlivých druhů ovocných stromů a keřů

Jabloně (Malus), hrušně (Pyrus communis) - dobře snášejí řez v předjaří i letní řez

Višně (Prunus cerasus) - brzy na jaře, pokud je nově vysazený strom, jinak vždy provádíme letní řez po sklizni, kdy se zkracují porozené výhony a větve. Pro růst a rodivosť jsou nejcennější 30-40cm výhony, na kterých jsou rovnoměrně už na podzim rozloženy rodivé pupeny a tím i záruka úrody. Višeň rodí na jednoletém dřevě.

Meruňky (Prunus armeniaca) - v prvním roce po vysazení řez provádíme v předjaří, jinak vždy po sklizni, nejlépe do konce srpna, poloviny září.

Broskve (Prunus persica) - řez po sklizni, na konci léta, opravný řez může být proveden i v předjaří.

Švestky, blumy (Prunus domestica) - řez po sklizni, v červnu

Třešně (Prunus avium) - nikdy neřežeme brzy na jaře, protože trpí nadměrným klejotokem, řez vždy provádíme po sklizni. Rodí na dvouletém dřevě. Řezat se může i během vegetace, kdy odstraňujeme nevhodně rostoucí větve a jinak poškozené.U třešní trvá i 4 roky, než vytvoříte správný tvar koruny.

Ořech (Juglans regia) - nikdy neřežeme v zimě a obecně ani nemusíme žádný řez provádět. Pokud si přejete tvarovat přece jen korunu, dá se tak provést v létě (červen až srpen).

Líska (Corylus avellana) - pěstuje se většinou jako keř, zkracovat výhony a upravovat tvar můžete od března do dubna

Kromě řezu ovocných stromů nesmíme zapomínat ani na řez ovocných keřů. Níže naleznete odkazy na články, kde se zabýváme právě tímto tématem.

V následujícím článku se dozvíte jak řezat rybíz, ne jen stříhání malin přebíráme v tomto článku.

Vinná réva pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 11. února 2022 Žádné komentáře

Pokud jste podlehli chuti sladkých a velkoplodých hroznů, které nechyběly na žádném královském stole a hostině a máte vhodné místo v zahradě na jeho pěstování, můžete začít. I réva vyžaduje péči.

Vinná réva

Pokud se ji rozhodnete pěstovat, dbejte na výběr stanoviště, protože réva se pěstuje na jednom místě i 20 let. Jde o dlouhověkou výsadbu, proto není prostor pro omyly a pravidelné přesazování.

Výsadba vinné révy

Vyžaduje hluboké, propustné půdy bohaté na živiny, které je třeba i důkladně a pravidelně hnojit. Před samotnou výsadbou sazenic je třeba zvolit hloubkovou analýzu půdy a zásobit ji organickým materiálem. Před výsadbou můžete aplikovat NPK nebo chlévský hnůj.

Vinná révaBěhem výsadby dbejte na to, aby místo očkování bylo vždy nad zemí. Réva vyžaduje teplé oblasti, chráněné polohy a celodenní slunce. Jen tehdy se Vám podaří vypěstovat třásně, po kterých toužíte.

Nevhodný je pozemek orientovaný na sever, písčité půdy chudé na živiny, těžké jílovité půdy, stín, pěstování v trávě nebo pod stromy.


V naší nabídce najdete také různé odrůdy vinné révy


Samozřejmě není to jen o tom. Kromě výsadby se musíte i celoročně postarat o výhony řezem, zalévat, hnojit, dokonce i stříkat, pokud vysadíte méně rezistentní odrůdy. Zpravidla platí, čím větší střapec chcete mít, tím méně jich musí být na jednom výhonu. Někdy se ponechává pouze jeden hrozen na výhon, což se samozřejmě praktikuje se specifickými stolními odrůdami v oblastech, kde se dopěstovávají ukázkové hrozny.

Jak stříhat vinnou révu

Únor až březen je velmi důležitý, pokud jde o řez vinné révy. Ponechává se jen jeden výhon do každé strany s max. 2 očky.

Během léta musíte některé výhony zkrátit, odstranit i vylomit. Čím více výhonů bude révu tvořit, tím méně síly půjde do tvorby květů i plodů. Plody mají být velké, zdravé a šťavnaté.

Pokud během roku zjistíte nějaké poškození listů nebo plodů, okamžitě zasáhněte. Jinak hrozí, že budete mít brzy po sklizni.

Nejvíce času věnujte tedy stříháni vinné révy v předjaří, v létě zalévejte, přihnojujte a vyvažujte. Nově vysázené sazenice ochraňte před mrazy nakopcováním.

TIP: Chcete svoji zahradu obohatit o druhy drobného ovoce, které se nepěstuje až tak často? Přečtěte si článek o netradičních druzích drobného ovoce.

Vyséváme plodovou zeleninu

Autor: Ing. Adriána Francová 8. února 2022 Žádné komentáře

Plodovou zeleninu můžete vypěstovat z předpěstované sadby nebo přímo z výsevu na zahrádce. Do volné půdy se mohou vysévat tykve, cukety a okurky.

Plodová zeleniny úroda

V krátkém čase vyklíčí. Teplota půdy by měla být kolem 15 °C. Pokud chcete, aby bylo klíčení ještě rychlejší, namočte semena do vlažné vody. Nezapomeňte udržovat plochu bez plevelů a dostatečně ji zalévat zejména na začátku růstu a pak v období tvorby květů a plodů.

Plodová zeleniaMezi plodovou zeleninu, kterou je lepší získat předpěstováním, patří teplomilné papriky a rajčata. S výsevem musíte začít již na konci února. Platí to zejména pro papriku, feferonky, chilli. Rajčata vysévejte později, aby nebyla slabá a vytažená za světlem.


Pokud dáváte přednost pěstování zeleninu ze semen, podívejte se na aktuální nabídku semen plodové zeleniny v našem eshopu


Vysévejte řídce, na široce, aby měli rostliny dostatek živin a prostoru. Efektivní je použít i Jiffy zakořenovače, do kterých vložíte 1 nebo 2 semínka. Rostliny jsou téměř použitelné na výsadbu, mnohdy se nemusí ani přesazovat. Vynecháte i jednocení a manipulaci s křehkými stonky.

Pokud jste již na zahradě pěstovali například koktejlová rajčata, často se stává, že na jaře získáte mladé rostliny přímo na místech, kde opadaly plody. Tyto sazenice jsou mnohem silnější než ty předpěstované a jsou na výsadbu připraveny mnohem dříve. Pokud se Vám stalo, že se během výsadby do volné půdy rajče zlomilo, zasaďte jej hlouběji do země, vytvoří si nové kořínky. Nezapomínejte na pozdní jarní mrazy.


Vyberte si kvalitní sazenice zeleniny z naší nabídky


Sazenice nízkých druhů a třešňovitých druhů rajčat můžete pěstovat i v nádobách na terase a balkoně za předpokladu bohaté zálivky a hnojení.

TIP: Přečtěte si také článek o pěstování listové zeleniny.

Ovocná zahrada desatero pěstitele

Autor: Ing. Adriána Francová 4. února 2022 Žádné komentáře

Únor je důležitým měsícem zejména pro ovocnáře. Množství a kvalita úrody je ovlivňována právě prací spojenou s ošetřováním a řezem ovocných druhů. Už to není jen o procházce ovocným sadem, ale i o manuální práci.

Ovocná zahrada a péče o ní

1. V první řadě si všímejte možných onemocnění a škůdců, kteří mohou na ovocných stromech přezimovat, případně se na větvích mohou držet ještě mumifikované plody. Na jabloních zkontrolujte výskyt padlí a omezte jeho šíření.

2. Pokud jste nestihli výsadbu na podzim nebo se nacházíte v severních částech Slovenska a máte lepší zkušenosti s jarní výsadbou ovocných druhů, čeká Vás tato zajímavá práce. Po výsadbě je ukotvěte a důkladně zalijte. Samozřejmě dá se to zrealizovat, jen pokud to dovolují podmínky. Když není příliš hluboko pod nulou, není zmrzlá půda a hodně sněhu.

3. V ovocném sadu i v malé soukromé ovocné zahrádce dokončíme jarní řez jádrového ovoce, který se může provádět od prosince až do konce února.


Sortiment ovocných dřevin naleznete také v naší aktuální nabídce


4. Ve stejnou dobu prosvětlíme keře bobulovin a odstraníme starší a odrozené větve. Řez se týká zejména malin, rybízu a angreštu.Ovoce dopěstované v zahradě

5. Pokračujeme v ochraně mladých ovocných výpěstků, stromků a pravidelně kontrolujeme ochranné sítě a oplocení, aby se ke stromům nedostala lesní zvěř, jež chutnají mladé větvičky a kůra.

6. Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce ve sklepích. Přebíráme jablka a hrušky. Prostory vyvětráme a zkontrolujeme v nich výskyt malých hlodavců.

7. Řez révy přímo ovlivňuje velikost plodů na hroznu a jejich kvalitu. Proto ponecháváme jen jeden silný výhon a jeden záložní čípek. Révu by měl stříhat opravdu odborník a období během řezu by již nemělo být příliš mrazivé. Pokud to počasí nedovoluje řez ponecháme na březen.

8. Bez chemických prostředků a hnojiv se někdy neobejdete, proto již nyní myslete na jaro, které se brzy ukáže v plném proudu a vyberte si bezpečné a vhodné prostředky na podporu růstu, výživu a ochranu proti chorobám a škůdcům, které se většinou aplikují u nerezistentných a náchylných odrůd.

9. Kolem ovocných druhů udržujte stále kypřenou mísu, aby se ke kořenům dostala vláha. Váš sad nebo malá ovocná zahrada bude působit zdravě a esteticky.

10. Je také čas na sběr roubů na jarní roubování. Sklízejí se jednoleté výhony, odebírané z jižní strany, bez květních pupenů.

TIP: Přečtěte si také článek, ve kterém se dozvíte více o pěstování drobného ovoce.

Zahrada v únoru

Autor: Ing. Adriána Francová 1. února 2022 Žádné komentáře

Únor je další zimní měsíc, který přináší někdy nejsilnější mrazy, jindy jarní počasí. Prodlužují se dny i sluneční svit a dále hrozí nebezpečí velkého kolísání teplot, které poškozuje dřeviny a trvalky, zejména ty nově vysazené.

Zahrada v únoru

Práce na zahradě v únoru

V případě vyšších denních teplot opravdu dochází k probouzení pupenů na stromech, cibuloviny vesele vyčnívají ze země, což také není šťastné období. Teplé únorové dny můžete využít na předjarní úklid. Zkontrolujte rostliny pod kryty, ale neodstraňujte je. Nikdy nevíte, jaké počasí přijde. I v této době zdánlivého klidu vyžaduje zahrada naši přítomnost. Vždyť v těchto dnech se rodí nové vegetační období a do značné míry záleží na nás, jak bude úspěšné. S čím bychom měli začít nám napovídá samo počasí.

Práce na zahradě v únoruV okrasné zahradě všichni už netrpělivě čekáme na příchod jara a na běžný zahradnický koloběh prací kolem rostlin, které nás brzy přivítají nádhernými květy. Chvíli si přece jen počkáme, ale koncem měsíce nás už možná potěší první sněženky, krokusy, časné narcisy a petrklíče.

Během příznivého počasí můžete ostříhat nevzhledné a odstávající větve keřů. Koncem měsíce sestříhejte letní šeřík, nezapomeňte na řez tavolníku a neméně důležité je i stříhání hortenzie. Dokonce můžete vyhrabat trávník, pokud již není sníh.

V tomto období Vás mohou na záhoně překvapit okouzlující květy čemeřice. Jí opravdu nevadí to, že je zima, únor, dokonce ani sníh jí nepřekáží. Křehké hlávky sklání nad sněhem, obalená mrazem a přesto kvete do krásy. Je to jedna z nejkrásnějších trvalek a čím je starší, tím vytváří více květů.

Mezi další tipy na únorové práce určitě patří vysévání letniček jako gazánie, hledík, železníky do nádob. Vysévají se i trvalky jako zvonky, máky a hořec.

Řežeme i v létě kvetoucí ibišek a dřeviny zmiňované výše. Od konce měsíce řežeme silnějším zpětným řezem živé ploty z listnatých druhů.

Dále nezapomínáme na:

- Pokud počasí dovolí, začneme s přípravou záhonů

- Pokud nemrzne, poléváme jehličnany a keře

- Staré a nemocné dřeviny odstraňujeme i s kořeny

- Je vhodný čas nakupovat letní cibuloviny a hlízy

- Připravte jámy na výsadbu okrasných keřů a stromů

- Přezimující muškáty a jiné balkónovky zkontrolujeme, opatrně zaléváme a řežeme také oleandrya fuchsie

- Pokud jste nestihli vysadit cibuloviny na podzim, můžete tak učinit nyní ve dnech bez mrazů

- Pokud již není sníh, můžeme prohrábnout trávník,

- Vyzkoušejte klíčivost starších semen letniček, dvouletek a trvalek

- Zkontrolujeme skalku a kvetoucí drobné cibuloviny, čemeřice

- Odstraňujeme těžší a tlustší kryty na skalce, trvalek a cibulovin

V ovocné zahradě bude také rušno. Je zde velmi důležité období pro násadu pupenů, které ovlivňují samotnou úrodu. Nedostatek sněhu a mrazivých dní, bude mít pravděpodobně za následek nezmiznutí některých škůdců, proto již nyní myslete i na ochranu ovocných dřevin. Nedostatek sněhu dále způsobuje i nedostatek půdní vláhy, a proto nezapomínejte na zálivku. Samozřejmě, jen když nemrzne.

Pokračujeme v řezu ovocných dřevin, jádroviny a drobné ovoce

- Během bezmrazých dnů řežeme rybýz a angrešt

- V teplejších oblastech můžeme koncem měsíce začít řezat révu

- Od konce měsíce můžeme rozmnožovat maliny

- Kontrolujeme uskladněné ovoceÚnor na zahradě

- Broskve ošetřujeme postřikem proti kadeřavosti listů (od konce února)

- Připravíme jámy pro jarní výsadbu ovocných dřevin

V zeleninové zahradě mnozí už v tomto měsíci vysévají první semena salátů a sazenic teplomilné zeleniny, košťálové zeleniny i bylinek na předpěstování do skleníků.


Připravte se na sezónu a inspirujte se výběrem semen zeleniny z naší nabídky


- Připravujeme pařeniště

- Ve vytápěných sklenících vyséváme ředkvičky, brzkou mrkev, salát, kedlubny

- Od poloviny měsíce vyséváme semena rajčat a papriky

- Zimní česnek ošetřujeme v místech pravidelného výskytu škůdce proti fousatce česnekové

- Předkličujeme sazenice brambor

- Kontrolujeme uskladněnou zeleninu

- Dokončíme pěstební plán

Nářadí do zahradyNářadí, které se vám sejde

Je nářadí, které potřebujete sezónně a je takové, které potřebujete stále. Mezi ně určitě patří nože, nůžky a koš na zahradní odpad. V sezóně během ořezávání stromů a keřů potřebujete více nářadí. Proto je pohodlnější, pokud ho budete mít stále po ruce i na stromě či žebříku, v praktické tašce na nářadí, která má úchyty do ruky nebo se dá dát na ramena. Do této tašky se vejde vše, co potřebujete - lopatky na vysazování, dokonce i cibule, provázek, květináče, malá ruční pilka.

Určitě se Vám sejdou i konvičky na zaléváníz plastu nebo smaltované jako dekorace. Na zahradě využijete větší, na terase a balkoně menší. Pokud jich budete mít víc, můžete si v nich nechat odstát vodu a nemusíte je neustále přemísťovat. Budete je mít vždy po ruce.

Nezapomeňte na praktický kolík na vysazování, lopatku, košíky na cibuloviny, provázek, plastové květináče různých velikostí, dekorativní obaly na květiny, košíky a misky. To vše má mít i své místo v domku na nářadí nebo v kůlně či sklepě. Nářadí umístěte na praktický regál nebo jej zavěste na stěnu. Ušetříte místo a nářadí bude mít vždy své místo. Větší nářadí jako lopata, hrábě, motyka, se také nemůže jen tak povalovat v koutě nebo na jedné hromadě.

Kromě toho však potřebujete i ochranné oblečení, rukavice, brýle a jiné doplňky,které Vám práci v zahradě usnadní.

Jednou zajímavostí pro Vás může být ochranná zástěra, která zároveň slouží jako sběrný koš na sběr ovoce ze stromů. Nahradí vědro nebo proutěný koš. Jednoduše si ji obléknete na svůj oděv a do něj natrháte šťavnatá jablka.

příští měsíc bude patřit jaru, tak doufejme, že bude příznivá a nepřekvapí nás svým opožděným příchodem dlouhotrvající sníh. Opravdu... nezapomněli jste věnovat patřičnou péči své zahradě v předchozím měsíci? Přečtěte si, co všechno jste měli stihnout v lednu.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu