+420 730 235 493

října 2021

Cypripedium - návod na pěstování

Autor: Adriána Francová 29. října 2021 Žádné komentáře

Střevíčník je na pohled zajímavá, téměř až exoticky působící rostlina, kterou při dodržení jistých zásad můžete bez problémů pěstovat ve své zahradě.

Cypripedium

Střevičník pantoflíček

kroky k úspěšnému pěstování

Přečtěte si v našem návodu jaké pěstitelské podmínky jsou potřebné pro přijetí po vysazení, přežití a celkový růst cypripedií.

Vhodné stanoviště

Polostín bez přímého slunce v poledne. Velmi vhodné místo je na severní straně budovy. Většina střevíčníků jsou lesní rostliny a proto upřednostňují chladná místa, která moc nevysychají a nepřehřívají se v létě. Ideální jsou také místa, v nichž se daří kapradinám. Své střevíčníky rovněž nevysazujte poblíž stromů nebo velkých keřů, aby jim jejich kořeny neodčerpávaly vodu a živiny!

Půda

Střevíčníky potřebují vzdušnou propustnou (hloubka 10 cm) a středně vlhkou půdu. Těžké a jílovité půdy je potřeba vylepšit například příměsí písku. Pokud je plánované umístění příliš vlhké, je nutné zajistit drenáž. V písčitých půdách, které rychle vysychají, se doporučuje zvýšit jejich schopnost udržet vodu přídavkem perlitu. Pokrytí půdy vrstvou bukového listí nebo jehličí má pozitivní vliv na strukturu a vlhkost. Střevíčníky jsou zcela mrazuvzdorné a proto nepotřebují žádnou doplňující ochranu v období zimy.Střevičník pantoflíček

Výsadba 

Kořeny rozložte v horních 10 cm půdy tak, aby pupen byl asi 2-3 cm pod úrovní půdy. Zbývající substrát nasypte kolem bez přitlačení a důkladně zalijte. Zálivka a hnojení Půda by neměla nikdy úplně vyschnout a proto je v období suchého léta nevyhnutelná pravidelná zálivka. Na jaře se doporučuje rostliny pravidelně přihnojovat běžnými hnojivy, ale v poloviční koncentraci.

Výsadba společně s jinými rostlinami

Střevíčníky vypadají nejlépe v kombinaci s pomalu rostoucími kapraděmi, škornicemi (Epimedium) nebo bohyškami. Nedokážou ale soupeřit s bujně rostoucími trvalkami, keři a stromy. Dávejte proto pozor na tyto vznešené rostliny!


Aktuální nabídka cypripedií z našeho eshopu


Ochrana střevíčníků

Slimáci dokáží způsobit pohromu za jednu noc. Obzvlášť na jaře je potřeba na mladé výhonky střevíčníků dávat pozor a zabezpečit jim přiměřenou ochranu.

Abyste předešli ztrátám v zimě, pozorně si přečtěte následující pokyny.

1. Pokud během zimy panuje vlhké a deštivé počasí, (teploty do +5 °C jsou dostatečné pro spánek cypripedií), měli byste chránit zahradní rostliny v květináčích dobře provzdušněným dešťovým přístřeškem, a tak předcházet zahnívání.

2. V chladných oblastech s teplotami -20 °C nebo nižšími, nejsou žádné problémy s přezimováním, a to ani v případě rostlin v květináčích. Během zimy je důležitá ochrana proti přímému slunci, aby se zabránilo probouzení rostlin během dne. V opačném případě kolísání teploty způsobuje ztráty, zejména v prvním zimním období po vysazení do květináče. Kromě toho se doporučuje zakrytí rostlin větvemi jehličnanů.

3. Nepoužívejte mrazuvzdornou textilii ani jiné pevné kryty. Pod takovými přístřešky se rády zdržují myši a zvyšuje se tak i možnost hniloby nebo brzkého začátku růstu. Fóliové tunely nebo skleníkové přístřešky se také nedoporučují, protože teplota v nich během slunečných dnů stoupá příliš vysoko. Cypripedie mají raději polostín, přímo venku v mrazivých podmínkách během celé zimy a zejména rovnoměrnou teplotu, která nestoupá!

Shrnutí

Není to mráz, který by mohl zničit Vaše rostliny. Je to právě zahřívání během dne nebo dlouhotrvající vlhkost. Rostliny vysazené v květináčích, které ponoříte do písku, mají oddenky zcela v bezpečí bez jakýchkoliv dalších opatření.

TIP: Přečtěte si článek o rostlinách, které jsou vhodné do stínu.

Lišejník na ovocných stromech

Autor: Adriána Francová 28. října 2021 Žádné komentáře

Mnozí se na nás obracíte s otázkami, co to je, resp. zda je to škodlivé pro ovocné stromy. Jedná se o lišejníky, které v podstatě nejsou pro strom škodlivé, neparazitují, ani kůru viditelně a ihned nepoškozují.

Lišejník na ovocných stromech

Tedy pokud Vám nepřekáží esteticky, nemusí překážet ani Vám. Pokud samozřejmě nepokrývají již celý strom. Zde se však přidruží i další otázka, proč vznikají právě na vašich stromech?

Určitě jste si všimli, že jsou zejména na starších porostech, možná i na takových, které jste zanedbali. Jde zejména o meruňky, švestky, višně, jabloně, ořechy.

Lišejníky na stromechDá se tedy říci, že se vaše ovocné stromy nacházejí v nevhodných podmínkách, jsou starší a nevhodně ošetřované. Lišejníkem totiž vyhovuje vyšší vlhkost, blízkost jezírka, či jiné vodní plochy, vyšší hladina podzemní vody, celkově vlhký pozemek, zastíněná plocha, tmavý pozemek, severní orientace, hustá výsadba, neprosvětlování starších porostů, porosty bez ošetření.


Dopřejte při výsadbě ovocných stromů dřevinám péči v podobně mykorhizních hub


Lišejníky se nacházejí na kmeni i kůře, většinou jde o terčovku, terčovník, dutohlávka a zemepisník. Při silném napadení již omezují dýchání přes kůru a celkový stav staršího stromu, pokud pokryjí více než 80% plochy kůry. Proto v konečné fázi nejsou až tak neškodné. Takže trochu si tu protiřečíme.

Na mladých výsadbách ovocných stromů jen těžko najdete lišejníky. Jsou totiž vitální, plné síly. Ale pro starší porosty mohou být nevhodné, protože kromě vzhledu, mohou vytvářet i další příležitosti pro oslabení stromu, zkracují mu život a vytvářejí skrýše pro jiných škůdců či volné brány pro vstup bakteriálních onemocnění.

Jak odstranit lišejník ze stromů

Dají se jemně odstraňovat hadříkem, můžete také s částí kůry. Na větších plochách používejte kartáče. Doporučujeme následné kmeny a části větví bělit vápenatými přípravky. Případně doporučujeme používat měďnaté přípravky, například Kuprikol 50.

TIP: O ovocný sad se samozřejmě musíme i náležitě starat. Přečtěte si náš článek o tom, jakou péči potřebují ovocné stromy po celý rok.

Eko-zahrada

Autor: Ing. Adriána Francová 27. října 2021 Žádné komentáře

Určitě jste o ní již slyšeli a všemožně se i snažíte docílit, aby i ta Vaše byla výjimečná a zároveň ekologická. Toho dosáhnete jen tehdy, když vynaložíte všechny zkušenosti našich babiček a budete sledovat vše kolem sebe - to znamená přírodu.

Eko zahrada

To je jediná cesta k symbióze - ideálnímu soužití rostlin a plodin.

Dále platí, že je třeba vynechat chemickou ochranu pro řešení problémů s chorobami a škůdci. Nabízíme Vám několik tipů jak začít pěstovat a zakládat zahradu ekologicky.

Odplevelování a mulčování

Plocha musí být odplevelená, nebo vysazena tak, aby plevel neměl šanci. K tomu Vám stačí vysadit zeleninu a květiny blízko u sebe, případně využít vyvýšené záhony, vysazovat je hustější, ale v rovnováze a nakonec mulčovat. Zeleninu mulčujte posekanou trávou, dřeviny a keře drcenými větvemi, třískami.

Zálivka

Možná je to něco tak prostého a jednoduchého, ale i zalévat je nutné umět. Raději zalévejte intenzivněji a déle, i každý druhý den jakoby mělce, jen popraškem každý večer. Mělkou zálivkou rostliny i mělce koření. Zalévejte odstátou, nejlépe dešťovou vodou s ideální teplotou. Studniční voda je příliš studená a tvrdá. Ideální zalévání provádějte brzy ráno nebo pozdě večer, kdy už nepálí slunce a zem není přehřátá.

Pokud ničíte pýr, určitě ho nehoďte na kompost

Pýr nepatří na kompost, ale ani do komunálního odpadu. Můžete z něj a jiných agresivních plevelů připravit výluh, a tak ho vrátit v přijatelné formě opět půdě.Ekozahrada - pěstujte zeleninu zdravým způsobem

Pokud už musíte použít chemickou ochranu správně určete nemoc nebo škůdce

V první řadě se snažte použít biologickou ochranu nebo bio přípravky ve formě výluhů, macerátů. Škůdce ničte, poškozené listí palte, neházejte na zem ani do kompostu.

Nepěstujte za každou cenu všechno

Pěstujte druhy a plodiny, které se Vám osvědčily, jsou vhodné do Vašich pěstitelských podmínek a dobře snášejí Vámi vybrané stanoviště.

Hnojení

Využívejte přírodní, vlastní kompost. Z kuchyně, jako slupky ze zeleniny a ovoce, skořápek, trávy a zbytků rostlin, za několik měsíců získáte kvalitní kompost, který je nesrovnatelně lepší než kupovaná hnojiva.


Pokud nemáte kompost, použijte přírodní hnojiva, vhodná pro ekologické pěstování, například CONAVIT ®


A to je jen část úspěšného ekologického zahradničení.

TIP: I na balkoně můžete pěstovat zeleninu ekologickým způsobem. Přečtěte si náš článek jak vytvořit eko-zahradu na balkoně.

Ochrana rostlin před zimou

Autor: Ing. Adriána Francová 26. října 2021 Žádné komentáře

Zima, zima, zima, už se k nám blíží. Nejsme nadšeni, ale také zahrada a vše v ní si musí odpočinout po náročné sezóně. Rostliny rostly, bujnely, kvetly, některé vytvořily i plody a nyní nadchází čas, kdy musí načerpat síly do jarního probuzení.

Ochrana rostlin před zimou

Určité druhy jsou zvyklé na sněhovou pokrývku či silné mrazy a nevyžadují žádné přikrývání. Mnohé rostliny však bez naší pomoci zimu nepřežijí.

Mráz versus vyschnutí

Toto je snad nejčastější problém zimního období. Pro mnoho začátečníků pěstitelů končí období pravidelných zálivek s poklesem teplot. Slunce nesvítí, je chladno, zalévat netřeba. To je omyl. Během celého podzimního období, dokonce i bez mrazivé zimy, je zálivka pro mnoho dřevin a rostlin tou nejdůležitější součástí kvalitního přezimování. Jedná se nejvíce o stálezelené jehličnany, starší a nové výsadby, živé ploty, okrasné dřeviny jako javory, komule, vajgélie, růže.

Mnohé dřeviny bez vody přežijí sice dlouho, ale pokud je jí nedostatek, projevuje se to v kořenech, které v zimě mráz poškodí a na jaře už je pozdě na cokoliv, i na reklamace. Na jaře, když všichni kontrolujeme záhony a počítáme škody po zimě, první čeho si všimneme je, že keř, strom se neprobudil, větve jsou bez života, vymrzlé.Zimní ochrana rostlin

Pravdou však je, že vyschl, během mrazivých dnů zimy a na jaře už neměl dostatek sil. Prevencí je dostatek vody. Samozřejmě netřeba vytvářet bažiny, ale určitě zalévat. Podzimní deště jsou velmi prospěšné, ale nejsou tak intenzivní, aby nahradily kvalitní podzimní zálivku, která rostliny zásobí na zimu.

Zimní ochrana rostlin

Jiné rostliny, zejména ve skalce kromě zálivky vyžadují přikrývání. Vhodným materiálem je chvojí, větve ještě s listím, které když opadají, vytvoří dokonalý kryt.

Choulostivé druhy, kterých by nám bylo líto, raději v chladných oblastech vykopejte a zasaďte do nádob a přezimujte na místě bez mrazů (fíkovníky).

Okrasné trávy vyžadují svázání, dokonce i některé příliš košaté jehličnany, které by se mohly pod váhou sněhu polámat. V hornatějčích oblastech České republiky je nutné přikrývat i trvalky, které pocházejí ze Středomoří - bylinky a levandule, okrasnou trávu lalang (imperata).


Bohatý sortiment okrasných rostlin pro podzimní výsadbu naleznete také v našem eshopu


Dokonalé zakořenění a ukotvení je dalším úspěchem přezimování. Vysoké dřeviny s kmenem, zejména ty, které nyní vysazujete musíte i přivazovat ke kolíku a jiným oporám, aby je silný zimní vítr nevyvrátil. Snažte se je vysazovat mimo směr silného severního větru a místa, kde se vítr točí. Pokud je to nutné, dřeviny vhodně upevněte a také zajistěte měkkou podložku, která zabrání odírání kmene o kolík. Platí to i o nových výsadbách stromkových růží a ovocných stromů

Ovocné stromy a jiné dřeviny, zejména vysázené v blízkosti lesa, louky a pozemků bez oplocení obalte zaječím pletivem. Ochráníte mladé stromky před okusováním. Velmi rádi si na mladé kůře pochutnávají srny a zajíci. Pokud je pozemek oplocený, zkontrolujte stav pletiva a oplocení, zahrabte jámy a zpevněte plochy, kudy by se zvěř mohla dostat k jednoduché potravě.

Vysoké trvalky, které kvetou, svažte a odstraňte až na jaře. Listy, které již nyní nevypadají vábně a působí na záhoně neesteticky nemusíte odstraňovat je to výborná a přirozená ochrana rostlin před zimou, mokrým sněhem nebo holomrazy. Jarní úklid v záhonech bude o to radostnější, když zjistíte, že Vaše rostliny se bez problémů probouzejí a v zimě se jim dařilo dobře i díky Vám.

TIP: Pokud právě plánujete výsadbu rostlin do okrasné zahrady, inspirujte se například článkem o stálozelených dřevinách.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: zimní zahrada

Bylinky na čaj a na koupel

Autor: Ute Rodermond, Blu-Blumen 25. října 2021 Žádné komentáře

Bylinky nejsou vhodné jen pro dochucení jídel, nebo pro výrobu bylinného oleje a octa, ale také pro přípravu léčivých čajů a dobře slouží také k přípravě přísad do koupele.

Bylinky na čaj

Bylinková koupel

Právě po stresujícím snu, bylinková koupel dokáže divy. I v dávných dobách bylo známo, že teplá koupel obohacená o aromatické byliny, udělá dobře po těle i na duši. Aplikace je také docela jednoduchá. Vše, co potřebujete, jsou dvě hrsti čerstvých bylinek a bavlněné kapsa. Byliny se umístí do kapsy a ponoří do vařící vody po dobu asi 10 minut. Pak se přidá koncentrát do vodní lázně.

V teplé vodě bylinky uvolňují své éterické oleje. Zde se spojuje opojný účinek vůně s pozitivními regeneračními nebo léčivými vlastnostmi rostlinných složek. Na uvolnění se používá například pomerančový tymián. Má pozitivní vliv na dýchací soustavu. Jeho svěží pomerančové aroma zvyšuje očekávání příjemné relaxační koupele.Čaj z bylinek

Také, ananasová šalvěj spadá do této kategorie. Měla by působit proti kašli a na vykašlávání. Ale i listy získané z keříku máty a eukalyptu pomáhají při nemocech dýchacího ústrojí. V úzkosti, neklidu nebo proti bolesti hlavy a migrény se osvědčila levandule.


Vyberte si léčivé bylinky z naší aktuální nabídky


Kdo vyhledává čerstvou citrónovou vůni, sáhne po citronové verdeně. Taková koupel je uvolňující a osvěžující zároveň. Budete brzy klidní a bez únavy.

Jako alternativu k bylinné koupelové soli si můžete samozřejmě také připravit vlastní bylinné směsi. Fantazie nezná mezí. Jen vyzkoušejte své štěstí a objevte tu nejlepší směs pro sebe. Bylinnou koupel můžete zjemnit tak, že na hladinu vysypete několik sušených okvětních lístků, například z růží. Takto nestojí nic Vaší "mini-dovolené" v cestě.

Bylinky na čaj

Pokud potřebujete jen malou 5 minutovou relaxační přestávku, můžete dosáhnout regeneračního efektu bylinkovým čajem. Rychle se dá připravit a můžete také dosáhnout léčivých účinků. Listy grapefruitové máty např. šíří svěží, ovocně-kyselou chuť.


V našem eshopu najdete i semena bylinek


Připomínají čerstvě vylisovaný nebo rozřezaný grapefruit. Grapefruitově tonikový čaj osvěží zejména v horkých letních dnech. Listy ovocné šalvěje vyniknou optimálně v čerstvé infuzi ovocných čajů, ať teplých nebo studených. Skvělé jsou pro děti! Mimořádně dobře zahánějící žízeň  nealkoholický nápoj pro horké letní dny můžete vykouzlit z marocké máty. Po ochlazení v lednici do něj přidejte trochu citronu. To také dodá svěží ovocnou chuť.

Smoothie - čerstvé zelené osvěžení s energií

 Ať už jako jídlo na nastartování dne, malé rozveselení v kanceláři, zahnání hladu nebo osvěžení po cvičení: zelené smoothies jsou chutné, zdravé a mají nízký obsah kalorií.

Jsou obvykle vyrobeny ze zelených listů a ovoce. Zelené listy - to jsou saláty, jako je hlávkový salát, listový salát, listy mrkve, červené řepy a různých odrůd zelí. Pak jsou tu zahradní bylinky, jako bazalka Tulsi, citrónová meduňka, houbová bylinka, česneková tráva, jiaogulan - bylina nesmrtelnosti, koriandr nebo Brahmi. Obsahují velké množství alkaloidů, saponinů, hořkých látek a tříslovin. Pomáhají trávení, stimulují imunitní systém, působí anti-bakteriálně a protizánětlivě, snižují hladinu cholesterolu a podle dostupných zdrjov mají různé další účinky.

Už středověká lékařka Hildegarda von Bingen používala ve svých terapiích mnoho různých bylin. Listy šťovíku jsou skutečnými zdravými bombami. Obsahují vlákninu a hodně minerálů. To vše dělá ze zelených "smoothies" neocenitelné dávky zdraví, které byste si měli sami dopřát každý den.

Zahradní bylinky jsou však méně vnímány jako hlavní složka, ale spíše jako nosič aroma. Meduňka v kombinaci s listy salátu vytváří citrónové potěšení v pusince, lístky máty 'Hugo' zase jemnou příchuť máty. Kdo by si chtěl pohrát s citronem a anýzem, sáhne po limonádové bylince. Experimentování se meze nekladou.

Příprava zelených "smoothies" je jednoduchá. Složky je třeba vložit do mixéru, s výkonem min. 30 000 otáček. Čím jemnější struktury dosáhnete mixováním, tím více živin se dokáže absorbovat v těle. Na bylinný nápoj je zapotřebí přibližně 50 % bylinek, 50 % ovoce a trochu vody. Vynikající nízkokalorický nápoj plný energie získáte už po krátkém mixování. Je to opravdu příjemné, napít se zdraví.

TIP: Pokud přemýšlíte nad bylinkami z vlastní zahrady nebo balkonu, přečtěte si náš článek o pěstování bylinek.

Listí a větve, jak je zužitkovat?

Autor: Ing. Adriána Francová 22. října 2021 Žádné komentáře

Rostlinný odpad trápí nejednoho z nás. Není problém ho vytvořit, ale problémem je, kam ho dát, aby z něj byl i užitek. Největší odpad je ze stříhaného živého plotu. Drobné i dlouhé větve se povalují pod plotem a kupí se do neuvěřitelné výšky. Co s ním?

Podzimní listí v kompostu

Můžete použít drtič větví, který množství zredukuje a odpad se zmenší v podobě štěpky, kterou můžete použít k mulčování, nebo ji můžete vysypat do předem připravené jámy, která bude sloužit jako skrytý kompost. Vhodné je to na ploše, která je malá a na kompost již není v zahradě místo. Do takové jámy můžete naházet všechny odkvetlé letničky, listí ze stromů, veškerý rostlinný odpad kromě plevelů jako pýr a plevele se semeny.

Můžete z nich však udělat výluh a ten použít jako zelené hnojení. Štěpka z větví vynikne na okrasném záhoně.Podzimní lístí

Z některých větví můžete vytvořit dočasný kryt pro podzimní výsadbu česneku a také je to odpuzující pro kočky, které si chtějí svou potřebu provést právě ve vyčištěných záhonech v zeleninové zahradě.


I tohle období je ještě vhodné na výsadbu jarních cibulovin nebo dřevin do živého plotu, ale i jiných okrasných a ovocných druhů.


Pichlavé větve z růží použijte na ochranu Vašich oblíbených rostlin, do kterých také s oblibou chodí kočky nebo pes. Drobné větvičky můžete použít jako dělící plot k nově vysazených druhům, abyste nezapomněli, kde jste je vysadili.

Pokud máte na zahradě i pařeniště, jako podklad je vhodný chlévský hnůj a je třeba ho přikrýt vrstvou listí z opadaných ovocných stromů. Listí z ořechu však nepoužívejte ani na kompost. Některé barevné listí můžete s dětmi posbírat a vyplnit s nimi květináče a proutěné koše, do kterých naskládáte pár okrasných tykviček. Některé listí můžete využít jako výplňový materiál do pytlů, a tak zazimovat okrasné rostliny na terase a balkónech.

Využití listí na zazimování balkonovek

Rostliny, které chcete zimovat a pěstovat na balkoně, je nutné na zimu připravit také. Rostliny pěstované v klasických plastových nádobách během zimy trpí nejvíce. Plast je nezahřeje a mnohdy se stává, že vymrznou nebo vyschnou z nedostatečné vláhy. Takové nádoby je nutno ještě vložit do dřevěné bedničky nebo větší keramické nádoby, kterou vyložíme textilií nebo bublinkovou fólií, podle velikosti i kousky polystyrenu a ostatní vyplnit suchým listím.

TIP: Přečtěte si také článek jak připravit užitkovou zahradu na zimu.

Ochrana ovocných stromů

Autor: Ing. Adriána Francová 21. října 2021 Žádné komentáře

Sezóna prací v zahradě v polovině či koncem listopadu nekončí, ale pokračuje dalším koloběhem prací. Kromě nových výsadeb se musíme postarat o ovocné stromy, které jsme čerstvě vysadili i o jiné mladé stromy, které již v zahradě jsou. Kromě ukotvení stromků během výsadby bychom měli hlavně v sušších letech dbát na důkladnou zálivku, která je zárukou přezimování.

Ochrana ovocných stromů

Bělení stromů

Bělení kmene - mýty či pravda?

Názory jsou různé. Přesto má to své výhody i nevýhody. Počasí v pozdním podzimu je proměnlivé, noci a rána studená, mrazivá, přes den se teploty mohou dostat poměrně výš a působením těchto změn a slunce dokáže během zimy kůry na stromech praskat. Tím, že se kmeny natírají vápenným mlékem, bílá barva odráží sluneční paprsky a dokáže snížit teplotu kůry přes den o cca 5 °C.

Stejný a i vyšší efekt bez nátěru dosáhnete tehdy, pokud o kmen stromu opřete desku, která také zabrání přímému vlivu mrazu na kmen a dokonce dokáže teplotu snížit i o 10 °C. Bělením se prý zamezuje výskytu různých chorob a škůdců. Vápno ztvrdne a pokud jsou v kůře nějací škůdci, zabrání jim to na jaře vylézt ze svých úkrytů. Neochrání je to však natrvalo a už vůbec ne před nemocemi. Tam musíme zakročit jinými prostředky.Ochrana kmenů ovocných stromů

Ochrana kmenů ovocných stromů

Nezapomeňte na ochranu kmene, abyste mladý stromek nepoškodili sekačkou, kosou nebo jiným zahradním pomocníkem. Postačí kolem kmene v dostatečné vzdálenosti umístit pletivo. Trávu kolem si pak jednoduše vystřihneme nůžkami. Také v podzimním a zimním období by mohla mladá kůra lákat srny a zajíce. Zaječí pletivo zabrání okusování. Pokud tam však napadá listí, je to i vhodný úkryt pro drobné hlodavce.

Nejnáchylnější jsou na mrazy meruňky, broskve a nektarinky, pro které je spíše charakteristická teplá pěstitelská oblast. Proto pečlivě vyberte místo pro výsadbu. Ideální, v blízkosti závětrné stěny, plné stěny oplocení, kde příliš neproudí vítr, v blízkosti domu, kam se bude často opírat slunce. V místě, kde jsou kořeny můžete navrstvit kopu mulčovacího materiálu.


Ještě pořád je vhodný čas i na výsadbu ovocných dřevin - vyberte si z naší nabídky


Pokud z nějakého důvodu nestihnete ovocné stromky vysadit, umístěte je do pilin nebo rašeliny do chladného sklepa bez mrazů a počkejte na vhodné jarní období.

Pokud jste tak ještě nestihli udělat, v ovocné zahradě posbírejte všechny plody. Shnilé a jinak poškozené zlikvidujte. Pohrabte listí a skompostujte ho. Větve už neřežte. Rány by se do zimy nezacelili a hrozilo by vymrznutí. Takto ovocné dřeviny v klidu přečkají zimu a probudí se na jaře.

TIP: Důležitá není jen ochrana ovocných stromů, přečtěte si článek o ochraně jiných rostlin před mrazem.

Osazení suché zídky

Autor: Ing. Adriána Francová 20. října 2021 Žádné komentáře

Druhy, které se běžně používají do skalek a na výsadbu sutí, se používají také na výsadbu suchých zídek. Suché květinové zídky mají výhodu v jednoduché stavbě bez použití malty nebo betonu.

Rostliny v suché zídce

Jde o kameny nasucho ukládány na sebe ve tvaru zdi, které se přesýpají pouze pískem, štěrkem, do kterého je následně provedena výsadba. Samotné rostliny pak drží zeď, vyplňují ho.

Neznamená to, že stavba musí být jen dobrá po výsadbě rostlin. Musí být pevná a stabilní, aby nepodléhala povětrnostním vlivům.

Sucgá zídkaSuché zídky obyčejně bývají vysoké jen 50 cm, max. 1 metr. Dodržte správnou šířku, sklon, případně na spodku umístěte i drenážní trubky na odtok vody.

Taková květinová zídka může oddělit například okrasnou část od užitkové, případně jím můžete vyrovnat členitý terén v zahradě nebo s ním jen okrášlit místo v blízkosti terasy a sezení.

V prvním roce po výsadbě nečekejte zázraky

Rok od roku bude zídka stále hezčí a hezčí. Také ji můžete kdykoliv doplnit dalšími rostlinami, které vytvoří převisy, shluky a koberce. Drobné cibuloviny Vám vytvoří ideální jarní efekt v časném období po zimě.


Vhodné rostliny do suché zídky jsou například skalničky nebo si vyberte nízké okrasné trávy


Zídka by měla být umístěna na slunci. Nezapomeňte na zavlažování bezprostředně po výsadbě. Na výsadbu se používají většinou druhy, které nevyžadují vydatnou zálivku, ale bez ní to nepůjde. Používají se skalničky, půdopokryvné nízké rostliny a dřeviny, drobné jarní cibuloviny, nízké kobercové trvalky a okrasné trávy.

Stejným způsobem můžete osadit i jiné zídky. Co se týče finančního hlediska, pro někoho levná záležitost, pokud je zvolen domácí druh kamene, z blízkého lesa nebo kamenolomu. Dražší a atraktivnější kameny vás budou stát víc. Vhodná je i břidlice, pískovec, andezit, vápenec.

TIP: Chystáte se kromě suché zídky vybudovat ve vaší zahradě i skalku? Přečtěte si článek o tom jaké trvalky jsou vhodné právě do skalky.

I v zimě může být terasa a balkon zajímavý

Autor: Ing. Adriána Francová 19. října 2021 Žádné komentáře

Určitě jste si všimli, že během zimy jsou i panelákové balkony a některé terasy rodinných domů téměř stejné, bez života a barev. Pokud to chcete změnit, vysaďte si na balkon dřeviny, které dokážou přežít zimu v nádobách, pokud na to budou mít vytvořeny vhodné podmínky.

Rostliny na balkon v zimě

Řeč je o stálezelených rostlinách a jehličnanech, které kromě zelené najdete i v jiných zelených, žlutých, stříbrných až modrošedých odstínech.

Rostliny na balkon v zimě

Zvolte vždy jednu dominantu v podobě vyšší a větší dřeviny v jedné nádobě a jako doplněk vysaďte do menších nádob pár kompaktních tújí, cypřišů a borovic. Můžete použít i skalníky, zimostráz a zimolez.Jehličnany vhodné na zimní terasu a balkon

Dominantou určitě můžeme nazvat i tují, která má své příznivce i odpůrce. Pokud ji už pěstujete, udělejte ji nový zajímavý střih ve tvaru spirály a určitě se tou dominantou stane. Střihem upravené jehličnany se dají i zakoupit. Pokud byste chtěli ostříhat ty Vaše, vhodným obdobím je jaro a léto. V zimě určitě nestříhejte.

Do velké nádoby můžete vysadit i smrk nebo jedli, kterou můžete v čase adventu a Vánoc libovolně ozdobit a vytvořit vánoční venkovní stromek pro Vás i kolemjdoucích.

Nemusí být osvícený led žárovkami, klidně na stromeček zavěste oříšky, drobná jablíčka a koblihy. Pokud bydlíte v klidné čtvrti, tento strom navštíví i ptáčci. Nebojte se vlastní fantazie, protože nic není nemožné, musíte však vědět, jak na to.

V zimě je důležitá zálivka během dní bez mrazů. To je jediná záruka přežití jehličnanů a stálezelených druhů v nádobě.

Během silných mrazů nebo v oblastech na severu můžete nádoby zazimovat a obalit jutou, pytlovinou nebo můžete celou nádobu ještě vložit do dřevěného obalu, kterou vyložíme listím, papírem či polystyrenem.

TIP: I terasy a balkony dokáží být ozdobou jako běžná zahrada. Přečtěte si článek jak vytvořit celoroční efekt na balkoně nebo se inspirujte balkonem, který kvete po celý rok.

Azalka pěstování

Autor: Adriána Francová 15. října 2021 Žádné komentáře

Rod zahrnuje asi 75 druhů. Patří do stejné skupiny jako rododendrony (pěnišníky), ale jsou méně zastoupeny, o to více však kvetou. Druhy mohou být stálezelené i opadavé.

Azalka pěstování

Azalky kvetou většinou červeně, růžově a bíle, zejména na jaře, a proto jsou velmi podstatné pro záhonové kompozice. Rododendrony a azalky si lidé často pletou, a přestože mají rádi stejné podmínky, je mezi nimi i rozdíl.

Azalky a pěnišník rozdíl

Hlavně si všímejte listů - pěnišníky mají listy velké, tmavozelené až namodralé, z druhé strany hnědé a kožovité, zatímco azalka má listy drobnější, zelené a s jemnými chloupky na povrchu.

Květy azalky jsou na dřevině uspořádány jednotlivě, zatímco rododendron je má uspořádány v klastrech. Rododendrony mají širší škálu barev než azalky.

Přečtěte si také článek o pěstování rododendronů.

Nejznámější druh je Azalea japonica a její kříženci.

Pěstují se obvykle venku na záhoně, chráněném stanovišti v kyselé půdě - rašelině. Milují slunce, kumulované teplo od zdi a stěny, chráněnou polohu před větrem a mrazy ale ne celodenní úpal. Nejlepší je mozaikový stín, ne plný. Ve společenství jiných stálezelených druhů a jehličnanů vytvoří dokonalou kulisu zejména během kvetení. Dobře se pěstují v křovité podobě.Azalky pěstování

Půda může být i písčitá, doplněná o kompost a rašelinu. Nevhodná je výsadba do trvale podmáčených půd, do jílu a nevýživných půd, skal.

Vysazují se na jaře nebo na začátku podzimu do předem připravených jam. Je třeba počítat s jejich přirozenou šířkou podle kultivaru. Mají rádi i mulčování kůrou, štěpkou, jehličím. Nepoužívejte štěrk a kameny, které se často v létě přehřívají. Zálivka by měla být po výsadbě hojná, pokud se jedná o stálezelený druh, je nutné zalévat i v zimě během období, kdy nemrzne. Nejčastější příčinou uhynutí je právě vyschnutí, ne mrazíky.

Azalky patří mezi jedovaté rostliny, nekonzumují se žádné části a při práci s nimi byste měli používat ochranné rukavice. Hnojení není nutné, pokud je pravidelně nanovo mulčujete kompostem, rašelinou, jehličím. Hnojení hnojivy s vyšším obsahem dusíku je spíše nevhodné, protože se pak tvoří jen listy a barevně se po silné dávce hnojení také dokážou změnit. Spíše se soustřeďte na vyšší obsah fosforu a draslíku, což je vhodné pro tvorbu květů a vyzrávání pletiv.

Azalka na kmínku

Kromě klasických křovitých nízkých druhů si azalky můžete vypěstovat, nebo i zakoupit i na kmínku v podobě stromečku. Mnohé jsou oblíbené i mezi příznivci bonsají. Dokonce existují druhy, které jsou určeny pro bytové podmínky. Azalea indica patří mezi oblíbené pokojové rostliny. V obchodních řetězcích často vidíte právě název stromečková azalka, ale nikdo neví, zda se jedná o dřevinu na kmínku, která přežije u nás zimu, nebo je to pokojová rostlina.


Pokud toužíte pěstovat tuto bohatě kvetoucí dřevinu, prohlédněte si náš aktuální sortiment azalek


Důležitý je latinský název. Pokud se jedná o Azalea japonica, tak přestože je na kmínku či křovitá, v našich podmínkách běžně zimu zamulčovaná přežije. Pokud se jedná o Azalea indica, je to pokojová rostlina, mrazy venku nepřežije. Nenechte se oklamat.

Kdy kvetou azalky

Azalky kvetou na jaře. Keř je doslova obsypán jednotlivými květy červené, růžové a bílé barvy. Pokud vidíte i jinou barvu, není to azalka ale rododendron- pěnišník, se kterým je často zaměňována.

Nekvete vám azalka?

Zkuste zkontrolovat následující podmínky: slunce až polostín, řídký mozaikový stín, chráněné stanoviště, dostatek vláhy ale ne podmáčená jílovitá půda. Téměř žádný řez neprovádějte. Hnojení není nutné, dusíkatá hnojiva jsou nevhodná, tvoří se po nich jen listy. Nepřesazujte ji každoročně. Mrazy v zimě mohly zničit květní pupeny, které se tvoří již po odkvětu. Dalším důvodem může být nevhodné zazimování, nízká ochrana.

Pěstování azalky v květináči

Kromě trvalých výsadeb můžete pěstovat i azalky v květináčích. Počítejte však s tím, že takové azalky musíte pak přemístit v listopadu do bytu, domu, chodby s teplotou do 8 oC. Daří se jim v keramických a kameninových květináčích, kde se v létě nepřehřívají kořeny a v chladných měsících zároveň dokáží navázat vodu. Nezapomeňte, že na dno potřebují drenáž pro správný odtok vody. Nesnášejí přemokření a kořeny ve vodě. Vyžadují také kyselé prostředí, a to zabezpečíte rašelinou.

Azalka přezimování

Azalky pěstované v květináčích ponechte na místě jen do poloviny listopadu nebo podle aktuálních teplot. Přezimují v tmavé a suché místnosti s teplotami 6-8 oC. Venku pěstované azalky je třeba zamulčovat kůrou v oblasti kořenů a vnitřek vyplnit jehličnatými větvemi.

Azalka řez

Azalky není třeba každoročně a pravidelně stříhat. Pokud potřebujete upravit tvar, nebo odstranit estetické nedostatky, učiňte tak po odkvětu. Květní pupeny pro budoucí kvetení se totiž diferencují téměř hned po odkvětu a řezem byste je odstranili, a tak se připravili o jarní kvetení.

Věříme, že si tyto dřeviny zamilujete. Ve společenství pierisů, rododendronů, vřesovců a skimie budou opravdu nádherné. A ten pohled na rozkvetlé keře vám opravdu bude stát za to.

TIP: Nejen květiny dělají zahradu pěknou, přečtěte si článek o dřevinách, které ji ozdobí plody.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Pelargonium pelt. ´pac®Kate´  / Muškát. K7