+420 730 235 493

dubna 2024

Fuchsie pěstování - poznejte tyto barevné krásky

Autor: Hana Smětáková 29. dubna 2024 Žádné komentáře

Populární fuchsie dokáží každý prostor proměnit k nepoznání. Nádherně zbarvené květy této rostliny si jednoznačně oblíbíte. Jaké druhy se rozlišují? Na co pamatovat při jejich pěstování? A jak fuchsie chránit v zimě, abyste se z jejich krásy mohli opět těšit na jaře?

Detail květu fuchsie v červené barvě

Pojďme se na to podívat podrobněji.

Charakteristika fuchsie

Fuchsie (latinsky Fuchsia) je kvetoucí rostlina, která může ozdobit váš byt, okna, balkon, terasu i zahradu. Díky velké barevné a tvarové rozmanitosti květů se její pěstování těší velké popularitě. Nejčastěji se fuchsie pěstují v keříkovitém tvaru, nicméně setkat se můžete i se stromkovou či převislou variantou.

S čím kombinovat fuchsie

Pomocí fuchsií můžete osázet třeba truhlíky nebo si vytvořit zajímavé zákoutí na zahradě. Vždy je však potřeba pracovat s druhy, které mají stejné nároky na stanoviště i zálivku. Fuchsie si velmi dobře rozumí například s begóniemi, barvínkem, okrasnou kopřivou, netýkavkou, sporýšem či kejklířkou. Fuchsie v květináči mohou zdobit třeba váš balkon či prostor s posezením na terase.

 

Pěstujte na zahradě různé barvy fuchsie. Vyberte si mezi odrůdami dostupnými v našem e-shopu

 

Fuchsie druhy

Fuchsie se dělí do dvou základních kategorií – vzpřímené a převislé. Mezi vzpřímené druhy fuchsií se řadí například ´Gilian Althea´, který zaujme velkými fialovomodrými květy a růžovým okvětím.

Za převislých fuchsií stojí za zmínku například ´So Big´ s výraznými bílými lístky s kontrastujícím fialoým středem. Ve vaší zahradě se bude jistě vyjímat také fuchsia ´Swingtime´ s červenými lístky s bílým středem. Fuchsie převislá ´Deep Purple´ se pyšní plnými tmavěfialovými květy s bílou sukýnkou. Perfektní variantou je rovněž ´Red Spider´ s tmavě růžovou až červenou barvou lístků, která skvěle vynikne v závěsných nádobách. Fuchsia ´Alwin´ je atraktivní rostlinou s červeno-bílými květy. Svou jedinečností vám vyrazí dech také kultivar ´Trailling Tulle´ či velmi podobný kultivar ´Blacky´ s květy, které mají tmavé purpurově fialové až černé středy s červenými korunními lístky.

Velmi zajímavě působí také atraktivní kompaktní kultivar ´Sunalejandro´ s velkými květy, které připomínají tančící baletky. Zapomenout nesmíme ani na fuchsii ´Pink Marshmallow´ s bílorůžovými květy, která vynikne během letních dnů.

Pěstování fuchsie

Fuchsie jsou poměrně nenáročné rostliny, které prostor zasypou barevnými květy od začátku jara až do konce podzimu. K jejich pěstování lze využít speciálně připravený substrát pro fuchsie. Obecně jim vyhovuje vzdušný humózní substrát kyselejšího typu s pH kolem hodnoty 6.

Různé odrůdy fuchsieAbyste dosáhli bujného růstu fuchsií, neobejdete se bez správné zálivky. V období vegetace je nutné je zalévat poměrně vydatně. Pamatujte na to, že po zalití by v podmisce neměla zůstávat dlouhodobě voda, aby nedocházelo k uhnívání kořenů. V parných letních dnech fuchsie ocení rosení, díky čemuž docílíte vyšší vzdušné vlhkosti. Na druhou stranu v zimě se zálivka omezuje a zcela postačí, když rostlinu zalijete jednou za dva až tři týdny.

Fuchsie je také jednou z mála druhů kvetoucích rostlin, které si libují spíše v polostinném či stinném stanovišti. Většina kultivarů špatně snáší pobyt na přímém poledním slunci. Vzhledem k tomu doporučujeme volit spíše stanoviště orientované na sever, východ či západ.

Fuchsie pěstování venku

Vhodná doba pro umístění fuchsií venku nastává zpravidla koncem dubna až začátkem května. Díky tomu si rostliny venku brzy zvyknou a budou moct dříve nasadit květ. V ideálním případě doporučujeme rostlinu venku umístit již na začátku této doby na to stanoviště, kde zůstane po zbytek sezóny.

Při pěstování fuchsie venku si v parných letních dnech dejte pozor na přímý úpal. Pokud hrozí, doporučujeme rostlinu vhodně zastínit.

Velkým nebezpečím může být také zalévání fuchsie při velmi vysokých teplotách. Rostliny mohou být zvadlé vlivem horkého vzduchu a kvůli tomu se vám může zdát, že vyžadují zálivku. Vždy si ale ověřte, zda substrát náhodou není stále vlhký. Pokud byste totiž fuchsii v takové situaci ještě zalili, mohlo by dojít až k „uvaření“ kořenového balu a následně i uhynutí rostliny.

Kdy stříhat fuchsie

Aby vás fuchsie nepřekvapily svým bujným vzrůstem, pamatujte na pravidelný střih. K řezu je vhodné přistupovat na jaře i na podzim.

Stříhání fuchsie na jaře

Jarní střih fuchsie je vhodné využít pro odstranění vytáhlých zimních výhonů. Také se na začátku sezóny provádí tvarovací řez (nejpozději do poloviny dubna). Díky tomu společně s výhony neodstraníte i právě rašící poupata.

Stříhání fuchsie na podzim

Na podzim se u fuchsie zkracují narostlé výhony a připravuje se budoucí tvar koruny.

Jak stříhat fuchsie

U keřovitých fuchsií se musí odříznout vrcholky hlavních výhonů. Zároveň se postranní výhony zkrátí na jeden nebo dva páry listů.

Pokud fuchsie pěstujete na vysokém kmínku, můžete všechny výhony seříznout na dva až tři páry listů. Pokud máte starší rostlinu, která již začíná vyholovat, můžete ji zmladit výraznějším zpětným řezem.

Fuchsie přezimování

Fuchsie můžete nechat venku, dokud nenastanou první mrazíky. Poté je důležité je přenést do chráněných prostor. Předtím, než fuchsie uložíte, odstraňte z rostlin suché a poškozené listy a výhony. Stejně tak zakročte proti případným škůdcům a chorobám.

Jak zazimovat fuchsie

Jediná mrazuvzdorná fuchsie je fuchsie magellanská. Ostatní druhy je nutné na zimu přenést do světlé a chladné místnosti. Jednat se může třeba o verandu nebo chodbu s teplotou od 5 do 10 °C. Vyhněte se prostoru, kde by mohlo docházet k průvanu od oken nebo ke kontaktu se studeným sklem. Pokud fuchsie na zimu umístíte do tmavého sklepa či garáže, přijdou zde o své olistění.

Co se týče péče o fuchsie v zimě, půdu můžete lehce prokypřit, případně ji dosypat. Pokud je půda přemokřená, nechte ji trochu vyschnout. Během zimních měsíců fuchsie zalévejte jen mírně. Pokud rostlinu na zimu umístíte do prostor s vyšší vlhkostí, je vhodné ji preventivně ošetřit fungicidem.

Kdy dát fuchsie ven

K odzimování fuchsie můžete přistoupit zhruba začátkem března. Tehdy rostlinu přesaďte do nového substrátu a proveďte řez. Fuchsie následně přesuňte na stanoviště s teplotou mezi 10 a 20 °C. Jakmile se rostlina ujme, můžete přistoupit k jejímu přihnojení. Na balkon či zahradu fuchsie přesuňte až zhruba v druhé polovině května (kdy už nehrozí přízemní mrazíky).

TIP: Fuchsie mohou skvěle ozdobit váš balkon. Zjistěte, jaké další rostliny na balkoně pěstovat podle jeho orientace na konkrétní světovou stranu.

Gazánie pěstování - letnička se zářivými květy

Autor: Hana Smětáková 22. dubna 2024 Žádné komentáře

Půvabné zářivé květy, které vyniknou v záhonu, truhlíku i jiné nádobě. Tak lze ve stručnosti charakterizovat gazánie, které pocházejí ze slunné jižní Afriky. Jak na pěstování gazánie ze semínek, jaké stanoviště těmto rostlinám vyhovuje a jak o ně pečovat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v tomto článku.

Bílo růžový květ gazánie

Charakteristika gazánie

Gazánie (latinsky Gazania) vaši zahradu na první pohled promění díky svým velkým a zářivým květům. Tyto rostliny se řadí do čeledi hvězdnicovitých. Charakteristické je pro ně vytvoření přízemní ružice laločnatých listů. Květy jsou velké a vyrůstají na delších stoncích.

Gazánie dorůstá výšky kolem 20-40 cm. Nejčastěji se její květy zbarvují do žluté a oranžové, setkat se však můžeme i s jinými odstíny. V zahradě jistě vyniknou i vícebarevné verze.

Proč gazánie nekvete

Květy gazánie jsou velmi citlivé na sluneční svit. Pokud je zataženo a prší, květy se zcela neotevřou. Pokud gazánie umístíte na stinné stanoviště, můžete se setkat s tím, že tato rostlina nepokvete vůbec. Sluneční svit je pro gazánii skutečně klíčový, výjimkou je pouze kultivar Daybreak.


Pořiďte si semínka gazánie a pusťte se s jejich pomocí do tvorby zajímavého letničkového záhonu


Gazánie druhy

Nejznámějším zástupcem, kterého u nás lze spatřit, je gazánie zářivá. Jedná se o mnohonásobně vyšlechtěný hybrid druhů Gazania longiscapa, Gazania rigens a Gazania nivea.

Gazánie zářivá New Day na první pohled okouzlí svými růžovými květy, které mají okolo středu charakteristický černý kruh. Popularitě se těší také již zmíněná gazánie zářivá Daybreak, která kvete i za nižších slunečných podmínek. Gazánie zářivá New Day Clear Orange zaujme výraznou oranžovou barvou květů bez černého středu.

Gazánie ze semínek

Gazánii si můžete pořídit nejen ve formě sazeničky, ale také si ji poměrně snadno vypěstovat ze semínka. Předpěstování je vhodné realizovat doma, v pařeništi nebo ve skleníku. K přímému výsevu na stanoviště lze přistoupit zhruba ve druhé polovině května. Doba klíčení semínek trvá zhruba 10-20 dní, někdy i déle. A to za předpokladu, že se okolní teplota pohybuje v rozmezí 18–20 °C.

Pamatujte na to, že gazánie vyžadují plné slunce a zvládnou dokonce i úpal. Proto jim právě takové stanoviště dopřejte, abyste se mohli těšit z bohatého kvetení a zdravého růstu rostliny. Ideální je volit hlinitopísčitou dobře propustnou půdu.

A jak zalévat gazánie? Zálivka by měla být spíše střední. Pokud gazánii pěstujete v nádobě, volte mírnou zálivku a dejte si pozor na přemokření. Při pěstování v nádobě také pamatujte na použití drenážní vrstvy.

Detail květů gazánie v oranžové, bílé a krémové barvě

Během vegetace lze rostlině zhruba každé 3 týdny dopřát přihnojení univerzálními vodorozpustnými hnojivy. Zároveň průběžně odstraňujte odkvetlé květy, které by mohly bránit nakvétání nových poupat.

Kdy dát gazánie ven

K přesunu gazánií na venkovní stanoviště přistupujte až ve chvíli, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Ty by jim totiž mohly ublížit.

Gazánie v truhlíku

Gazánie skvěle vynikne nejen volně v záhonu. Pěstovat ji můžete také v truhlíku či jiné nádobě, díky čemuž ozdobíte třeba vstup do domu nebo prostor na terase. Při pěstování v truhlíku nezapomeňte dopřát rostlině dostatek místa. Jak jsme již zmínili, pamatujte v tomto případě na použití drenážní vrstvy a dejte si pozor na přemokření rostliny.

Gazánie výsev

Jelikož mají gazánie spíše nižší vzrůst, hojně se vysazují na okraj smíšeného záhonu. I když je krásná jedna rostlina sama o sobě, ve skupině vynikne ještě o něco více. Výsev gazánií však najde uplatnění také ve smíšeném truhlíku na balkoně či terase.

A jak daleko od sebe sázet gazánie? Obecně lze doporučit sázet tyto rostliny do sponu 20×20 cm. Díky tomu bude mít gazánie kolem sebe dostatek prostoru.

Gazánie přezimování

Gazánie trvalka se běžně pěstuje jako letnička. Pokud se chcete z krásných květů těšit i v budoucím roce, je nutné přezimování.

Pokud pěstujete gazánii v záhoně, vyjměte ji z půdy a očistěte její kořenový bal od přebytečné hlíny. Následně ji přesuňte do suché místnosti, kde nemrzne (doporučená teplota pro přezimování činí 5-10 °C). Pamatujte také na to, že její kořeny by neměly zcela vyschnout. Na jaře je nutné rostlinu zastřihnout na polovinu, poté ji můžete znovu vysadit.

V našich podmínkach se pěstuje jako letnička.

Při pěstování v nádobě je celý proces o něco jednodušší, jelikož na vhodné stanoviště můžete přemístit celou nádobu s rostlinou.

TIP: Inspirujte se dalšími letničkami, které budou kvést celé léto a vy je budete moct obdivovat během vašeho každodenního posezení v zahradě.

Stálezelené okrasné trávy, které doplní vaši zahradu

Autor: Hana Smětáková 15. dubna 2024 Žádné komentáře

Ozdobte svou zahradu krásou stálezelených trav, které budou jemně plápolat ve vánku. Inspirujte se třemi konkrétními druhy, které skvěle ozdobí prostor a navíc slibují i nízké nároky na pěstování.

Mix okrasných trav v zahradě

Charakteristika ostřice

Ostřice je stálezelená okrasná tráva z čeledi šáchorovitých. Charakteristické jsou pro ni výrazně dlouhé, špičaté a tenké listy. Na ostřici je snadné narazit i ve volné přírodě. Pokud se rozhodnete pro její pěstování v zahradě, je vhodné jí vybrat spíše polostinné stanoviště. Z hlediska půdy tato okrasná tráva preferuje vlhkou a dobře propustnou variantu.Ostřice v zahradě

Pěstováním ostřice jsme se již podrobně zabývali v jednom z článků v našem blogu.

Charakteristika kostřavy

Jako kostřavy se označují moc hezké stálezelené vytrvalé trávy, které disponují velmi úzkými modrostříbrnými listy. Jejich výška dosahuje zhruba 10 až 40 cm. Původní druh kostřavy je možné spatřit na suchých pastvinách a loukách v jihovýchodní Francii a severozápadní Itálii.

Pusťte se do pěstování kostřavy ve vaší zahradě. Vyberte si z dostupných odrůd tu pravou právě pro vás.

Oblíbené druhy kostřavy

Existuje spousta druhů kostřav. Jednotlivé varianty se liší nejen svou velikostí, ale i barvou listů.

Oblíbenou odrůdou je například kostřava šedá a kostřava sivá či popelavá, které zaujmou svými modrošedými jemnými listy s hustým trsem. Zahradu jistě ozvláštní také kostřava medvědí, která vytváří svěží zelené střapaté kuličky. Na holých plochách ji lze přitom vysadit také jako originální trávník.

Za zmínku dále stojí kostřava ovčí, která disponuje delšími zelenobílými listy. Hravě si poradí i s drsnějšími podmínkami a snese i chudou půdu a dlouhotrvající sucho.

Za jednu z nejkrásnějších kostřav je považována kostřava modrá, která si svou nádhernou barvu drží i v extrémním suchu. Svým jedinečným vzhledem si vaše srdce jistě získá kostřava walliská s dlouhými ozdobnými listy, která v letních měsících kvete jemnými klásky. Zajímavou trsnatou trávou je také kostřava ametystová, jejíž stříbrné listy se mohou u některých odrůd zbarvovat duhovými barvami.

Pěstování kostřavy

Pokud se rozhodnete pro pěstování kostřavy ve vaší zahradě, vyberte rostlině teplé stanoviště na plném slunci. Tato okrasná tráva si libuje v chudší a sušší půdě, která je dobře propustná, lehká a písčitá.

KostŘava v záhonuCo se samotného pěstování týče, jsou kostřavy opravdu nenáročné. Dejte si však pozor na jejich přelévání, jehož vlivem by mohly uhnívat. Každý čtvrtý rok je na místě trsy kostřavy vyrýt, rozdělit je a přesadit, čímž obnovíme výsadbu.

Kostřava v létě kvete. Po odkvětu je však důležité květenství zastřihnout, aby nedošlo k samovýsevu. Samotná tráva se ale na druhou stranu nestříhá, pouze u ní na jaře vyčešeme odumřelá stébla.

Kostřava mrazuvzdornost

V zimních měsících zpravidla není nutné o kostřavy nějak zvlášť pečovat. Tato rostlina je většinou mrazuvzdorná a toto období přečká bez problémů. Zároveň nevyžaduje ani pokrývku z chvojí.

S čím kostřavy v zahradě zkombinovat

Krása kostřav nejvíce vynikne v rámci skupinových výsadeb stepního charakteru. Rostlina se hodí do skalky, kde může doplnit nízké trvalky nebo další okrasné traviny. Použít ji lze také jako podsadbu pod jehličnany, předsadbu dřevin nebo do vřesovišť.

Charakteristika kavylu

Kavyl se sice přímo neřadí ke stálezeleným okrasným travám, nicméně svůj efektní vzhled si zachovává i v zimních měsících. Vzhledem k tomu se jeho pěstování v zahradě těší velké popularitě. Kavyl je suchomilná travina, která původem pochází ze Spojených států amerických, Argentiny a Mexika. V našich podmínkách bývá pěstován zejména jako jedinečná součást trvalkových záhonů nebo jako solitéra uprostřed trávníku.

Okrasný kavyl v zahradě jednoznačně vynikne. Vyberte si z dostupných odrůd v našem e-shopu a pusťte se do jeho pěstování.

Oblíbené druhy kavylu

Existuje spousta druhů kavylů, mezi kterými si můžete vybrat svého favorita. Jednotlivé varianty se liší především svým vzhledem, tedy barvou listů.

Mezi nejoblíbenější odrůdy se jednoznačně řadí kavyl péřovitý s šedozelenou barvou, který vytváří hustý trs s jemnými chlupatými latami. Skvěle vynikne nejen jako solitéra, ale i ve skupině dalších okrasných trav.Kavyl v zahradě

Popularitě se těší také kavyl třtinovitý. Konkrétně odrůda Stipa Arundinacea 'Sirocco' zaujme na podzim krásným efektem bronzových listů. Tato tráva kvete od léta až do podzimu.

Pěstování kavylu

Kavyl si libuje na slunném stanovišti. Z hlediska půdy volte dobře propustnou, sušší, hlinitopísčitou variantu. Kavylu se však bude dařit také v méně výživných písčitých zeminách. Pokud chcete kavyl pěstovat na terase či balkoně v nádobě, dejte si pozor na to, aby byl květináč dostatečně prostorný a měl na dně odtokový otvor.

Jednotlivé trsy kavylu se vysazují na vzdálenost asi 30 cm od sebe. Na jednom metru čtverečním můžete vysadit 6 trsů.

Kavyl se stříhá pouze na jaře, kdy je nutné jej zastřihnout na výšku zhruba 5 až 10 cm. Na podzim se již nestříhá, ale celý trs můžete svázat nebo splést dohromady. Pokud byste se k podzimnímu střihu rozhodli, hrozilo by jeho vymrznutí.

Je to prérijní travina - pochodující tráva, která nezůstává na svém místě po celou dobu pěstování. Také se vysemeňuje. V nádobách nemusí být stabilní.

Kavyl mrazuvzdornost

Kavyl si zpravidla poradí s mrazy zhruba do -17 °C. Pokud očekáváte silnější mrazy, je vhodné jej chránit smrkovými větvemi.

S čím kombinovat kavyl

Kavyl zaujme svým lehkým, dlouhým a ve větru krásně vlajícím květenstvím. Díky tomu skvěle doplní třeba záhony tvořené trvalkami, které kavyl krásně ovine.

TIP: Okrasné trávy v květináči jsou ideální volbou v případě, že chcete ozvláštnit prostor na vaší terase či balkoně. Zjistěte, na co v tomto směru pamatovat.

Dlužicha pěstování - krásná pestrobarevná trvalka

Autor: Hana Smětáková 8. dubna 2024 Žádné komentáře

Dlužicha se stane celoroční ozdobou vaší zahrady. Díky široké škále odrůd v mnoha odlišných barvách si snadno zvolíte svého favorita. Navíc je péče o tuto rostlinu poměrně jednoduchá a s pěstováním si proto velmi dobře poradí i pěstitelé začátečníci.

Detail listu Dlužichy ve žluté barvě

Charakteristika dlužichy

Dlužicha (neboli Heuchera) patří do čeledi lomikamenovitých. Původem pochází ze Severní Ameriky. Pokud dlužichy dobře prospívají, disponují kompaktním tvarem se zhruba stejným poměrem mezi výškou a šířkou (zhruba od 30 do 50 cm). Zaujmou svou vysokou mrazuvzdorností, přičemž některé druhy snesou i mrazy o teplotě až -34 °C.

Dlužichy se pyšní přítomností okrouhlých až srdčitých listů, které mohou být hladké, nebo chlupaté. Okraje listů bývají zoubkované i silně zkadeřené a objevit se může také výrazné barevné žilkování.


V našem e-shopu se zabýváme také prodejem dlužich, kterými můžete ozdobit zahradu, terasu či jiný prostor. Stačí si jen vybrat vhodnou odrůdu a barevnou variantu


Pěstování dlužichy

Pokud se rozhodnete pro pěstování dlužichy ve vaší zahradě, jistě vás budou zajímat jednotlivé podmínky, které je třeba těmto rostlinám zajistit. Ideální je umístit dlužichu do stínu či polostínu. Dlužicha na slunci může prospívat, nicméně při dlouhodobém úpalu může vadnout.

Z hlediska půdy je vhodné vsadit na vlhkou a kyprou půdu, která je bohatá na humus. Především výrazně zbarvené odrůdy si libují v půdě obsahující vyšší podíl humusu. Dejte si pozor na to, aby půda příliš nevysychala a zároveň nebyla ani příliš zamokřená. Po výsadbě pamatujte na vydatnou zálivku do doby, než rostlina dostatečně zakoření.

Dlužicha v květináči

Dlužichu lze bez problémů pěstovat také v nádobě a tímto způsobem si ozdobit třeba balkon, terasu nebo vstup do domu. Pamatujte na to, že při pěstování v květináči tyto rostliny vyžadují dostatečnou zálivku. Na druhou stranu ale nesnáší přemokření. Na zimu je vhodné nádoby chránit prostřednictvím netkané textilie.

Dlužicha druhy

V současné době je známo velké množství druhů dlužichy, které mohou dosahovat nejrůznějších odstínů zbarvení. Díky svým krásným listům poslouží jako atraktivní půdopokryvné rostliny v průběhu celého roku.Listy dluží v zelené, bledě fialové a tmavě fialové barvě

Dlužicha krvavá

Dlužicha krvavá (Heuchera sanguinea) dosahuje do výšky kolem 25 cm. Zaujme svými drobnými jasně červenými květy a zářivě zelenými listy. Dostupná je v nespočtu různých kultivarů. Například dlužicha krvavá ´Leuchtkäfer´ vyniká svými vysokými střapci květů, které zaujmou svou sladkou vůní. Odrůda dlužichy krvavé ´Ruby Bells´ zaujme svými červenými zvonkovitými květy, které vyrůstají na vysokých stoncích.

Dlužicha červenolistá

Dlužicha červenolistá je pěstována zejména pro své krásně tvarované sytě barevné listy. Stejně jako u jiných druhů si můžete vybrat z několika různých kultivarů. Například kultivar ´Amber Waves´ vyniká svými nádhernými oranžovými listy.

Dlužicha americká

Dlužicha americká je další velmi vděčná trvalka, které se daří v polostínu. Tmavší odrůdy přitom poměrně dobře snáší i přímé slunce. Zajímavým kultivarem je například ´Palace Purple´ s krásnou purpurovou barvou. V zahradě jistě vynikne také odrůda ´Dale Strain´, jejíž listy mají výraznou olivově zelenou žilnatinu.

Kromě toho můžete svou zahradu ozvláštnit také odrůdami, které vznikly mezidruhovým křížením. Například odrůda ´Marmalade´ se na jaře zbarvuje do krásné bronzově-oranžové barvy, v létě se mění na růžovou a s příchodem podzimu se část listů zbarví do fialova. Z dalších variant lze zmínit odrůdu ´Electra´ se žlutými listy, ´Berry Smoothie´ má naopak atraktivní růžovofialové listy. Odrůda ´Shangai´ zaujme jedinečnými stříbrnofialovými listy.

Dlužicha stříhání

Pravidelný radikální řez u této rostliny není potřeba. Přesto vás však v průběhu roku drobná údržba nemine.

Kdy stříhat dlužichu

Na jaře můžete rostlině odstranit poškozené nebo odumřelé listy. Pokud se rozhodnete dlužichu na jaře ostříhat, vytvoří si rostlina nové a větší listy.

S čím kombinovat dlužichu

Pestrobarevné listy heuchery v zahradě jednoznačně zaujmou na první pohled. Jednotlivé odrůdy přitom můžete kombinovat s dalšími zajímavými rostlinami. Jednat se může například o okrasné trávy, kdy dlužicha skvěle doplní spíše nižší odrůdy, které si v těchto podmínkách rovněž libují.

Vyjímat se budou také bok po boku okrasných kvetoucích trvalek, jako je například turan, šalvěj, šanta, kakost či hvězdnice. Dlužichy se hodí také do nádob, kde doplní například macešky, nízké hvězdnice, vřesy, bramboříky, astry či chryzantémy.

TIP: Zjistěte více o tom, jak na pěstování aster a vytvořte s jejich pomocí originální kompozici v zahradě.

Čechrava pěstování - kráska k zahradnímu jezírku

Autor: Hana Smětáková 2. dubna 2024 Žádné komentáře

Načechrané rostliny, které vaši zahradu zahalí do závoje krásných barev. Tak lze stručně charakterizovat čechravy. Tyto zajímavé trvalky vyniknou nejen v záhonech, ale i v blízkosti vodní plochy nebo třeba v nádobě na terase.

Záhon čechrav v tmavě růžové barvě

Jak pěstovat čechravy, aby se vám odvděčily svými krásnými květy? A na co si dát v tomto ohledu pozor?

Charakteristika čechravy

Čechravy (neboli astilbe) jsou opadavé trvalky pocházející z východní Asie. V závislosti na konkrétním druhu mohou dorůstat výšky od 40 cm do 1 m. Listy čechrav jsou dvakrát až třikrát dělené a přízemní. Květy se na rostlině objevují v průběhu června až srpna.

Je čechrava jedovatá?

Ne, čechrava jedovatá není. Vzhledem k tomu ji lze bez problémů pěstovat i v zahradách, do nichž mají přístup malé děti či domácí mazlíčci.

Druhy čechrav

Čechrava v zahradě může mít mnoho podob. Záleží totiž, pro jaký konkrétní druh se rozhodnete.Různé odrůdy čechrav v bílé růžové barvě

Například Astilbe arendsii ´Bella´ zaujme svými krásnými latami drobných růžových květů. O něco světlejší odstín nabídne Astilbe arendsii ´Bressingham Beauty´, u níž mají květy podobu jemných načechraných pírek. Krásného odstínu dosahuje také Astilbe ´Delft Lace´.

Sněhobílými květy se pyšní například odrůda Astilbe arendsii ´Brautschleier´. Bílé květy a vyšší vzrůst nabídne Astilbe arendsii ´White Gloria´, která skvěle vynikne na samostatném záhonu.

Pokud hledáte kultivar, který bude dobře snášet i sušší podmínky, lze doporučit čechravu čínskou. Ta dokáže i v poměrně krátkém čase vytvořit hustý trs. Astilbe chinensis var. Pumila zaujme nápadnými fialovorůžovými květy, které mohou vykukovat například pod stromy či vyššími keříky.

Astilbe japonica 'Köln' si libuje v polostínu a stínu, přičemž bohatě kvete růžovými až tmavě růžovými květy. Astilbe japonica ´Europa´ nabídne spíše pastelovou barvu květů.

Za jednu z nejkrásnějších čechrav je považována Astilbe x arendsii ´Fanal´ s drobnějším vzrůstem a purpurovými květy. Astilbe x arendsii ´Diamant´ zaujme naopak nádhernými bílými květy.

Mezi zajímavé kultivary se řadí také Astilbe x arendsii ´Younique Pink´ se zelenými krajkovými listy a hustými sytě růžovými soukvětími nebo Astilbe ´Spinnel´ s krásně červenou barvou květů.


Vyberte si sazenice čechrav v našem e-shopu a pusťte se do práce. S jejich pěstováním si hravě poradí i začátečníci. Není se tedy čeho bát


Pěstování čechravy

Čechravě se nejvíce daří v polostínu, snese však i slunné stanoviště. Pokud se pro něj rozhodnete, je třeba dbát na pravidelnou a dostatečnou zálivku. Z hlediska půdy volte humózní a dobře propustnou variantu. Suché a písčité půdě se vyhněte. Rostlina vyžaduje dostatečnou vlhkost, proto ji nenechte vyschnout.

Před samotnou výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem či jiným organickým hnojivem, díky čemuž se zlepší její struktura a zadržování vláhy.

Kdy sázet čechravu

Ideální období pro zasazení čechravy do zahrady panuje od konce dubna do září. V létě (zhruba od konce června do srpna) se přitom dočkáte krásných květů.

Čechrava po odkvětu

Čechravám se po odkvětu nestříhá květenství. Nového vykvetení totiž tímto způsobem nedocílíte. Pokud naopak květenství rostlině necháme, bude vám dělat radost i během zimních měsíců. Stejně tak se na zimní období neodstraňuje ani nadzemní část s listy, která poslouží jako ochrana rostliny před mrazy.

S čím kombinovat čechravy

Čechravy se skvěle hodí do stinných či polostinných zahrad. Vyjímat se budou u zahradních jezírek a jiných vodních ploch. Skvěle vypadají v kombinaci s trvalkami s podobnými nároky. Doporučit lze například kapradiny nebo bohyšky, které mají shodné požadavky týkající se půdy.

Čechravy lze také vysadit společně s hostami, bergéniemi či popelivkami. Vysoké druhy čechrav skvěle doplní i keřové výsadby. V blízkosti vodní plochy se pak budou čechravy vyjímat po boku dalších tradičních travin. 

Čechrava a škůdci

Čechrava je obecně odolná vůči většině škůdců a chorob. Přesto však rostlina někdy může být napadena mšicemi, slimáky nebo plísněmi. Pokud něco takového zaznamenáte, včas zakročte s použitím vhodného insekticidu či fungicidu.

TIP: Vytvořte si ve své zahradě tu pravou oázu klidu. Přečtěte si také náš článek zaměřený na pěstování pivoněk a těšte se z jejich nádherných květů.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty