+420 730 235 493

května 2021

Nejkrásnější kvetoucí stromy do zahrady

Autor: Adriána Francová 31. května 2021 Žádné komentáře

Nic není krásnějšího než rozkvetlá zahrada. Každá by měla mít jednu dokonalou dominantu, která během každého ročního období uchvátí svým vzhledem, ať už je to květem, habitem, listím nebo jen tím, že poskytne dokonalý stín.

Nejkrásnější stromy do zahrady

Ne každá zahrada však splňuje parametry pro vysazení stromu, který v dospělosti dosáhne obrovských rozměrů. Zpravidla však platí, že dominantní velké stromy poskytnou zahradě neopakovatelné kouzlo. Spolu s okolní výsadbou, jemnými křivkami záhonu a celkovou koncepcí, navodí tu správnou atmosféru, dokonce i samotný příběh zahrady. Nečekejte však zázraky. Od samotného vysazení mladého stromu musí projít určitým obdobím, aby strom zmohutněl, nabyl svou šířku a výšku a tím i rozkvetl do podoby, kterou chceme vidět.

V dnešním článku vám představíme trojici stromů, které můžeme právem zařadit mezi nejkrásnější kvetoucí stromy.

Zmarlika

Okrasný strom s růžovými květmi - ZmarlikaZmarlika (Cercis) je zajímavá zejména růžovými květy, které rozkvétají již v dubnu na bezlistých stoncích. Květy často vyrůstají i z kmene a starších větví. Později se tvoří listy.

Vybrat si můžete z několika druhů a kultivarů. Zmarlika Jidášova, čínská a kanadská.

Nejznámější je asi Cercis siliquastrum (Zmarlika Jidášova), která dostala jméno podle legendy, že právě na tomto stromu ukončil svůj život biblický Jidáš. Keř nebo strom pochází z Balkánu a Východního Středomoří.

Trsy růžových motýlovitých kvítků vyrůstají přímo z kmene a z větví. Tento jev se nazývá kauliflorie a byl popsán poprvé právě u zmarliky Jidášovy.

Pěstuje se obyčejně jako solitér. Má ráda vápenatou půdu, slunné stanoviště a dobře zvládá podmínky i bez pravidelné závlahy, samozřejmě ne bezprostředně po výsadbě. V mládí je náchylná na mrazy a proto vyžaduje ochranu. Po kvetení, které trvá 3 - 4 týdny, se začnou tvořit srdcovité listy, které mají modrozelený nádech.

Pokud toužíte po tomto stromu a máte malou zahradu, sáhněte po zmarlice čínské (Cercis chinensis), která dorůstá jen do výšky 3 m. Zvládá stejné podmínky jako výše popsaná zmarlika Jidášova, jen je tedy menších rozměrů. Obzvláště kultivar 'Avondale'. Listy má však žlutozelené, na podzim se zbarvuje do zlatova. Takže opravdu v každém ročním období překvapí a zahraje své divadlo.


Nádherný okrasný strom s růžovými květy - zmarlika v našem eshopu


Liliovník

LiliovníkLiliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera) snad nemusíme ani představovat. Kdo by po něm netoužil, kdo by ho nemiloval. Jeden z nejkrásnějších a nejmohutnějších listnatých stromů na světě pochází ze severní Ameriky, kde na původních stanovištích dorůstá až do výšky 50 m a šířky 15 m.

Spolu s magnoliemi patří mezi nejpůvodnějším krytosemenné stromy. Má velmi zajímavé čtyřlaločné zvláštní vykrojené listy lyrovitého tvaru.

Květy se objeví v květnu a jsou opravdu plné noblesy a elegance. A přestože nejsou barevně výrazné, svým vzhledem připomínají rozkvétající tulipány. Květy jsou oboupohlavní, žlutozelené.

Strom je náročný na obsah živin v půdě a vyžaduje i dostatečné zavlažování. Dobře odolává mrazům.


Liliovník z nabídky našeho eshopu


Je to výborná a atraktivní solitéra, která však vyžaduje i dostatek prostoru. Kvete asi po 7 letech pěstování. V našich podmínkách dorůstá cca 30 m. Pokud mu opravdu neodoláte, dopřejte mu výjimečné místo ve vaší velké zahradě s trávníkem, kde bude Váš pohled přitahovat právě tato dominanta.

Paulovnie

PauloniePaulovnie plstnatá (Paulownia tomentosa) patří do okrasné zahrady z několika důvodů.

Výjimečná je zejména díky květům. Jen málokteré dřeviny kvetou růžovofialově tak bohatě jako ona. V dospělosti a zejména ve starším věku se jedná o mohutný strom.

Patří mezi nejrychleji rostoucí elegantní stromy pro svůj habitus a celkový vzhled. Je to dominantní dřevina vhodná jako solitér do velké zahrady. Dorůstá do výšky 9 m.

Má obrovské měkké listy a nádherné květy růžovofialové barvy, které mají různé žluté tečkování a pásky zároveň. Květy kvetou ještě před vyrašením listů, takže se Vám naskytne neuvěřitelný pohled na rozkvetlý strom bez listů jako v pohádce. Později se z květů vyvíjejí tobolky, které jsou nejdříve zelené, na podzim hnědnou a poskytují řadu semen. Květiny navíc voní vanilkově a lákají množství hmyzu. Patří mezi energetické stromy.

Dobře zvládá řez a je nenáročná na pěstování. Hlubokým řezem na hlavu se podporuje velikost listů na úkor květů a dá se pak pěstovat jako keř. Pěstovaná v podobě stromu potřebuje jen prostor.


Vyberte si paulovnie z nabídky našeho eshopu


Dá se pěstovat i v nádobě, kde roste pomaleji a častěji je jí třeba doplňovat živiny a nový substrát. V mladém věku může namrznout. Dobře zvládá jakýkoliv řez, i z vyříznutého kmene dokáže obrůst.

Pokud máte prostor, je to ideální strom do zahrady. Poskytuje nádherný pohled na celkový habitus a rozvolněnou korunu, pod kterou budete rádi sedět. Přesvědčili jsme Vás? Věříme, že ano. Tyto stromy jsou výjimečné a patří do zahrady jakéhokoliv tipu.

Tip: Doplňte svou zahradu o zajímavé keře.

Samosprašné vs. cizosprašné druhy

Autor: Ing. Adriána Francová 29. května 2021 Žádné komentáře

Pro někoho samozřejmost, pro někoho starost. Proto Vám nabízíme jednoduché vysvětlení, řešení a tipy pro pěstování.

Samosprašné  vs. cizosprašné druhy

Opylování ovocných stromů

Opylování je pojem pro přenesení pylu z tyčinky na bliznu pestíku. Pokud se to děje v rámci jednoho květu, jedná se o samosprašnost. Pokud je pyl z jednoho květu přenesen na jiný květ pomocí hmyzu nebo větru, jedná se o cizosprašnost.Samosprašné a cizosprašné ovoce

Samosprašné druhy

se tedy dokážou opylit vlastním pylem pomocí včel, větru a jiného hmyzu.

Cizosprašné druhy

vyžadují na opylení cizí pyl, z jiných odrůd kvetoucích přibližně ve stejnou dobu. Tyto odrůdy musí být však vhodným opylovačem. Při určitých kultivarech je například i uvedena odrůda, která se má vysadit spolu s daným stromem, aby se navzájem vhodně opylily, a tak se zajistila kvalitní úroda. Tedy pokud jste si všimli, že na zahradě máte každoročně zakvetlou starší třešeň, která by obvykle již plody přinesla, je to tím, že nemá vhodného opylovače a ani v jejím blízkém okolí se nenachází jiný kultivar tohoto druhu. To bývá nejčastějším jevem neplodících ovocných stromů.

Samosprašné třešně

V současné moderní době jsou však na trhu i samosprašné třešně na podnožích s přiměřeným růstem, postačí vám tedy jen jeden strom v zahradě. Mezi samosprašné třešně patří například odrůda 'Lapins', 'Halka', 'Sunburst', 'Stella'.

Višně jsou obyčejně samosprašné nebo částečně cizosprašné. Opylovače potřebuje například odrůda ´Vackova´.

Některé ovocné druhy jsou schopny vyvinout plody i bez opylení, ale tyto plody jsou malé a deformované. To, že stromy vykvetou, ještě neznamená, že i zarodí, přestože mají v blízkosti vhodnou odrůdu na opylení. Závisí to i na počasí, množství včel, zralosti pylu a schopnosti blizny přijmout pyl. Často se stává, že stromy bohatě rozkvetou, pak se náhle ochladí a včely neopylí květy, případně začne mrznout. Tehdy je úroda ohrožena.

Další zajímavostí je, že i samosprašné druhy mají větší a kvalitnější úrodu, pokud se květy opylují cizím pylem.

Cizosprašné jsou jabloně, hrušně, třešně, blumy.

Samosprašné jsou většinou švestky, meruňky, broskve, rybíz, jahody, maliny, angrešt, ořech.

Černý rybíz, líska a ořech se dokáží opylit i vlastním pylem, ale je lepší, pokud je v blízkosti vysazeno více dřevin.

Samozřejmě pokroky nastaly i v oblasti ovocnářství, a proto je možné dnes zakoupit i samosprašné třešně a višně, nebo si můžete zakoupit dřeviny, kde jsou na jednom stromě naroubované 2 druhy, případně 2 kultivary. Např. na jednom kmeni je třešeň i višeň, které se navzájem mohou opylovat, nebo na jednom stromě najdete 2 kultivary hrušek se vzájemnou podporou v opylování, nebo 2 kultivary jabloní, které se navzájem opylují.

Samosprašné jabloně a hrušky

Zde vznikají různé mýty a dohady. Samosprašné jabloně však neexistují. Jedině, jak jsme zmínili, pokud na jeden strom naočkujete 2 kultivary, které se navzájem opylují. Jinak platí, že potřebujete jabloň a druhého opylovače. A hrušku a druhého opylovače.

Například: Gala + Luna, Julia + Melodie, Karneval + Luna, Karneval + Rubinola, Pinova + Rubinola, Red Topaz + Pinova, Šampion + Florina

Hrušky: Bohemica + Clappova, Dicolor + Bohemica, Konference + Boskova láhev, Nashi hrušky + Boskova láhev, Williamsova + Clappova

Zajímavostí je, že příbuzné dula, jeřabina a mišpule jsou samosprašné.

Samosprašné a cizosprašných meruňky

Zde platí, že cca polovina odrůd je samosprašná a polovina cizosprašná.

Samosprašné meruňky: Bergeron, Maďarská, Veharda, Velkopavlovická, Kioto Cizosprašných meruňky: Bharat + Maďarská, Goldrich + Bharat, Vesna + Velkopavlovická, Big Red + Sweet Red

Neméně důležitá při výběru vhodného ovocného stromu je i podnož. Pokud se chystáte zasadit například jabloň, přečtěte si článek o tom, které odrůdy jabloní jsou vhodné do severnějších poloh.

Závěsné květinové tašky a tuby

Autor: Ing. Adriána Francová 28. května 2021 Žádné komentáře

Balkony a terasy v letním období překypují množstvím rostlin typickými pro toto období. Pokud chcete vyniknout a zároveň vyzkoušet nové a zajímavé pěstování balkónových rostlin, určitě sáhněte po květinových taškách a tubách.

Závěsné květiny

Tašky na pěstování rostlin

Závěsné tašky na rostlinyZávěsné květinové tašky jsou vyrobeny ze speciálních odolných materiálů, které jsou odolné vůči slunci a vodě. Je to obdélník s otvory pro rostliny. Najdete tašky s 5 – 8 – 10 otvory. Tyto tašky jsou určeny k zavěšení na stěnu. Mají v horní části silný popruh, který udrží vlhký substrát i s rostlinami, aniž by se přetrhl.

Květinové tuby mají otvory z obou stran. Ty jsou určeny k zavěšení do prostoru a rostliny se vysazují tedy dokola. Najdete je s 12 až 20 otvory.

Na výsadbu se používají mladé rostlinky ze sadbovačů. Otvory na taškách mají v průměru do 2,5 cm, takže rostlinku zakoupenou v květináči, byste tam pro mohutnost kořenového systému nedostali. S určitostí by se zničila i během manipulace. V taškách můžete pěstovat netýkavky, surfínie, petúnie, sanvitálie, verbeny, muškáty, million bells a mnoho jiných balkonovek z naší nabídky. Dokonce i jahody a hrášek.


Rostliny na balkon z naší nabídky


Úspěchem pěstování je vhodný substrát, který dobře saje a drží vodu. Nejlepší je zakoupený univerzální zahradnický substrát, smíchat ještě s vlastní zeminou ze zahrady resp. přimíchat podíl písku. Substrát před naplněním tašky zvlhčete. Budete překvapeni, jak je po naplnění taška těžká.

Poté umístěte zavlažovací trubky. Jsou to plastové trubky, s otvory po celé délce. Jsou univerzální, vhodné pro všechny tipy závěsných tašek. Zalévání je tak jednodušší, účelové a praktické. Voda se dostane jednoduše ke kořenům rostlin. Pokud se rozhodnete zalévat tašku svrchu, počítejte s tím, že proud vody substrát vyplaví a mladé rostlinky, které jste právě vysadili, spokojené také nebudou. Tento způsob zalévání je vhodný pro tašky, které jsou již přerostlé a kořeny vyplnily větší část tašky, takže ani přebytečná voda proudem nevyteče ven. Po vložení zavlažovací trubky můžete začít vysazovat.

Pro snadnější manipulaci si tašku položte vodorovně na zem a tak vysazujte. Po vysazení zalijte jemnou růžicí pomocí konve. Takto můžete nechat tašku pár dní, dokud se rostliny nezakoření. Tuby vysazujte již zavěšené. Jelikož jsou otvory z obou stran, rostliny budou potřebovat volný prostor kolem. Nezapomeňte do vody přidávat hnojivo pro bohaté kvetení, které rostliny stejně potřebují stejně, jako i ty pěstované v nádobách a truhlících. Doporučujeme hnojivo Kristalon „Plod a květ“.

 

Pokud jsme vás přesvědčili, neváhejte květinové tašky a tuby vyzkoušet



Květinová taškaNejčastěji kladené otázky:

Jaké rostliny mohu použít na výsadbu do tašek a tub?


Na výsadbu můžete použít: netýkavky, surfínie, petúnie, vitálky, sporýš, muškáty, million bells a mnoho jiných balkonovek z naší nabídky nabízených v sadbovačích. Rostliny v květináčích označených K7 a více se tam nevejdou. Otvory na taškách jsou cca 2,5 cm a rostlinky v sadbovačích mají průměr 25-33 mm v závislosti na druhu rostliny.

Tip: Přečtěte si jak vypěstovat rostliny ze sadbovačů.

Jak se zalévají tyto tašky?

Zalévají se pomocí zavlažovací trubky, která je součástí balení. Pokud není součástí, můžete si ji zakoupit samostatně. Je to plastová univerzální trubka s otvory pro snadné zalévání. Voda se tak dostane přímo ke kořenům rostlinek.

Na tomto odkazu najdete zavlažovací trubku pro květinové tašky.

Jaký substrát mám použít?

Používá se klasický zahradnický substrát nejlépe smíchaný se zeminou, která lépe drží vláhu. Před samotným plněním tašky ho navlhčete.

Nabídka substrátů z našeho eshopu.


Neroztrhne se mi taška, když ji pověsím?

Taška je vyrobena z pevného materiálu odolného vůči protržení a udrží váhu vlhkého substrátu spolu s rostlinkami.


Jak často musím tašky a tuby zalévat?

Tašky a tuby se zalévají stejně jako klasické nádoby. Intenzivnější zálivku budou vyžadovat ty, které budou umístěny na celodenním slunci. V polostínu zůstane substrát vlhčí delší dobu.


Nevyteče příliš mnoho vody přes otvory pro rostliny?

V krátkém čase po výsadbě se to může samozřejmě stát. Později, když rostliny prokoření, bude protékat jen přebytečná voda. S tím počítejte. I nádoby mají otvory v dolní části na odtok přebytečné vody. Jinak by rostliny neprosperovaly a stály ve vodě. Následně hrozí hnití.


Kde mohu tašky a tuby umístit?

Závěsné květinové tašky mají otvory z jedné strany, proto jsou vhodné na umístění tak, aby byly viditelné pouze z té jedné strany. Takže je můžete zavěsit na stěnu, oplocení. Tuby mají otvory pro rostliny z obou stran. Ty jsou vhodné na zavěšení do prostoru a rostliny jsou viditelné ze všech stran.


Ve skutečnosti to působí esteticky. Je to nějak otestované?

Tašky máme v nabídce déle a mají výborné ohlasy. Testovány byly. Více si můžete přečíst v tomto testu.

V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat. Můžete se také podělit o Vaše nové zkušenosti s pěstováním rostlin v závěsných taškách a tubách.

TIP: Teď už vám nic nebrání pustit se do zvelebování svého balkonu. Při výběru rostlin vám možná pomůže také článek o vhodných kombinacích balkonových květin.

Okrasné dřeviny kvetoucí

Autor: Ing. Adriána Francová 27. května 2021 Žádné komentáře

Jaro je typické množstvím výrazných prvků jako zeleň, květiny, zahrada a práce v ní. Nejzajímavější je však právě díky dřevinám a keřům, které v jiném období nekvetou nebo si právě vyžadují pozornost ve formě řezu, což je základem pro příští kvetení.

Okrasné dřeviny kvetoucí

Keře kvetoucí na jaře

Odkvétá zlatice (Forsythia), kdoulovec (Chaenomeles), tavolník (Spiraea) nebo jiné dřeviny, které Vás překvapily svojí záplavou květů v březnu či v dubnu.


Aktuální nabídka okrasných keřů z našeho eshopu


Keře kvetoucí na jařeNyní je čas oříznout odkvetlé větve, protože tyto dřeviny na další rok kvetou vždy na novém dřevě. Stříháme je rapidně, stejně i stromkovou vrbu (Salix caprea pendula).

V květnu Vás překvapí bohatě kvetoucí vistárie, jejíž fialové třásně květů lákají včely a hmyz nebo žluté střapce štědřenec (Laburnum), který také vynikne na zdi i pergole. Stejně rozkvétají plaménky (Clematis). Nezapomeňme na azalky a rododendrony, které jsou v květnu nejkrásnější. Vyžadují však specifické podmínky pěstování, jen tehdy se jim bude totiž dařit.

Kvetoucí stromy na jaře

Ozdobou jsou i japonské třešně - sakury, ve kterých si libuje snad každý. Stejně okrasné jabloně. Nejkrásnějé voní asi šeřík (Syringa), jehož sladkou vůni ucítíte již z dálky. Natrhané větvičky vydrží ve váze sice krátce, ale radost Vám určitě udělají.

Zahrada však nemusí být zajímavá jen díky okrasným keřům, ale i díky ovocným dřevinám, z nichž máme užitek. Jsou momentálně plné květin a hmyzu, který je usilovně opyluje, abychom se dočkali úrody. Rozkvétají třešně, švestky, jabloně.


Chutné ovoce a krásné květiny jako bonus - sortiment ovocných stromů


Dřeviny jako lísky a břízy vypadají výborně na konci zahrady, kde jejich jasně zelené listy připomínají začátek něčeho nového. Bílá kůra svítí a v korunách stromů se uhnízdili ptáci.

Kdybychom se Vás zeptali, jakou barvu má jaro a květen, názory by se asi lišily, ale zpravidla platí, že nejvíce je v tomto období růžové, žluté, fialové a jejich odstínů. Kvetoucí keře vyniknou zejména před tmavým pozadím, proto na to myslete už během zakládání zahrady a během výsadby. A pak nás jen čeká dokonalá romantika. Ještě si vzít deku, lehnout si do trávy a vychutnat si všechno to, co nám příroda připravila. Kromě práce v zahradě byste si ji totiž určitě měli umět i vychutnat.

Tip: Přečtěte si také jak vytvořit nádherný kvetoucí živý plot.

Zahrada na písčité půdě

Autor: Ing. Adriána Francová 26. května 2021 Žádné komentáře

Polabí a dolní Pomoraví je charakteristické pískovým podložím. Ačkoliv je to velmi chudá půda, i tak se dá na takové ploše vytvořit zajímavá zahrada například ve středomořském stylu nebo i v japonském.

Zahrada na písčité půdě

Přestože jsou mnozí skeptičtí během zakládání zahrady, sami musíte potvrdit, že během prací v zahradě se tedy nepředřete. Je tu pouze písek, žádné skály a hroudy.

Při výběru rostlin buďte opatrní a vybírejte rostliny nenáročné na půdní podmínky, různé skalničky, sukulenty, suchomilné trvalky, případně kaktusy, které dobře snášejí teplo, menší zálivku a chudou půdu.

Suchomilé rostliny

Suchomilné rostlinyV takové zahradě si můžete připravit bylinkovou spirálu nebo bylinkový záhon. Také je zde prostor pro variabilní trvalkové záhony spolu s okrasnými trávami i cibulovinami.

Cibulovinám jarním i letním se v této půdě daří, protože je lehká a propustná. Pokud na záhonech používáte i textilii a mulčování, nestává se, aby cibule zahnívaly v důsledku nadměrné zimní vláhy.

Vhodné rostliny pro písčitou zahradu

Lavandula angustifolia - najdete v kategorií levandule

Yucca filamentosa - juka, Salvia officinalis - šalvěj lékařská

Euphorbia - pryšec

Echinops - ježibaba, Achilea millefolium - žebříček, Nepeta - šanta, Veronica longifolia - veronika ovčí, Thymus serphylum - mateřídouška, Origanum vulgare - oregáno

Z okrasných trav jsou vhodné Pennisetum compressum - dochan, Festuca glauca - kostřava, Cortaderia selloana - kortaderie, Carex pendula - ostrica, Miscanthus sinensis - ozdobnice


Kompletní nabídka okrasných trav nebo skalniček v našem eshopu


Ze skalniček Aster alpinum - astra alpská, Campanula carpatica - zvonek karpatský, Hosta sp. - funkia, Sedum  - rozchodník, Bergenia cordiflora- bergénie velkolistá, Arabis albidaArmeria maritima – trávnička

Tip: Inspirujte se zahradou v japonském stylu.

Balkonové kombinace letniček a jiných balkónovek

Autor: Ing. Adriána Francová 25. května 2021 Žádné komentáře

Každý máme svou představu o ideálním nebo nejkrásnějším balkóně. Podle toho, jak je balkon orientovaný, umíte vybrat správné rostliny a tím dosáhnout požadovaný efekt? Nemusí jít vždy jen o typické balkónové rostliny vysazené v truhlících, visící ze zábradlí nebo ze závěsné nádoby.

Kombinace květin do truhlíků

Rostliny můžete vysadit i ve směsi barev nebo je jednotlivě kombinovat do odstínů jedné barvy nebo dvou. Barvy působí na psychický stav a pohodlí člověka již od nepaměti. Pomocí barev můžeme bezprostředně navodit atmosféru nebo souvislé pokračování z interiéru do exteriéru.

S čím kombinovat muškáty

Zkuste použít kombinaci muškátů (Pelargonium), šalvěje (Salvia), cínie (Zinnia), železníky (Verbena) a begónie (Begonia) v barvách červená, oranžová, které symbolizují oheň a lásku. Jako doplňky použijte konvice na zalévání stejné barvy a jiné nádoby a květináče, svíčky, deky.Kombinace letniček do truhlíků

S čím kombinovat begonie

V tomto případě použijeme žluté kombinace balkónových květin. Tato barva svítí a vytváří zářivou atmosféru i ve dnech, kdy je pod mrakem, rozzáří prostor a použitím slaměných a ratanových doplňků vytvoříte prostor pro pohodlné odpočívání.

Používají se: žlutě kvetoucí begónie (Begonia), gazánie (Gazania), lichořeřišnice (Tropaeolum), pantoflíčky (Calceolaria), měsíčky (Calendula), Třapatky (Rudbeckia), slunečnice (Helianthus), aksamitníky (Tagetes), jiřiny (Dahlia), sanvitálie (Sanvitalia).


Celý sortiment balkónových rostlin *

* Dostupnost je dána ročním obdobím


Do zelena laděný balkon představuje množství dekorativních listů, pocit svěžesti, klidu a života zároveň.

Balkon může posloužit jako druhá kuchyně, pokud se na něm rozhodnete pěstovat bylinky a zelené koření. Pro výsadbu zeleného balkonu či terasy se doporučují trvalky, kde odpadávají každoroční náklady na koupi letniček. Vhodné jsou funkia (Hosta), která má mnoho kultivarů s panašovanými listy, pryšec (Euphorbia), hluchavky (Lamium), které mají sice nenápadné květy, ale dekorativní listy s lehce červenou nebo stříbřitou kresbou, břečťan (Hedera) a okrasné trávy.

Tip: Přečtěte si také článek o tom jak vytvořit balkón, který kvete cely rok.

Kombinace (nejen) letniček do truhlíků

Můžete kombinovat jeden druh ve vícero barev, 2 - 3 druhy, které uspořádáme při výsadbě podle výšky, šířky a přidáme převislé rostliny. Do větších keramických a dřevěných nádob můžete použít i stálezelené dřeviny, zakrslé jehličnany s letničkami či cibulovinami.

Dá se kombinovat opravdu velké množství rostlin. Závisí také na tom, kde budete vysazené nádoby umísťovat, do jakých velkých nádob budete rostliny vysazovat. V zásadě platí, aby jednotlivé rostliny byly přibližně stejného vzrůstu, aby se nestalo, že jedna rostlina vytlačí druhou, aby se vzájemně podporovaly v růstu a nestínily si, byly správně vysazeny - vyšší vzadu, nízké převislé vpředu. Rostliny se od sebe vysazují cca 15 - 20 cm. Můžete vysadit rostliny s podobnými nároky na pěstování a nezáleží na tom, zda se jedná o typickou balkónovku nebo letničku či trvalku.

Kombinujte rostliny, které dlouho nebo postupně kvetou, na podzim remontují (opakovaně po sestřižení, zaštipnutí kvetou), případně do pozadí doplňte rostliny, které budou stálozelené.

Pokud nemáme dostatek místa, můžeme použít na pěstování i závěsné nádoby, nevýhodou je snad složitější zalévání a hmotnost nádoby, proto by měla být bezpečně upevněna. Do závěsných nádob používejte rostliny odolnější vůči větru, prudkému dešti, případně proti intenzivnímu záření, neboť v těchto nádobách se půda prohřívá rychleji. Pro ještě efektivnější pěstování a atraktivní vzhled, Vám doporučujeme pěstování balkónových rostlin v závěsných taškách a tubách, které jsou novinkou v pěstování. Jsou z odolných materiálů, s otvory pro vložení rostlinek. Dobře se zalévají, substrát se nepřehřívá. Vyzkoušejte i tento způsob pěstování.

Pěstování v samozavlažovacích nádobách

Autor: Ing. Adriána Francová 21. května 2021 Žádné komentáře

Na internetu se dá najít určitě hodně informací, ale samotné a zejména praktické zkušenosti s jednotlivými nádobami, v kombinaci s rostlinami už ne. Proto vám nabízíme základní popis a nejčastěji kladené otázky související s pěstováním rostlin v samozavlažovacích nádobách.

Pěstování v samozavlažovacích truhlících

Samozavlažovací nádoby se používají od roku 1980, kdy poprvé spatřily světlo světa. Byly dokonalým systémem a novinkou pro všechny dychtivé pěstitele balkónových rostlin.

Používáním se však zjistilo, že ne všem rostlinám vyhovuje množství vody k množství substrátu, a proto procházely změnami až nakonec vznikly nádoby, které v 80% začali opravdu plnit účel a klidně můžete odjet i na 5 dní mimo domov.

Jak funguje samozavlažovací truhlík

Samozavlažovací nádoby jsou obyčejně složeny z podmisky- zásobníku na vodu, samostatné vnitřní nádoby, ve které je osazena rostlina v substrátu a knotů. Jako doplněk může být hladinoměr. Pěstování je jednoduché, úplně stejné jako v klasických nádobách, s tím rozdílem, že je třeba opravdu znát požadavky rostlin, co se týče množství vody.

Jaké jsou výhody a nevýhody pěstování v samozavlažovacích nádobách?

Truhlíky LebišV zásadě platí, že i samozavlažovací nádoba může být podprůměrná nebo s vynikajícími vlastnostmi, které opravdu ovlivňují samotný růst a blahobyt rostlin. Obyčejné samozavlažovací nádoby jsou složeny z podmisky, do které se lije voda a samotné výsadbové nádoby, v níž je substrát a vysazené rostliny. Kvalitnější nádoby mají kromě 2 častí kvalitní knoty, které absorbují vodu a tím ji přivádějí ke kořenům rostliny. Rostliny následně vytvářejí bohatý kořenový systém, rychle prokoření, jsou vitální a zabezpečené vodou pro delší období.

Samozavlažovací truhlíky Lebiš

Výhody :

- prosperující rostliny

- zálivka na více dní

- možnost pěstovat rostliny i na jižních oknech a terasách

- dlouhá životnost knotů

- knoty ve vodě neplavou, ale absorbují vodu a tím ji bezpečně dopravují i ke kořenům rostlin

- jednoduché zalévání

Nevýhody:

- nejsou vhodné pro všechny druhy rostlin

Jak často zalévat?

Záleží na orientaci vůči světovým stranám, druhovém složení rostlin v osázené nádobě, na počasí, typu nádoby, velikosti. Obecně platí, že rostliny, které čerstvě vysadíte do samozavlažovací nádoby, musíte ze začátku zalévat shora. Nemají dobře vyvinuté kořeny a také nejsou překořeněné v substrátu tak, aby dokázaly vytáhnout vodu zespodu.

Zavlažovací nádoby Lebiš mají nádobu, do které nalijete i 5l vody. Ideální jsou také samozavlažovací nádoby s vypouštěcím ventilem nebo přepadem, kde při dlouhotrvajícím dešti přebytečná voda odteče. V nádobách Lebiš je toto zajištěno jednoduše, konstrukcí skládající se ze dvou samostatných dílů, kde přebytek vody přirozeně proteče mimo podmisku.


Samozavlažovací truhlíky s příslušenstvím najdete také v našem eshopu


Opravdu mohu odjet na týdenní dovolenou?

Bohužel, týden je dlouhá doba na to, aby rostliny přežily v horkém létě nad 30 ° C. Vše opravdu záleží na aktuálním počasí a zejména rostlinách, které budete mít vysazené v nádobách. Muškáty nemají rádi přemokření nebo trvalý příjem vody, proto se mnohým pěstitelům zdá, že v klasických truhlících se jim daří lépe. Muškáty jsou ale schopny 1 týden při teplotě 25 ° C přežít. Jestliže jeden den v týdnu ještě prší, je to ideální. V takových nádobách muškáty uvítají, když vodu doléváte až po proschnutí substrátu. Na druhé straně petúniím, surfiniím a minipetúniím se bude mnohem více dařit v samozavlažovacích nádobách než v klasických. Milují vlhkost a dostatek vody. Doba, po kterou balkónové rostliny vydrží bez zásahu na jedno doplnění vody do zásobní části nádoby lze prodloužit přeložením truhlíku po dobu nepřítomnosti do zastíněné části, např. za zábradlí balkonu.

Které rostliny jsou pro pěstování v samozavlažovacích nádobách vhodné, a které nevhodné?

Mezi vhodné rostliny na takové pěstování můžeme zařadit Minipetúnie, Surfínie, Million bells, alias minipetúnie či Calibrachoa, ze zeleniny jsou to rajčata, paprika nebo okurky.


Prohlédněte si kompletní aktuální sortiment rostlin na balkon


Méně vhodné resp. vyžadující větší opatrnost při běžném zalévání muškáty, sanvitálie, begónie

Substrát do samozavlažovacích truhlíků

Kvalitní substrát je také podmínkou úspěšného pěstování rostlin v těchto nádobách. Mnohé substráty jsou lehké, nenasákavé. Je nutné používat kvalitní substráty nejlépe přímo určené pro pěstování balkónovek. Mnohé již obsahují i hnojiva s postupným uvolňováním. I domácí smíchaný zahradní substrát s kompostem a rašelinou je vhodný. Pokud se vám zdá těžký, můžete jej vylepšit přidáním podílu písku nebo perlitu.Květy do samozavlažovacích truhlíků

Jak hnojit rostliny v samozavlažovacích nádobách?

Výborná otázka, nad kterou se mnozí nepozastavují a vylijí hnojivovou zálivku běžně do podmisky jako vodu. Mnohdy se však stává, že rostliny si odeberou jen částečně hnojivo a část zůstane na dně nádoby, kde se později ukládá a na nádobách tak potom zůstává nepěkný povlak. Pro rostliny je výhodnější pokud použijete tyčinková hnojiva nebo granulovaná hnojiva s postupným uvolňováním. Hnojiva však musí být vhodně použity a položené na vlhký substrát. Mladé, právě vysazené rostliny do nového substrátu se první měsíc hnojit nemusí. Mají dostatek živin ze substrátu. Později, když se již začínají vyvíjet květní pupeny, je vhodné použít tyčinkové hnojivo nebo kapalné hnojivo. Osvědčily se nám také hnojiva krystalická jako Ferty a Kristalon květ a plod.

Mohu v takových nádobách pěstovat i zeleninu?

Ano, samozřejmě. Výborně se daří zejména plodové zelenině jako paprice, okurkám a rajčatům.

Musí mít nádoby i hladinoměr?

Závisí na konstrukčním řešení samozavlažovacího truhlíku. Pokud je pouhým okem přístupný pohled na hladinu vody v nádobě, není nutný doplňkový hladinoměr, na rozdíl od nádoby, kde je voda zcela skryta uvnitř.

Mohu v takových nádobách pěstovat i interiérové rostliny?

Pro interiérové rostliny jsou samozřejmě také samozavlažovací nádoby. Některé jsou opravdu zajímavé a designové. S nimi si návrháři dali svou práci a opravdu si dokážete vybrat podle velikostí, barevného provedení.

Fungují na stejném principu. Skládají se z 2 nádob, kde jedna tvoří vnitřek nádoby pro rostlinu a substrát v dolní části, knot a vnější obal je právě ten designový. Obyčejně bývají vybaveny i hladinoměrem a nalévacím otvorem. Nevýhodou je, že takové květináče nemají přepad, takže s letněním venku si dávejte pozor zejména v deštivém období.

TIP: Další zajímavou možností pěstování rostlin v exteriérech jsou závěsné květinové tašky a tuby.

Popínavá zelenina

Autor: Ing. Adriána Francová 20. května 2021 Žádné komentáře

I popínavé rostliny vytvoří na balkoně dokonalý efekt a nemusí jít zrovna o plamínky nebo břečťan. Vyzkoušejte pěstovat zeleninu, která dorůstá do výšky, táhne se po opoře, kvete a navíc po určité době sesbíráte i chutné plody.

Popínavá zelenina

Možná jste o nich jen slyšeli. Možná ačokču znáte pod názvem cyklantéra odnožená nebo mexická okurka. Má zajímavou hráškovou chuť a může se konzervovat jako okurky, plnit masem nebo použít do salátů stejně jako paprika a okurka.

Nyní můžete vyzkoušet i pěstování. Pěstují se podobně jako tykev nebo okurky. Semena se nejprve předpěstují a pak vysazují do volné půdy nebo do nádob na balkon k opoře. Postačí Vám síť, případně kari rohož, dřevěná tenká konstrukce. Tímto způsobem můžete vypěstovat i klasické okurky.Zelenina popinavky

Ačokča dorůstá výšky i 5 m, ale po dosažení 2 m doporučujeme rostlinu zaštípnout, aby plody byly dostatečně velké a včas zralé. Roste rychle. K opoře ji pravidelně uvazujte. Plody jsou podobné okurce, na konci zašpičatělé. Pro přímý konzum a zpracování jsou ideální plody do velikosti 4 cm. Větší plody jsou již spíše přezrálé a mají černé tvrdé semena, která se nekonzumují. Tyto můžete vysušit a použít na osivo v dalším roce.

Rostlinu pravidelně zalévejte. Vyhovuje jí slunce a teplo. Navíc netrpí žádnými chorobami a škůdci. U nás se pěstuje méně, ale množství vitamínů, které plody obsahují, stojí za tu námahu to zkusit.

Lufa válcovitá - atraktivní popínavá rostlina z čeledi tykvovitých zaujme nejen dlouhými plody podobnými salátové okurce, ale i dalším využitím, kdy si z těchto plodů můžete vyrobit masážní žínku, která je k dostání i běžně v obchodě.

Bude se jí dařit na jižně orientovaném balkoně, s dostatkem světla, tepla, vláhy a v hluboké nádobě s výživným substrátem. Jde o popínavku, takže nezapomeňte na oporu. Rostlina rychle roste i v krátkém čase plodí.

Sklízejí se mladé plody asi 2 týdny po opylení. Později už dužina tvrdne a schne. Plody se používají na přímou konzumaci nebo stejně jako salátová okurka, do leča, na tepelné zpracování i za studena. Pokud si chcete vyrobit žínku, plody zachycujte na podzim, kdy jsou již lehké, chrastí v nich semínka a jsou suché. Semena můžete vyklepat a použít na jarní výsevy a předpěstování.


Silný růst, vysoká úrodnost a odolnost - to jsou sazenice zeleniny*

* mezi sazenicemi zeleniny najdete i popínavé druhy


Pak celý plod namočte do vody. Některé plody mohou mít i půl metru. V krátkém čase se začne slupka společně s dužinou oddělovat. Pod proudem vody proces můžete urychlit a všechno vyčistit. Zůstanou Vám pouze pletiva, které tvoří základ mycí žínky a tu nechte na slunci déle proschnout.

Z jednoho plodu získáte několik žínek, záleží na velikosti. Dlouhé plody nařízněte do požadované velikosti. Pak ji můžete namočit, použít i s mýdlem a sprchovým šamponem. Po vyschnutí opět ztvrdne. Ideální je jak na peeling těla, tak na obohacení jídelníčku a zároveň získáte nové zkušenosti s pěstováním byť na balkoně.

Tip: Víte jak pěstovat rajčata na balkoně?

Balkonové ovocné stromy

Autor: Ing. Adriána Francová 19. května 2021 Žádné komentáře

Zkoušeli jste už něco netradičního? Pěstovat ovocné dřeviny v nádobách přímo na balkoně nebo terase? Samozřejmě je to možné. Dokonce jsou na pěstování v nádobách určené speciální kultivary nebo druhy do menších prostor.

Ovocné stromy na balkon

Ovocné stromy na balkon

Kromě zeleninových sazenic a bylinek můžete pěstovat na balkoně a terase i ovoce. Pro tento účel jsou jako stvořené baleríny - ušlechtilé kultivary stromů s jedním terminálem, které dorůstají do šířky minimálně, tvoří malý obrost.Balkonové ovocné stromy

Přesto se můžete těšit plodem a navíc nevyžadují téměř žádný řez. Dorůstají maximálně do výšky 4 metrů a šířky 1 metru. Byly vyšlechtěny v Anglii a úspěšně splnily účel zejména v malých a úzkých zahradách. Velmi dobře se dají pěstovat i ve větších nádobách,což je pro mnohé výzvou.

Vyžadují stejnou péči jako ovocný strom v zahradě s akcentem na řez. I když jsme zmínili, že řez je minimální, je nesmírně důležitý. Důležitost spočívá v období provádění řezu a v technice. V letním období se zaštipují letorosty, které se pak rozvětví, a tak vzniká rodivý obrost. Ideální termín je od konce července do poloviny září.

Řez bočních větví se provádí tak, že výhonek seříznete za třetím pupenem. V případě bujného růstu se může zkrátit i terminál. Toto řezání se provádí v zimním období nebo v předjaří, ještě před pučením.

Baleríny jsou obyčejně pěstovány na pomalu rostoucích podnožích, ale i na středně bujně rostoucím podnoži révy MM106 a tehdy dokážou dorůst i do výšky 4 metrů. Na ošetřování a sklizeň pak musíte použít i žebřík. Obyčejně to platí pro pěstování v zahradě, v sadě.

Tip: Rozdělení podnoží pro ovocné stromy.

Na hrnkové pěstování vyberte ovocné stromy na pomalu rostoucím podnoži révy, který pak dorůstá do výšky 2 - 3 metrů. Plodivost nastupuje brzy, ale do 3 let není vhodné nechat stromek přerodit. Musíte provést probírku plodů, kterou však realizujte až po samovolném červnovém opadu plodů. V prvních letech ponechte na stromku minimum plodů. Později se ponechává adekvátní množství plodů, cca 10 cm od sebe, aby se plody mohly vyvíjet a byly dostatečně velké.

 

Vyberte si sloupovité ovocné stromy z nabídky našeho eshopu

 

Na plodivost má vliv i opylování. Baleríny jsou cizosprašné, a proto kvůli jednoduššímu opylení vysaďte ještě alespoň jednu odrůdu do druhé nádoby.

Podívejte se na detailní dělení ovocných druhů podle opelivosti.

Ovocné keře na balkon

Z drobného ovoce můžete pěstovat stromečkové angrešty, borůvky, brusinky, aktinídie, stromečkové rybízy.


Kompletní přehled drobného ovoce z naší nabídky


Nečekejte však úrodu srovnatelnou s pěstováním ve volné půdě na zahradě. Dřeviny mají omezený prostor v kořenové části, v korunkové části vzhledem k prostoru na balkoně. Není to však nemožné. Dopřejte jim výživný substrát, dostatečně velké nádoby, drenáž, vhodné světelné poměry, dostatek vláhy, protože substrát v nádobách rychleji prosychá. Vhodné umístění nádob má vliv na samotnou životnost dřevin. Prudké a přímé celodenní slunce nevyhovuje žádné dřevině.

Velmi vděčné jsou jahody v závěsných nádobách a také jednoleté maliny. Z exotičtějších rostlin je balkon vhodný na sezónní pěstování citrusů a také fíkovníku, granátového jablka a banánovníku. Počítejte také se zvýšenou ochranou vůči chorobám a škůdcům a také je důležitá výživa. Pokud zvolíte vhodný substrát a dodržíte všechny agrotechnické podmínky k úspěšnému pěstování, dočkáte se i úrody.

Správný řez je kromě uvedených podmínek jedna z nejdůležitějších věcí, která značně ovlivňuje úrodnost, velikost a násadu plodů. Vyzkoušejte jeden druh, například i příjemnou převislou moruši, která opravdu osvěží svými plody, ale i dotvoří prostor zajímavým hábitem. Před zimou musíte dbát na důkladné zazimování nádob v kořenové části, protože v nádobě kořeny spíše promrznou než v půdě.

Zelenina na zahradě a péči o ni

Autor: Ing. Adriána Francová 18. května 2021 Žádné komentáře

Přichází velmi důležité období pro další výsevy, výsadby a péče o vzcházející rostliny, zejména teplomilnou zeleninu. Tento měsíc se nese ve znamení rajčat, papriky, tykví, okurek a melounů. Samozřejmě, není to všechno.

Zelenina v zahradě

Každý máme v zahradě to své oblíbené a nikde striktně není napsáno, kdy a co přesně se musí vysadit nebo vysít. Jsou druhy, které můžete vysévat několikrát za rok, protože patří mezi zeleninu s krátkým vegetačním obdobím (salát, cibulka, špenát, ředkev, hrášek).

Zelenina na zahradě

Zelenina na zahraděRovněž v polovině května je vhodné období na výsadbu sazenic rajčat, papriky, tykví, okurek, výsev dýní, cuket a melounů. Nezapomeňte na vhodné opory již od začátku a pečlivou zálivku.

V květnu mohou překvapit pozdní jarní mrazy, které obyčejně trvají 3 - 4 dny a svou sílu ukazují v různé podobě. Proto podle lokality zabezpečte rostliny vhodnými kryty. Mrazy působí většinou přízemně, ale mohou poškodit rostliny natrvalo. Nemyslete si, že pokud rostliny přikryjete textilií, jsou zachráněny. Textilie nebo jiný kryt by se neměl nijak dotýkat přikrývané rostliny, jinak listy zčernají mrazem a budou poškozeny, zejména výhony papriky a rajčat.


Semena nebo sazenice zeleniny z naší nabídky


Včas pokrývku odstraňte, aby s nástupem slunečného počasí nedošlo k zapaření rostlin. Zeleninu pravidelně a vydatně zalévejte, nikoli však za horkých dnů a za přehřáté půdy. Raději si přivstaňte nebo zalévejte pozdě večer. Vodu neaplikujte výlučně na listy. Podporujete tak výskyt plísní a padlí. Vodu potřebují především kořeny.

Pokud chcete použít výživové doplňky, můžete zvolit prostředky ve formě zálivky na list. Pokud plánujete pěstovat dýně a melouny, vysaďte je na vyhnojená místa na takový prostor, aby se mohli dostatečně táhnout nebo šplhat. Mnohé cukety a dýně se dají pěstovat i na malém prostoru, neboť netvoří šlahouny a neplazí se po celé zahradě.

I v malé zahradě si můžete dovolit pěstovat několik druhů, pokud jednotlivé druhy správně vysejete a vysadíte. Okurky zkuste pěstovat na podpůrné síti. Ušetříte prostor a plody budou čisté a větší. Hrášek umístěte také v blízkosti konstrukce. V době kvetení vysejte další, úrodu tak budete sbírat postupně.

Tip: Trápí vás stín na zahradě? Přečtěte si článek o tom, že i ve stínu je možné pěstování zeleniny.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu