+420 730 235 493

února 2020

Vintage zahrada

Autor: Adriána Francová 10. února 2020 Žádné komentáře

Co vlastně znamená Vintage?

V doslovném překladu by mělo jít o něco staré, historické, původně klasické, co již bylo a momentálně je to opět vzácné a nadčasové. V zahradní architektuře je to zahrada našich prababiček, která se vyjímala za dřevěným plotem s hliněnými džbány, zpoza kterého voněl nádherný šeřík.

Vintage zahrada

Celá zahrada voněla sladkým nektarem kvetoucích stromů a keřů, hýřila barvami a ty se střídaly téměř pravidelně po celé ploše. Vynikaly zejména trvalky, pivoňky, plaménky, růže a hortenzie, které svými obrovskými hlávkami téměř do podzimu, dodávaly zahradě jedinečnost a šarm.

Na prvním místě jsou právě trvalkové záhony, které vynikaly tak, jakoby tam byly odjakživa. Nebylo tam místo pro žádné textilie, kůru ani štěrk. Pouze plocha osázená rostlinami, která samovolně jakoby splývala s okolím. Samozřejmostí byly odplevelené záhony.

Správná hustá výsadba a použití vhodných trvalek však zajistila, že plevel neměl šanci a ošetřování jednotlivých záhonů nebylo nutné. Čím byly porosty starší, tím byla zahrada divočejší a krásnější. Z barev vynikala zejména růžová, modrá, fialová a bílá. Nechyběla levandule, stračka, srdcovky, náprstníky, třapatky a kopretiny.

Blízko domu byl i ovocný sad, který na jaře působil opravdu jedinečně, kvetoucí třešně a jabloně se vyjímaly nad ostatním a oznamovaly, že je tu jaro.Vintage

Vintage zahrada

Chtěli byste si i vy založit zahradu ve vintage stylu nebo alespoň část zahrady?

Není nic lehčí než zastavit čas pomocí vhodných dřevin, trvalek, materiálů, doplňků a vytvořit svou vintage zahradu snů. Mezi nejatraktivnější doplňky do vintage zahrady patří bílé lavičky, houpačky, pergoly a oblouky na popínání růží. Může jich být i více kusů než jeden.

K dotvoření použijte okolní předměty, staré kolečka, hliněné džbány a nádoby, které již poznamenal čas a vysaďte do nich zcela jednoduché trvalky nebo letničky na dotvoření kompozice. Pod starou jabloní musí být určitě lavička. Nezapomeňte na staré konve, hodiny, ptačí budky, jmenovky, tabulky, svícny a židle, prostě všechno co je, staré, čemu můžete jemnou patinou vrátit šmrnc a zakomponovat to v zahradě.

Vyberte si místo v zahradě, kde vytvoříte kompozici stejnou jako v bytě. S místem k sezení, obklopené zelení a se vším tak, jakoby právě někdo z toho místa vstal a odešel.

Dbejte na výběr přírodních materiálů,  zejména kamene a dřeva. Nebojte se používat kov, porcelán, keramiku a různé látky s jednoduchým potiskem, polštáře, závěsy a staré bedničky, palety, květináče s bylinkami a kobercovými trvalkami. V jarním období samozřejmě nezapomeňte na drobné cibuloviny. A pak si v houpačce s knihou v ruce nebo na lavičce pod velkým stromem můžete dopřát tu nadčasovost a příjemné chvíle.

V naší nabídce najdete všechny dřeviny a trvalky, se kterými dokážete vytvořit jedinečnou vintage zahradu. Při kombinování použijte jemné barvy dostupných kultivarů. Pro dosažení ještě lepšího efektu vybírejte pastelové barvy a odstíny jedné barvy, například celý kout slaďte do jemně růžova, čistě bíla nebo do modra.

Další vhodné dřeviny a trvalky do vintage zahrady:

komule (Buddleja), kalina (Viburnum), vajgélie (Weigela), pivoňka (Paeonia), srdcovka (Dicentra), hortenzie (Hydrangea), popínavé růže (Rosa CLG.), šalvěj ( Salvia), stračka (Delphinium), náprstník (Digitalis), echinacea, kopretina, lobelka, lobulárie, iberka (Iberis), mydlice (Saponaria), muškáty (Pelargonium), okrasné trávy, mateřídouška...

TIP: Oslovila vás spíše zahrada v asijském stylu? Co takhle vytvořit si japosnkou zahradu, která zaujme na první pohled...

Posted in: Okrasná zahrada Tags: letní zahrada
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty