+420 730 235 493

Gazánie pěstování - letnička se zářivými květy

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 22. dubna 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Půvabné zářivé květy, které vyniknou v záhonu, truhlíku i jiné nádobě. Tak lze ve stručnosti charakterizovat gazánie, které pocházejí ze slunné jižní Afriky. Jak na pěstování gazánie ze semínek, jaké stanoviště těmto rostlinám vyhovuje a jak o ně pečovat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v tomto článku.

Bílo růžový květ gazánie

Charakteristika gazánie

Gazánie (latinsky Gazania) vaši zahradu na první pohled promění díky svým velkým a zářivým květům. Tyto rostliny se řadí do čeledi hvězdnicovitých. Charakteristické je pro ně vytvoření přízemní ružice laločnatých listů. Květy jsou velké a vyrůstají na delších stoncích.

Gazánie dorůstá výšky kolem 20-40 cm. Nejčastěji se její květy zbarvují do žluté a oranžové, setkat se však můžeme i s jinými odstíny. V zahradě jistě vyniknou i vícebarevné verze.

Proč gazánie nekvete

Květy gazánie jsou velmi citlivé na sluneční svit. Pokud je zataženo a prší, květy se zcela neotevřou. Pokud gazánie umístíte na stinné stanoviště, můžete se setkat s tím, že tato rostlina nepokvete vůbec. Sluneční svit je pro gazánii skutečně klíčový, výjimkou je pouze kultivar Daybreak.


Pořiďte si semínka gazánie a pusťte se s jejich pomocí do tvorby zajímavého letničkového záhonu


Gazánie druhy

Nejznámějším zástupcem, kterého u nás lze spatřit, je gazánie zářivá. Jedná se o mnohonásobně vyšlechtěný hybrid druhů Gazania longiscapa, Gazania rigens a Gazania nivea.

Gazánie zářivá New Day na první pohled okouzlí svými růžovými květy, které mají okolo středu charakteristický černý kruh. Popularitě se těší také již zmíněná gazánie zářivá Daybreak, která kvete i za nižších slunečných podmínek. Gazánie zářivá New Day Clear Orange zaujme výraznou oranžovou barvou květů bez černého středu.

Gazánie ze semínek

Gazánii si můžete pořídit nejen ve formě sazeničky, ale také si ji poměrně snadno vypěstovat ze semínka. Předpěstování je vhodné realizovat doma, v pařeništi nebo ve skleníku. K přímému výsevu na stanoviště lze přistoupit zhruba ve druhé polovině května. Doba klíčení semínek trvá zhruba 10-20 dní, někdy i déle. A to za předpokladu, že se okolní teplota pohybuje v rozmezí 18–20 °C.

Pamatujte na to, že gazánie vyžadují plné slunce a zvládnou dokonce i úpal. Proto jim právě takové stanoviště dopřejte, abyste se mohli těšit z bohatého kvetení a zdravého růstu rostliny. Ideální je volit hlinitopísčitou dobře propustnou půdu.

A jak zalévat gazánie? Zálivka by měla být spíše střední. Pokud gazánii pěstujete v nádobě, volte mírnou zálivku a dejte si pozor na přemokření. Při pěstování v nádobě také pamatujte na použití drenážní vrstvy.

Detail květů gazánie v oranžové, bílé a krémové barvě

Během vegetace lze rostlině zhruba každé 3 týdny dopřát přihnojení univerzálními vodorozpustnými hnojivy. Zároveň průběžně odstraňujte odkvetlé květy, které by mohly bránit nakvétání nových poupat.

Kdy dát gazánie ven

K přesunu gazánií na venkovní stanoviště přistupujte až ve chvíli, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Ty by jim totiž mohly ublížit.

Gazánie v truhlíku

Gazánie skvěle vynikne nejen volně v záhonu. Pěstovat ji můžete také v truhlíku či jiné nádobě, díky čemuž ozdobíte třeba vstup do domu nebo prostor na terase. Při pěstování v truhlíku nezapomeňte dopřát rostlině dostatek místa. Jak jsme již zmínili, pamatujte v tomto případě na použití drenážní vrstvy a dejte si pozor na přemokření rostliny.

Gazánie výsev

Jelikož mají gazánie spíše nižší vzrůst, hojně se vysazují na okraj smíšeného záhonu. I když je krásná jedna rostlina sama o sobě, ve skupině vynikne ještě o něco více. Výsev gazánií však najde uplatnění také ve smíšeném truhlíku na balkoně či terase.

A jak daleko od sebe sázet gazánie? Obecně lze doporučit sázet tyto rostliny do sponu 20×20 cm. Díky tomu bude mít gazánie kolem sebe dostatek prostoru.

Gazánie přezimování

Gazánie trvalka se běžně pěstuje jako letnička. Pokud se chcete z krásných květů těšit i v budoucím roce, je nutné přezimování.

Pokud pěstujete gazánii v záhoně, vyjměte ji z půdy a očistěte její kořenový bal od přebytečné hlíny. Následně ji přesuňte do suché místnosti, kde nemrzne (doporučená teplota pro přezimování činí 5-10 °C). Pamatujte také na to, že její kořeny by neměly zcela vyschnout. Na jaře je nutné rostlinu zastřihnout na polovinu, poté ji můžete znovu vysadit.

V našich podmínkach se pěstuje jako letnička.

Při pěstování v nádobě je celý proces o něco jednodušší, jelikož na vhodné stanoviště můžete přemístit celou nádobu s rostlinou.

TIP: Inspirujte se dalšími letničkami, které budou kvést celé léto a vy je budete moct obdivovat během vašeho každodenního posezení v zahradě.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu