+420 730 235 493

září 2022

Hebe pěstování

Autor: Monika Brešťanská 27. září 2022 Žádné komentáře

Hebe, jiným názvem také rozrazilec, je velmi obsáhlým rodem. V přirozeném prostředí, kterým je Austrálie a Nový Zéland, se hebe dorůstá velikosti stromu, při pěstování v našich podmínkách dosáhne velikosti menšího až středního keře.

Hebe pěstování

Jedná se o stálezelené rostliny, které jsou poměrně nenáročné na péči a jejich pěstování zvládne i začátečník. Listy jsou vejčité a lesklé, jejich velikost závisí na konkrétním druhu či odrůdě. Klasovitá květenství nesou množství jednotlivých květů, které mohou mít bílou, růžovou, fialovou nebo dokonce modrou barvu.

Jak pěstovat hebe

Pěstování hebe je poměrně snadné, protože rostlina je nenáročná a odolná. Dobře zvládá i znečištěné prostředí, takže je ideálním keřem do města a průmyslových oblastí. Co se týče stanoviště, nejlepší je vybrat slunné až polostinné místo. Zemina by měla být dobře propustná, rostlině příliš nesvědčí stát v podmáčené hlíně.

Mrazuvzdorné hebe

Většina druhů není plně mrazuvzdorná - nízké teploty hebe vydrží, nicméně při mrazech je třeba keře chránit například chvojím, netkanou textilií nebo přenesením rostliny do nevytápěného skleníku. Ochranu před mrazem vyžadují hlavně druhy s velkými listy.

Jak řezat hebe

Řez provádíme na jaře. Odstraňujeme pouze vyčnívající výhony, které narušují kompaktní vzhled rostliny. Těmito výhony je možné keř i rozmnožit. Stačí je vysadit do půdy se stimulátorem zakořenění a řízky umístit do pařáku. Drobnější druhy lze rozmnožovat i dělením trsů.

Hebe můžeme vysazovat do skalek, jako solitéry, do skupinové výsadby keřů, některé druhy i jako živé ploty. Rostliny lze pěstovat i v nádobách. Menší druhy jsou vhodné také jako půdokryvné rostliny.Hebe druhy

Hebe druhy

Hebe ‘Emerald Green’ - trávově zelené nízké keříky kulovitého tvaru. Kompaktní, vhodné k pěstování ve skalkách nebo v nádobách. Není mrazuvzdorné a nevyžaduje řez.

Hebe ‘Red Edge’ – šedozelené listy mají červený proužek na okraji, dorůstá se výšky pouhých 30 centimetrů, a tak se hodí do skalek, vřesovišť nebo květináčů.

Hebe andersonii ‘Tricolor’ - listy jsou úzké a poměrně dlouhé, mají zelenou barvu se světlými okraji či červenými okraji. Květenství jsou dlouhá, fialové barvy. Tato odrůda se dorůstá výšky až dvou metrů a lze ji využít i jako solitér nebo do živých plotů.

Další zajímavé druhy a odrůdy:

  • Hebe armstrongii
  • Hebe recurva
  • Hebe cupressoides
  • Hebe rakaiensis
  • Hebe pinguifolia Pagei
  • Hebe buchananii
  • Hebe Autumn Glory
  • Hebe albicans
  • Hebe Green Globe
  • Hebe odora

 

Ať už hledáte vkusné keře do skalky nebo vyšší kvetoucí keř se zajímavými listy, který bude dominovat zahradě, právě hebe může být tou správnou volbou. Vyberte si z několika druhů na našem e-shopu

 

Hebe v květináči

Mnoho variant hebe lze díky menšímu vzrůstu pěstovat i v nádobách, ať už se jedná o okrasné truhlíky plné dalších rostlin nebo větší květináče, ve kterých hebe pěstujeme samostatně. Pěstování v nádobách se od toho klasického v záhonu příliš neliší - rostlinu přes rok pravidelně zaléváme, v zimním období snížíme frekvenci zálivky na minimum. Co se týče řezu, ten ani v tomto případě téměř neprovádíme a přihnojujeme jen minimálně.

Hebe - pěstování doma

Vzhledem k tomu, že některé druhy hebe dobře prospívají v polostínu, v teplejších podmínkách a nevadí jim ani život v květináči, lze je pěstovat i doma. Volíme spíše odrůdy s většími listy, které preferují teplo a nejsou mrazuvzdorné. Květináč či truhlík umístíme na jižní či východní parapet, případně do prostoru s dostatkem rozptýleného světla.

Je hebe jedovaté?

I přesto, že jej řadíme do stejné čeledi jako léčivé byliny typu jitrocel, patří hebe bohužel mezi jedovaté rostliny. Je tedy nezbytné jej umístit mimo dosah dětí a využívat pouze k dekorativním účelům.

TIP: Pokud hledáte stálezelenému hebe kvetoucí společnice, které ozdobí záhony i na podzim, s astrami nesáhnete vedle. Vybírat můžete z nespočtu barev, tvarů i velikostí. Pěstování astry jsme pro vás popsali v našem předchozím článku.

Nebeský bambus pěstování

Autor: Monika Brešťanská 23. září 2022 Žádné komentáře

Nandina domácí, latinsky Nandina domestica, je stálezelený keř pocházející z Japonska a dalších částí Asie. Do Evropy byl nebeský bambus přivezen až v roce 1804 a stal se oblíbenou okrasnou rostlinou vhodnou k pěstování v teplejších oblastech. Jak lze pěstovat nebeský bambus v našich podmínkách?

Nebeský bambus pěstování

Nandina domácí - charakteristika

Tento stálezelený keř se dorůstá výšky dvou metrů. Vyznačuje se velkým množstvím stonků, které se většinou vůbec nerozvětvují. Listy nandiny jsou na lodyhách umístěny střídavě a jsou trojitě lichozpeřené. I přesto, že v ideálních podmínkách listy neopadávají, při nižších teplotách se keř stává opadavým.

Nebeský bambus kvete drobnými, bílými a poměrně intenzivně vonícími květy. Ty se zpravidla objevují koncem jara až počátkem léta. Do zahrady přilákají mnoho opylovačů, protože i přes jejich nenápadnost obsahují velké množství sladkého nektaru. Po odkvětu je nahradí plody. Ty se objevují u rostlin starších dvou let.

Pěstování nebeského bambusu

Stanoviště - prospívá v polostínu i na plném slunci. Stanoviště musí být chráněno před větrem. Nejlépe se nebeskému bambusu daří v nižších polohách.

Nároky na půdu - pH půdy by mělo být neutrální, nicméně nandině se daří i v mírně kyselých či zásaditých půdách. Nejdůležitější je nízká salinita. Zemina by také měla být bohatá na humus.

Zálivka - rostlina vyžaduje stabilní vlhkost, půda však musí být dobře odvodněná, aby rostlina nestála v blátě.Úplné sucho nesnáší příliš dobře.

Množení - lze pěstovat ze semen či řízků. Co se týče semen, ta klíčí až po studené stratifikaci. Řízky pak odebíráme na podzim či na jaře a necháme je zakořenit v nádobě s vodou. Rostlina zakořeňuje poměrně pomalu.

Odolnost - nandina domácí je plně mrazuvzdorná, celoroční pěstování venku tak snáší dobře. V tomto případě shazuje listy, proto je lepší rostlinu pěstovat spíše v nižších polohách. Není vhodné příliš větrné stanoviště.

Řez - výhony zkracujeme v polovině nebo na konci jara. Jedná se o řez výchovný - odstraňujeme tedy větve, které vyčnívají z požadovaného tvaru keře.Nandina pěstování

Plody nandiny domácí

Plody nebeského bambusu jsou bobule velké asi 4-8 mm. Mají sytě červenou barvu a jsou uspořádány do bohatých plodenství. Každá bobule obsahuje semena, která jsou přenášena ptáky živícími se plody. Bobule obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové, jsou tedy nevhodné ke konzumaci a mírně jedovaté.

 

Nandina domácí je jedním z keřů, které svými rudými plody ozdobí zahradu i v zimních měsících. Pěstovat ji můžete i vy, najdete ji v našem e-shopu

 

Odrůdy nandiny domácí

Odrůd nebeského bambusu je hned několik. Liší je zpravidla velikostí celé rostliny nebo zbarvením listů. Mezi oblíbené kultivary patří například:

Obsessed - úzké listy jsou v jarních měsících zbarveny do červena, během léta se odstín mění na tmavě zelený. Dorůstá se výšky maximálně 150 centimetrů. Lze pěstovat jako solitéry na zahradě nebo v nádobách.

Curly Obsessed - vzhledem je tato odrůda podobná ‘Obsessed’, její listy jsou však zvlněné.

Gulfstream - menší odrůda, která se dorůstá přibližně 30-80 centimetrů. Keř je kompaktní, kopinaté listy mají při rašení narůžovělou až bronzovou barvu, přes léto pak světle až tmavě zelenou a na podzim sytě červenou. Díky své výšce je ideální k pěstování v nádobách, nicméně běžně se pěstuje i v záhonech.

Compacta - listy této odrůdy jsou o něco širší, zelené s fialovými, žlutými či červenými odstíny. Compacta se dorůstá výšky asi jednoho metru a opět ji můžeme pěstovat v zahradě i v nádobách.

Mezi další oblíbené kultivary patří například Rubra Nana’, ‘Magical Lemon neboFirepower.

Použití nandiny domácí

U nás se tato rostlina pěstuje jako okrasná - v záhonech, jako solitéra či v nádobách. V Japonsku a dalších asijských zemích (například v Číně) se pak využívá také v léčitelství.

TIP: V nižších živých plotech, které opticky rozdělují pozemek nebo se vysazují před vyšší rostliny, ladí nebeský bambus například s rujemi. Jak pěstovat ruj vlasatou se dozvíte v našem předchozím článku.

Trvalky do nádob

Autor: Ing. Adriána Francová 20. září 2022 Žádné komentáře

Možná patříte k těm, kteří disponují jen malým místem v zahrádce a ten jste věnovali již trávníku, který nejpraktičtěji vyhovuje dětem či čtyřnohému miláčkovi. Milujete však i trvalky, pro jejich dlouhodobé kvetení a variabilnost květů.

Trvalky do nádob

Pokud se jich nechcete vzdát, můžete je vysadit i do nádob.

Obecně při pěstování jakýchkoliv rostlin v nádobách musíte dbát na výběr vhodných nádob pro tento účel. Mezi nejlevnější patří nádoby z plastu, které jsou vhodné pro pěstování dočasné zeleně, jako jsou letničky, případně pokojové rostliny.

Pro dlouhodobější pěstování venku jsou vhodné nádoby z keramiky, pálené hlíny a betonu, případně kameniny. V nich se méně přehřívají kořeny a také jsou vhodnější pro rostliny, které chcete ponechat venku i v zimním období.

Na dno nádob umístěte drenážní vrstvu, případně je vystelte pytlovinou nebo fólií. Nádoby musí být čisté. Pokud chcete použít Vaše vlastní nádoby, musí být vždy ošetřeny a vyčištěny od předchozích zbytků, případně škůdců. Nakonec je důležitá velikost závislá na osázené dřevině či rostlině.


Pestrá nabídka trvalek nejen do nádob z našeho eshopu


Zvažujte i barevné provedení. Nádoby a květináče z pálené hlíny si můžete sami vyzdobit mozaikou z polámané zbývající dlažby nebo obkladaček, také jsou vhodné škeble a mušle, případně ploché kamínky a dřívka z březových větviček. Efekt vytvoříte, když je vložíte do pytloviny a barevné juty. Dle Vašich představ zvolte jednu nebo dvě barevná provedení a k nim doplňte i jiné předměty jako svíčky, svítidla, misky, konvičky a sezení.Trvalky v nádobách

Po výsadbě je třeba se o vysazené rostliny pravidelně starat. Nejedná se jen o zalévání a hnojení podle druhů, ale patří sem i kontrola výskytu škůdců a chorob, protože dřeviny a rostliny vysazené v nádobě trpí více. Důležité je zkontrolovat, zda mají nádoby odtokový otvor na odvádění přebytečné vody. Jen tehdy se bude Vašim rostlinám dařit. Pokud tam není, vytvořte ji pomocí vrtáku. Na otvor pak položte plochý kamínek nebo kousek plastu a nádobě pořiďte podmisky nebo estetické obaly. Efektivní zalévání je pak takové, když voda přeteče do misky.

Správný substrát by měl být samozřejmostí. Jistě se často setkáváte se zvláštním složením substrátu, který rychle prosychá a voda přes nádobu téměř přeteče bleskem. Vylepšete ji vlastním kompostem nebo podílem písku.

Kolují mýty, že trvalkám v nádobách se obvykle nedaří. Pokud splníte základní požadavky, co rostlina potřebuje pro správný růst a úspěch, dá se vypěstovat i v nádobě. Nádoba musí být dostatečně velká s odtokem přebytečné vody a drenážní vrstvou, kterou vytvoříte pomocí keramzitu nebo štěrku, oblázků. Vysypte vhodným substrátem (většinou jim vyhovuje lehký, propustný, s podílem písku).

Mrazuvzdorné trvalky do nádob

Pokud jste si již pořídili vhodné nádoby, je čas pro výběr vhodných trvalek. Většina trvalek je v našich podmínkách mrazuvzdorných, jiným pomůže právě správný výběr nádoby, drenáž, vhodný substrát, případně zazimování nádob na zimu či vhodný obal. Vždy platí, že trvalky je třeba vybírat podle nároků na pěstování a musí být vhodné na dané stanoviště. Tedy kapradinu na přímém slunci neudržíte hezkou a svěží, stejně jako levandule nebude prosperovat ve stínu a vlhku.

Takto můžete pěstovat hortenzie (Hydrangea), okrasné trávy, třapatky (Echinacea), levanduli (Lavandula), krásnoočko (Coreopsis), třapatky (Rudbeckia), dokonce i různé keře a dřeviny na kmínku. Substrát v nádobě rychleji prosychá, proto je nutné kontrolovat vlhkost. Odstraňováním odkvetlých květenství prodloužíte kvetení vašich oblíbených rostlin. Výborně vyniknou i kombinacích.

TIP: Pokud vás pěstování v nádobách zajímá, přečtěte si článek o tom, co pěstovat na malém balkoně či terase.

Okrasné trávy - tráva nevšední krásy

Autor: Ing. Adriána Francová 15. září 2022 Žádné komentáře

Není tráva jako tráva. Teď nemáme na mysli klasický zelený koberec ale nádherné i mpozantní architektonické skvosty s objemem a výškou - dekorativní okrasné trsy trav, které vyniknou jako solitéry nebo ve skupinové výsadbě spolu s jinými keři a trvalkami. Pro jejich použití vyčleňte dostatek místa, neboť v krátkém čase vytvoří objem do šířky i 1,5 m.

Okrasná tráva

Okrasné trávy patří  mezi oblíbené trvalky, které vyžadují minimální péči během roku. Nejkrásnější jsou na konci léta a na podzim, kdy se nádherně vybarvují a kvetou. Největší péči vyžadují právě v podzimním období, kdy je třeba připravit je na zimu.

Celé trsy trav nestříhejte na podzim. Nemuseli by přežít zimu. Okrasné trávy se stříhají až po uplynutí jarních mrazů. V jarním období je můžete i rozdělit a přesadit. Pokud máte pocit, že se Vašim travám na záhoně nedaří.

Na jaře jim najděte vhodnější místo. Většina okrasných trav jako ozdobnice, dochany, lalangy a kostřavy má v oblibě slunečná jižní místa s lehkou, propustnou a spíše sušší půdou. Nemusí být ani bohatá na živiny.

Vynikají zejména ve smíšených trvalkových záhonech, v předzahrádce i v trávníku jako dominanty, také se dají pěstovat ve velkých nádobách na terase.

Okrasné trávy nízke

Mezi nízké trávy patří kostřavy (Festuca), ostřice (Carex). Na podzim je třeba je svázat do snopů a takto ponechat až do jara. Pak je stačí těsně nad zemí uřezat a koloběh růstu se opakuje. Každým rokem jsou však větší a větší, proto je vhodné je i rozmnožovat dělením trsů.

Viděli jste už na záhoně trsy hnědé trávy a měli jste z toho pocit, že majitel něco zanedbal a nechal okrasnou trávu jinak pěknou habitem vyschnout? Nelekejte se, jde o atraktivní druh již zmiňované okrasné trávy ze skupiny Carex (ostřice) a čeledi Cyperaceae.Okrasná tráva - výběr odrod

Carex buchananii - atraktivní, ale méně komerčně známá okrasná tráva, je opravdu zajímavým doplňkem trvalkového záhonu. Má tenoučké pokroucené listy hnědé až načervenalé barvy, které od začátku pěstování pro laika působí jako vysušené. Dorůstají do výšky 50 - 70 cm a koncem léta dokonce kvetou tenkými hnědými klásky.

Carex flagellifera - podobný druh s hnědavými až červenými listy, ale dosahuje výšky 1 m.

Mnohé nižší druhy jsou vhodné do popředí a do nádob. Většina z nich právě do pozadí, nebo jako solitéra k jezírku, v trávníku, v koutě zahrady nebo v blízkosti vchodu.

Vysoká okrasná tráva

Známé a pěkné jsou ozdobnice (Miscanthus sinensis) kultivary: Zebrinus, Gracillimus, Variegatus.


Z bohatého sortimentu okrasných trav si vyberete iv našem eshopu


Nezaměnitelné jsou pampové trávy - kortadérie (Cortaderia), které jsou charakteristické vysokými laty bílých nebo růžových chomáčkovitých květů, které dekorují trávy v podzimním období. Vyžadují však zimní ochranu nebo dokonale propustnou půdu bez nadměrné vlhkosti.

Pampová tráva pěstování

Kortadérie jsou na pěstování poněkud náročnější. Během roku se jim může dařit, ale obyčejně je problematické období po zimě. Nesnášejí totiž nepropustné a vlhké půdy, množství sněhu, holomrazy.

Vytvořte jim dokonalé odvodněné lůžko s množstvím štěrku, vysaďte je do propustné lehké půdy s podílem písku a zalévejte jen výjimečně během extrémního sucha. Před zimou jim vytvořte dokonalý kryt, aby se sníh nedostal do srdíčka trávy a nezpůsoboval nadměrnou vlhkost. V oblastech s těžkými půdami a dlouhotrvající zimou a sněhovou pokrývkou, je raději na zimu vykopejte a zazimujte ve sklepě, kde neklesá teplota pod 0 ° C.

Pampová tráva pěstování v květináči

Kortadérii můžete vyzkoušet pěstovat i ve květináči. Ideální je-li to keramický, terakotový velký květináč. Na dno vysypte vrstvu kamínků nebo štěrku a poté doplňte propustný substrát namíchaný s pískem. Tráva bude v květináči růst pomaleji, ale v budoucnu také umí vytvořit bohatý trs. Je rovněž náchylná na přebytečnou vlhkost, proto se zálivkou opatrně. Zalévejte vydatně, ale přebytečnou vodu vylévejte. V zimě květináč obalte do bublinkové fólie nebo jutoviny a umístěte na terasu nebo do skleníku.

Zkuste pěstovat i jiné kultivary, než ty známé a přesvědčte se o jejich vytrvalosti a možnosti jak získat zajímavý prostor i bez zelené barvy. Pro pěstování nejsou náročné podobně jako jiné okrasné trávy. Nízká zálivka, sušší podloží a množství slunce je to, co potřebují. Vyniknou ve štěrkovém záhoně nebo spolu s jinými vysokými travinami či letničkami. Kompozici už necháme na Vás.

Přečtěte si také další článek, kde se dozvíte více o zazimování okrasných trav.

Hortenzie pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 14. září 2022 Žádné komentáře

Květy, které si mnozí pamatujete jako neodmyslitelnou součást zahrady své babičky. Nedalo se přehlédnout jejich nádherné a bohaté hlávky, které svítily už z dálky.

Hortenzie pěstování

Pokud jste si hortenzie oblíbili a chcete oživit vzpomínky na dětství, máme pro vás dobrou zprávu. Tyto nádherné trvalky opět patří mezi vyhledávané a populární na pěstování v záhonech, případně ve velkých nádobách. Na to, abyste je mohli úspěšně pěstovat v zahradě, je třeba vědět pár informací, které vám teď prozradíme.

Jak vypěstovat modré hortenzie

Jak vypěstovat modré hortenzieJe neskutečné množství kultivarů a barev. Někdy se stává, že si zakoupíte modře kvetoucí a příští rok vykvete na růžovo. Nebojte se, nikdo Vám neprodal nabarvenou hlávku.

 

Vyberte si z nabídky našeho eshopu modré hortenzie *

* aktuální nabídka podle ročního období

 

To jen díky půdní reakci změnila barvu. Barva hortenzie souvisí s pH půdy a obsahem hliníku v půdě. V kyselé půdě se tvoří modré květy, které jsou původně z růžové. Půdy s vyšším pH 5,5 - 6 tvoří růžové, červené květy. Bílé nejsou ovlivňovány hodnotou pH.

Náš tip: Chcete-li dosáhnout modré zbarvení květů růžové hortenzie, přidávejte v zálivce hnojivo na modré hortenzie. Další možnost na podporu modrého zbarvení je i použití modré skalice rozpuštěné ve vodě.

Nezapomeňte však na to, že aby hortenzie přijala z hnojiva síran hlinito-amonný, potřebuje kyselejší půdu - rašelinu.

Pěstování hortenzie

Bude se jim dařit na chráněném místě, nejlépe ve stínu nebo polostínu tak, aby byly chráněny před sluncem v čase nejintenzivnějšího slunečního záření.

Pěstování hortenzieVysazujeme je přibližně do začátku léta s kořenovým balem a dopřejeme jim dostatek místa. Pro úspěšné zakořenění výsadbovou jámu dostatečně zalijeme vodou aby kořeny mohli ihned čerpat potřebnou vláhu. Dobrý nápad je i použití mulčovací kůry v tloušťce přibližně 5-6cm.


Kompletní nabídka hortenzií do vaší zahrady


K rostlinám během růstu pravidelně doplňujeme rašelinu, kterou jemně zapracujeme do vrchní vrstvy půdy.
Na bohaté kvetení nesmíme zanedbat ani správný řez. Přečtěte si náš článek o tom jak a kdy stříhat hortenzie.

Čas na přesazování hortenzie

Pokud již nějakou dobu pěstujete hortenzie v nádobě a jsou už příliš velké, můžete je přesadit na záhon do zahrady a do nádob si vysadit mladé nebo úplně jiné složení rostlin.
Hortenzie můžete přesazovat od druhé poloviny září až do poloviny října. Zachovejte maximum zeminy kolem kořenů a přesaďte je do předem vyhloubené dostatečně velké jámy a zasypte rašelinou. Dobře zalévejte cca měsíc, aby se zakořenily.

V případě, že chcete přesadit hortenzie osázené přímo na záhonu, můžete je přesadit také do poloviny října nebo i na jaře, cca od začátku dubna. Nejdůležitější je přiměřená teplota, ne extrémní teploty, dostatek vláhy a v případě podzimního přesazování i zamulčování a ochrana před zimou.

Po zvládnutí a dodržení všech těchto jednoduchých pravidel vám budou hortenzie přinášet radost v podobě bohatého kvetení a bujného růstu.

Blýskavka pěstování

Autor: Monika Brešťanská 8. září 2022 2 Komentář

Blýskavka Fraserova (lat. Photinia fraseri), jiným názvem také jako blýskalka, je neopadavý keř z čeledi růžovitých. Rostlina dosahuje dvou až tří metrů výšky, má vysoce lesklé oválné listy a zajímavé zbarvení. Zatímco běžně jsou dorostlé listy sytě zelené, při rašení mají červený odstín. Díky tomu keř stále vypadá, jako by kvetl.

Blýskavka pěstování

Klasické květy se samozřejmě objevují také - mají čistě bílou barvu, jsou pětičetné a poměrně nenápadné.

Během léta se tato květenství přeměňují na plodenství drobných červených bobulí, které na keři zůstávají až do zimy a zajímavě ho ozdobí. Rostlina je plně mrazuvzdorná a s přehledem zvládne teploty sahající až k -20 °C. Blýskavku můžeme pěstovat jako solitérní keř nebo ve skupinkách či živých plotech.

Jak pěstovat blýskavku

Stanoviště a nároky na světlo - rostlina vyžaduje buďto plné slunce, nebo polostín - v úplném stínu neprospívá. Naopak na slunci se více vybarvují listy, zejména pak ty červené.

Půda - blýskavky upřednostňují dobře propustný, kyprý zahradnický substrát. Ideální stav je mírně kyselé pH, takže před výsadbou keře se doporučuje vyhloubit jámu o něco více a vystlat ji čerstvým substrátem smíchaným s rašelinou. Do této směsi můžete přidat i kompost, protože blýskavka miluje vyživenou půdu.

Nároky na vláhu - na vodu jsou tyto rostliny trochu háklivé. Nejen, že jim vadí přílišné přemokření i sucho, ale také nesnášejí zalévání přes list. Pokud tak učiníte, vystavujete keř riziku nákazy houbovým onemocněním listů. Při přemokření pak mají tendenci listy shazovat, takže vyladit si frekvenci a množství zálivky je zde stěžejní pro úspěšné pěstování (tedy alespoň u mladých keřů, ty vzrostlé už s vodou umí hospodařit sami).

Množení blýskavky - nejčastěji se keř množí klasickým řízkováním. Odebírá se jednoletý výhon, kterému ponecháme dvouletou patku, aby lépe zapustil kořeny. Řízek namočíme do stimulátoru zakořenění a zapíchneme jej do květináče s zakořeňovacím substrátem.Blýskavka Fraserova pěstování

Ochrana před mrazem, nemocemi a škůdci - vzrostlé keře jsou plně mrazuvzdorné a není třeba je nijak chránit, nicméně máte-li v zahradě vysazené keře mladé, před zimou ochraňte kořenový systém (případně celý keřík) například chvojím. Vůči škůdcům a chorobám je rostlina velmi odolná. Pokud se nějaké problémy objeví, nejčastěji je to patrné na listech - poškozené listy proto ihned odstraňte, stejně jako všechno spadané listí pod keřem. To by mělo být po dobu pěstování pravidlem.


Nemůžete se rozhodnout, který keř bude vaší zahradě slušet nejvíce? Blýskavka je skvělou volbou pro slunné i polostinné pozemky


Blýskavka - kdy stříhat?

Keř roste poměrně rychle, a tak je důležité udržovat jeho tvar pravidelným střihem a řezem. Blýskavku upravujeme minimálně jednou ročně. Nejlepším obdobím pro řez je konec zimy až začátek jara, kdy je ještě období vegetačního klidu a na větvích nejsou patrné pupeny. Optimální však je stříhat rostlinu, když už nemrzne (přetrvávající nízké teploty nad nulou nevadí).

Po řezu celý keř rychle obrůstá, a hlavně houstne a má udržovanější a kompaktnější tvar. Bát se nemusíte ani radikálního řezu, klidně až o polovinu délky jednoletých výhonů. Mladé, čerstvě přesazené keře blýskavky nestříháme, případně pouze velmi mírně.

Rychlost růstu blýskavky

Mladé rostliny photinia fraseri rostou velice rychle. Když dosáhnou výšky asi jeden a půl metru, jejich růst se zpomalí. Opět se zrychlí až po ostříhání keře, kdy nové výhony nejen rostou do výšky, ale také zahušťují celý keř až do fáze, kdy skrz větve není téměř vůbec vidět - z tohoto důvodu je blýskavka ideální pro tvorbu živého plotu.

Blýskavka jako živý plot

K výsadbě živého plotu můžeme využít různé odrůdy. Tou nejoblíbenější ze všech je rozhodně blýskavka ‘Red Robin’, která sklízí úspěchy mezi zahradníky z celého světa už více než dvacet let. Tato odrůda neopadává, porost je velmi hustý a neprostupný, dorůstá se klidně i tří metrů a navíc se jedná o velmi esteticky působící keř. Listy jsou při rašení téměř sytě rudé, poté mírně světlají až úplně zezelenají. Listy navíc na keři přibývají po celý rok, takže vrcholy výhonků jsou permanentně červené.

TIP: Hledáte nižší keř, který má podobné nároky na pěstování jako blýskalka? Přečtěte si článek o pěstování mochny, která bude s blýskavkou v zahradě skvěle ladit.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu