+420 730 235 493

Blýskavka pěstování

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 8. září 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Blýskavka Fraserova (lat. Photinia fraseri), jiným názvem také jako blýskalka, je neopadavý keř z čeledi růžovitých. Rostlina dosahuje dvou až tří metrů výšky, má vysoce lesklé oválné listy a zajímavé zbarvení. Zatímco běžně jsou dorostlé listy sytě zelené, při rašení mají červený odstín. Díky tomu keř stále vypadá, jako by kvetl.

Blýskavka pěstování

Klasické květy se samozřejmě objevují také - mají čistě bílou barvu, jsou pětičetné a poměrně nenápadné.

Během léta se tato květenství přeměňují na plodenství drobných červených bobulí, které na keři zůstávají až do zimy a zajímavě ho ozdobí. Rostlina je plně mrazuvzdorná a s přehledem zvládne teploty sahající až k -20 °C. Blýskavku můžeme pěstovat jako solitérní keř nebo ve skupinkách či živých plotech.

Jak pěstovat blýskavku

Stanoviště a nároky na světlo - rostlina vyžaduje buďto plné slunce, nebo polostín - v úplném stínu neprospívá. Naopak na slunci se více vybarvují listy, zejména pak ty červené.

Půda - blýskavky upřednostňují dobře propustný, kyprý zahradnický substrát. Ideální stav je mírně kyselé pH, takže před výsadbou keře se doporučuje vyhloubit jámu o něco více a vystlat ji čerstvým substrátem smíchaným s rašelinou. Do této směsi můžete přidat i kompost, protože blýskavka miluje vyživenou půdu.

Nároky na vláhu - na vodu jsou tyto rostliny trochu háklivé. Nejen, že jim vadí přílišné přemokření i sucho, ale také nesnášejí zalévání přes list. Pokud tak učiníte, vystavujete keř riziku nákazy houbovým onemocněním listů. Při přemokření pak mají tendenci listy shazovat, takže vyladit si frekvenci a množství zálivky je zde stěžejní pro úspěšné pěstování (tedy alespoň u mladých keřů, ty vzrostlé už s vodou umí hospodařit sami).

Množení blýskavky - nejčastěji se keř množí klasickým řízkováním. Odebírá se jednoletý výhon, kterému ponecháme dvouletou patku, aby lépe zapustil kořeny. Řízek namočíme do stimulátoru zakořenění a zapíchneme jej do květináče s zakořeňovacím substrátem.Blýskavka Fraserova pěstování

Ochrana před mrazem, nemocemi a škůdci - vzrostlé keře jsou plně mrazuvzdorné a není třeba je nijak chránit, nicméně máte-li v zahradě vysazené keře mladé, před zimou ochraňte kořenový systém (případně celý keřík) například chvojím. Vůči škůdcům a chorobám je rostlina velmi odolná. Pokud se nějaké problémy objeví, nejčastěji je to patrné na listech - poškozené listy proto ihned odstraňte, stejně jako všechno spadané listí pod keřem. To by mělo být po dobu pěstování pravidlem.


Nemůžete se rozhodnout, který keř bude vaší zahradě slušet nejvíce? Blýskavka je skvělou volbou pro slunné i polostinné pozemky


Blýskavka - kdy stříhat?

Keř roste poměrně rychle, a tak je důležité udržovat jeho tvar pravidelným střihem a řezem. Blýskavku upravujeme minimálně jednou ročně. Nejlepším obdobím pro řez je konec zimy až začátek jara, kdy je ještě období vegetačního klidu a na větvích nejsou patrné pupeny. Optimální však je stříhat rostlinu, když už nemrzne (přetrvávající nízké teploty nad nulou nevadí).

Po řezu celý keř rychle obrůstá, a hlavně houstne a má udržovanější a kompaktnější tvar. Bát se nemusíte ani radikálního řezu, klidně až o polovinu délky jednoletých výhonů. Mladé, čerstvě přesazené keře blýskavky nestříháme, případně pouze velmi mírně.

Rychlost růstu blýskavky

Mladé rostliny photinia fraseri rostou velice rychle. Když dosáhnou výšky asi jeden a půl metru, jejich růst se zpomalí. Opět se zrychlí až po ostříhání keře, kdy nové výhony nejen rostou do výšky, ale také zahušťují celý keř až do fáze, kdy skrz větve není téměř vůbec vidět - z tohoto důvodu je blýskavka ideální pro tvorbu živého plotu.

Blýskavka jako živý plot

K výsadbě živého plotu můžeme využít různé odrůdy. Tou nejoblíbenější ze všech je rozhodně blýskavka ‘Red Robin’, která sklízí úspěchy mezi zahradníky z celého světa už více než dvacet let. Tato odrůda neopadává, porost je velmi hustý a neprostupný, dorůstá se klidně i tří metrů a navíc se jedná o velmi esteticky působící keř. Listy jsou při rašení téměř sytě rudé, poté mírně světlají až úplně zezelenají. Listy navíc na keři přibývají po celý rok, takže vrcholy výhonků jsou permanentně červené.

TIP: Hledáte nižší keř, který má podobné nároky na pěstování jako blýskalka? Přečtěte si článek o pěstování mochny, která bude s blýskavkou v zahradě skvěle ladit.

Zdieľať tento blog
Alena 26. března 2024 at 0:23 Odpovědět
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou jedovate její bobule. Moc děkuji za odpověď.
Adriána Francová 26. března 2024 at 9:15 Odpovědět
Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V každom prípade sa nekonzumuje.
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu