+420 730 235 493

ledna 2022

Mykorhizní houby a jejich využití

Autor: Ing. Adriána Francová 26. ledna 2022 Žádné komentáře

Na první pohled se jedná o jakýsi prášek, mnozí si ho pletou s hnojivem, avšak v balení, které zakoupíte, je přímo zázrak přírody. Ale pojďme popořádku.

Mykorhizní houby a jejich využití

Co je to mykorhiza

Mykorhiza je vlastně partnerské a přátelské soužití hub a rostlin v kořenové části. Navzájem se podporují a jejich vzhled či růst je touto symbiózou značně ovlivněn. Viditelné je to zejména v kořenové části, kde s použitím těchto hub docílíte bohatého kořenového systému vysazených rostlin, sazenic i balkónovek. Kořeny tak budou čerpat živiny a vodu z větší hloubky a rostliny budou také stabilnější, silnější, budou lépe a rychleji zakořeňovat. Klidně doporučujeme jednoduchý test, kde jedno rajče či trvalku vysadíte bez použití mykorhizních hub a druhé s nimi. Opravdu je rozdíl patrný již za několik týdnů.

Samotná houbová vlákna automaticky zabezpečují stabilitu půdy, zabraňují erozi, a zároveň během hnojení rostlinu vyživují postupně a během dlouhodobého sucha se v kořenové části déle drží vláha.

Mykorhiza učinky schema

Mykorhíza účinky

Mykorhizní houby jsou tedy klasické houby, rozdrcené podhoubí a části podhoubí přímo z přírody. Použitím těchto hub získáte rostliny, které budou silné, vyrovnané, bez stresu, jelikož příjem živin a dostatek vláhy i ve zhoršených podmínkách budou čerpat pomalu a déle. Každá výsadba rostlin je pro rostlinu či dřevinu stres. Jedná se o změnu podmínek, vystavení přímému slunci nebo jeho nedostatku, to stejné platí i o vodě, nemluvě o kvalitě půdy a možnosti zakořenit se v ní za krátkou dobu. Kvalitní zakořenění představuje rychlou adaptaci na podmínky, růst a také produkci květů a plodů, jedná-li se o užitkové rostliny.

Mykorhize není hnojivo, jedná se o živé organismy, je tedy vhodné rostliny také současně hnojit. Z hnojiva se bude živit i samotná houba, a tudíž výsledek bude zaručen. Hnojivo rostliny potřebují kvůli doplnění základních prvků např. NKP, které jsou v půdě po určité době vyčerpatelné. Stejně jako člověk doplňuje do těla různé vitamíny, i rostliny a dřeviny potřebují podporu a zdravý růst. Použitím mykorhizních hub budou vaše rostliny odolnější i vůči chorobám a škůdcům. Jejich růst bude silnější a zvládnou tak i méně příznivé podmínky. Jejich růst přestane být stresem, ačkoli podmínky nebudou ideální. Vyzkoušejte to.

Je to soužití na celý život a můžete tak podpořit jakékoli rostliny, dřeviny, zeleninové sazenice, bylinky či balkonové rostliny.

Přehled nabízených druhů mykorhizních hub v našem eshopu:Mykorhiza produkty

SYMBIVIT je skvělý přípravek, který využijete u většiny pěstovaných rostlin, včetně zeleniny, muškátů a bylinek.

V nabídce naleznete i mykorhizní houby pro borůvky a vřesovcovité rostliny, konkrétně přípravek RHODOVIT.

ECTOVIT najde široké uplatnění v okrasné zahradě při pěstování jehličňanů a listnáčů, konkrétně určení pro jednotlivé druhy dřevin zkontrolujte přímo v popisu výrobku.

CONAVIT je 100% přírodní hojivo, které je určeno i pro ekologické pěstování rostlin.

Chcete rostlinám pomoci přečkat období sucha? Využijte přípravek PLANTASORB, který zadržuje vodu v půdě a uvolňuje ji pro potřeby rostlin v suchém období.

Pokud část vaší zahrady tvoří nádherný trávník nebo plánujete jeho založení, neměli byste zapomenout použít přípravek TURFCOMP, který je určen pro zdravý růst trávníků.

Nejen pro pokojové rostliny, ale také pro zeleninu, ovocné keře, atd., využijete přírodní stimulátor ALGAVIT.

Jak vidíte, stačí si jen vybrat z nabídky a těšit se ze zdravých rostlin a bohaté úrody.

Pěstování chilli papriček

Autor: Ing. Adriána Francová 21. ledna 2022 Žádné komentáře

Máte rádi pálivé papričky, které kromě specifické chuti vyzařují i určitou energii v podobě červené a jiné barvy? Můžete je pěstovat i na slunečním balkoně. Nyní se dozvíte jak.

Chilli papričky v košíku

Jak pěstovat chilli papričky

Semínka si můžete vysít vlastní nebo zakoupené. S výsevem můžete začít od února do dubna. Nejdříve je namočte do vlažné vody na několik hodin. Urychlíte klíčení. Potom je vysejte do mělké misky. Poměr zvolte takový, kolik asi rostlin jednoho druhu chcete pěstovat.

Chili papričky v květináčiRůzné odrůdy si určitě nezapomeňte označit, protože ve fázi děložních listů jsou všechny papriky, feferonky a chilli téměř stejné. Vyrostou za 2 - 4 týdny v závislosti na hloubce výsevu, teploty, vlhkosti a světla. Misky uložte na světlé místo a přikryjte fólií. Zvýšíte vlhkost a urychlíte vzcházení. Jakmile se dotýkají fóliového krytu, odstraňte ho.


Zde je i naše aktuální nabídka chilli semínek, pokud je chcete kombinovat, prohlédněte si také sortiment semen bylinek


Ve fázi 2 děložních listů se mladé rostlinky pikírují (jednotí) po 2 kusech do samostatných nádob. Rostlinky nezapomeňte zalévat, vyhněte se zálivce na list a ve vhodném období je otužujte na balkoně, ne na přímém slunci. Po 20-tém květnu již mohou zůstat přímo na balkoně během celého dne. V krátkém čase rozkvetou a pak Vás potěší i svými plody, se kterými již máte pravděpodobně své plány.

Pokud nádobu vložíte do zajímavého a barevného obalu, bude působit opravdu dekorativně. Dokonce se dají pěstovat spolu s jinými aromatickými bylinkami nebo jako doplněk mezi výsadbou v jednom velkém truhlíku. Kromě toho, že jsou okrasné, jsou i jedlé, ne pro každého chutné, ale v každém případě se dají všestranně zpracovávat na pasty, krémy, zavařují se, melou a suší.

Nezapomeňte si ze svých oblíbených odrůd ponechat plody na další semínka. Plod musí být vyzrálý, vysušený a vhodně uskladněný až do dalšího použití.

Teď, když už přesně víte, jak vypěstovat chilli ze semínek, nic vám nebrání začít.

TIP: Na balkoně se samozřejmě dá pěstovat i jiná zelenina, pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si také článek o pěstování zeleniny na balkoně.

Jak zasadit semínka

Autor: Ing. Adriána Francová 18. ledna 2022 Žádné komentáře

Mnoho okrasných i užitkových rostlin si dokážete vypěstovat přímo doma ze semen. Vysévá se často přímo do volné půdy do předem připravených záhonů, ale velmi často se semena vysévají do různých výsevních misek, mini skleníků a umělohmotných nádobek.

Semínka zasazená v substrátu

Semena však nepotřebují speciální nádoby. Růst budou i v ekologicky dostupnějších nádobkách, například v obalu od vajíček. Papírový obal dostatečně příjmu i vláhu a v konečném důsledku se rozpadne. Využít můžete rovněž obaly ze zmrzliny, či jogurtů, salátů, kterým tak dáte druhou šanci. Naučíme Vás, které semínka se vysévají, jako se vysévají, co si třeba předem připravit, jak je vhodně umístit, aby sazenice byly silné a zdravé.

Výsev semínek

Do volné půdy se vysévá mrkev, petržel, ředkvičky, brambory, cibulka sazečka, česnek atd. Předpěstovat některé druhy rostlin znamená, získat nejdříve zdravé sazenice, které po jarních mrazech nebo otužení vysazujeme na volné stanoviště přímo v zahradě. Takto se pěstují ze semen zejména letničky, kvetoucí hrnkové rostliny a teplomilná zelenina, jako např. rajčata, paprika, celer, dýně, okurky, melouny a další.


Prohlédněte si kompletní nabídku semen zeleniny v našem eshopu


Většina druhů se seje koncem zimy a začátkem jara (od poloviny ledna). Je třeba to však zvážit podle teplotních podmínek. Pokud máte doma teplo a plánujete vysévat do misek a ty umisťovat na okenní parapet, pod kterým je umístěn radiátor, můžete začít vysévat později. Semínka ve velmi teplých podmínkách dokážou v brzkém čase vyklíčit. Tím, že je ještě málo světla, rychle se vytáhnou a rostlinky jsou pak slabé. Myslete na to, že pokud nemáte skleník, do volné půdy se budou vysazovat v polovině května. Rostlina musí být s pevným stonkem, dostatečné výšky, nesmí se ohýbat a musí mít pevný kořenový systém. Ale tady už trochu předbíháme.

Co všechno potřebujete na správné výsevy?

V první řadě si najděte vhodný čas, abyste od práce nemuseli odbíhat. Nachystejte si všechny pomůcky, které budete potřebovat jako výsevní misky, obal od vajíček, kelímky,  secí substrát, semínka, vodu, fólii na zakrytí, místo pro umístění výsevních misek, jmenovky a označovače.

Do čeho vysévat semínka? Vhodné jsou všechny mělké misky i z polotovarů a zmrzlin, jogurtů a salátů, obaly z vajíčka - papírové i plastové, speciální výsevní misky určené pro tento účel, mini skleníky a fóliovníky, speciální zakořeňovač a Jiffy tablety. Pokud se rozhodnete pro tablety, výhodou je, že semínka v nich rychle klíčí, jsou propustné a rostlina vytváří bohatou kořenovou soustavu. Umístěte je vedle sebe na podložku, v níž se bude držet voda během zalévání.

Výsevní substrát

Důležitá je také zemina pro výsev. V prodejnách najdete i speciální namíchané substráty pro výsevy a množení. Takovou koupenou zeminu a také zeminu ze zahrady doporučujeme propéci, protože se v nich často nacházejí různé vajíčka mušek, které Vám umí znepříjemnit prostředí v bytě. Substrát si dokážete připravit i doma. Téměř všechna semena vyžadují vzdušný a lehký substrát složený z podílu písku, klasické zahradní zeminy obohacenou o kompost nebo listovku. Substrát nasypte do misek, jemně zavlažte a vysejte semena.Péče o semínka

Jak se správně vysévá

Semena se vysévají zpravidla do hloubky podle velikosti semen. Drobné a velmi malá semínka stačí vysít rovnoměrně na povrch a často je ani nezasypáváme.

Během zalévání je stačí přikrýt vrstvou servítky, abyste semínka nevyplavili. Takto se vysévají např. okrasné trávy, drobné letničkové semínka a trvalky. Namísto zalévání zvolte rosení rozprašovačem. Abyste vytvořili optimální podmínky, misky můžete zakrýt potravinářskou fólií anebo zakrýt sklem. Záleží na velikosti výsevů a místnosti, ve které je budete ukládat. Jak jsme již zmínili, okenní parapet je vhodný z hlediska přístupu světla, které na konci zimy ještě není dostačující, ale ne z hlediska tepla z radiátoru.

Některým druhům je vhodné i přisvětlovat lampou, která zároveň vytváří i teplo a zároveň prodlouží den. Využívá se zejména při pěstování pokojových rostlin ze semen a některé zeleniny.

Dbejte na to, abyste vyseli opravdu jen tolik rostlin, které reálně dokážete vysadit do zahrady nebo na balkon. Velmi husté výsevy neprospívají ani samotným rostlinám, protože ony sami vedou v misce konkurenční boj o světlo, vláhu i živiny, konkurují si také v kořenové části. Část rostlin bude příliš slabá, stonky vytažené, zkroucená a vznikne problém zejména během pikírování a přesazování.

Dbejte na rovnoměrný výsev. Méně semen Vám přinese více užitku než hodně. Pokud plánujte z jednoho druhu pěstovat více kusů, výsev rozdělte do několika misek. Pokud jsou semínka velmi drobné smíchejte si je s pískem. Docílíte tím rovnoměrnější a řidší výsev. Semínka jemně zatlačte, mělce do substrátu, zalijte přes ubrousek a přikryjte potravinářskou fólií. Vytvoříte vynikající podmínky a také zajistíte automatickou závlahu v malém, při dostatečné teplotě, vlhkosti a světle. Nezapomeňte si výsevy označit popisky, abyste v budoucnu věděli, o jaký druh jde, zda se kultivar ujal, protože ve fázi 2 děložních listů jsou rostlinky všechny téměř stejné.

Podmínky, které potřebujete zabezpečit

Pro optimální a jednotné klíčení či růst, semínka potřebují vhodné podmínky. Mezi ty nejdůležitější patří: světlo, teplota, vzdušná vlhkost, vlhkost substrátu. Kromě toho samozřejmě záleží na kvalitním osivu. Některá semena potřebují projít obdobím chladu až mrazu, čili stratifikací, aby vůbec začali klíčit. Jde zejména o semena okrasných rostlin, dřevin jako javory.

Stratifikace je způsob přípravy osiva, semen, který má za následek udržet a zlepšit klíčení. Některá semena procházejí stratifikací, aniž bychom si to uvědomovali přímo venku na zahradě. Z letniček a trvalek během léta a podzimu vypadnou semínka do půdy nebo do kůry. Takto přečkají zimu, mráz a sníh a na jaře s údivem sledujeme, že pod okrasným keřem, je množství mladých rostlinek, které vyklíčila z vypadnutých semínek. Tyto rostlinky jsou odolné a vhodné pro přesazování přímo na záhon. Stratifikací v domácích podmínkách, semena také uvedeme do stavu období zimy, v němž setrvají cca 2 měsíce a zároveň jim po vytažení z chladného prostředí zajistíme jakoby jaro a přes porušený obal semínka začnou klíčit. Semena se dají stratifikovat i ve vlhkém písku ve sklepě, v místech, kde je chlad, i bez přístupu světla. Doporučujeme stratifikovat více než 2 měsíce. Dá se stratifikovat i lednici, bez písku. Tehdy jde o suchou stratifikaci. Tam je vhodné zabalit semínka do papírové utěrky, kapesníky a ještě do papírového sáčku a uložit na dno. Pak klasicky vysévat do misek.

Vyseta semínkaVýsevem je třeba zajistit dostatek světla. Vhodné umístění je na okna, pod okna, v blízkosti okna. V zimním období i my vnímáme nedostatek světla a slunce, proto semínkům a později mladým rostlinkám zajistěte umělé osvětlení pomocí lamp. Vyšší vzdušnou vlhkost zabezpečíte vlhkostí substrátu, teplotou v místnosti a také ji můžete zvýšit, pokud přikryjete výsev fólií nebo sklem. Často větrejte a skládejte kryt, aby substrát neplesnivěl. Po vyklíčení, kryt odstraňte, aby rostliny také netrpěli plísněmi. Po výsevu misky roste, po vyklíčení už zalévejte jemným proudem vody. Snažte se vyhnout listové ploše a zalévejte ke kořínkům. Pokud máte semena vysetá v tabletách a zakořeněná, pak tyto prosychají mnohem rychleji. Zajistěte pravidelné zalévání, aby nepřeschly.

Paprikám a rajčatům jsme věnovali speciální článek, pokud vás zajímá jak na výsev papriky a rajčat, přečtěte si jej.

Jmenovky

Možná pro někoho nepodstatné. My Vás však přesvědčíme, že je to důležité. Zejména pokud vyséváme několik druhů a kultivarů. Už nikdy se Vám nestane, že zaměníte odrůdu papriky nebo chilli papriček s okrasnými paprikami, které nejsou vhodné ke konzumaci. Plní vysloveně okrasnou funkci. Na jmenovku nebo plastovou značku si zaznamenejte název, druh, kultivar, datum výsevu, barvu, výšku a všechno to, co je pro Vás podstatné. Na jmenovku můžete zaznamenat pouze název a do speciálního sešitu si můžete poznačit všechny poznámky a informace o kvetení, barvě plodů a kultivaru. Jmenovky si jednoduše vyrobíte doma nebo si je zakoupíte. Odpadají různé nálepky, které i tak časem a působením zálivky ztrácejí na praktičnosti. Jsou na dlouhodobé použití. Pak je jednoduše umyjete a používáte dál.

Chcete vyzkoušet i něco jiného?

Nejlepší čas na plánování výsevů je zimní období a hlavně leden. Předjarní období, zpravidla polovina února, je charakteristické vyséváním semen rajčat, papriky a květů. Většina z nás sahá po truhlících a klasických substrátech a vysévá. Chcete však vyzkoušet i něco jiného? Tak toto je příležitost začít právě s těmito pomocníky na vysévání. Použití je jednoduché a zejména rychlé. Semena budou vysetá správně, s dostatkem vzduchu pro kořeny a samotný růst, vhodně uloženy a podporovány. Rašelinové květináče a Jiffy tablety jsou Vám známé určitě alespoň z reklam. Můžete je však i vyzkoušet. Jsou speciálně vyvinuty pro pěstování okrasných rostlin a předpěstování zdravých a silných sazenic, s mohutným kořenovým systémem a pevnými stonky. Jsou vyrobeny ze 100 % přírodního materiálu, takže nezatěžují životní prostředí. Jsou lehké a manipulace s nimi je jednoduchá. Sestávají z kokosových vláken, rašeliny a dřevěných vláken, s upraveným pH, bez hnojiv. Rostlinám poskytují dostatek vzduchu, vhodnou drenáž a stabilitu. Použitím dosáhnete nádherné pevné rostliny, které již nemusíte rozsazovat, ale hned je můžete vysadit do skleníku nebo na volnou plochu v zahradě.

Na stejném principu a s podobným složením fungují i rašelinové květináče. Vybírat můžete z klasických samostatných květináčů nebo z plátů ve čtvercovém tvaru, pro úsporu místa. Určitě si vzpomínáte na loňské období, kdy jste hledali různé nádobky od zmrzlin, nebo tvarohu, abyste je naplnili substrátem a následně do nich vyseli semena. Máme pro Vás něco jednodušší za velmi příznivou cenu - výsevní misky, různých rozměrů. Ty už budete mít vždy po ruce, vydrží více sezón a semena budou mít důvod růst jako z vody.

Stejně rádi bychom obrátily Vaši pozornost na mini sadbovače, které Vám usnadní práci s pikírování a následným přesazováním. Stačí do každého otvoru vysít 1-2 semínka a o rostlinku se dále speciálně nemusíte starat. Samozřejmě, nezapomeňte na zalévání.

Kdy vysévat letničky

Autor: Ing. Adriána Francová 17. ledna 2022 2 Komentář

Ne vždy musíte kupovat předpěstované sazenice letniček. Neuvěříte, kolik zábavy a potěšení zažijete při jejich vypěstování od malého semínka. Nemluvě o tom, že Vám budou srdci blízké od prvních děložních listů až do pozdního podzimu.

Letničky v záhonu

Jsou to rostliny, které v krátkém čase vyklíčí, rozkvetou, poskytnou semena a odumřou. Květy mají variabilní tvarem i barvou a kvetou od léta až do mrazů, mnohdy ještě i zpod prvního sněhu. Pokud na to máte prostor, možnosti a chuť, vyzkoušejte to s námi.

Předpěstování letniček

Letničky v záhonuNěkteré letničky mají kolovitý kořen a ty nejsou vhodné na předpěstování. Obvykle jde o letničky s většími semínky, které můžete od dubna až května vysazovat přímo na záhon. Stejně nesnášejí přesazování.

Jedná se o tyto druhy: slunečnice, nocenka, len, lichořeřišnice, hrachor, měsíček.

Velmi drobná semínka je nutno předpěstovat v nádobách a v bytových podmínkách. Některé již koncem ledna a během celého února (lobelka, hledík).

V březnu se mohou předpěstovat semena rostlin, jako jsou aksamitník, astra, ostálka, šalvěj či nestařec.

Semena vysévejte do vydezinfikovaných nebo nových nádob, do pařenišť do hloubky, která je typická pro konkrétní druh, ale dá se určit i podle velikosti semen.

Ty drobné se vysévají mělce, větší do hloubky 7 -10 cm.


Kompletní nabídku semen letniček si můžete prohlédnout i v našem eshopu


Používejte lehké propustné zeminy nebo hotové substráty a samozřejmě nezapomínejte na pravidelné zalévání a zamlžování či rosení. Pro rychlejší efekt můžete požít fólii nebo nádoby přikryjte sklem. Ve fázi dvou listů je pikírujte a dopřejte průměrnou teplotu, vláhu a hodně slunce.

TIP: Zahrada plná květin přiláká i vhodný hmyz. Přečtěte si článek o tom, jak přilákat opylovače do zahrady.

Popínavky ze semínka

Autor: Ing. Adriána Francová 14. ledna 2022 Žádné komentáře

Věděli jste, že balkon můžete dotvořit kromě celoroční výsadby také sezónní výsadbou? Je to jednoduché a dokážete to přímo bez zakoupení rostlin. Stačí, když si pořídíte vhodná semena letniček a začnete v jarním období s výsevem.

Popínavky ze semínka

V létě až do podzimu se tak Váš balkon zazelená popínavými letničkami, které budou kvést až do mrazů a budou také poskytovat kromě estetické stránky i stín, dokonce i plody či květiny ke konzumu.

Vhodnými rostlinami jsou hrachor, lichořeřišnice, fazole, hrách, šarlatová fazole, indická okurka, ačokča, mučenka, černooká Zuzana (Tunbergie, smatovka) i povijnice.

Dají se pěstovat v různých nádobách i přímo na zahradě, v blízkosti zídky. Kromě výsevu a pěstování rostlin budete potřebovat vhodnou oporu, po které se budou rostliny popínat. Musí unést váhu rostliny i budoucích plodů. Vyjmenované druhy nemusíte předpěstovávat. Vysejte je na místo, kde je chcete pěstovat. Znamená to, že je nemusíte vysévat do nádob a kelímků a následně pikírovat, ale vysejete je přímo na místo pěstování.

Popínavky vypěstované ze semínekV nádobě vynikne lichořeřišnice. Semena klíčí poměrně rychle. Počet semen volte podle velikosti nádoby. Můžete je pěstovat v miskách, v závěsných nádobách nebo v nádobách postavených na zemi s oporou. Do nádob napíchejte několik prutů, po kterých se bude mírně popínat, jinak většinou vytvoří převis. Květy jsou jedlé. Ozdobíte tak jarní nebo letní salát či dezerty a koláče. Pozor na výskyt dřepčíků, který v krátké době zelenou plochu dokážou zkonzumovat za jeden den.

Vděčný je také hrách. Klasický zahradní hrášek dokážete vypěstovat i v nádobě, závěsné tašce či v bedýnce, kterou vystelete fólií. Do nádoby napíchejte také větvičky nebo provázek jako oporu.

Fazoli postačí jen provázek, který v krátké době povine. Fazole roste rychle, má velké listy, takže bez problémů vytvoří dočasnou hustou stěnu, která později rozkvete bílo-červenými květy. Fazole se vysévá přímo do půdy v polovině května. Vysévejte tak, aby do pozdních jarních mrazů ještě nevyklíčila, jinak zmrzne. Nádoby by měly být na zemi a provázky zavěste do výšky nad zábradlí balkonu. Vytvoříte tak dokonalou zelenou stěnu. Vhodná je i okrasná šarlatová fazole či fazolky s fialovými lusky.

Mezi oblíbené kvetoucí zelené liány s trychtýřovitými květy patří povijnice, lidově nazývaný svlačec. Vyšplhá se i do 2 metrů a nádherně a postupně kvete a otevírá své květy. Ke šplhání potřebuje oporu nebo provázek.

Stejně zajímavá je černooká Zuzana (Thunbergia alata). Nejznámější je ve žluté barvě s černým očkem, ale existují už kultivary i s oranžovou, bílou či růžovou barvou. Je velmi atraktivní a oblíbená je-li vysazena hustě. Rovněž se semena nepředpěstují ale sejí přímo do nádoby, kde se budou celou sezónu pěstovat.

Výhodou letničkových popínavek je jejich variabilita, houževnatost růstu, nenáročnost v pěstování. Vyžadují slunce, vláhu a oporu. Pokud budete mít potřebu změnit styl pěstebního prostoru, příští rok je prostě nevysejete a vytvoříte jinou oázu zeleně.


Pokud dáváte přednost klasickým popínavým rostlinám, určitě si vyberete i z naší nabídky


Pro některé je právě toto nevýhoda, že jsou to jen jednoleté sezónní rostliny – letničky, které v případě zájmu je třeba za rok na jaře znovu vysít. Rostliny po odkvětu vytvoří semena, která sesbíráte, usušíte, odložíte na suché a tmavé místo a na jaře znovu vysejete.

Popínavky jako plaménky a trubač patří mezi trvalky a ty získáte rychleji pomocí odřezků nebo odkopáním od mateřské rostliny. Plamének tangutský získáte ze semínek také poměrně rychle.

Je jen na Vás, co preferujete, jakou zelení se chcete obklopit. Dařit se jim bude kdekoli, kde jim připravíte vhodné podmínky a oporu.

TIP: Přečtěte si také článek o méně známých popínavých rostlinách, které mohou zkrášlit váš balkon.

Posted in: Užitková zahrada Tags: výsev semen

Jak jednoduše založit zahradu

Autor: Ing. Adriána Francová 13. ledna 2022 Žádné komentáře

Zimní období není obdobím nicnedělání. Právě naopak. Je aktivním odpočinkem a přípravou na jarní a dlouhé období zahradničení. Nyní je to správné období doladit všechny detaily ohledně nově založené zahrady nebo jejích částí.

Jak založit zahradu

V pohodlí domova stačí vzít papír, míry zahrady, zakreslit existující stav a stromy a pak je tu už jen prostor na Vaše myšlenky, potřeby a plnění snů. Každá zahrada něco stojí. Kromě námahy je to i finanční stránka a po návrhu a výsadbě i každodenní péče. Vše se odvíjí od velikosti zahrady a Vašich potřeb. Někomu postačí zelený trávník, velký záhon a prostor pro děti. Někdo má v oblibě jezírko nebo bazén, skalku a ovocný sad.

V první řadě dejte na papír vaše plány. Rozvrhněte je do prostoru na papír podle mír. Zvažte finanční stránku s prací a materiálem.

Zahrada svépomocíKromě toho se zamyslete a zkoumejte dané podmínky prostoru:

orientaci světových stran
směr převládajícího větru
zastínění budovami, stávajícími stromy
půdní vlastnosti
velikost pozemku
blízkost okolních pozemků

Od těchto vlastností se odvíjí použití samotných rostlin a dřevin a jejich následný úspěšný růst.

Zimostrázu vždyzelenému se nebude dařit na přímém slunci ani červenolistému javoru (Acer palmatum "Atropurpurea").

Levanduli (Lavandula angustifolia) se nebude dařit v těžkých půdách a nádherná kortaderie nepřezimuje v nepropustných půdách.

Toto vše se dá najít v literatuře nebo na internetu, případně můžete požádat o pomoc zahradní experty a architekty, kteří všechno kromě Vašich představ vyřeší za Vás. Finančně to bude samozřejmě o něco dražší než práce svépomocí. Dá se to však zvládnout, pokud budete postupovat podle těchto rad.


Informace o jednotlivých rostlinách a jejich pěstování můžete čerpat také z našeho blogu. Články naleznete přehledně seřazeny v kategorii okrasná zahrada, užitková zahrada a samozřejmě nezapomínáme ani na balkonovou zahradu


Vše kreslete, načrtněte v měřítku, aby se Vám do zahrady vše i vešlo. Záhony vyměřte, stejně tak plochu trávníku i chodníky. Zaměřte terasu. Vypište si druhy rostlin a dřevin, které se Vám líbí. Zapište si jejich vyhovující podmínky a reálnou výšku či šířku, kterou dosahují v dospělosti, a přirovnejte je k Vašim podmínkám.

Podle toho vybírejte vhodné jedince do stínu, na přímé slunce, do mozaikového stínu, ke zdi nebo velké solitéry do trávníku či zajímavý kultivar do předzahrádky. Prostor zbytečně nezaplňujte. Rostliny časem naberou na objemu a vyplní prázdná místa v záhoně. Při přeplněném záhoně Vás v budoucnu čeká odstraňování rostlin. Svahy se také dají vyřešit půdopokryvnými rostlinami, opěrnými zídkami a terasami.

I my Vám umíme kdykoliv poradit. Naši odborníci a dlouholetí pěstitelé mají zkušenosti s množstvím rostlin, které pěstují. Nikdy se nevzdávejte svých snů. Každá zahrada umí být krásná, pokud má koncepci, která osloví.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: jarní zahrada

Zapomněli jste vysadit na podzim cibuloviny?

Autor: Ing. Adriána Francová 12. ledna 2022 3 Komentář

Jarní cibuloviny jsou asi nejkrásnějšími květy jara. Nejen pro svou variabilnost barev, ale i pro svou rozmanitou výšku, tvar, vůni i použití. Vysazují se na podzim, od konce září až do listopadu.

Jarní cibuloviny vysazené v květináči

Po tomto období však mnozí prodejci rozprodávají své zásoby cibulovin za minimální ceny, kterým mnozí neodolají, případně je můžete vydražit i u nás na FB stránce v namíchaných balících, různé kultivary za výborné ceny. Pak se možná ptáte: "Nač mi budou takové cibule, když už dávno měly být vysazeny?"

Cibule pro jarní efekt kvetení můžete vysadit i později, než je uvedeno. Nesmíte je však vysazovat do zmrzlé půdy. Je to fyzicky náročné, odhrabat kopu sněhu nebo vyhloubit jámu, když je venku -15 °C. Vysaďte je buď v lednu či únoru, stačí na to několikadenní oteplení.Sázení cibulovin

Místo výsadby si můžete připravit i dříve. Do připravené jámy nebo do misek vysaďte cibuloviny standardně jako na podzim. Zaručeně na jaře rozkvetou a potěší Vás svým květem a vůní. Nezapomeňte na správnou výsadbu, co se týče hloubky, případně je přikryjte výživnějším substrátem. Nezalévejte. Pokud je to možné, přikryjte výsadbu sněhem.


Pokud vám žádné jarní cibuloviny nezvýšily, podívejte se na naši aktuální nabídku letních cibulovin, které vysadíte v jarním období


Pokud plánujete výsadbu do záhonu, na kterém máte geotextilii, volte skupinové výsadby jednoho druhu, stejné barvy a textilii v místě otvoru vyřízněte, aby nedošlo k vyhnití cibulek. Zpravidla platí, že textilie nepatří na záhony, kde se nachází těžká, jílovitá půda.

Pokud si chcete vyzdobit interiér, vysaďte některé cibule do nádob, košíků. Nechte výsadbu několik týdnů ve studeném pařeništi nebo na balkoně a pak nádoby přeneste do bytu a postupně jim zvyšujte teplotu.

Nakupujte vždy jen zdravé, velké a pevné cibule. Mohou být naklíčené, ale nesmí být měkké. To je záruka úspěšného pěstování. Pokud Vám takové cibule z nějakého důvodu zůstali doma, uskladněte je na chladném a suchém místě, ne v teple. Ale nejlépe uděláte, pokud je vysadíte. Máme osobní zkušenosti s výsadbami v lednu i únoru.

TIP: Přemýšlíte o tom čím vysadit třeba nevyužívanou louku nebo jinou plochu? Zaplňte ji barvami pomocí drobných cibulovin a vytvořte si rozkvetlou louku.

Vytvořte si seznam semen, které potřebujete koupit

Autor: Ing. Adriána Francová 11. ledna 2022 Žádné komentáře

V tomto čase je Vaše zahrada už zazimována, a proto nepřestávejte myslet na jaro a nové výsadby v podobě nákupu semen. Jakmile skončí vánoční a novoroční svátky, v obchodech začnou přibývat semena, cibule na jarní výsadby a zahradnické pomůcky. Vždyť po lednu je to do jara už jen krok. Proto už teď myslete na Vaši zahradu a pečlivě vybírejte semena a druhy, které chcete pěstovat, nebo se kterými chcete začít.

Osiva semena prodej

Kromě běhání po obchodech můžete využít online nakupování s dodávkou kvalitních semen až domů. Vytvořte si seznam druhů, které běžně pěstujete, které Vám chybí a které chcete pěstovat.

Kromě klasických ověřených odrůd vybírejte i druhy, které jsou něčím specifické - např. barvou plodů, či chutí. Všímejte si počtu semen nebo gramáže, trvanlivosti, barvy, případně nakupujte od ověřeného prodejce či výrobce. Semena, která objednáváte online přes e-shopy, Vám budou dodány ve vhodném čase na výsevy. Do doby, kdy je opravdu použijete, je uchovávejte na suchém a tmavém místě. Zejména tak, abyste na ně nezapomněli.Semena v nabídce eshopu

Připravte si zároveň osevní plány a políčka na papír. Stanovte si, kdy budete která semena vysévat a připravte si například jmenovky nebo poznámkový blok.


Vyberte si z kompletní nabídky osiv a semen z bohatého sortimentu našeho eshopu


Kromě zeleniny a bylinek vyzkoušejte vypěstovat atraktivní letničky a trvalky. Tento způsob pěstování je velmi levný a určitě si ho oblíbíte. Vyžaduje to však větší nároky na prostor, zejména druhů, které chcete v bytových podmínkách předpěstovat i čas na péči o výsevy a sazenice. Dokážete si vypěstovat libovolný počet rostlin a můžete obdarovat i sousedy či blízké.

Vyzkoušejte pěstovat barevnou mrkev, ředkvičku, skořicovou bazalku, fialovou fazolky nebo směs barevných cuket. Semena takových barevných druhů jsou i barevně odlišeny. Určitě také patříte k těm, kterým pěstitelský rok nikdy nekončí, a už na začátku zimy plánujete a vysazujete alespoň v myšlenkách a přivoláváte jaro. Buďte na něj připraveni.

Je čas myslet i na balkon, přesněji na rostliny, které tam chceme pěstovat.

Které jsou ty správné pro Váš balkon? Naučíme Vás, jak to zjistíte, čeho všechno si musíte všímat, které rostliny vybrat a jak je vysadit, aby byly ozdobou během celého léta až do podzimu. V první řadě musíte znát orientaci vůči světovým stranám a tím pádem výběr rostlin podmínit světelným poměrům. Ne každé rostlině se daří na přímém slunci, ne každá vydrží ve stínu. Znát nároky rostlin je to nejdůležitější a tím pádem je to i krok k úspěšnému pěstování.Květy na balkoně

Pokud máte balkon orientovaný na sever, měli byste použít na zazelenění rostliny, které snášejí zastínění: fuksie, begonie, netýkavky, okrasné zelí (Brassica oleracea), lichořeřišnice.

Balkon orientovaný na jih je po celý den vystaven přímému slunci, proto by zde měly být použity rostliny, které snášejí přímé slunce: nestařec, gazánie, Petunie, kosmatec, muškáty, aksamitník. Nejvhodnější orientací je J - V, J - Z, V, Z.

V bytovém domě je důležité i patro, na kterém si chcete balkon upravit. Čím vyšší, tím je větším nebezpečím vítr, který způsobuje olamování křehkých stonků. Proto je důležité vybírat pevnější rostliny (nízké keře, dřeviny, letničky...).

TIP: Přečtěte si článek o pěstování balkonovek podle světových stran.

Nezapomínejte na každodenní péči zejména v horkých dnech, na zálivku, hnojení, odstraňování odkvetlých květenství, případně v době mrazů na přikrývání rostlin, které i v zimě zůstávají na balkonech.

Nejznámějšími rostlinami pěstovanými na balkonech jsou převislé muškáty a petúnie. Dokážou vytvořit bohaté a dlouhé převisy. Aby se jim opravdu dařilo, musíte jim věnovat svůj čas. Péče spočívá zejména v odstraňování odkvétajících květů, neustálým zaštipováním, hnojením a zaléváním.

Nemusíte však pěstovat jen ty. Můžete si vytvořit balkón podle vašich představ, v různých barevných kombinacích. Rostliny můžete pěstovat v závěsných nádobách a taškách, v přenosných nádobách, v truhlících. Kromě typických balkonovek můžete pěstovat cibuloviny, exotickou zeleň, bylinky, jehličnany i okrasné trávy, či zeleninu a ovocné stromky. Důležitá je samotná kompozice, prostor pro Vaši existenci a pohyb, případně stolování a výběr vhodných doplňků.


Všechny rostliny vhodné na balkon naleznete přehledně seřazené v příslušných kategoriích


I balkón může být rozšířeným obydlím a další z místností Vašeho bytu nebo domu. Záleží jen na Vás, kolik času mu chcete věnovat, aby byl praktický, zelený nebo rozkvetlému, estetický nebo i užitný.

TIP: Líbí se vám pohled na louku plnou květin? Pokud máte možnost, vypěstujte si ji. Přečtěte si článek jak založit krásně kvetoucí louku.

Posted in: Balkonová zahrada Tags: výsev semen

Zahrada v lednu

Autor: Ing. Adriána Francová 10. ledna 2022 Žádné komentáře

Leden je typický zimní měsíc charakteristický nízkými teplotami, množstvím sněhu ale stává se, že je i bez sněhu, s vyššími teplotami než obvykle. V druhém případě je to pro zahradu a rostliny nevhodná situace. Během tohoto období rostliny nabývají pocit, že se blíží jaro.

Zahrada v lednu

Rostliny a dřeviny tvoří poupata. Pokud přijde pokles teplot, hrozí opadávání poupat, což má za následek snížení sklizně, případně okrasné dřeviny budou kvést minimální nebo vůbec. Pokud, v lednu pořádně nemrzne a nepadá sníh, hrozí i vyšší výskyt chorob a škůdců. Přinášíme Vám několik důležitých rad a nápadů, které je třeba stihnout v tomto měsíci.

Co dělat v lednu na zahradě

Okrasná zahrada je i v tomto měsíci atraktivní, pokud máte v zahradě dostatek jehličnatých a stále-zelených dřevin, které pod sněhem nabývají jiný rozměr. V době bez sněhu jejich sytě zelená barva prosvětlí šedou zahradu.

-  doplňujeme si odborné znalosti o daných rostlinách
-  získáváme přehled o novinkách a technologiích pěstováníLeden v zahradě
-  plánujeme novou výsadbu, založení nové zahrady, trávníku, děláme si náčrty, připravujeme    změny , omlazení zahrady a doplnění rostlinných druhů do záhonů
- natíráme pergoly, treláže, altánky
- během dní bez mrazu odstraňujeme těžký napadený sníh z dřevin
- napadený sníh neodhazujeme na nové výsadby a na trávník
- pravidelně kontrolujeme oplocení, jeho stav, stav dřevin, trvalek, cibulovin
- podle potřeby přikrýváme cibuloviny, trvalky, skalničky a okrasné trávy
- kontrolujeme uskladněné hlízy jiřin, mečíků, muškáty a jiné uskladněné rostliny
- přikrmujeme ptactvo vhodnou stravou
- omlazujeme přerostlé keře, živé ploty
- prosvětlujeme dřeviny a keře
- tvarujeme okrasné keře
- stále můžeme rychlit cibuloviny v nádobách
- podle potřeby zavlažujeme dřeviny na terasách i v zahradě
- muškáty mírně zalijeme, seřízneme a přeneseme je na světlejší místo
- připravujeme objednávku na nákup trvalek, dřevin a letniček pro jarní výsev a výsadbu

Zanedbat bychom neměli ani ovocnou zahradu.

- kontrolujeme uskladněné ovoce
- odstraňujeme mumifikované plody a hnízda přezimujících škůdců
- na ochranu před mrazy a okusování můžeme bělit kmeny ovocných stromů
- z vybraných stromů odebíráme zdravé rouby na jarní roubování
- ve dnech bez mrazů začínáme řezat dřeviny suché a nemocné
- pokračujeme řezem jádrovin a bobulovin

V zeleninové zahradě nás čekají následující povinnosti

- kontrolujeme přezimující zeleninu na záhonech
- stále sbíráme růžičkovou kapustu
- připravíme si objednávku na nákup osiva a sadby , www.rostlinky.cz
- na předpěstování zeleniny si připravujeme nádoby, osivo, substrát
- rychlíme zelené natě na oknech : pažitku, řeřichu, cibulku, petrželku
- od poloviny měsíce začínáme vysévat zeleninu k rychlení
- dokoupíme chybějící hnojiva, postřiky, nářadí
- ošetříme původní nářadí a připravíme pomůcky pro výsev a výsadbu

Označení výsevů a záhonů

Pro někoho to může být záležitost zbytečná, pro ty, kteří experimentují nebo pěstují více druhů zeleniny a odrůd, je to podstatné.Jmenovky a označení výsevů a záhonů

Pomocí jmenovky se Vám už nikdy nestane, že zapomenete, jaký druh jste vyseli nebo vysadili. Navíc jmenovky mohou být i atraktivní a zpestřit bylinkovou nebo zeleninovou zahradu. Zajímavé jmenovky můžete použít i do nádob na terase a balkoně.

Jmenovky mohou být plastové, dřevěné, v různých tvarech a provedeních. Na jmenovku si vždy poznamenejte datum výsevu, výsadby, druh, kultivar, zbarvení, případně výšku, šířku.

Pokud jste vyseli do misek, můžete si poznamenat i počet semen, které jste vyseli. Snadno zjistíte i kolik semen vyklíčila a kolik rostlin jste tak získali.

V bylinkových zahradách se používají jmenovky, které jsou spíše na okrasu. Zdatný pěstitel už na pohled rozezná šalvěj od levandule, dokonce i se zavřenýma očima dokáže rozeznat rostliny podle hmatu a vůně. Pokud mezi ně chcete patřit i vy, musíte nabrat skutečně praxi, a proto nezbývá než pěstovat, sázet a vysévat vlastní rostlinky.

Vyrobte své vlastní popisky

Postačí Vám nádobka z jogurtu nebo smetany, kterou rozříznete na proužky a černým nesmývatelným fixem si poznačíte, co potřebujete.

Stejně praktické jsou lékařské paličky, na které můžete psát obyčejnou tužkou nebo si pomocí nich, tavné pistole a ubrouskové techniky vyrobíte originální zapichovací paličky a jmenovky.

Zahrada je krásná tím co v ní pěstujete, jak a čím ji vysadíte a zkrášlíte. I obyčejná jmenovka dokáže hodně a to bude všem naznačovat, že váš vztah k rostlinám je opravdu upřímný a originální.

Věříme, že jste svou zahradu nezanedbali ani v prosinci, neboť s příchodem února do našich zahrad nám přibudou další, snad příjemné povinnosti. Naše zahrada a rostliny v ní nám za péči jistě poděkují nádherným růstem a záplavou barev.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: zimní zahrada
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty