+420 730 235 493

ledna 2021

Jak se pnou různé popínavé rostliny

Autor: Ing. Adriána Francová 26. ledna 2021 Žádné komentáře

Možná pro někoho nezajímavé, ale pro správné a úspěšné pěstování na konstrukcích je velmi důležité, abyste věděli, jaký typ konstrukce zvolit (dřevěná treláž, kov, větvičky, lanka). Některé rostliny si najdou cestu i bez vaší pomoci, jiným je třeba méně nebo více pomoci.

Jak se pnou různé popínavé rostliny

Takový přísavník třílaločný (Parthenocissus tricuspidata) se výborně pne po stěnách a zdech i sám, přičemž se přichytává pomocí svých přísavek. Jiné potřebují nutně oporu, jinak nikdy nezískají požadovaný tvar a funkci. A podle toho se také dělí.

Popínání pomocí stonkových kořenů

Ty mají břečťany a také se dokáží bez problémů uchytit na neupravených stěnách a zdech, dokonce i na kůru stromů, kde najdou malou trhlinku a tam stonek zakoření. Ve větším rozsahu však tyto porosty umí např. rozrušit omítku. Mezi takové rostliny kromě břečťanu patří i pileostegia a schizophragma.

Popínání pomocí přísavek

Tak jak již výše bylo zmíněno, patří sem přísavník, který se dokáže pnout samovolně díky těmto přísavkám. V počátečním růstu je však dobré jim pomoci vyvázat výhony.Popínavky

Popínání pomocí ovíjivých listových stonků a úponků

Toto je parketa pro plaménky, mučenky, révu a vilec, které se kolem konstrukce nebo opory ovíjejí pomocí listových stonků dokola. Dokáží se tak ovíjet kolem kmene stromu a jiných keřů. Vhodnější jsou proto mřížky.

Popínání pomocí ovíjivých stonků

Sem patří téměř všechny popínavé rostliny, které se ovíjejí a upevňují na konstrukce díky ovíjivým stonkům. Některé vytvářejí dřevnaté stonky, které se ovíjejí, a to znamená, že na oporu vyvíjejí určitou zátěž. Proto je vhodné nejprve zjistit, která rostlina jak rychle roste a jak vypadá v dospělosti, aby se pod ní konstrukce časem nepoškodila nebo nezhroutila.

Vistárie je liána, která v budoucnu vytvoří mohutné dřevnaté ovíjivé liány, a proto vyžaduje opravdu bezpečnou a pevnou oporu. Patří sem i zimolez, berberodopsis, chmel, hrachor i povijnice. Poslední dva druhy jsou jednoleté rostliny, bylinného charakteru a dokáží se i v nádobě ovíjet okolo tenkých a dlouhých větví posazených okolo nádoby.


Aktuální nabídka popínavých rostlin z našeho eshopu


Popínání pomocí trnů

Toto je samostatná kategorie pro růže, které vyžadují usměrnění, vhodnou konstrukci ze dřeva nebo kovu. Časem výhony dřevnatí, proto je třeba zajistit pevnou a stabilní konstrukci. Podobně se pnou i ostružiny. Pro začátek je vhodné jejich přivázat.

Nyní, když máte základní informaci o tom, jak se jednotlivé rostliny popínají, určitě zvolíte vhodné opory a tím je i rychleji donutíte vyšplhat se do Vámi požadované výšky, a tak je esteticky zapojit do celkové koncepce zahrady. Už za chvíli rozkvetou a obohatí Váš prostor o nádherné květy nebo listy.

TIP: Pokud vás zajímá pěstování popínavek podle stanoviště, přečtěte si náš článek o zajímavých popínavých rostlinách.

Popínavé jahody - realita nebo marketingový tah?

Autor: Ing. Adriána Francová 26. ledna 2021 Žádné komentáře

Jahody patří mezi oblíbené drobné ovoce, které se dá vypěstovat bez náročných úkonů v zahradě na zemi, ve vyvýšených záhonech, na balkoně i v květináči. Jahody mají v oblibě malí i velcí. Nádherně voní, výborně chutnají, mají různá využití a pěstování zvládne i malé dítě.

Popínavé jahody - realita nebo marketing?

Často se setkáváme s otázkami ohledně sazenic jahod, pěstování, sortimentu a také zda máme v nabídce i popínavé jahody. Zklameme vás. Popínavé jahody jsou jen marketingovým tahem na podporu prodeje sazenic běžných jahod od neférových zahradnictví.

Popínavé jahody - jaká je pravda

Kontaktoval nás zákazník, který se nechal nalákat nádhernými obrázky konkurenčních katalogů s vyobrazením "popínavých" jahod. Rozhodl se vykácet vinnou révu a na jejím místě zasadit jahody, které by se nádherně popínaly po sloupcích a drátech jako víno. Byl velmi zklamaný, když jsme ho upozornili, že popínavé jahody neexistují, pouze běžné jahody, které vytvářejí více či méně odnoží. Ty jsou přirozeně ve vodorovné poloze, když je rostlina jahody vysazena ve volné půdě, nebo ve svislé poloze, pokud je jahoda vysazena v závěsné nádobě. Přirozenou gravitaci neoklameme.

Tedy platí následující. Chcete-li docílit převislý vzhled, je to možné. Jahody vysadíte do závěsné nádoby nebo do klasického truhlíku a přirozeně vyrůstající šlahouny vytvoří postupně převis - mladé sazenice, které mohou také podle kultivaru rodit a mít tak plody až do mrazů. Jedná se například o stáleplodící převislé jahody 'Mara de Boise'. Patří mezi nejlepší a nejkvalitnější převislé jahody vhodné pro pěstování v nádobách.jahody popínavé

Pokud si přece jen dáte tu námahu a vyzkoušíte jahody pěstovat jako "popínavé", bude vás to stát opravdu hodně času a energie, než treláž nebo oporu vyvážete výhonky jahod do požadovaného tvaru. Na fotce to za vás udělá photoshop. Vyzkoušejte to a věřte, že zkusíte jen jednou vyvázat každý jednotlivý výhon ručně do výšky 1 m. Budete potřebovat několik desítek jahod a kultivar, který vytváří dlouhé šlahouny. Zároveň tyto šlahouny, které jsou vyživovány mateřskou rostlinou, obírají "matku" o živiny a tedy jahoda méně kvete, má méně a menší plody, protože veškerá energie jde do nových listů a odnoží. Běžně, pokud chcete dosáhnout kvalitní úrody, dceřiné odnože v sezóně odstraňujete, aby se hlavní rostlina nevysílila.

Po několika letech zavádění zákazníků konkurence konečně, i když jen velmi nenápadně, doplnila informaci o potřebě ručního uchycování šlahounů do svých popisů k podle nás zavádějícím způsobem pojmenovaným "popínavým jahodám".


Sladké jahody si můžete vypěstovat i ze sazenic naší aktuální nabídky jahod


Sloup s převislými jahodami dokážete vytvořit jednoduše. Trubku nebo jinou plastovou nádobu výšky 1- 1,5 m vyplníte substrátem a po obvodu vytvoříte otvory, do kterých nasadíte jahody. Ty se budou rozrůstat a vytvářet převislé výhony, které jsou schopné kvést i rodit. Vhodné je použít stáleplodící odrůdy. Stejný efekt vytvoříte, pokud výsadbu založíte v plechovém sudu. Dbejte na otvor ve spodní části a drenáž. Na sluneční straně se jahodám bude dařit lépe.

Skutečně férovou nabídku jahodových sazenic najdete u nás, VK - prostokořenné druhy, frigo sazenice, hotové sazenice v K7, rané, polorané i pozdní odrůdy či stáleplodící jahody - v přehledných kategoriích za příznivou cenu.

TIP: Rádi Vám poradíme s výběrem vhodných jahod pro Váš vysněný jahodový záhon. Více informací, jak založit jahodový záhon, jakou péči jahody potřebují, najdete na našem blogu, v sekci o pěstování jahod.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu