+420 730 235 493

února 2021

Rakytník pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 25. února 2021 Žádné komentáře

Možná jste si mysleli, že už na zahradě pěstujete všechno, ale určitě se mýlíte. Znáte rakytník? Rakytník / Hippophae rhamnoides má sice krkolomný latinský název, ale je to výborná dřevina se zajímavými plody, která překvapí svým mohutným růstem, hustotou a zejména všestranným použitím právě plodů.

Rakytník pěstování

Kromě nich získáte i výbornou dřevinu na živý plot nebo dokonalé a husté pozadí. Plocha zahrady na pěstování by však měla být větší. Jsou to opravdu mohutné keře a pro získání maxima z plodů, potřebujete 2 dřeviny. Samčí a samičí.

Rakytník samčí a samičí dřevina a rozdíly

Rakytník je dvoudomá, cizosprašná dřevina. Pro opylení a získání plodů potřebujete vysadit samčí a samičí rostlinu. Samčí rostlina dokáže opylit až 7 samičích rostlin. Jsou větrem opylivé, tedy pokud výsadba bude ve směru převládajícího větru, je to jen výhoda. Rozdíly jsou patrné zejména během rašení a kvetení. Samčí keř má viditelné a velké, složené pupeny připomínající šišku cedru, odstupující od výhonku. Opravdu je nepřehlédnete. Zatímco samičí puky jsou podstatně menší, méně složené, přitisknuté přímo ke větvičce, vytvářejí jakoby misku. Na základě těchto rozdílů si budete jistí, že máte správný pár rostlin.

Ze samčích jsou nejznámější opylovače K + a Pollmix. Samičích je mnohem více, konkrétní kultivary naleznete níže.

Kdy sázet rakytník

Rakytník je nenáročná dřevina dobře zvládající jakékoliv podmínky. Dobře odolává suchu i teplu, daří se mu i ve vlhkém, ne trvale podmáčeném prostředí. Dobře se pěstuje i v jílu. Odolává chorobám i škůdcům, dokonce i nízkým teplotám a mrazům.


Vyberte si samčí i samičí rostliny rakytníku v našem eshopu.


Vysazuje se na jaře od konce března do poloviny listopadu do předem připravené půdy. Půda by měla být propustná a můžete do ní přidat kompost. Ale i bez něj se bude rakytníku dařit. Rozestupy mezi jednotlivými dřevinami by měly být 2 m. V běžné zahradě stačí jedna samčí a 2 samičí dřeviny. Dosahují výšky 2-4 m, jeho výsadbu tedy dobře zvažte. Stačí mu slunce a zálivka těsně po výsadbě, dokud se nezakoření. Nevyžaduje ani speciální hnojení.Pěstování rakytníku

Jak řezat rakytník

Rakytník roste poměrně rychle a v krátkém čase dosáhnete velkého keře. Do rodivosti nastupuje po cca 3 letech pěstování, pokud jsou zakoupeny dřeviny malé.

Řez není podmínkou kvalitní úrody, plodil by i bez řezu, avšak udržet se bez řezu nedá vzhledem k jeho velikosti. Už při sklizni plodů oceníte, pokud oříznete celou větev a tak plody získáte. Plody jsou drobné, kyselé, ale plné vitamínů. Nevýhodou je, že se špatně sklízejí. Mají krátké stopky, po silnějším stlačením se rozmačkají a šťáva vyteče. Proto se nechávají projít mrazem a pod keř natáhnete velkou plachtu a plody setřesete. Keře mají ostré trny, i proto je manipulace s plody těžší, ale stojí to zato. Mnohé nové odrůdy jsou již méně trnité, až téměř bez trnů.

Rodí na jednoletém dřevě, tedy pozor, zkracují se jen do 1/3 výhonku, a to všechny, které přečnívají, jsou poškozené, suché, křivě rostoucí nebo jinak pro Vás nevhodné.

Rakytník často vyrůstá i od kořene dalšími výhonky, může se tedy chovat invazivně. Proto okolí pravidelně udržujte a klidně i posečte. Výborně se rozmnožuje těmito kořenovými odnožemi i řízkováním, které stačí zapíchnout do země.

Využití plodů

Jak jsme uvedli výše, pokud při sklizni odříznete s plody i větve, příští rok bude úroda nižší. Pokud si dáte práci a plody ručně sklízíte, můžete je sušit, vytvořit šťávu, džem, sirup, med, víno a jiné. Plody dozrávají koncem léta ale mnohé až od října do listopadu. Obsahují množství vitamínů (A, C, E, B2, K, kyselina listová), karotenoidů (α, β, ð, lykopen), flavonoidů, sterolů (ergosterol, stigmasterol, lanosterol, amyrín), minerálů a antioxidantů. Plody jsou vhodné na posílení imunity, na prevenci, posílení srdce, hojení ran, žaludeční vředy i kožní choroby.

Rakytník odrůdy

Mezi nejzajímavější, starší a odzkoušené odrůdy patří Sluníčko, Leikora, Krasavice, mezi novější a atraktivní Baltik, Podruga, Botanika, Žemčužina, Perčík či Inja. Mnohé nové odrůdy jsou již méně otrněné, což je jejich výhoda.

TIP: Říká se, že ovoce není na zahradě nikdy dost. Platí to i pro dorbné ovoce a možná vás budou zajímat například i brusinky a jejich pěstování.

Modré květiny na balkon

Autor: Ing. Adriána Francová 24. února 2021 Žádné komentáře

Balkon musí za každou cenu zazářit a to zejména v tom případě, pokud nemáte možnost pěstovat květiny v zahradě. Na malé ploše máte možnost pěstovat sice jen několik rostlin, ale za to máte více času se jim důsledně věnovat, a tak mají i prostor, aby rostly a kvetly do krásy.

Modře kvetoucí květiny

Modré nebe je vždy pozitivem pěkného dne, proto pokud máte rádi slunečné dny s modrým nebem, vytvořte si tuto atmosféru přímo u Vás na balkoně.

Jak na to?

Budete potřebovat několik nádob, chuť vysazovat a kombinovat a samozřejmě modře kvetoucí rostliny a rostliny s jemným namodralým, bílým nebo fialovým odstínem. Modrá je dobrá, jak se zpívá v jedné známé písni, proto ní určitě nic nezkazíte.Modré květiny

Pokud je vaše stěna na balkoně bílá, dokonale do sebe zapadnou. Zvažte také, které rostliny v modrém provedení jsou vhodné do stínu, a které na slunce, jen tak se jim bude dařit.

Modré květiny

Modře kvetoucí rostliny na slunce: nestařec, hořec, levandule, perovskie, rozrazil, chrpa, zvonky, kosatce, hyacinty, stračka, ježibaba, hermelín, olovník, kakost, šalvěj, tradeskancie...

Modře kvetoucí rostliny do stínu: lobelka, hortenzie, bohyšky s modrými listy, pomněnky, macešky, zvonky. Všechny tyto rostliny víte nakombinovat s bílou nebo žlutou barvou. Výjimečný však bude, i když zůstane záhon jen v modrém provedení.

Modrá uklidňuje, dodává prostoru hloubku díky barvě a prostor zvětšuje, což je výhodou zejména na malém balkoně, terase či lodžii. Pokud máte však dostatek rostlin, dobře se kombinují i se zelenými listy a okrasnými travami.

Nebojte se modré a uvidíte, že i takový balkon bude působit romanticky a rekreačně. Doplňky určitě doplní prostor, pozor však na výběr barvy, příliš mnoho barev prostor roztříští. Vyberte něco bílé, zelené nebo žluté, či růžové.

TIP: Přečtěte si také článek, kde se mimo jiné seznámíte se žlutými kombinacemi květin na balkon.

Letničky do nádob

Autor: Ing. Adriána Francová 24. února 2021 Žádné komentáře

Pokud se Vám už teď stýská po rozkvetlém balkonu, myslete právě teď na výsev letniček. Téměř všechny typické balkonovky jsou letničkami , dokonce i muškáty . Ty se však dají i přezimovat ve vhodných podmínkách.

Letničky do nádob

Kromě muškátů, které se také dají vypěstovat ze semínka , kvést však budou později , můžete vypěstovat i jiné zajímavé rostliny, které jsou vhodné do velkých mís, do závěsných nádob, do zajímavých tašek, které v poslední době našly své praktické místo u každého zahradníka či květináře.Letničky v nádobách

Letničky v nádobách

Koncem února a v březnu můžete začít vysévat sanvitálie (Sanvitalia), sporýš (Verbena), petúnie (Petunia), lobelka (Lobelia), netýkavky (Impatiens).

Po vzejití a ve fázi děložních listů přesazujte do větších nádob a dopřejte rostlinkám vhodné prostředí, aby nebyly vytaženy za světlem. Později otužujte na terase, aby si zvykly na vnější podmínky. Pak je vysaďte do nádob, ve kterých budou zdobit Váš balkon, terasu či květinovou zeď až do podzimu.

Rostliny, které dokáží vytvořit převis vysaďte po okraji nádob, rostlinky, které rostou vzpřímeně a kompaktně, vysaďte do středu. Dají se výborně kombinovat s muškáty, drobnokvětými petúniemi nebo bakopa.

Žluté letničky do truhlíků

Balkonové rostliny nemusí být striktně vysazeny jen v kombinacích podle druhu, ale velmi moderní a přitažlivé kombinace získáte právě použitím různých rostlin s podobným barevným odstínem.

V dnešním tipu Vám představíme žlutou kombinaci, kde budou zastoupeny nejen letničky.

Žlutá barva patří mezi barvy jasné, zářivé, veselé i během zamračených dnů. Zvětšují a prosvětlují daný prostor a rostliny v nádobě mohou plnit funkci náhradního slunce přímo u Vás na balkoně.

Vhodné pro výsadbu jsou například: žlutě kvetoucí begónie (Begonia), gazánie (Gazania), kapucínky (Tropaeolum), bačkůrky (Antirrhinum), měsíček (Calendula), rudbekii (Rudbeckia), slunečnice (Helianthus), aksamitník Dahlia), sanvitálie (Sanvitalia), dvojzub (Bidens), petunie (Petunie), muškát (Pelargonium), krásnoočko (Coreopsis), narcisy (Narcissus), plamínek (Clematis), millionbells, atd.

TIP: Letničky jsou nádherné květiny, jejich nevýhoda je, že je musíte vysévat každý rok znovu. O předpěstování letniček se dozvíte v našem dalším článku.

Jak zazimovat muškáty

Autor: Ing. Adriána Francová 24. února 2021 Žádné komentáře

Muškáty vydrží na balkoně až do prvních mrazů, pak je nutné je přemístit do sklepů, garáže nebo skladu. Před zazimováním je seřízněte o polovinu. Pokud během zimování opadnou listy, není to problém.

Jak zazimovat muškáty

Muškáty dokážou přežít i v místnosti bez světla, budou mít sice stonky vytažené a bílé, ale na jaře se rychle vzpamatují. Teplota při přezimování by neměla klesat do minusových teplot. V pohodě snesou 10 °C až 0 °C. Na jaře je opět seřízněte hluboce, i na 10 cm, podpoříte jejich hustější růst. Vysaďte je do nového substrátu a s přihnojováním začněte až po měsíci.

Muškáty po zimě

Během zimy jste pravděpodobně kontrolovali muškáty, které strávily zimu ve sklepech a ve skladech a už jste přemýšleli nad jarem, kdy budou opět na svých místech. Nyní je vhodné období na podrobnější obhlídku a zpětný řez muškátů.Muškáty po zimě

Podívejme se tedy na to, jak probudit muškáty po zimě.

Muškáty byste hlavně měli najít v živém stavu - s bílými nebo zelenými výhonky s listy nebo bez nich. Dobře si všímejte přezimující rostliny a určitě nepěstujte rostliny, které jsou napadeny chorobami a škůdci, co se během zimování může samozřejmě stát.

Jak seříznout muškáty

Pokud byly muškáty přezimované bez přístupu světla, výhonky jsou bílé barvy, vytažené nahoru. Není to tragédie, brzy se vzpamatují.

Musíte je však seříznout o 1/3, odstranit všechny suché listy a suché a částečně zdřevnatělé výhony.


Pestrá nabídka různých odrůd muškátů v našem eshopu


Začátkem dubna je můžete umístit na světlejší místo a otužovat. Každopádně je třeba vyměnit substrát, původní je vyčerpán, už téměř prorostlý kořeny a už není schopen ani přijímat vodu. Novým substrátem podpoříte růst a vitalitu rostlin.

S aktivní zálivkou však ještě chvíli počkejte, stejně tak s přidáváním hnojiv do zálivky. Tím, že vyměníte substrát, rostliny získají dostatek živin na nastartování růstu během určitého období.

S přihnojováním pro svěží barvu listů a bujný růst začněte až v květnu, později změňte hnojivo na podporu násady puků a dlouhé kvetení.

TIP: Pokud budete na jaře plánovat nové výsadby na balkon, nemusíte se omezovat pouze na muškáty. Přečtěte si článek o pěstování letniček na balkoně.

Pěstování borůvek v kontejnerech

Autor: Ing. Adriána Francová 23. února 2021 Žádné komentáře

Borůvky patří v posledním období mezi atraktivní drobné ovoce s vysokým obsahem prospěšných látek pro zdraví. Přestože je to keř, který najde uplatnění zejména v zahradě, dají se pěstovat i v nádobách. Dokonce existují speciální balkónové odrůdy, kterým se více daří v omezených podmínkách. Stačí, když jim vytvoříte vhodné pěstitelské podmínky a bude se jim dařit.

Pěstování borůvek v kontejnerech

Borůvky jsou samosprašné druhy. Pro vyšší úrodu však doporučujeme pěstování několika odrůd blízko sebe, kvetoucích ve stejném čase, což zajistí kvalitní opylení a spolehlivou úrodu. Doporučujeme minimálně 2-3 ks vedle sebe.


Vyberte si chutné odrůdy borůvek z nabídky našeho eshopu


Nejdůležitější je znát jejich pěstitelské podmínky, a to je zejména pH půdy. Borůvky se pěstují v kyselém prostředí. Vyhovuje jim pH 3,2 - 4,2. Proto dostatek organické hmoty, rašeliny, listovky zajistí kromě přísunu živin pro kořeny a samotnou dřevinu i vysokou úrodu.

O to jednodušší je pěstování v nádobě, kde se namíchaný substrát nemůže a neumí smíchat s jinou půdou, jak je to v zahradě a nemusí se vystýlat fólií a oddělovat od původní zeminy.Pěstování borůvek na balkoně

Pokud je vysadíte do nádob, zvolte je dostatečně velké podle kořenového balu. Nejvhodnější nádoby jsou keramické, hliněné, betonové a takové, které pracují a dokážou vázat vodu a v létě se velmi nepřehřívají.

Pokud se rozhodnete pro velké betonové nádoby, vystelte vnitřek jutou nebo textilií či pytlem. Do nádoby nasypte rašelinu nebo speciální substrát pro borůvky, nebo si sami namíchejte vhodný substrát s podílem rašeliny, pilin, listovky, lesní hrabanky a vysaďte keř. Nevysazujte příliš hluboko, kořeny potřebují dostatek vzduchu. Počítejte s výškou okolo 1,5 m.

Zalévejte zejména během kvetení a plození. Hnojit stačí nejdříve měsíc po výsadbě. Jelikož jde o plody, které barví, je třeba si uvědomit už dopředu, že plocha, kde budou případně přezrálé plody padat, zůstane zabarvena (dlažba, chodník). Proto v jejich blízkosti nesušte prádlo, protože plody mohou lákat i ptactvo, které je mohou roznášet po zahradě a sem tam jim ze zobáku vypadnou.

Na zimu je můžete ochránit tak, že celý květináč ještě obalíte do deky, bublinkové fólie, nebo dáte do beden, které vyložíte slámou, senem nebo polystyrenem. Dělá se to zejména pokud se jedná o menší nádoby a nádoby z plastu. Keramické nádoby můžete dekorovat tím, že celou nádobu vložíte ještě do okrasného pytle a ozdobíte vánoční stuhou, případně vložíte do nádoby pár větví z jehličnanů. Ochráníte tak i samotnou dřevinu. Pokud však bude výsadba umístěna na chráněné terase, nezapomeňte na zálivku. Jinou ochranu na takovém místě nepotřebují.

Stříhejte na jaře, po zimě a odstraňujte poškozené a omrzlé výhonky. Na jaře vrchní vrstvu vyměňte za čerstvou a doplňte čistou rašelinu. Vzhledem k tomu, že mělce koření, trpí i nedostatkem vláhy během horkého léta, tedy plastová nádoba i z tohoto hlediska není vhodná. Nádoby můžete i mulčovat kůrou. Správné hnojení a správná hnojiva, se také odrážejí na správném růstu a také se podepisují na velikosti plodů.

Velikost plodů závisí samozřejmě i na samotném kultivaru. V nádobách můžete pěstovat i klasické zahradní odrůdy, jen je třeba počítat s jejich výškou 1,5 m nebo i 1,8 m. Vhodné odrůdy pro pěstování v kontejnerech jsou Vaccinium corymb. 'Poppins'®, NorthBlue. Najdete je i v našem eshopu.

TIP: I maliny jsou velmi oblíbené drobné ovoce. Přečtěte si více o pěstování malin v našem článku.

Kvetoucí keře mrazuvzdorné

Autor: Ing. Adriána Francová 18. února 2021 Žádné komentáře

Okrasné keře patří mezi důležitou součást zahrady. Bez nich by nevyniklo sídliště, parky ani zahrady jakéhokoli typu. Keře tvoří střední etáž, jsou doplňkem kosterních dřevin, výplňovým materiálem, dokonalou obvodovou zelení a kromě ochranné, protihlukové a stabilní funkce je můžeme pěstovat i jako solitéry v trávníku, před domem či v nádobách.

Kvetoucí keře mrazuvzdorné

Každý touží po pěkně upravené zahradě, dokonalé kombinaci, kde se postupně střídají trvalky a keře, dokonce postupně kvetou, nebo jsou stálezelené během celého roku. Pro dokonalý efekt v záhoně je nutné znát jejich přirozený termín kvetení.

Některé keře kvetou od prosince po brzké jaro, jiné na jaře, jiné v létě a dokvétají na podzim. V našich podmínkách nacházejí uplatnění zejména ty, které dokážou přežít naše zimy. Ačkoli už ani zima není taková jako kdysi. V minulosti nebyl problém, pokud se několik dní teplota pohybovala kolem -20oC a keře, zejména ty původní a domácí, zimu přežily. Momentálně nám překážejí a dřevinám škodí zimy bez sněhu jako přirozené přikrývky a holomrazy.Mrazuvzdorné keře Ty dokážou dřeviny poškodit nejen v zimě ale i na jaře. Dřeviny vymrznou, pokud pletiva nebyla dostatečně zásobena vodou, pomohlo jim k tomu i zimní slunce nebo nedostatečně vyzrálá pletiva, pozdní podzimní řez či pozdní podzimní výsadba a špatné zakořenění.

Ne vždy se však jedná o mráz, někdy je to prostě vyschnutí dřeviny po zimě bez vláhy a umělého zavlažování. Jelikož je to období po zimě, obyčejně se každý přiklání k názoru, že je to vymrznutím. To však nemusí být pravda.

Proto je vhodné používat dřeviny vhodné pro naše podmínky. Pokud je dřevina mírně náchylná na sníh, mráz a nadbytek vláhy, je třeba se postarat o ochranu, mulčování, svazování a přikrývání.

Pokud chcete v zahradě vlastnit i dřeviny, kterým nepřekáží sníh a mráz, a přesto dokážou v těchto zimních podmínkách vykvést, měli byste se zaměřit na jasmín, vilín, zlatice, lísky a kdoulovec, některé druhy kaliny a jiné zajímavé kvetoucí keře v zimě a samozřejmě zároveň mrazuvzdorné.

Všechny vyjmenované kvetou častokrát i z pod sněhové přikrývky. Konec prosince a leden je typický pro kvetení jasmínu nahokvětého / Jasminum nudiflorum. Neolistěné větvičky a na nich drobné žluté květy vyniknou už z dálky. Navíc příjemně voní.

Atraktivní je i vilín. Kvete oranžově nebo žlutě podle kultivaru. Je později zajímavý i olistěním, a hlavně na podzim nádherným vybarvováním listů. Jeho celkový dojem a habitus je také podstatný a atraktivní.

 

Pestrá nabídka okrasných keřů z našeho eshopu

 

Od prosince začíná kvést i kalina / Viburnum bodnantense 'Dawn'. Její nádherné, drobné, růžové a voňavé květy nepřehlédnete.

Důležitost zakomponovat do zahrady i dřeviny s kvetením v zimních měsících nebo v brzkém jaru již znáte. Stačí si tedy jen vybrat a vhodně zkombinovat s jinými keři a trvalkami, které k sobě zapadnou a budou se tolerovat a žít v těsné blízkosti.

TIP: Mezi okrasnými dřevinami je množství druhů, které ozdobí zahradu květinami. V článku o okrasných kvetoucích dřevinách si některé z nich představíme.

Neopadavé listnaté stromy

Autor: Ing. Adriána Francová 17. února 2021 Žádné komentáře

Zahrada je místo, kde hledáte po práci své útočiště, relax a každodenně objevujete nové a nové možnosti. Někteří se na nás obracíte s otázkou, jaké dřeviny zakoupit, aby byla zahrada osázena stálezelenými keři a nejlépe i stálezelenými stromy.

Neopadavé listnaté stromy

Mnozí si neuvědomují, že právě opadavost listnatých stromů a jejich proměnlivost během ročních období je to nejkrásnější na celé zahradě. Jinak působí strom v květu na jaře, s bohatým olistěním v létě či s podzimním vybarvením nebo s holými větvemi s jinovatkou či pod váhou sněhu.

Výhodou stálezelených stromů je to, že jsou zelené během celého roku. Zahrada však působí stejně a neproměnlivě, pro někoho harmonicky a uspořádaně.Stálezelené okrasné keře

V našich podmínkách je to však trochu náročné a samotný výběr stromů je opravdu minimální. Nemůžeme se klimaticky vyrovnat nádherné Anglii, kde procházka parkem v únoru je opravdu zážitkem. Všude kolem vás jsou zelené, světle zelené i tmavě zelené stromy a keře, bohaté, plné listů, dokonce i s narudlými novými lístky. Teploty v zimě jsou přijatelné, maximálně do -5oC a i to se změní během dne na plus. Dřeviny v tomto klimatickém pásmu by dokonce zvládly i nižší teploty, díky vyšší vzdušné vlhkosti oblasti u moře ještě více.

Přesto se i u nás na Slovensku a v ČR dá dostat k pěkným vypěstovaným stromům z klasických keřů. Tedy původně se jedná o keře, které se dále pěstují jako vícekmenné malé stromy nebo stromy na kmínku do 2-3 m výšky, kde má kmínek 2 m a pak je naroubována koruna. Sortiment není velmi široký, ale najdou se druhy, které bez problémů, s menším opadem, zvládnou i naše zimy.

Jedná se v první řadě o blýskalku na kmínku - Photinia x fraserii a její kultivary. Mnohé jsou zajímavé i jako vícekmen. Jedná se původně o keř, malý strom. Má lesklé, tmavě zelené listy s načervenalým nádechem v jarním i podzimním období. Tvar koruny je kulovitý, řezem ji budete udržovat v kompaktním tvaru.

Podobným případem je i bobkovišeň / Prunus laurocerasus na kmínku. Většinou ji známe jako menší či větší keř se stálezelenými listy. Od kultivaru se odvíjí i barva olistění. Podmínky na pěstování vyžaduje stejné jako blýskalka / Photinia.


U nás je najdete v sekci okrasné stálezelené keře


Mírný opad listů během tuhých mrazů je v pořádku. Je třeba si však uvědomit, že aby zimu přežily takové stromy, je nutné zabezpečit zimní zálivku, vyšší vlhkost, aby se přes listy (dřevina v zimě nespí) neodpařila veškerá voda. Jinak hrozí, že listy opadnou a dřevina vyschne. Zajistěte jim i mulčovací vrstvu v kořenové části, která také déle drží vláhu.

Zajímavou dřevinou je Magnolia grandiflora 'Gallisoniensis'. Atraktivní magnolie, která v zimě neopadává, ale drží si své listy. Má obrovské kožovité a lesklé listy a nádherné bílé a velké květy. Šácholan patří mezi nejkrásnější kvetoucí dřeviny a tato je dokonalá ještě i svou neopadavostí. Vyžaduje vhodnou výsadbu, chráněnou polohu pro větrem, v zimním stínu, na letním slunci, kyselou půdu a minimální podrost. Vydrží do -17oC, během zimy však vyžaduje zálivku, mírně i ochranu, pokud mrazy budou více než 2 týdny v kuse.

Dalšími zajímavými dřevinami jsou mahónie, cesmína, pieris a Phyllirea lafifolia.

TIP: Kromě listů tvoří ozdobu stromů samozřejmě také květiny. V našem čláku se blíže podíváme na výběr nejkrásnějších kvetoucích stromů do zahrady.

Jak pěstovat rajčata na balkoně

Autor: Ing. Adriána Francová 17. února 2021 Žádné komentáře

Rajčata patří mezi teplomilnou plodovou zeleninu, kterou dokážete bez problémů vypěstovat i v nádobě na terase či malém balkoně. Budete potřebovat pouze vhodné nádoby, dobře orientovaný slunný balkon či terasu, substrát a zeleninové sazenice. Rajčata jsou liány, které dokážou vyrůst do výšky i 2 m. Pro postupný sběr je vhodné, pokud je po vytvoření střapců či plodů zaštipujeme a síla tak jde do plodů a nikoliv na úkor růstu samotné sazenice a listů. Ale pojďme postupně.

Jak pěstovat rajčata na balkoně

Rajčata z výsevu

Samotné sazenice si můžete zajistit i v domácích podmínkách z výsevu. Ten proveďte v únoru. Dopřejte rostlinkám dostatek tepla, vláhy a zejména světla, aby nebyly moc vysoké. Po vytvoření 2 listů je přesazujte samostatně do nádobek nebo malých plastových květináčů. Jakmile se bude dát, sazenice otužujte a přivykejte na vnější podmínky, zejména na slunce, abyste se vyhnuli spálení. Křehké stonky by také mohl zlomit vítr.

Jak správně pěstovat rajčata na balkoně

Nádoby, ve kterých je plánujete pěstovat, musí být dostatečně velké, s propustným a zároveň výživným substrátem a s drenážní vrstvou na dně. Otvor pro odtok přebytečné vody by měl být samozřejmostí. Pokud nemáte k dispozici nádoby, mohou to být i dřevěné bedničky, pytle. Rajčata se do nádob vysazují níže, než byly původně. Nejen kvůli stabilitě, ale i kvůli své výšce. Je to liána, která dokáže vytvořit kořeny i na stonku. Příliš vysoká rajčata můžete zaštípnout na vrcholu. Dělá se to i na konci sezóny, kdy je zjevné, že už plody nestihnou dozrát. Proto rostlinu raději zkraťte, aby dozrály stávající plody a rajče nedávalo energii do růstu a případně nových květů.Rajčata na balkoně

Během růstu se vyštípávají i přilístky z paždí listů. Jsou to v podstatě nové výhonky, které dokážou také rozkvést a rodit, ale zbytečně rostlinu vysilují a množství energie se vkládá do zelené hmoty listů a ne do tvorby a velikosti plodů. I spodní listy, které jsou obyčejně nevzhledné, můžete odstranit. Případně nakombinujte do jedné velké nádoby vysoký druh s oporou a spodní etáž vyplňte balkónovým kultivarem rajčat.


Vyberte si z našeho eshopu zdravé a odolné sazenice zeleniny podle vaší chuti


Pokud rostlina vytvoří střapce plodů nebo jednotlivé plody, můžete odstranit všechny listy pod střapcem. I kvůli tomu, aby měly plody více světla a tím i rychleji dozrály. Můžete se takto vyhnout i možným plísním - pokud je více rostlin dohromady, stíní si a dotýkají se navzájem, případně trpí přebytečnou vlhkostí.

Pěstování rajčata v nádobě

Do jedné průměrně velké nádoby vysaďte vždy jen jedno rajče. Pokud máte rádi koktejlové - cherry rajčata, můžete vysadit i 2 ks vedle sebe. Vysazují se hlouběji, než byly původně pěstovány v malé nádobě. Vysokým dopřejte oporu.

Efektně například vynikne i kombinace žlutých a červených plodů. Rajčata za příznivých podmínek rychle rostou. Celodenní pálící slunce jim však velmi nevyhovuje. V části balkonu, kde je hodláte pěstovat, zavěste rohož nebo jiný stínící prvek.

Sklizeň každého žene vpřed, a tak vyvíjíte maximální snahu zajistit rostlinám vše potřebné, abyste měli radost z pěstování a z úrody, a pak v konečném důsledku i tu pravou chuť vlastnoručně vypěstovaných plodů, jejichž chuť se nedá srovnat s těmi koupenými.

Zelené plody na konci sezóny dokážou ještě dozrát na okenním parapetu nebo ve skleněné nádobě. Chuť už bude sice jiná, ale mnozí lidé dokážou zpracovat i zelené plody.

Rajčata mají nízký obsah kalorií, žádný tuk, množství vitamínů a výborně chutnají samostatně nebo v salátech. Vynikající je rajčatový salát s bazalkou, či jen tak ke chlebu. Malé odrůdy uvítají i děti.

TIP: Pokud vás zajímá pěstování zeleniny od semínka, přečtěte si také náš článek o péči o zeleninové planty v nádobách.

Jehličnany do stínu

Autor: Ing. Adriána Francová 16. února 2021 Žádné komentáře

Není stín jako stín. Často se však setkáváme i se situacemi, kdy v zahradě vznikne i nestandardní prostor v plném či mírném stínu, a i tento prostor je nutné vyplnit rostlinami nebo zvolit architektonický doplněk bez rostlin.

Jehličnany do stínu

Je třeba si uvědomit, že slovo "stín" může mít mnoho významů. Může to být trvalý stín ze stavby, proměnlivý stín podle cesty slunce, stín z existující výsadby, řídký stín pod korunou stromu nebo i polostín, kde ráno na východní straně svítí do 11 hodin slunce a pak je už stín.

V trvalém stínu někde mezi domy je opravdu komplikované místo, v takovém se nebude dařit ničemu, navrhujeme plochu vydláždit, vyštěrkovat.

Jehličnan do stínuVe stínu, kde je alespoň částečně slunce, by se dařilo některým dřevinám jako například tisu obyčejnému / Taxus baccata.

Obecně pro jehličnany platí, že se jim daří na slunci, případně v polostínu, s propustnou půdou, ne trvale podmáčenou a s kyselejším pH.


Sortiment jehličnanů z našeho eshopu


Nadměrná zálivka a trvalý stín jim překáží a dřeviny časem chřadnou. Občas se stane, že krátkodobě dřeviny prosperují i ve stínu, ale později jim začne chybět fotosyntéza a růst se zpomalí, zůstanou řídké a vytáhnuté. Zejména je to vidět na jedli / abies a smrku / picea.

Pokryvné jalovce / Juniperus vydrží na plném slunci, ale daří se jim i v podrostovém mozaikovém stínu, tedy pod korunami jiných jehličnanů nebo stromů, které jim přirozeně stíní. Jedná se o Juniperus virginiana, J. procumbens, J. squamata.

Pokud máte takový prostor, nesnažte se ho za každou cenu vysadit dřevinami – jehličnany. Jsou nádherné trvalky, kterým se ve stínu dařit opravdu bude. Dekorativní bohyšky, dlužicha, pachysandra, zběhovec, barvínek a astilbe si toto místo s radostí oblíbí

TIP: Máte zahradu naopak na celodenním slunci? Přečtěte si, které rostliny snesou pálící slunce po celý den.

Jabloně vhodné do vyšších poloh

Autor: Ing. Adriána Francová 15. února 2021 Žádné komentáře

Jabloně patří mezi jádroviny a tvoří důležitou součást ovocných sadů malých, soukromých i těch velkých. Jabloně jsou nejpěstovanější skupinou z ovocných druhů v našich podmínkách. Ne všechny odrůdy se však dají úspěšně pěstovat ve všech pěstitelských podmínkách. Nejkritičtější je horská a chladnější oblast s nadmořskou výškou od 700 m n. m.-1000 m n. m.

Jabloně vhodné do vyšších poloh

Jabloně do chladných oblastí

Je podstatný rozdíl pěstovat jabloň v Jižních Čechách a tutéž na severu ČR. Rozdíly jsou v nadmořské výšce, půdních podmínkách, v množství vláhy a zejména je rozdílná teplota či dlouhotrvající sníh. Dalo by se to, pokud vyberete jabloň na vhodné podnoži. Jabloně se nabízejí s různou podnoží zejména kvůli lokalitě budoucího pěstování. Není vhodné koupit jakoukoliv podnož. Stromek se trápí, nerozvíjí, nerodí, zaostává v růstu nebo naopak roste bujně, bez plodů. Od teploty, a tedy různých oblastí, se odvíjí i samotný termín dozrávání, sladkost plodů či jejich skladovatelnost.

Jabloně vhodné na sever ČR

Při výběru je kromě barvy plodů a chuti tedy velmi důležité dbát i na pěstitelskou oblast, ve které jabloně chcete pěstovat. Pak si vybíráte ze skupin letních, podzimních a zimních odrůd podle termínu zrání, což je také přímo spojeno i s pěstitelskou oblastí. Podle podmínek a teploty prostředí se jednotlivé termíny zrání mohou posouvat. Nezapomínejte také na vhodného opylovače, bez kterého se plodů nedočkáte. Důležitou roli hrají opět samotné podnože. Více o podnožích naleznete na konci článku.

Vhodné letní odrůdy do vyšších poloh:

Průsvitné letní - opylovače Julie, Gala, na podnožích M9 nebo MM106Jabloně na sever

Discovery - opylovač James Grieve, podnože MM106

Vhodné podzimní odrůdy do vyšších poloh:

Prima - opylovač Luna, Idared, podnože M9, MM106

Šampion - opylovač Jonagold, Prima, podnože M9, MM106

Vhodné zimní odrůdy do vyšších poloh:

Florina - opylovač Průsvitné letní, Rubinola, podnože M9, MM106

Melodie - opylovač Luna, Rubinola, podnože M9, MM106

Topaz - opylovač Melodie, podnože M9, MM106

Gloster - opylovač Gala, podnož MM106

Rubinola - opylovače Florina, Topaz, Melodie, Prima, podnože M9, MM106


Kompletní sortiment jabloní najdete v nabídce eshopu

 

Vysvětlivky pro podnože

Podnože pro jabloně M27, M9, M26, MM106, MM111, A2, M1, M4 a semenáč

M27 - je nejslabší rostoucí podnož pro jabloň, méně používaná. Je vhodná pro malé zahrady pro pěstování štíhlého vřetena vysloveně na opoře. Oporu musí mít během celého období pěstování, používá se při výběru velkoplodých odrůd jabloní a pro silně rostoucí odrůdy.

M9 - nejpoužívanější podnož pro jabloně, slabě rostoucí, vhodná pro pěstování štíhlého vřetena či na drátěnku. Strom na této podnoži vyžaduje oporu. Má mělký kořenový systém s dostatkem kořenových vlásečnic, a proto je více náročný na závlahu. Doporučuje se využívat pro jabloně pěstované na rovině.

M26 – slabě rostoucí podnož pro jabloně, jen o trochu silnější než podnož M9, možnost využití pro pěstování na drátěnce. Rostlina vyžaduje oporu.

MM 106 - středně rostoucí podnož, využívá se ve svažitých zahradách, nevyžaduje oporu, ale pro sběr je později nutný žebřík.

MM111 - je podnož pro sloupovité odrůdy jabloní. Výborně koření, vhodná i do vyšších a sušších poloh. Nevyžaduje oporu a jedná se o středně rychle rostoucí podnož.

M4 - se používá již méně, nahradila ho MM106

M1- vegetativní podnož, bujného růstu, v současnosti se nepoužívá nebo jen zřídka, roste podobně jako A2. Vhodný je zejména pro staré odrůdy jabloní, do velkých zahrad, parků a alejí. Do rodivosti nastupuje pozdě.

A2 - silně rostoucí podnož na pěstování bez opory. Vhodná do svahů, dobře zakořeňuje. Zvládá i sušší a horší půdní podmínky. Dřevo dobře vyzrává na podzim, a tudíž je odolná i vůči mrazům. Do rodivosti však nastupuje později, cca po 3-4 letech, ale pro chladnější a svažité oblasti je nejvhodnější.

Sem. - je zkratka pro jabloňový semenáč. Projevuje se silným bujným růstem, a tudíž je vhodný pouze pro velké zahrady, sběr z žebříku, protože stromy rostou i po řezu do výšky a stromy jsou obrovské.

Podnože jabloní

Věříme, že dilema jakou jabloň do vyšších poloh si zvolíte, vám pomohl rozhodnout i náš článek. V případě, že hledáte informace o podnožích pro jiné druhy, přečtěte si náš článek Podnože ovocných dřevin.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu