+420 730 235 493

dubna 2021

Zakrslé jehličnany do truhlíku

Autor: Ing. Adriána Francová 30. dubna 2021 Žádné komentáře

Jehličnany jsou vděčné, i když pro mnohé jednotvárné dřeviny. Kromě toho, že jsou stálezelené (většina druhů), umí přesvědčit zbarvením, délkou a hustotou jehlic, výškou, šířkou a vůní. Jsou ideální pro ty, kteří mají rádi zeleň, ale nemají čas na pravidelnou péči, nemusí mít změny v podobě květin, hlavně, ať je balkon zajímavý, skrytý nebo během roku stále zelený.

Zakrslé jehličnany do truhlíku

Doplnit jednoleté rostliny v podobě balkónovek nebo letniček již není problém. Jehličnany pěstované v nádobách potřebují polostín, mělčí nádoby, méně vláhy a minimální péči. Přesto dokáží prosvětlit prostor, neboť kromě zelené jsou i žluté, zlaté, světle zelené, modré a šedé kultivary.Jehličnany vhodné do nádob

Jehličnany vhodné do nádob

Velké nádoby jsou vhodné pro více typů jehličnanů, do malých nádob můžete vysadit zakrslé formy.

Není to však jen o pěstování a vytváření zeleně na malém prostoru.Jehličnany je třeba i hnojit a připravit na zimu, protože jejich kořenový systém je v nádobě, která dokáže promrznout.


Podívejte se na nabídku zakrslých jehličnanů v našem eshopu


Pokud chcete, aby Váš balkon zpestřili i v příštím roce, vyžadují zazimování. Nádoby by měly být vystlány textilií, na dně s drenáží a nejlepší je použít keramické, terakotové nádoby, případně betonové, které jistě promrznou méně než plast. Nádoby se mohou obalit jutovinou. Pokud zvolíte barevnou a přidáte nějakou mašli nebo zapichovačky, Váš balkon bude působit dekorativní i v zimě.

Kosodřeviny vyžadují nižší zálivku. Nepodceňujte ji však na podzim a v zimním období. Pokud zjistíte výskyt škůdců, ihned zasáhněte. Povrch zamulčujte u všech jehličnanů kůrou nebo kamínky. Případně tam vysaďte skalničky nebo převislé trvalky. Půdopokryvné a převislé dřeviny jako skalník jsou vhodné také, ale do velkých nádob. Nebraňte se použití stálezelených dřevin, ale ani barevných, ačkoli opadavých druhů.

TIP: Jehličnany na balkoně jsou ozdobou během celého roku. Přečtěte si také článek o tom, jak vytvořit celoroční efekt na balkoně.

Listnaté a jehličnaté okrasné dřeviny - návod na pěstování

Autor: Adriána Francová 29. dubna 2021 Žádné komentáře

Nejvhodnější období pro výsadbu dřevin je podzim, jaro v méně příznivých klimatických podmínkách a u choulostivějších druhů. Rostliny dodávané v kontejnerech lze vysazovat po celé vegetační období, mimo nejteplejší letní dny, kdy by výsadba vyžadovala neustálou kontrolu a péči.

Listnáče a jehličnany - návod na pěstování

Výsadba okrasných dřevin

Dřeviny se vysazují vždy rovně a při výsadbě je potřeba dbát na to, aby se kořenový bal nerozpadl. Kořeny se zasypávají kvalitnější povrchovou vrstvou půdy, pokud možno obohacenou kvalitním kompostem a až na povrch se přidává zbylá spodní vrstva. Nově vysazené dřeviny se nehnojí, s přihnojováním je třeba počkat, dokud dobře nezakoření.

Po vysazení je potřeba dřeviny dobře zalít a hned jak se voda vsákne, je třeba vyplnit vzniklé jamky v půdě humusem, aby se snížil výpar vody z půdy. Po vysazení rostlinám prospěje i častější povrchové kypření půdy, které snižuje odpařování vody. Pokud je třeba některé druhy dřevin vyvázat ke kolíkům, kolík se do jámy umísťuje ještě před výsadbou. Kolem dřevin solitérně vysazených v trávníku hned po vysazení je třeba vytvořit přiměřené velké mísy, které umožní jednodušší zalévání a později i přihnojování a tráva dřevinám neodebírá vláhu ani živiny.


Všechny jehličnany nebo listnáče naleznete v přehledných kategoriích našeho eshopu


Velmi důležitá je hlavně důkladná zálivka jehličnanů a stálezelených listnáčů před příchodem mrazů. Nerovnoměrný vodní režim rostliny v období slunečného a mrazivého počasí by totiž mohl způsobit vyschnutí rostliny. Vysázené okrasné dřeviny se seřezávají, pokud je potřeba, těsně před vysazením nebo po něm a to tak, že výhonky se zkrátí až o dvě třetiny délky. Kratší výhonky se zkracují méně než delší, nikdy však ne do jedné roviny.

Vysázení živých plotů

Účelně vybrané keře na živý plot, dobře zasazené a ošetřované, nedají pěstiteli moc práce, a i přesto podstatně zvyšují půvab každé zahrádky. Udržovací řez se provádí většinou jednou za rok, většinou po odkvětu. Vzdálenost keřů od plotu při vysázení závisí na plánované výšce a šířce plotu. Vzájemná vzdálenost rostlin v nízkém plotě je asi 0,6 m, u středně vysokých plotů 0,8 – 1,5 m dle vzrůstu jednotlivých druhů a kultivarů.


Aktuální nabídka rostlin na živé ploty


Okrasné keře vyžadují krom běžného ošetřování aspoň jednou za rok plné hnojení NPK, které zlepšuje a urychluje jejich růst. Základem úspěšného hnojení ale i zde zůstává hnojení dobře vyzrálým kompostem.

Tip: Podívejte se na výběr kvetoucích rostlin na živé ploty.

živý plot vzdálenost při výsadbě

obr. 1: Vysoké živé ploty.-Výsadba 1 m od sebe(Carpinus betulus)

obr. 2: Jehličnaté živé ploty.-Výsadba 40 – 80 cm od sebe.-Thuja occidentalis ´Smaragd´

obr. 3: Středně vysoké živé-ploty. Výsadba 3 ks na 1 m.-Ptačí zob (Ligustrum ovalifolium)

obr. 4: Nízké živé ploty.-Výsadba 4 – 6 ks na m.-Spirea bumalda

Řez živých plotů

Živé ploty se stříhají kónicky – keř je na bázi širší a směrem k vrcholu se zužuje. Stěny jsou tak lépe osvětlené a je zabezpečený lepší přísun vody, čímž nedochází k zasychání spodních větví. Stříháme dvakrát do roka. Poprvé koncem května (v době, kdy jsou vytvořené už malé přírůstky), když se v mladých výhoncích vytvářejí částečné retardační (zpomalovací) látky. Tímto se další obrůstání po prvním zastřihnutí částečně zpomalí. Druhý řez vykonáváme v průběhu srpna a to proto, aby dřeviny po řezu už neobrašily.

Správný tvar řezu živého plotu



Obr. 1: Správný kónický řez živého plotu

prosvětlená je každá strana rostlin, včetně bočních

Obr. 2: Nesprávný kolmý řez živého plotu

boční a spodní větve trpí nedostatkem slunečního záření



Ošetřování a péče v dalších letech

Vzhled pěstovaných dřevin závisí na jejich ošetřování v dalších letech. Ošetřování pozůstává ze zálivky, přihnojování, z odstraňování odkvetlých květů a soukvětí a udržování zdravé a pěkné koruny. V období chladných, ale slunečných zimních dnů je třeba sledovat, jestli nedochází k předčasnému probouzení se koruny jehličnanů a stálezelených listnatých dřevin. Nedostatečný přísun vody z kořenového systému, který je v chladné zemi, může způsobovat vysychání koruny. Zabránit tomu můžeme poléváním ke kmenu dřeviny.

obr. 1: Správný kónický řez živého plotu

obr. 2: Nesprávný kolmý řez živého plotu.

Řez a prosvětlování

Vzhled a kvetení dané dřeviny do velké míry ovlivňuje správný řez a prosvětlování. U všech dřevin bez výjimky se odstraňují namrzlé a suché výhonky. Namrzlé části se odstraňují až při pučení, aby se ušetřil pozdější opravný řez. U šlechtěných dřevin se odstraňují tzv. vlky, bujně rostoucí výhonky podnože. U druhů, které silně odnožují a ohrožují okolní úpravu, se odstraňují odnože i s kořeny. Některé dřeviny vůbec řez nepotřebují (spíše by uškodil jejich vzhledu), jiné vyžadují jen zmlazování a další pravidelný každoroční řez a jednou za čas zmlazování.

Řez a prosvětlování dřevin

Obr. 1: Prosvětlovací řez

Obr 2: Řez dřevin na kmínku

Dřeviny, které nepotřebují řez

Vůbec se neřežou stálezelené dřišťály (berberis), kdoulovce (chaenomeles), skalníky (cotoneaster), lýkovce (daphne), cesmíny (ilex), ořešáky (juglans), pěnišníky (rhododendron), štredřence (laburnum), šácholany (magnolia), dřevité pivoňky (paeonia), ruj vlasatá (cotinus coggygria), jilmy (ulmus), stálozelené kaliny (viburnum) a všechny jehličnany. Některé dřeviny přímo nesnášejí řez, jako například šácholan (magnolia), který kvete na koncových, vrcholových pupenech.


Podívejte se na okrasné keře do zahrady z naší nabídky


Dřeviny, které vyžadují zmlazovací a prosvětlovací řez

Zmlazování znamená vyřezávání starých výhonků za současného ponechání stejného počtu mladých výhonků. Prosvětlování vykonáváme u hustějších porostů zpravidla jednou za tři roky. Takové řezy vyžadují opadavé dřištály (berberis), lísky (corylus), hlošiny (elaeagnus), málo kvetoucí ibišky (hibiscus), kolkvície (kolkwitzia), pustoryl (philadelphus), zob (ligustrum), zemolezy (lonicera), dřevité mochny (potentila), pámelníky (symphoricarpos), šeříky (syringa), kaliny (viburnum), vajgélie (weigela) a další. Tento zákrok se provádí většinou v období vegetačního klidu. Listnaté dřeviny ve skupinových výsadbách se upravují zimním řezem tak, aby se navzájem netísnily a měly vždy dostatek slunce a vzduchu.

Dřeviny vyžadující každoroční řez

Rozdělují se do tří skupin dle toho, kdy a na jakém dřevu kvetou.

Dřeviny, které kvetou brzy na jaře a na loňském dřevu

(forsythia, spiraea, amigdalus, prunus, jasminum nudiflorum, cytisus, cornus); upravují se tak, že se jim odřežou všechny slabé a křižující se výhonky, velmi dlouhé výhonky se zkrátí. Zimní řez se provádí od konce října do půle března a poprvé se provádí nejdřív po třech letech od vysazení. Hlavní řez se provádí po odkvětu, obyčejně v druhé půli května, aby dřeviny mohly ještě do podzimu vytvořit nové květuschopné výhonky. Hlavní řez se provádí po odkvětu, obyčejně ve druhé půli května, aby dřeviny mohly ještě do podzimu vytvořit nové letorosty, na nichž se budou příští jaro tvořit nové květy. Řežeme na 2 – 4 očka.

ukázka řezu

Obr. A: Řez dřevin s protilehlými očky

Obr. B: Řez dřevin se střídavými očky

Dřeviny, které kvetou později a na loňském dřevu

(malus, sorbus, crataegus, berberis, tamarix a pod.); výhonky se zkracují asi o jednu třetinu, aby vytvořily nové boční výhonky.

Dřeviny, které kvetou v létě a na podzim na letošním dřevu

vyžadují silný zpětný řez. (budleia, hydrangea, caryopteris, hypericum, levandula, erica); řežou se nakrátko podle povahy rostliny a tloušťky dřeva na jaře, na dva až šest pupenů. Staré větvičky se úplně odstraňují.

Silný zpětný řez

obr. č. 2: Silný zpětný řez

Řez dřevin na kmínku

Okrasné převislé vrby, mandloně nebo růže, pěstované na kmínku, je třeba řezat pravidelně každý rok, aby si udržely hustý a kompaktní tvar koruny. Řez je důležitý hlavně u dřevin pěstovaných v nádobách, aby koruna příliš neztěžkla a kmínek se pod její váhou nezlomil. Dřeviny, které kvetou brzy na jaře, řežeme až po odkvětu koncem dubna (mandloň), ostatní dřeviny brzy na jaře (růže, vrby).

Zálivka

Závlahová dávka pro okrasné keře a stromy by měla provlhčit kořenovou zónu půdy. Zavlažovat by se mělo ráno nebo večer. U stálezelených dřevin se nesmí zapomínat, že potřebují vláhu i v průběhu zimy. Pokud nemrzne a je sucho, zaléváme je i v zimním období. Na zálivku je nejlepší dešťová voda. Studniční voda mívá často velký obsah minerálních látek a pokud přesáhne jejich obsah množství 1 g/l, je na zálivku nevhodná, protože solí půdu.

 Hnojení

Výživa a hnojení okrasných dřevin se nedá zevšeobecnit, protože jsou různorodé. Žádné dřevině však neuškodí přihnojení organickými hnojivy, hlavně kvalitním kompostem nebo zetlelým hnojem. Průmyslovými hnojivy dřeviny přihnojujeme až po důkladném zakořenění, podle náročnosti jednotlivých druhů na živiny. S přihnojováním je třeba skončit nejpozději v červenci, aby mohly nové letorosty do příchodu zimy dobře vyzrát. Jehličnanům prospěje občasné přihnojení speciálními hnojivy pro jehličnany. Na živiny jsou všeobecně náročnější velkokvěté, příp. bohatě kvetoucí keře, naopak méně náročné jsou jehličnany a stálezelené keře.

TIP: Víte jak na stříhání a řez okrasných dřevin?

Okrasný javor pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 28. dubna 2021 Žádné komentáře

Přemýšlíte nad dřevinou, která by rozzářila každou zahradu? Je to určitě javor. Oblíbený, v různých barevných provedeních, s vybarvením listů na podzim, s listy a plody vhodnými pro aranžování a nenáročné na pěstování.

Okrasné javory pěstování

Okrasné javory druhy

Podle stanoviště v zahradě se můžete rozhodovat mezi zelenolistými kultivary nebo červeno a oranžovolistými. Z pravidla platí, že druhy a kultivary s červenými listy se během celého roku vysazují do polostínu, kde není prudké slunce. Tím předejdete spálení listů. Zároveň jeho sytá červená, bordó až karmínová barva rozsvítí tmavší kout, který pak vynikne opravdu poutavě a zajímavě.Okrasné javory druhy

Zelenolisté kultivary snesou i přímé slunce. V podzimním období se obvykle vybarvují do žluta, oranžova nebo červena. Vyžadují dostatek vlhkosti, neboť množství listů vodu rychle odpařuje. Proto se substrát udržuje přiměřeně vlhký, ne přemokřený. Pěstují se ve vlhčích, dobře propustných půdách, na plochách chráněných před silným větrem.

Druhy Acer palmatum je třeba v prvních letech po výsadbě chránit před pozdními mrazy nastýláním i obalováním. Jinak vyniknou v trávníku, ve smíšeném trvalkovém záhoně, spolu s jinými javory, dokonce i v nádobě nebo jako bonsaj. Nejsou náročné na pěstování, pokud se dodrží základní pěstitelské podmínky a potřeby dané pro tento druh.

Prohlédněte si několik kultivarů, které by Vás mohly zaujmout. Je jich samozřejmě mnohem více.

Acer palmatum "Bloodgood"

má zajímavé tmavé červené až hnědé zbarvení listů i červené plody.

Acer crataegifolium "veitchii"

má tmavozelené listy s krémovými a světlezelenými skvrnami, které jsou na podzim tmavě růžové až purpurové.

Další kultivar

A. dissectum „Atropurpureum"

s převislými větvemi. Listy má červené a na podzim ohnivooranžové.

"Schlesinger"

upoutá červenými skvrnami na zelených listech.

Acer palmatum "Sango-Kaku" a Acer shirasawanum "aureum"

mají jasné, bledé žlutozelené listy.

Acer palamatum "Orange dream"

má atraktivní žluto zelené listy, na podzim oranžové.

Acer palmatum Atropurpureum

má černočervené listy, které se mění na briliantovočervené.

Acer palmatum "Osakazukii"

má listy na podzim oranžové až karmínové.

Acer palmatum "Green globe"

má listy zelené, na podzim však zrudne.

Dissectum

pod tímto názvem najdete formy stříhanolisté

Acer platanoides a jeho kultivary jsou známé zejména pro globózní kultivary, jako solitéry do trávníku, případně na výsadbu aleje. Kultivary: Globosum, Crimson King. Jsou však i štíhle rostoucí kultivary tohoto druhu. Např. Columnaris.


Kompletní nabídku okrasných javorů najdete také v našem eshopu


Výběr je opravdu široký a některým kouskům jen málokdo odolá. Javor určitě musíte mít v zahradě i Vy.

TIP: Kombinace okrasných dřevin, které vynikají listy s těmi, které jsou ozdobné květinami, může být opravdu velmi okouzlující. Možná vás zaujala například magnolie a chtěli byste vědět víc o jejím pěstování.

Jedlý živý plot

Autor: Ing. Adriána Francová 27. dubna 2021 Žádné komentáře

Živý plot nemusí plnit pouze estetickou a ochrannou funkci. Můžete si vysadit i dřeviny, z nichž budete mít i reálný konzumní užitek a zahradu tak obohatíte o květiny a později i o plody, které se dají různě zpracovat. Práce v zahradě tím může být i osvěžující a sběrem plodů můžete zaměstnat i děti.

Jedlé keře do živého plotu

Jedlé keře do živého plotu

Jedlé živé ploty však vyžadují dostatek prostoru,  jsou ošetřovány řezem minimálně.

Jedlý živy plotMezi atraktivní druhy patří rakytník, muchovník, hloh, zimolez kamčatský a bezinky. Musíte počítat i s některými nevýhodami jedlého plotu. Plody jako takové lákají více ptáků a menší zvířátka. Ptactvo plody roznáší v zobácích a dokážou je přenést na různé vzdálenosti a tak znečistit i terasu, pověšené prádlo, chodníky a dlažby. Pokud chcete tyto plodící keře před nálety ochránit, musíte si zajistit ochranné sítě, případně zajistit plašiče nebo vyrobit zajímavého strašáka.

Tip: Vše, co potřebujete vědět o živých plotech.

Každý druh se sklízí v jinou dobu a také se různé zpracovává.

Před samotným výběrem a výsadbou živého plotu za účelem získávání pravidelných sklizní plodů si rozmyslete, na co konkrétně chcete plody využívat, jak je zpracovávat, případně si zajistěte jejich odbyt. Pokud je prostor větší, zvolte i více druhů s postupným sběrem.

Zimolezu i rakytníku vyberte vhodné partnery - opylovače, aby byly úrody ve vyšších číslech. První úrodu, po vysazení do správných podmínek, očekávejte v 3. roce života.


Vyberte si z nabídky keřů s jedlými plody


O vysazené keře je třeba se dobře starat. Důležitá je zálivka, hnojení a řez. Nyní nemáme na mysli řez ve smyslu úpravy vzhledu keřů, ale řez pro další plodivost a dobrý růst keřů.

Krásný a navíc užitečný živý plot lze vytvořit i z ovocných dřevin, přečtěte si jak na to.

Kvetoucí živý plot

Autor: Ing. Adriána Francová 26. dubna 2021 Žádné komentáře

Co může být krásnějšího než vidět kvetoucí živý plot? Vy, co ho pravidelně stříháte, nečekejte zázraky. Přísně stříhaný živý plot rozkvete jen málokdy na vnitřních výhoncích.

Kvetoucí živý plot

Pokud chcete mít kvetoucí živý plot, musíte si vybrat druhy, které vytvoří volně rostoucí, čili nestříhaný živý plot a na to potřebujete nejen správný výběr druhů ale i dostatečný prostor v zahradě.

Takový plot Vám zabere i 4 m do šířky ze zahrady. Proto jsou tyto ploty vhodné na venkov, do parků a velkých zahrad v přírodně-krajinářského stylu. Zajímavé jsou ploty vysazené s jedním, dvěma nebo více kvetoucími druhy dřevin a samozřejmě i ty, které kvetou postupně a tak obohatí zahradu vždy o nový pohled.Kvetoucí keře do živého plotu

Kvetoucí keře do živého plotu

Vhodnými dřevinami jsou zlatice prostřední (Forsythia intermedia), tamaryšek (Tamarix), tavolník (Spiraea), pustoryl (Philadelphus), vajgélie, komule (Buddleia), šeřík (Syringa). Všechny tyto druhy jsou atraktivní vůní, barvou, tvarem i termínem kvetení. Navíc vaše zahrada bude opravdu zajímavá a plná motýlů a jiného užitečného hmyzu.

I tyto nestříhané živé ploty však vyžadují řez, aby znovu vykvetly i v příštím roce a kvetení bylo bohaté a zároveň se dřeviny pravidelně regenerovaly a omlazovali.

Dřeviny kvetoucí v časném jarním období se stříhají po odkvětu, dřeviny kvetoucí v létě se stříhají brzy na jaře. Řez můžete provést podle věku a vzhledu rostlin mělce nebo hluboko.

Po několika letech bude živý plot určitě potřebovat omladit, a proto zvolte řez hluboký, až do dřeva, odstraňujte i staré a poškozené výhony od kmene, abyste podpořili růst mladých a silných výhonů.

Stylové kombinace jsou in

Dřeviny kombinujte a vysaďte tak, aby kvetly postupně. Vyberte si druhy a zjistěte si, v jakém termínu kvetou. Nakombinujte například komuli (různé barvy) se zlatým deštěm a tavolníky. Je již na Vás jakou barevnou kombinaci zvolíte.


Všechny dřeviny na živý plot z naší aktuální nabídky


Na jaře zazáříte jasnou žlutou barvou pomocí zlatého deště a později bílým vodopádem pomocí květů tavolníku. V letním období Váš plot bude unikátní díky květům a vůni letního šeříku nebo motýlího keře (komule).

Tento keř láká motýly a na jednom je můžete napočítat opravdu velké množství a také několik druhů. Kvete až do října. Doufáme, že jste si vybrali a budete opravdu okouzleni.

Možná by vás kromě květů potěšily i jedlé živé ploty.

Podívejte se také na vhodné kombinace dřevin na živý plot.

Sloupovité ovocné stromy do nádoby

Autor: Ing. Adriána Francová 23. dubna 2021 Žádné komentáře

Za úrodou se skrývá správný výběr druhů a péče o ně. Většina dřevin pěstovaných v nádobách tento fakt berou jako něco nepřirozeného. Jsou však i sloupovité druhy, které jsou na to vhodné a navíc nevyžadují odborný řez.

Sloupovité ovocné stromy do nádoby

Sloupovité druhy nazývané také „Ballerina“ se neřežou. Odstraňuje se jen obrost tvořený ve spodní části podnože nebo se zkracují jen boční výhony za třetím očkem v srpnu. Jinak nevyžadují žádnou péči řezem i několik let. Dají se pěstovat i odrůdy na pomalu rostoucí révy ve tvaru štíhlého vřetene, ale ty už vyžadují odborný řez.Ballerina

Sloupovitá forma je geneticky dána, takže vždy bude hlavní terminál i nejdůležitější pro tvorbu plodů. Do jedné nádoby se vysazuje vždy jen jedna dřevina. Sloupovité druhy jsou vhodné i na výsadbu do volné půdy.

Nejedná se jen o jabloně ale i o hrušky, švestky, třešně na pomalu rostoucích podnožích, takže si můžete vybrat, co byste rádi zkusili pěstovat.


Zakrslé ovocné stromy z naší nabídky


Péče se Vám vyplatí

Největší péči však vyžadují v pěstování. Vybírejte proto vhodné nádoby s drenáží, vhodný a výživný substrát, nezapomínejte na pravidelnou zálivku a hnojení a také kontrolu dřevin z hlediska chorob a škůdců. Jde o rezistentní odrůdy, ale kontrolovat je musíte.

Nečekejte plné bedýnky ovoce jako ze stromu v zahradě. Na to, že ovocný strom bude pěstovaný v nádobě na pevné ploše balkonu nebo terasy, sesbíráte dobrou úrodu.

Již v prvním roce po výsadbě se dočkáte prvních plodů, neboť ve většině případů jde o koupi víceletého stromu, který je již připraven na plození.

Jsou druhy samosprašné i cizosprašné. Kromě těchto druhů, můžete pěstovat i stromečkové rybízy a angrešty.

TIP: Chcete-li se dozvědět více o pěstování ovoce, přečtěte si náš článek o pěstování ovocných stromů.

Zajímavé keře do zahrady

Autor: Ing. Adriána Francová 22. dubna 2021 Žádné komentáře

Každý si svou zahradu představuje jinak. Ale to nejdůležitější vytvoří rostliny a dřeviny. Poskytnou stín, zátiší, soukromí, oddělí prostor, zjemní linie, ochrání před větrem i sluncem a zahradě dodají neopakovatelné kouzlo.

Keře do zahrady

Můžete vybírat z druhů, které jsou vysoké, nízké, košaté, převislé, kvetoucí, plodící a přece pro Vás budou ty nejkrásnější. Kromě vizáže však vybírejte i podle podmínek, které pro ně máte v zahradě. Zde je několik tipů pro ty nejkrásnější keře do zahrady.


Inspirujte se kompletní nabídkou okrasných keřů


Keře do zahrady

Nejkrásnejší keře do zahradySamostatnou a oblíbenou skupinu tvoří javory. Elegantně se vyjímají v jakékoliv zahradě jako solitéry, ve skupinových výsadbách s jinými dřevinami, keři a trvalkami. Je jich nespočet. Okouzlí během celého roku a zejména v podzimním období, kdy listy vybarvují do červena, oranžova, purpurova. Jiné zas upoutají svěží zelenou barvou s jemným panašováním. Vyžadují však polostín.

Ozdobné keře

Atraktivní jsou i v létě kvetoucí keře, díky kterým máte v zahradě množství motýlů. Keř, který opravdu přitahuje motýli, je letní šeřík, jinak nazývaný i motýlí keř - komule (Buddleia davidii). Svou krásu ukáže v polovině července a kvete opakovaně až do mrazů. Navíc se z něj šíří sladká vůně. Je to jediný keř, který vysloveně láká motýly, a na jediném keři můžete napočítat neuvěřitelné množství různých druhů motýlů. Kvete bíle, růžově, purpurově, fialově i žlutě. Květenstvím se podobá šeříku. Nádherné jsou jemné obloukovité větve plné květenství sklánějící se až k zemi. Dbejte na správný výběr místa, neboť v krátkém čase vyroste rychle do výšky i šířky.

Věčnou krásou vzkvétá nostalgická a zároveň stále oblíbená růže. Je tolik kultivarů, že je velmi těžké vybrat si tu nejkrásnější. Bohatě kvetoucí keře vyniknou jako solitér, nebo jako liána popínající se po pergole či oblouku.


Aktuální výběr sortimentu krásně kvetoucích růží najdete také v našem eshopu


Stačí pravidelně odstraňovat odkvetlé květenství a deštěm poškozené květiny a keř bude vypadat dokonale. Mnoho kultivarů i nádherně voní. Více o pěstování růží se dočtete například v článku o pravidlech správného řezu růží.

Máte i Vy svůj oblíbený keř, který máte na zahradě, případně se ho chystáte pěstovat?

Celoroční efekt na balkoně

Autor: Ing. Adriána Francová 21. dubna 2021 Žádné komentáře

Máte zájem pěstovat na balkoně a terase různé dřeviny, keře a rostliny, ale nemáte čas nebo chuť se o prostor pravidelně a intenzivně starat a doplňovat ho? V takovém případě si ho  vysaďte natrvalo pomocí stálezelených dřevin a keřů, jehličnanů a rostlin, které nevyžadují příliš odbornou péči a zároveň obohatí prostor celoročně o upravený vzhled.

Výsadba na balkon

Jehličnany nejsou jen zelené. Najdete je ve všech odstínech zelené. Zajímavé jsou také modré, šedé, stříbrné a zlaté kultivary. Kromě výšky si můžete vybrat i dřeviny na kmínku, kulovité a různě střižené kultivary, převislé druhy, které vynikají asi na prvním místě a samozřejmě i plazivé a trpasličí kultivary, které nevynikají rychlostí růstu, ale tvarem a kompaktním vzhledem.

Nádoby tak nemusíte v krátkém čase vyměňovat a dřeviny přesazovat. Neznamená to, že nebudou vyžadovat kvalitní substrát jednou za rok.


Vyberte si z nabídky jehličnanů i v našem eshopu


Vhodné rostliny na balkonJehličnany obecně nesnášejí přemokřenou půdu, proto před výsadbou zvolte vhodnou nádobu, nejlépe kameninovou, keramickou, vytvořte drenážní vrstvu, zvolte substrát pro jehličnaté dřeviny a na povrch vysypte mulč v podobě kůry nebo kamínků.

Kombinovat je můžete s převislými druhy stálezelených keřů jako skalník (Cotoneaster) nebo zajímavými rostlinami a keři jako jsou vřesy a vřesovce, skimie (Skimmia), brslen (Euonymus), zimostráz (Buxus), skalničky a nízké trvalky.

Pomocí vyšších jehličnanů můžete vytvořit intimní kulisu a zástěnu.

Vhodné jsou tyto rostliny:

túje západní 'Smaragd'  (Thuja occidentalis 'Smaragd')

Cypřišovec Leylandův Green

cyprusovec leylandův 'Gold Rider' (Cupressocyparis leylandii'Gold Rider')

Z nízkých druhů jsou vhodné:

borovice kosodřeviny (Pinus mugo'Mughus', Pinus mugo'Mops', 'Wintergold')

nebo cypřiše s pomalým růstem jako např. Chamaecyparis obtusa 'Nana gracilis'.


Pro zelený balkon můžete vysadit i skalničky nebo nízké trvalky


Pokud Vás přeci jen přesvědčíme, doplňte prostor také o atraktivně zbarvené dřeviny jako japonské javory (Acer), dřišťály (Berberis), brsleny (Euonymus) a okrasné trávy, které prostoru dodají šarm, barvu a jemnost. Rovněž prostor oddělí a dodají mu jiný vzhled popínavé rostliny, které jsou zajímavé díky sezónní přeměně. Zejména ty opadavé, které se přizpůsobují ročnímu období. Přísavník (Parthenocissus) je v zimě zajímavý změtí výhonků na treláže, na jaře rašením listů, koncem léta a na podzim tvorbou plodů a podzimním červeným nebo bronzovým vybarvením listů.

Pak stačí jen vhodně upravit prostor pomocí doplňků a sezení a každodenní párty může začít. Třeba i na terase. Vždyť zahrada není jen o prostoru a zeleném trávníku, je zejména o rostlinách a dřevinách a Vašem vztahu k nim. Pokud je máte rádi, na menším prostoru se jim dokážete věnovat mnohem více než na rozlehlé zahradě, kde si někdy ani nevšimnete, že pár druhů už uhynulo.

Náš tip: Chcete-li si výsadbu doplnit, inspirujte se i kvetoucími rostlinami na balkon.

Balkon, který kvete po celý rok

Autor: Ing. Adriána Francová 20. dubna 2021 Žádné komentáře

Kdo by si nepřál, aby mu na terase během celého roku něco kvetlo a bylo zajímavé, voňavé a estetické? Samozřejmě dá se to. Třeba si jen sednout, vybrat rostliny a vhodně je vysadit tak, aby kvetly postupně a zaujaly třeba barevně, listy, habitem a vůní.

Balkonové květiny

Když mluvíme o balkonovkách, nemusí jít striktně o muškáty a petúnie. V podstatě můžeme mluvit o jakékoliv trvalky, dřevině, kterou budete pěstovat na balkoně nebo terase a během ročního období nějakým způsobem změní svůj vzhled.

Kvetoucí balkón po celý rok

Nápadité a pestré čtyři roční období

Na JAŘE jsou balkony zaplněné jarními cibulovinami, tulipány (Tulipa) a narcisy (Narcissus), sedmikráskami (Bellis), maceškami (Viola), kvetou šácholany (Magnolia) a okrasné třešně (Prunus avium), čilimníky (Cytisus) i zlaté deště (Forsythia).


Kompletní nabídka jarních cibulovin z našeho eshopu


Balkonové květy

LÉTO je charakteristické oleandry (Nerium), sanvitálie (Sanvitalia), muškáty (Pelargonium), petúniemi (Petunia), letním šeříkem (Buddleia), krásnoočkom (Coreopsis) a různými trvalkami jako echinacea (Echinacea), třapatka (Rudbeckia)...

PODZIM je ve znamení barev a okrasných trav. V nádobě vynikne ostřice (Carex), ozdobnice (Miscanthus), vousatec (Pennisetum), imperata (Imperata), přísavník (Parthenocissus), javory (Acer), brslen (Euonymus), chryzantémy (Chrysanthemum), starček (Senecio). Nezapomeňte vysadič jarní cibuloviny do nádob. Ty Vás potěší brzy na jaře, dokonce některé vykvetou i z pod sněhu.


Podívejte se na všechny okrasné trávy na balkon i do zahrady


ZIMA je trochu komplikovanější ale není těžké vybrat dřeviny, keře a trvalky tak, aby zaujaly i v tomto nepříznivém období. Vyniká břečťan (Hedera), vřes (Calluna), vřesovce (Erica). Hlavními dřevinami jsou však stálozelené jehličnany a keře (túje, borovice, cypřiše, jalovce, smrky, bobkovišeň, zimostráz, skalník ). A to, že nekvetou? Zajmou určitě tvarem, výškou a zbarvením jehliček, které nemusí být striktně jen zelené.

Do větších nádob můžete vysadit dřeviny, které Vám rozkvetou v zimě, v předjaří, například vilín (Hamamelis), líska (Corylus). Určitě jsme Vás z části inspirovali.

Samozřejmě existuje několik stovek dalších rostlin, které se dají pěstovat a vzájemně kombinovat na balkoně a terase. Pokud chcete hezký balkon a terasu, určitě tyto prostory využívejte během celého roku. Ani zima Vás nesmí odradit.

TIP: V dalším článku se dozvíte více o výsadbě balkónovek a jejich pěstování.

Kiwi pěstování

Autor: Adriána Francová 20. dubna 2021 Žádné komentáře

Plody aktinidie (kiwi) obsahují vysoký podíl vitamínu C, B, E, stopových prvků a minerálů. Může růst téměř v každé zahradě, ale potřebujete vědět několik důležitých informací, aby rostliny mohly přinést své ovoce.

Kiwi pěstování

Jak pěstovat kiwi

Aktinidie je rychle rostoucí liána s opadavými listy, která v krátké době vytvoří bujnou vegetaci, která se neobejde bez opory. Vytváří dlouhé výhony s listy, které mohou odpařit hodně vody, takže je nutné poskytnout jim vhodné místo a dostatečnou vlhkost. Na jednom místě budou růst 40-50 let, takže správná volba místa výsadby je důležitá také z dlouhodobého hlediska.

Správná volba odrůd

Několik odrůd je vhodných pro naši pěstitelskou oblast. Aktinidie může být jednodomá, kde může stačit pouze jedna rostlina. Obvykle je však taková rostlina podporována ještě jiným kultivarem, a to pro lepší plodnost. Ve většině případů jsou dvojdomé, kde je nutné vysadit vedle sebe samčí a samičí rostlinu pro správné opylení. Můžete také vysadit 5 samičích na jednu samčí rostlinu. Pokud máte málo místa, pár bude stačit. Nejlepšími odrůdami jsou: Hayward, Ken's Red .Částečně samosprašné jsou kupříkladu: Jenny, Issai. Pro estetické účely se často pěstuje Actinidia kolomikta, která je charakterizována barevnými listy (samčí rostlina) a vytváří v krátké době vzhlednou zelenou stěnu, která se postupně stává barevnou. Listy jsou bílo-zeleno-růžové.Pěstování kiwi 

Rozlišovací znaky květů

Samčí květy obyčejně po opylení opadnou. Rostou na výhoncích ve shlucích, obvykle po třech. Samičí květy rostou většinou odděleně. Kvetou na bílo asi 10 dní, v květnu až červnu podle stanoviště. Květy žloutnou, později jsou hnědé a padají, a na jejich místě se začínají tvořit malé plody. Opylení provádí včely a čmeláci. Vzhledem k tomu, že kvetou během pozdních jarních mrazů je vhodné, aby byly zasazeny na chráněném místě, resp. je nutné je v této době chránit. Květy kvetou na ročních výhoncích, které rostou z dvouletého a někdy i staršího dřeva, takže je také důležitý řez. Nesprávným řezem se můžete připravit o budoucí úrodu.

Stanoviště

Aktinidie vyžaduje slunečné místo, v horkém létě také stínění. Místo chráněné před větrem a silným průvanem. Ideální je polostín a rozumně otevřené místo pro včely a opylování. Ideální poloha je jižní, jihovýchodní, chráněná východní nebo chráněná západní. Půda by měla být mírně kyselá, výživná, dostatečně vlhká. Suchem rostlina trpí stresem, ztrácí listy, které rychle schnou. Kiwi také vyžaduje mulčování, které chrání mělký kořenový systém a udržuje půdu vlhkou a působí jako ochrana v zimě.

Pěstování na opoře

Opora na pěstování je dlouhodobou investicí (protože rostlina žije 40-50 let), takže je nezbytné zajistit takou, která bude odolná, stabilní a dlouhodobá. Často se pěstuje jako víno. Sítě jsou vhodné pouze pro mladé rostliny, takže časem byste je museli vyměnit. Vytvořte stabilní konstrukci s drátem, maximálně do výšky 2 metry. První vodič by měl být přibližně 90 cm od země, další 50 cm od prvního.

Výsadba

Aktinidie se vysází do sponu 4x3 metry. V případě menších sponů si rostliny vzájemně konkurují a výhonky se navzájem splétají. Nemusíte se obávat, že na začátku výsadby mezery působí neesteticky. Je to liána, která roste rychle a musíte výhonky od začátku přivazovat na připravený drát a konstrukci.


Vysaďte si některou z odrůd kiwi z nabídky našeho eshopu.


Rostliny se vysazují do předem připravené jámy. Vložte do ní živný kompost, který je smíchán s rašelinou. Pokud je půda jílová, vyhlubte hlubší jámu a na její dno vysypte kameny a štěrk. Tato vrstva bude sloužit jako odvodnění.

Řez kiwi

Je velmi podobný řezu vína. Obvykle se provádí koncem zimy, kdy je menší tok mízy a rostlina tolik neslzí nebo po opadu listů na podzim. V létě se provádí prosvětlovací řez, čímž se odstraňují neestetické a dlouhé výhony, také výhony konkurenční. Plodné výhonky se zkracují za 5-8 listem u samičích rostlin. U samčích rostlin se výhonky řežou na 1m. Nezapomeňte, že výhonky kvetou a plodí na jednoletém dřevě, které nesmíte odříznout. Po zimě můžete odstranit suché, staré, mrazem a jinak poškozené výhonky. Současně plánujte, který výhon v budoucnosti nahradí starší výhon.

Dozrávání

Plody za vhodných podmínek dorostou do očekávaného rozměru podle odrůdy (maloplodé, velkoplodé). Dozrávají na podzim, od října do prosince, kdy počasí nemusí být dlouhodobě příznivé. Drobné odrůdy jsou odolnější vůči chladu. Velkoplodé odrůdy se mohou obírat i nezralé. Rychle dozrávají i v bytových podmínkách. Neobrané plody mohou na rostlině zůstat dlouho, ale mrazem ztrácejí dobrou chuť a obsah vitamínu C.

Jak zpracovat kiwi

Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat kiwi. Když předpokládáte, že plodů bude hodně, myslete také na zpracování, abyste využili všechno ovoce. Dají se připravit různé míchané ovocné saláty, kde dominuje kiwi, smoothie, nanuky, zmrzlina, marmeláda, kiwi limonáda s ledem, kiwi řezy, dezerty.

TIP: Chcete doplnit svoji zahradu o další, možná méně známý druh ovoce? Přečtěte si článek o pěstování fíkovníku.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Meloun vodní ´SUGAR BABY´, bal. 0,6 g