+420 730 235 493

dubna 2022

Bobkovišeň pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 28. dubna 2022 Žádné komentáře

Bobkovišeň (Prunus laurocerasus) patří mezi architektonicky hodnotné stálezelené dřeviny. V zimě neopadává, velmi dobře regeneruje po mrazech a řezu, rychle roste. V krátké době docílíte zajímavé zelené stěny.

Bobkovišeň pěstování

Obklopte se zelení a jako druh určitě zvolte stálozelené dřeviny samostatně nebo v kombinaci s jinými neopadavými dřevinami nebo dokonce s kvetoucími dřevinami. Kvete bílými květy na jaře.

Nejvíce dekorativní jsou však lesklé, světlé nebo tmavě zelené listy s voskovým vzhledem. Tvoří také červeno-černé plody, které jsou nejedlé. Jedovaté jsou listy a samotná semena, proto je důležité zvážit pěstování v blízkosti dětí.

Dosahuje výšky od 1 m po 4 m, v závislosti na kultivaru. V našich podmínkách je mrazuvzdorný, při nižší teplotě, než je -21 stupňů však mohou koncové větvičky namrznout, ale po řezu na jaře velmi dobře regeneruje.Prunus laurocerasus

Bobkovišeň druhy

Je několik kultivarů, které se kromě výšky liší také velikostí listů či barvou olistění.

Prunus laurocerasus ´Caucasica´

- nejčastěji pěstovaný

- výška 3 - 4 m

- mrazuvzdorný do -27 stupňů

- úzké listy zelené barvy

Prunus laurocerasus ´Etna´

- pro nízké živé ploty

- výška do 2 m

- zbarvení mladých výhonků do měděné barvy

- mrazuvzdorný do -27 stupňů

Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'

- velké kulaté listy tmavě zelené

- výška cca 3 m, šířka 1,5 m

- mrazuvzdorný do -21 stupňů

Prunus laurocerasus ´Novita´

- rychle rostoucí

- výška 3 - 5 m, šířka 2 m

 - mrazuvzdorný do -30 stupňů

- podobnost s Rotundifolia

Prunus laurocerasus ´Otto Luyken´

- kompaktní nižší kultivar

- výška 1,2 - 2 m

- vhodný pro nižší živé stěny

- úzké listy

- mrazuvzdorný do -24 stupňů

Prunus laurocerasus 'Mano'

- sytě zelená barva listů

- výška do 2 m

- kulaté lesklé listy

- mrazuvzdorný do -23 stupňů

Prunus laurocerasus ´Kleopatra´

- lesklé, světle zelené listy

- výhonky v mládí měděné

- výška do 2 m max.

- mrazuvzdorný do -21 stupňů

Prunus laurocerasus ´Zabeliana´

- výška max. 1,3 m

- vhodný pro nízké stěny a půdopokrývání

- vyniká spíše šířkou 2,5 m

 - úzké listy

- mrazuvzdorný do -24 stupňů


Vyberte si odrůdy bobkovišně z nabídky našeho eshopu


Bobkovišeň sázení

Bobkovišeň se může vysazovat kontejnerovaná během celého roku kromě trvale zamrzlé půdy. Prostokořenné druhy nebo s kořenovým balem se sázejí obyčejně brzy na jaře v březnu až dubnu nebo říjnu až listopadu.Bobkovišeň druhy

Sadí se do předem připravených jam jako solitérní druhy samostatně nebo do skupin. Často se však vysazuje jako živý plot s rozestupy od 0,50 – 0,80 cm. V jílovité půdě zvolte drenáž z písku nebo štěrku. Má ráda polostín, krátkodobě zvládne i slunce, ale ne celodenní. Slunce škodí zejména listům, které jsou pak bledé a spálené.

Kdy se stříhá bobkovišeň

Po výsadbě už nepotřebuje kromě zálivky a hnojení nic speciálního, jen stříhání. Hlavní řez se provádí vždy na jaře, v časném jaře – období vegetačního klidu, kdy už nehrozí žádné mrazy.

Během roku je třeba jen odstraňovat estetické vady nebo nevhodně rostoucí větve. Pokud je porost hnojený více, více i roste a je dost možné, že jej musíte ostříhat i koncem léta. Také záleží, jestli chcete kvetoucí volně rostoucí živý plot nebo přísně střižený úzký plot či stěnu.

Odebrané řízky lze zakořenit. Zakořeňují v perlitu nebo ve vlhkém substrátu za 3-4 týdny. Během zakořeňování mohou ztratit listy.

Bobkovišeň v květináči

Bobkovišeň můžete pěstovat také v květináči na terase a balkoně. Vynikne z ní i celoroční stěna v nádobách. Nádoby by měly být dostatečně velké, betonové nebo keramické.

Dřeviny udržujte v kompaktním tvaru pravidelným řezem. Upřednostní polostín před celodenním sluncem. Pokud je slunce víc, dopřejte jim dostatek vláhy a mírné stínění v létě. Na dně květináče by měla být drenáž, květináče vyberte důkladně. Dřeviny jsou stálozelené, proto je nutné je zalévat během zimy i ve dnech, kdy nemrzne.

Bobkovišeň hnojení

Správným hnojením podpoříte rychlost růstu, přiměřenou výživu ke kořenům a vitalitu. Míra hnojení však ovlivňuje také barvu listů. Přehnojení se projevuje změnou barvy listů. Kořeny neumí zpracovat nadbytek hnojiva a rostliny jsou naopak citlivější i náchylnější k nemocem a škůdcům.

Hnojení se doporučuje na začátku vegetace hnojivem Start, případně s vyšším obsahem dusíku, a na podzim s vyšším obsahem draslíku pro zrání pletiv. Hořká sůl je také vhodná pro správnou barvu a ochranu před chorobami a škůdci.

Bobkovišeň na kmínku

Kromě křovitých forem je lze pěstovat i na kmínku, na zahradě i v květináči. Není zde žádný rozdíl v pěstování. Korunka však musí být vypěstována na silném základě, proto doporučujeme ukotvení kolíkem a uvázání. Korunku je třeba pravidelně stříhat a tvarovat.

TIP: Věděli jste, že bobkovišeň a vavřín není stejná rostlina? O vavřínu se dočtete v našem článku o pěstování bobkového listu.

Netradiční pěstování brambor

Autor: Ing. Adriána Francová 26. dubna 2022 2 Komentář

Užitnou část zahrady si mnoho lidí bez tradičních brambor ani neumí představit. Jejich pěstování má dlouhou tradici a každý pěstitel má svůj „recept“ na bohatou úrodu.

Netradiční pěstování brambor

Co však dělat, když je vaše zahrada příliš malá a zvažujete kam vysadit každou jednu rostlinu? Pokud se nechcete vzdát své vlastní úrody brambor, nabízíme vám způsob jak získat větší množství brambor v malé zahradě pomocí pletiva.

Nezoufejte, že máte malou zahradu a nemůžete v ní pěstovat všechny druhy zeleniny. Navíc asi každý si uvědomí, že brambory potřebují velkou plochu, protože jsou vysoké a potřebují přihrnovat zemí.

Méně tradiční způsob pěstování bramborNabízíme Vám výborné řešení, jak i na malé ploše získáte velké množství brambor. Postačí Vám k tomu pletivo s většími oky, sláma, kompost nebo substrát a sadbové brambory. Tento koš na brambory umístěte na světlé místo v zahradě. Pletivo může být libovolně vysoké.

 

1. Stočte pletivo do kruhu a zajistěte, aby se nerozcházelo.

 

2. Mírně ho přihrňte zemí.


3. Na dno umístěte slámu a zasypte ji vyzrálým kompostem nebo zahradnickým substrátem.


4. Po obvodu kruhu vysaďte brambory tak, aby byly alespoň v každém druhém oku pletiva.

 

5. Dbejte na to, aby očka brambor směřovaly ven.


6. Přidejte opět vrstvu slámy, zasypte kompostem a postup s bramborami a výsadbou opakujte, dokud se nedostanete na vrch pletiva.

 

7. Vrchní brambory mohou být vysazeny ve středu, neboť mají možnost růst nahoru.

 

8. V případě potřeby zalévejte a sledujte, jak Vám pletivo obrůstá listy brambor.

 

9. Když listy seschnou cca v září, povytahujte zaschlou nať, vytáhněte pletivo, brambory se Vám vysypou přímo na zahradu a stačí je jen sebrat.


Vypěstujte si bohatou úrodu zeleniny, v naší nabídce najdete také kvalitní a odolné sazenice zeleniny


TIP: V případě malé zahrady nebo pěstování na balkoně, si přečtěte také článek o pěstování zeleniny v nádobách.

Zdroj foto inspirace : http://alternative-energy-gardning.blogspot.ca/2013/10/how-to-make-potato-barrel-using-chicken.html

Kala pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 22. dubna 2022 Žádné komentáře

Kala je lidové pojmenování pro kornoutice, latinsky Zantedeschia. Patří mezi oblíbené hlíznaté rostliny pěstované v zahradě nebo v nádobách, využívají se stejně tak v kyticích jako řezané rostliny.

Kala pěstování

Kromě dekorativních trychtýřovitých květin vás zaujmou i díky listům, které jsou velké, zelené, často se skvrnami. Má ráda slunné až polostinné stanoviště, výživné a vlhčí místo v zahradě. Původně se pěstovala jen v bytě jako pokojová rostlina - kala bílá, tzv. zimní, protože kvetla v zimě a toulec byl bílé barvy. Od té doby uplynulo mnoho let a byly vyšlechtěny i jiné atraktivní barvy: žlutá, oranžová, červená, cihlová, růžová, černá, kombinovaná, fialová.Pěstování kaly

Kornoutice africká (Zantedeschia aethiopica) – bílá zimní kala kvete v zimním období v bytových podmínkách. Ostatní barevné kaly, kornoutice mají svůj biorytmus přehozený a kvetou v létě a v zimě odpočívají. V našich podmínkách nejsou mrazuvzdorné, a proto se před zimou a mrazy musí chránit.

Kala pěstování venku

Vyniknou i venku v blízkosti jezírka nebo v záhonu s jinými trvalkami. Dbejte na to, aby se vám před mrazy daly vyjmout z půdy. Výhodou je, pokud je pěstujete v nádobách, které zakopete do země a na podzim jednoduše vyndáte z půdy.

Samozřejmě můžete je pěstovat i navolno nebo v košících pro cibuloviny. Vysazují se koncem dubna. Je výhodnou, pokud si je v bytě předpěstujete. To znamená, že je vysadíte do nádob v březnu a po vzejití je vysadíte ven, obyčejně koncem dubna. Takové rostlinky kvetou pak od června do srpna, pokud je vysadíte v lednu, budou kvést v květnu.


Pokud jsme vás přesvědčili, vyberte si kaly, kornoutice z našeho různobarevného sortimentu


Pěstování kaly v květináči

Kaly, kornoutice lze pěstovat i v bytě, zejména bílé kaly. Vyžadují plné světlo a teplotu kolem 10-18 stupňů. V takových podmínkách od konce listopadu mohou začít kvést a poslední květy se objevují ještě na jaře.Kaly

Následně toulec změní barvu a rostlina potřebuje vyživovat listy a dostatek vody pro utvoření zásob pro další kvetení. Když začnou listy schnout a žloutnout je to v pořádku, hlízy se uzavírají a celá rostlina ztratí listy. Tehdy přestanete zalévat a nádobu můžete uložit na suché a tmavé místo a nechat bez zálivky cca 2 měsíce. Je to pro rostlinu odpočinek. Pokud pak změníte podmínky, začnete zalévat, dáte ji na světlo, znovu začne koloběh tvorby listů a květin.

Proč kala nekvete

Důvodů může být víc, jedním z nich je, že hlízy jsou vysazeny příliš hluboko, kaly totiž mají v oblibě mělčí mísy. Po výsadbě je jen položte na substrát v misce a jemně zasypte, když začnou rašit, můžete doplnit substrát.

Dalším důvodem je, že mají nevhodné podmínky, teplota je příliš vysoká, málo světla, málo vody. Pokud je rostlina pěkná zelená, má spoustu listů, znamená to, že jen neměla vhodné podmínky, tedy nízkou teplotu pro vytvoření kvetoucích toulců. Nevytváří standardní květ, je to v podstatě list.

Možná jste jí také zapomněli dopřát alespoň 2 měsíce odpočinek, případně rostlina má celoročně jen listy, a to jen díky stejným teplotním podmínkám a neustálému zalévání.

Kala pěstování ze semene

Samozřejmě i toto je cesta jak získat nové rostliny, ale je to zdlouhavější, než očekáváte. Rychlejší je rozdělit trs ze stávajícího květináče. V toulci, což je zároveň květ a také vak na semena, se nachází několik semen, která po dozrání můžete oddělit a vysévat samostatně do kořenáčů (sadbovačů) za předpokladu dostatečného světla, tedy již od konce ledna. Následně je třeba mladé rostlinky přesadit do většího květináče. V průběhu roku polovina výsevu zřejmě nepřežije a polovina dosáhne velikosti hlízy cca dvoukorunové mince. Kvetení očekávejte cca po 3 letech.

Věříme, že pěstování kaly již není pro vás velkou neznámou a obdrželi jste odpovědi na všechny otázky. Teď už se směle můžete pustit do zvelebování své zahrady, kterou bude zdobit možná i kornoutovka ve vaší oblíbené barvě.

TIP: Mezi cibulovinami se najde spousta zajímavých druhů. Jedním z nich je například řebčík královský. Pokud jej neznáte, přečtěte si článek o pěstování řebčíku.

Výsadba letniček na záhony

Autor: Ing. Adriána Francová 20. dubna 2022 Žádné komentáře

Letničky jsou variabilní barvou, vůní i vzhledem. I přes značnou pracnost je vypěstovat si našly své místo v nejedné zahradě. Některé však stále odrazuje fakt, že po odkvětu rostlina ze záhonu postupně zmizí. Můžete si však sesbírat semena na jarní výsevy a získáte znovu možnost pěstovat danou letničky na záhoně. Předpěstované sazenice si samozřejmě můžete i zakoupit, pokud nemáte možnosti a prostor na jejich předpěstování.

Letničkový záhon

Navzdory všemu patří mezi oblíbené, zejména ve venkovských zahradách. Často je můžeme vidět i v městských parkových výsadbách. Letničkové záhony mají své kouzlo. Je jich velmi mnoho a všechny se snad ani nedají pěstovat. Nemusíte hned zakládat samostatný letničkový záhon, klidně je vysazujte do trvalkového záhonu. Některé dokážou kvést ještě i zpod prvního napadeného sněhu. Daří se jim i na místech po zatažených cibulovin.

Letničkový záhon

Letničkové sazenice se na záhon vysazují v květnu, po mrazech. Samozřejmě, mnoha druhům se daří vedle treláže, zdi nebo jemně převislé přes závěsné nádoby a mísy.Letničky do záhonu

Dobře se kombinují, protože jsou barevně variabilní a mnoho druhů má i 4 barevné odstíny. Známé jsou ageratum (růžové, bílé, modré), gazánie (bílá, žlutá, oranžová, hnědá, červená, terakota), kráska (bílá, růžová, fialová, červená), aksamitník (vysoké, nízké, keříčková, střední - žluté, oranžové , hnědé, bílé, panašované, s hnědým okrajem), sanvitálie (žlutá, oranžová), verbena (bílá, růžová, červená, fialová) a takto bychom mohli pokračovat ještě dál.

Po výsadbě jim dopřejte odplevelenou půdu a pravidelnou zálivku. Letničky milují slunce a teplo. Tehdy opravdu vzkvétají do krásy. Pokud chcete jejich kvetení prodloužit, odstraňujte odkvetlé květenství a průběžně od léta sbírejte i semínka.

Naše tipy pro Vás:

Pokud pěstujete i nocenku (Mirabilis jalapa), patří mezi letničky, ale na podzim ji můžete vykopat a pokud uvidíte, že má hlíznaté kořeny dokáže ve sklepě přezimovat. Po výsadbě na jaře získáte rychleji velkou rostlinu. Také poměrně rychle roste ze semen, ale nesnáší přesazování, proto se vysévá hned do půdy. Přezimuje se podobně jako jiřiny.

Několik letniček se dá přezimovat ve vhodných prostorách. U nás se pěstují jako jednoleté kvůli zimě a mrazu, v domovské zemi jde většinou o trvalky. Přezimovat se dá: sanvitálie, verbena, petúnie, muškáty.


Barevný sortiment semen letniček najdete také v našem eshopu


Pokud máte rádi cinie, tak semena vysejte do nádoby a ponechte ji ve studeném skleníku. Předpěstované sazenice už nepřesazujte do nádob, ale vysazujte již v květnu přímo na záhon.

Výsadba letniček

Některé letničky můžete vysévat přímo na stanoviště nebo je vysazovat do sponu na předem připravený záhon. Jelikož jde o větší semena, vysévají se do hloubky 7 cm. Pokud máte již hotové sazenice, ty se vysazují s kořenovým balem do hloubky asi 15 cm po 15. květnu.Letničky do zahrady

Podle dispozice záhonu a umístění vybírejte letničky podle barvy, výšky, délky kvetení. Do pozadí umísťujte letničky vysoké a postupujte směrem níže. Takto dokážete vytvořit letničkový záhon, který obohatí zahradu o ty nejkrásnější květiny až do podzimu.

Záhony však mohou být i kulaté, pak dominanta musí být vysazena ve středu, aby byl záhon pohledný ze všech stran. Letničkové záhony mají své kouzlo. Je jich velmi mnoho a všechny se snad ani nedají pěstovat.

Nemusíte hned zakládat samostatný letničkový záhon. Klidně je vysazujte do trvalkového záhonu. Některé dokáží kvést ještě i z pod prvního napadeného sněhu. Daří se jim i na místech po zatažených cibulovinách.

Vysoké letničky

Cosmos bipinnatus - kosmos, kráska, Helianthus annus - slunečnice roční, Rudbeckia hirta - třapatka, Amaranthus caudatus - amarantus

Střední letničky

Brachycome iberidifolia - všelicha, Eschscholtzia californica - sluncovka, Linum grandiflorum - len, Zinnia elegans - ostálka

Nízké letničky na záhon

Tagetes tenuifolia - aksamitník, Dianthus chinensis - hřebíček, Impatiens walleriana - netýkavka, Ageratum houstonianum - ageratum, nízká forma, Lobelia erinus - lobelka

Dlouho kvetoucí letničky

měsíček (Calendula), aksamitník (Tagetes), ageratum (Ageratum houstonianum), šalvěj (Salvia farinacea), astra (Aster).

TIP: Abyste si mohli dopřát krásu letničkových záhonů i další sezónu, nezapomeňte si přečíst článek o sběru semen.

Bobkový list pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 14. dubna 2022 Žádné komentáře

Bobkový list všichni známe zejména z kuchyně. Jeho nezaměnitelnou vůni nenahradí v některých jídlech naprosto nic. Známe ho většinou sušený. Věděli jste, že jej můžete vypěstovat i ve vaší zahradě nebo v květináči? Stačí pár důležitých informací o pěstování a můžete hned začít.

Bobkový list - Vavřín

Bobkovišeň a vařín rozdíl

...aneb Prunus laurocerasus vs Laurus nobilis...

Mnozí si je pletou, proto je velmi důležité vědět rozdíly. Vavřín a Bobkovišeň jsou dvě rozdílné rostliny, jak naznačuje i jejich latinský název, chápeme, že ne každý ho ale zná. Často se běžný člověk o vavřínu vyjadřuje jako o vavřínovci - bobkovišni a naopak. Ale bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus) je jedovatá dřevina a vavřín pravý (Laurus nobilis) je jedlý bobkový list. Rozdíl je vidět i na listech a samotné stavbě rostliny-dřeviny.

Bobkový list pochází z Asie, Íránu, ale hojně se nachází také kolem Středomoří. Je náchylný na mrazy, ale postupně zdomácněl i v našich podmínkách. Starší dřeviny umí přežít bez poškození i v zahradě na jihu ČR, obvykle se však na zimu přenáší do nemrznoucích podmínek, zejména jedná-li se o mladé dřeviny a zakořeňující řízky.

Je to stálozelený keř, výborně se tvaruje a dobře zvládá řez. Rychle se rozmnožuje řízky a jeho listy můžete využít k aranžování, sušení a zejména v kuchyni. Kvete na jaře bílými květy. Později se tvoří plody ve velikosti třešně fialové až černé barvy.

Pěstování bobkového listu

Bobkový list v zahradě

Umístěte jej na přímé slunce s chráněnou expozicí alespoň ze 2 stran a kořeny zamulčujte kůrou. V případě poškození mrazem dobře po řezu regeneruje. Venku však doporučujeme pěstovat jen v teplejších lokalitách na jihu Moravy a opravdu starší dřeviny s postupným otužováním. Jinak zvládá teploty do -5 stupňů.

Bobkový list v květináči

Vyžaduje klasický univerzální substrát nebo substrát pro bylinky. Po zakoupení jej určitě přesaďte a pěstujte na terase nebo balkoně až do příchodu mrazů. Později jej přemístěte do bytu, světlé a chladné chodby, zimní zahrady. Pěstovat se může jako keř nebo na kmínku. V bytě vyžaduje to, co klasické pokojové rostliny. Na chodbě zvládne 13-18 stupňů a přiměřenou zálivku. Čím je teplota nižší, tím nižší musí být zálivka. Pokud je teplota v bytě vyšší, je třeba i rosit listy. Má rád světlé místo, pozor však na radiátor a přímé slunce přes sklo, používejte raději žaluzie nebo jej umístěte v blízkosti okna.Bobkový list

Jak stříhat bobkový list

Bobkový list stříháme venku cca 2x ročně. Podporujeme jeho habitus a hustotu a také jej můžeme stříhat samozřejmě dle potřeby v kuchyni. Pokud vavřín pěstujete jako kmínek, korunku zastřihávejte pravidelně, udržíte tak její hustý vzhled. Řízky můžete použít zároveň k dalšímu zakořeňování. Křovitý vavřín upravujte podle potřeby a požadovaného tvaru. Řez je jednoduchý, nevyžaduje nic speciálního.

Hnojení a zálivka

Hnojit můžete univerzálním hnojivem během vegetace, v zimě se nehnojí. Zálivka by měla být pravidelná, ale půda a substrát nesmí být dlouhodobě podmáčeny.

Je bobkový list mrazuvzdorný?

Jak jsme již uvedli v textu, máme zkušenosti, že starší dřeviny bez problémů přežijí i naše zimy na jihu Moravy v chráněné poloze. Doporučujeme však zejména mladé dřeviny přemístit před mrazy do nemrznoucích podmínek. Zvládá teplotní pokles na -2 až -5 st., starší dřeviny i -10 až -15 st. Mnozí pěstitelé je preventivně obalují i do starších dek a kořeny mulčují listím a kůrou.

Kdy sklízet bobkový list a jeho použití

Bobkový list se využíval již v minulosti k dekorování vítězů v podobě věnců. Jeho nezaměnitelné aroma pozná snad každý. Listy se však nekonzumují, jen se nechají vyvařit nebo se nakládají se zeleninou, jsou velmi hořké a ostré. Můžete je používat také k aranžování, vázání věnců a zajímavých dekorací.


Chcete si vavřín vypěstovat v zahradě nebo v květináči? Vyberte si z aktuální nabídky rostlin bobkového listu v našem eshopu


Listy se sbírají během celého roku. Zkontrolujte, zda nemají známky poškození. Suší se volně položené vedle sebe na plechu, v polostínu nebo v sušičce a uskladňují v dobře uzavíratelných skleněných nádobách, ale také v látkových a papírových sáčcích.

Používat se mohou také čerstvé listy. Využít je můžete na různé zálivky při zavařování zeleniny, okurek, zelí, papriky i hub. Vhodný je také pro přípravu masa, ryb, do kyselých polévek. Můžete z něj vyrobit i repelent proti otravnému hmyzu nebo jej uložit do skříněk, aby vám moli nenapadli rýži, sušené houby nebo fazole.

Z vývarů se dělají i různé obklady na rány a je velmi oblíbený také v léčitelství. V Řecku a v Římě byl považován za posvátnou rostlinu a byl vysazen před každým chrámem. Ukrývá v sobě silice, glykosidy, partenolidy, třísloviny, hořčiny a také éterické oleje. Pomáhá při cukrovce, otocích, při bolestech křížů, na trávení, tlak a podporuje chuť k jídlu. Také působí protizánětlivě a dezinfekčně.

TIP: Další oblíbená rostlina, která prospívá našemu zdraví je například medvědí česnek. Přečtěte si článek o tom, jak se Allium ursinum pěstuje.

Petunie pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 13. dubna 2022 Žádné komentáře

Petunie patří mezi atraktivní balkonovky. Mnozí však pojmenování petunie používají také pro surfinie nebo minipetunie označované také jako Million Bells. Petunie jsou v poslední době velmi žádané pro nové kultivary, druhy a barvy, mezi nejhledanější patří plnokvěté tumbelíny.

Petunie pěstování

Tedy není petunie jako petunie. Pojďte se s námi podívat na rozdíly a možnosti pěstování. U nás se pěstují jako jednoleté, proto se často objevuje věta: „pokud se Vám je podaří přezimovat“. Samozřejmě je to možné. Ne na 100% a všechny rostliny, ale některé opravdu dokážou přežít.

Druhy petunii

Petunie a surfinie - rozdíl

Petunie jsou jednoleté rostliny, letničky se vzpřímeným stonkem. Vytváří kompaktní bochník, a rostou stejně do výšky i do šířky. Mohou být velkokvěté, mnohokvěté a mnoha barev.

Calibrachoa je příbuzný rod petunie s dřevnatým stonkem a drobnými květy. Křížením vznikly nádherné rostliny, které jsou dodávány na trh pod značkami Million Bells či Superbells. Mají širokou škálu barev, nejznámější jsou žluté, červené, růžové, fialové a jejich odstíny. Jsou vynikající pro kombinování do závěsných mís, košů, nádob a závěsných tašek.Pěstování petunií

Surfinie je petunii velmi podobná, neboť z ní byla vyšlechtěna. Stonky má převislé a dokážete pomocí ní vytvořit nádherné převisy. Jsou vhodné do závěsných nádob samostatně, aby vynikly dlouhé převisy zajímavých květin.

Tumbelina je plnokvětá petúnie zajímavých barev, existuje i melírovaná. Vytváří jen polopřevisy, ne dlouhé vodopády květin. O to víc jsou atraktivní květem. Z kultivarů dáme do popředí Belinda, Inka, Maria, Bella, Susanna, Diana, CandyFlos. Jsou bohaté, dlouho kvetou a jsou dostatečně husté, aby Vás okouzlily. Vyzkoušejte něco nového.

Kdy sázet petunie

Petunie lze vypěstovat ze semen. Ta se vysévají mělce do výsevních misek už v lednu. Je nutné zajistit dostatek světla, tepla a přiměřené vláhy pro klíčení semen.

Jednodušší je zakoupit si sadbovače petunií nebo již hotové rostlinky v K7. Sadbovače jsou mladé rostlinky v zakořeňovačích, určené pro domácí pěstování. Je nutné je přesazovat 2x. Nejprve do plastových 7 cm květináčů a potom později do nádob, kde už budou do mrazů.

Ven je můžete dávat od dubna, podle teplotních podmínek nejprve na otužování a na noc, pokud jsou teploty kolem nuly ještě je přeneste do bytových podmínek. Trvale mohou zůstat venku, když noční teploty zůstávají nad 5 stupňů. Během květnových mrazů je nutno je přemístit pod střechu altánku nebo na krytou terasu, jinak o ně přijdete.

 

Kompletní sortiment petunií naleznete i v našem eshopu

 

Pěstování petunií

Vyžadují pravidelnou zálivku, hodně slunce a hnojení jednou za týden. Nádoby také vyžadují odtokové otvory. Všechny typy nesnášejí dlouhodobé přemokření. Pokud se Vám podaří je přemokřit, vyměňte substrát. Jinak hrozí žloutnutí, napadení mšicemi a hniloba.

Jak stříhat petunie

Tím, že v úvodu článku jsme si popsali, jaké petunie mohou být, je i rozdíl v tom, jak o ně pečovat, co se týče řezu. Nestříhají se přímo, odštípávají se odkvetlá soukvětí, a to palcem a ukazováčkem, aby se netvořila semena a rostlina byla kompaktní a rychleji nahazovala květní poupata. PetunieRovněž se zaštípávají i nové výhonky před kvetením, aby rostlina nabyla kompaktního tvaru a neměla jen jeden výhon, který bude nést květy.

Surfinie můžete zaštipovat na dlouhých výhonech v délce, jaké potřebujete. Tumbelinám se také upravuje kompaktní tvar spíše na široko. Nebojte se zaštipovat a upravovat tvar. Jen tehdy budou vaše rostliny zdravé a bohatě kvést. Takto se upravují až do mrazů.

Petunie přezimování

Před prvními mrazy je třeba je buď zkompostovat nebo pokusit se část přezimovat. Pokud se rozhodnete přezimovat je, máte 50% úspěšnost. Postačí je sestříhat na polovinu a umístit na světlé a zároveň chladné místo ve sklepě s minimální zálivkou, bez rizika mrazů. V únoru se opět sestříhají, aby rostliny zpevněly a vytvořily mladý obrost. Potom je musíte umístit na světlé a teplejší místo s pravidelnou zálivkou.

Petunie - lepkavé listy

Přestože se maximálně snažíte, aby vaše rostliny měly dostatek všeho, co potřebují, stane se, že je napadne nějaký škůdce. Zjistíte to nejčastěji lepkavými listy nebo drobnými pavučinkami na rostlinách či bílým povlakem. Nejčastěji je napadnou zelené mšice, které se maskují na zelených listech a vysávají šťávu z mladých výhonků. To, co vylučují, je právě ta lepkavá tekutina, která naopak láká mravence. Mravenci dokonce slouží mšicím jako dopravní prostředky, tedy je jednoduše přenesou i na jiné části rostlin nebo i do jiných květináčů. Je třeba urychleně zasáhnout postřikem na mšice a ostříhat nejvíc napadené části.

Jiná onemocnění a škůdci

Petunie může zasáhnout i padlí, což je houbové onemocnění převážně z nadměrné vlhkosti, nedostatečně větraného prostoru a nedostatečného slunečního záření. Může je však také napadnout virus – mozaika, kadeřavost. Virové onemocnění přenáší hmyz – komáři, mšice a roztoči. Po napadení je nutno zlikvidovat celou rostlinu.

Roztoči – malincí pavoučci, které uvidíte na petúnii poměrně těžko, ale všimnete si určitě pavučinky. Je třeba zakročit chemickým postřikem.

Chloróza – bledé listy s výraznou kresbou a žilnatinou. Způsobuje ji nedostatek světla, nedostatek hořčíku, manganu a železa, nadbytek vápníku.

Žloutnutí listů – nedostatek železa, nebo nadměrná zálivka.

S čím kombinovat petunie

Můžete je vysazovat samostatně v jedné barevné kombinaci nebo vytvářet barevné variace. Do jedné závěsné nádoby vysaďte 3 kusy Million Bells. V krátké době jej vyplní a vytvoří bohatě kvetoucí závěs. Rovněž se po 3 ks do kulatých nádob sází i petunie. Tumbeliny stačí i 2 ks. Do podlouhlých květináčů je můžete kombinovat i s jinými letničkami, trvalkami a okrasnými trávami.

TIP: Přečtěte si více o kombinaci balkonových květin.

Begónie pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 11. dubna 2022 Žádné komentáře

Begónie jsou opravdu zajímavé hlíznaté rostliny, které Vás obdaří během dlouhého období krásnými květy. A to i na balkoně a místech, kde nesvítí celý den slunce. Už od února si můžete pořídit kvalitní hlízy nebo vybrat ze sklepa ty Vaše přezimované. Jsou tvarově variabilní, mají vláknité kořeny, hlízy, které v zimě procházejí obdobím dormance. Pěstují se pro krásné květy a stejně atraktivní listy různých zbarvení a barev.

Begónie pěstování

Begónie mají široké uplatnění. Pěstují se v nádobách, mísách, truhlících, závěsných koších, v bytě i v zimních zahradách, dokonce nízké druhy jsou vhodné i na výsadbu hrobových míst. Své místo si určitě najdou na každé terase a balkoně orientovaném na východní nebo severovýchodní stranu.

 

Zde najdete nádherné begónie z aktuální nabídky našeho eshopu

 

Begónie druhy

I když všechny vypadají úžasně, liší se v mnoha detailech. Pokud vám begónie učarovalo a chtěli byste jimi vyzdobit svůj balkon, naučte se rozeznávat jejich druhy, abyste měli jasno v tom, co od nich můžete očekávat.

Velkokvěté begónie

Vzhledem ke svému mohutnějšímu růstu vyžadují v pozdějším období oporu. Výška rostlin - 50 cm. Okouzlí Vás bohatými velkými barevnými soukvětími Begónie druhyrůzných barev: červená, lososová, bílá, oranžová, růžová, žlutá.

Kultivar ´Bouton de Rose´ připomíná květy rozkvetlé růže. Opravdu zajímavá begonie, jejíž neodoláte. Pokud chcete opravdu zapůsobit, určitě vysaďte begonii ´Camelia´, překrásná romantická plnokvětá růžovo bílá begonie s květy podobnými kamélií.

Roztřepené begónie

Atraktivní díky neobvyklým rozcuchaným velkým květem různých barev. Tyto střapaté hlávky připomínají rozkvetlé hřebíček. Patří také do skupiny velkokvětých a vyšších begónií. Vhodné jsou do květinových mís, do truhlíků. Jsou netradiční a nádherné.

Převislé begónie

Tyto jsou určeny především do závěsných nádob, košů a mís, přes které rychle přerostou a vytvoří nádherný vodopád květů. Zkuste pěstovat i něco jiného než muškáty, železníky, surfinie a petúnie. Odvděčí se vám kvetením během celého léta až do podzimu. Závisí samozřejmě, zda máte vhodné podmínky pro pěstování begónií v polostínu.

Obroubené begónie

Zajímavé zejména zvlněnými okraji květních lupínků, které jsou navíc ozdobeny úzkým červeným lemem. Vašemu oknu a okolí dodají světlo a pozitivní energii, když budete sedět na terase. Nabízejí se ve dvou barvách žlutočervená kombinace a bílo červená.

Odolné druhy je možné během vegetace pěstovat i přímo na zahradě v záhonech. Daří se jim i pod stromy. Jde o druhy Begonia semperflorens nebo Begonia tuberhybrida.

Jak pěstovat begónie

Begónie se pěstují ve výživné, dobře propustné, na humus bohaté, neutrální až mírně kyselé půdě, v částečném stínu, ale nikdy ne na přímém slunci. Vyžadují závětří, protože mají křehké stonky, které neodolávají větru.Jak pěstovat begónie

Jsou i druhy, které se pěstují jako pokojové rostliny a ty se výborně rozmnožují řízkováním nebo listy, které stačí ponořit do vody. V krátkém čase vytvoří kořeny.

Jak sázet begónie

Zakoupené hlízy vysazujte koncem zimy až začátkem jara do rašelinového substrátu s podílem písku asi 5 cm pod povrch, když vyraší, zeminu přisypte. Ven je vysazujte až v polovině května, když už nehrozí mrazy.

Nesnášejí sucho a přílišné teplo. V oblibě mají vysokou vzdušnou vlhkost.

Nízká masitá hrubá lodyha nese krátké řapíkaté listy. V jejich paždí vyrůstají souvětí s velkými nebo menšími květy červené, růžové, žluté nebo bílé barvy.

Vyšlechtěné kultivary se zařazují podle vzhledu květin do více skupin, například s velkým květem, s drobným květem, převislé begónie, roztřepené begónie a pod.

Hlavní období kvetení je červen až říjen. V tomto období vyžadují hnojení jednou za 2 týdny a dostatečnou zálivku. Ne však trvalé zamokření.

Begónie přezimování

Před koncem letní sezóny begónie přestaňte zalévat, nechte rostlinu zaschnout, zbytek odstraňte nožem asi 2 cm nad hlízou. Hlízy uskladněte v pilinách nebo v suché rašelině ve sklepě, kde teplota nepoklesne pod 10 stupňů. V příštím roce opět v únoru až březnu začněte se zálivkou a zvyšte množství světla a tepla.

Necháme už na Vás, jakou barevnou kombinaci si zvolíte. Počet rostlin závisí na velikosti osazované mísy nebo truhlíku.

TIP: Znáte mečíky a víte jak je pěstovat?

Předpěstování zeleniny

Autor: Ing. Adriána Francová 7. dubna 2022 Žádné komentáře

Toto období je vhodné na nákup semen zeleniny. Neboť některé druhy zeleniny mají příliš dlouhou vegetační dobu, je dobré si je včas předpěstovat, abyste se i dočkali úrody.

U druhů, které mají krátkou vegetační dobu jako salát a kedlubny, předpěstováním naopak docílíte brzké sklizně. Teplomilná zelenina jako papriky, rajčata, okurky, dýně a melouny nesnášejí chlad a jarní mrazy, proto je třeba si promyslet výsevy a zejména jejich samotnou výsadbu do skleníku, fóliovníku nebo do volné půdy.

Na venkovní záhony se obyčejně vysazují po rizikových jarních mrazech, které se v poslední době trochu posouvají na období kolem 25.5.

Pokud si nejste zcela jisti, jak postupovat při výsevu, přečtěte si článek jako semínka na sázení správně připravit.

Nabízíme Vám praktického poradce pro odhadnutí správného termínu výsevu a výsadby do volné půdy podle zeleniny:

 

PLODOVÁ ZELENINA:

výsev pod sklo

výsev do volné plochy

výsadba

spon v cm

Kukuřica

konec března

polovice května

konec května

50 x 40

Melouny

polovice dubna

 

konec května

100 x 30

Okurky

konec dubna

polovice května

konec května

100 x 25

Paprika

konec února, začátek března

 

konec května

40 x 40

Rajčata

konec února, začátek března

 

konec května

50 x 50

Dýně, cukety

konec dubna

polovice května

konec května

100 x 100

CIBULOVÁ ZELENINA:

výsev pod sklo

výsev do volné plochy

výsadba

spon v cm

Cibule zo semene

 

březen - duben

březen, duben květen

20 x 10

Cibule sazečka

 

březen - duben

 

20 x 10

Česnek jarní

 

 

březen, duben

20 x 10

Česnek podzimní

 

 

říjen, listopad, prosinec

20 x 10

Pórek

 

duben - květen

květen, červen, červenec, srpen, září

25 x 15

Pažitka

březen, duben

 

duben, květen

20 x 20

KOREŇOVÁ ZELENINA:

výsev pod sklo

výsev do volné plochy

výsadba

spon v cm

Celer bulvový

 únor, březen

 

květen, červen

40 x 40

Mrkev

 

březen, duben

 

25 x 3

Petržel

 

březen, duben

 

20 x 3

Ředkvička

 

březen, duben, květen

 

10 x 2

Červená řepa, řepa

 

duben, květen, červen

 

30 x 15

LUŠTĚNINY:

výsev pod sklo

výsev do volné plochy

výsadba

spon v cm

Fazol keříčkový

 

květen, červen

 

40 x 30

Fazole pnoucí

 

květen, červen

 

100 x 50

Hrách

 

duben, květen, červen

 

30 x 5

LISTOVÁ ZELENINA:

výsev pod sklo

výsev do volné plochy

výsadba

spon v cm

Salát

únor, březen, duben

březen, duben

duben, květen

25 x 20

Špenát

 

březen, duben, květen, červen

 

15 x 1

Fenykl

 

květen, červen, červenec

 

30 x 20

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA:

výsev pod sklo

výsev do volné plochy

výsadba

spon v cm

Kedluben

březen

 

duben, květen

25 x 20

Zelí

březen

 

duben, květen

50 x 40

Kapusta hlávková

 

duben, květen

duben, květen, červen

50 x 40

Kapusta růžičková

 

duben, květen 

květen, červen, červenec

60 x 50

Jarní výsev zeleniny

Jarní období je zde. Je čas na přípravu záhonů a výsevy zeleniny s krátkým vegetačním obdobím.V březnu začíná oficiálně zahrádkářský rok, kdy je třeba připravit záhony. Pokud máte jen malou plochu vyčleněnou na užitkovou zahradu, vyzkoušejte moderní pěstování ve vyvýšených záhonech. Půda se tak nepřehřívá, udržuje si déle vláhu a i plevelu se méně daří a navíc odpadává manuální a těžké okopávání.Jarní zelenina

V mnoha případech stačí půdu malými hrabičkami prokypřit. Ve vyvýšených záhonech můžete pěstovat všechny druhy zeleniny i bylinky spolu s letničkami. Mezi časné a první výsevy patří výsevy kopru, salátu, ředkviček a špenátu. V poslední době si u nás našel místo i novozélandský špenát, který je podobný využitím jako klasický špenát. Oficiální název je Čtyřboč rozložitý - Tetragon expansa.

Tato semena můžete vysévat již od poloviny března, pokud to půdní podmínky dovolují a půda je proschlá, bez sněhu. Klíčí při teplotě 3 - 4 °C. Později koncem března můžete začít s výsevem mrkve rané, petržele, pastináku a cibule. Mrkev pozdní stačí vysít v polovině dubna. Ředkvičku, salát, špenát i hrášek můžete vysít i 3x do konce sezóny a úrody se určitědočkáte. Plochu po výsevu udržujte. V první řadě určitě vyklíčí plevele, které ihned odstraňujte. V místě výsevu však opatrně aby ste nevytrhli i klíčící zeleninu.

Správná taktika plevel zabrzdí

Pokud chcete plevel oklamat, připravte vše na výsevy, ale semena nevysejte. Klíčící plevel vyškubejte a vysejete semena. Plevelu bude déle trvat, než vyroste znova a Vy tím zajistíte vyšší rostlinky ze semen. Moderní výsadby jsou takové, které i oku lahodí. Vysévejte tedy různé druhy zeleniny do řad vedle sebe. Zamezíte tím i výskytu škůdců. Vysejte řadu ředkviček, řadu mrkve, řadu špenátu atd.. Samozřejmě dbejte na jednotlivou snášenlivost plodin a zejména na střídání plodin během jednotlivých let.

Na ploše si nechte prostor ještě na dubnové výsevy a výsadby teplomilné zeleniny. Pokud vysejete ještě letničky po obvodu jako například aksamitníky, které jsou v různých barvách i výškách, vytvoříte doslova eko-zahrádku. Letničky, které jsou aromatické, odhánějí i množství škůdců. Celkově užitkovou část od okrasné můžete oddělit zelenou nebo květinovou stěnou, či nízkým živým plotem z letniček, trvalek, jehličnanů a keřů.

Spolupracujeme s nadšenými pěstiteli z akosadit.sk. Využijte svou plochu co nejefektivněji a vytvořte zároveň podmínky pro maximalizaci úrody!

Nechte si vytvořit svůj osevní plán speciálním algoritmem ZDEPřejeme Vám mnoho pěstitelských úspěchů.

TIP: V našem dalším článku se dozvíte podrobnější informace o pěstování ředkvičky a jiné rychlené zeleniny.

Posted in: Užitková zahrada Tags: výsev semen

Jarní zahradní květiny z obchodů

Autor: Ing. Adriána Francová 5. dubna 2022 Žádné komentáře

Jaro se na nás valí ze všech stran. Nejen podle předpovědí počasí, ale číhá na nás i v obchodech. Regály jsou přeplněné květináči s jarními cibulovinami jako narcisy a hyacinty, které Vám dokáží zkrášlit interiér.

Jarní zahradní květiny

Aby Vám vydržely v bytě co nejdéle, musíte je umístit na chladnější místo. Tím zabráníte předčasnému odkvétání květů a usychání. Pozor i na zálivku! Obyčejně jsou samotné cibule vtěsnané do malého květináčku tak, že cibule téměř vyčnívají. Substrátu je tam opravdu minimálně.Jarní květiny v zahradě

Po odkvětu a zatažení cibulek je dokážete využít i v budoucnu, pokud je dokážete uskladnit na suchém a tmavém místě a na podzim vysadit do zahrady nebo znovu použít k rychlení. Často si můžete zakoupit i různé odkvetlé cibuloviny za zlomek ceny. Ačkoliv nevypadají vábně, mnozí už přišli na to, že i odkvetlé modřence jsou vynikající do záhonu, ačkoli svou krásu předvedou až na příští rok.

Další lákadlo na zákazníka je připraveno ve formě barevných petrklíčů (Primula), mini šípových růží a jiných dvouletek. Více pravděpodobné je však to, že po koupi takové rostliny se z ní lidé těší 2 týdny a pak ji vyhodí do koše. Už prvotním problémem je samotné zacházení s rostlinami v obchodě - změny teplot, nadměrná závlaha. Nejvíce trpí samozřejmě petrklíče. Vybírejte pouze rostliny, které mají svěží nepovislé listy a mnoho nerozvitých poupat.


Myslete už teď na podzimní výsadbu cibulovin, které kvetou na jaře*

* dostupnost sortimentu dle sezóny


Po příchodu domů je nezalévejte dokud substrát téměř neproschne. Nikdy nezalévejte na listy nebo do středu listové růžice! Umístěte je na sluneční a chladnější místo. Po odkvětu je nejlepší vysadit je do zahrady, budete se z nich těšit déle.

Stejně to platí s mini růžemi. Tím se nejlépe bude dařit ve skalce, ale pokud toužíte po tom si jistý čas zkrášlit  balkon nebo terasu, určitě ji přesaďte do vhodnějšího substrátu a jiné nádoby. Na dno dejte drenážní vrstvu. Pozor na přelévání a prudké slunce! Růže nejsou určené pro pěstování v nádobě ale krátkodobě se Vám to určitě podaří.

TIP: Pokud vás zajímá jak se postarat o odkvetlé cibuloviny, přečtěte si náč článek věnovaný tomuto tématu.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: jarní zahrada

Zahrada v dubnu

Autor: Ing. Adriána Francová 1. dubna 2022 Žádné komentáře

Jaro vidíme, cítíme a vnímáme. Konečně je v plné kráse i u nás a je to opravdu vidět. Některé kvetoucí květiny nám už nepřipadají tak vzácné. Zahrada však již nyní vypadá opravdu jarně a svěže. Každým dnem přibude něco nového a to je opravdu jako balzám na duši pro všechny zahradníky a milovníky květin. Kromě slunce nás však čeká mix přeháněk, možná i sněžení, vítr a chlad. Typické aprílové počasí.

Zahrada v dubnu

Kromě příprav volných záhonů na zahrádce je důležité definitivně zkontrolovat trvalkové a smíšené záhony a odstranit všechny kryty a suchá stébla na okrasných travách a trvalek. Levandule vyžaduje zkrácení, aby vytvořily kompaktní kopečky a nasadily množství květů.

Stále je vhodný čas na výsevy letniček, trvalek a samotné výsadby okrasných stromů, keřů a rostlin, které se Vám líbí. Nezapomínejte, že se jim bude dařit pouze na takovém místě, jaké preferují a jaké vyžadují. Rozkvetlé tulipány a narcisy vynikají na záhonech a hrdě vztyčují své hlávky plných a barevných lupenů. Mezi menšími kvítky dominují modřence.

Zeleninová zahrada v dubnu

V zeleninové zahrádce Vás čeká milá povinnost vysévat ředkvičky, mrkev, hrášek, petržel, salát. Také je čas na předpěstování dýní, okurek a melounů. Toto je nejdůležitější měsíc pro všechny zelináře, co se týče přímých výsevů do záhonů. Chcete vyzkoušet i něco jiného. Vyzkoušejte pěstování ve vyvýšených záhonech.

Náš tip pro Vás : Záhon před samotným setím vyhrabejte, ale už nerýčujte. Nechte pár dní uležet. Semenům se daří rychleji vyklíčit v nepřekypřené půdě.

Co všechno bychom ještě měli stihnout?

  • pokračujeme ve výsevu salátu, cibulkya časných košťálovin
  • stejně vyséváme do volné půdy ředkvičku, hrách a kořenovou zeleninu
  • předpěstujeme si různé bylinky
  • připravujeme půdu na výsadbu teplomilné zeleniny
  • zakládáme fóliovníky
  • do skleníků vysazujeme sazenice teplomilné zeleniny
  • pravidelně zaléváme
  • od poloviny měsíce můžeme předpěstovat semena dýní, okurek, melounu a cuket
  • koncem měsíce vyséváme kukuřici a fazolky, někde i brambory

Dubnové práce v okrasné zahradě

Duben v zahraděNejvíce práce Vám dá asi trávník, který sice nebyl dlouhodobě pod sněhem, ale neměl ani dostatek výživy a vláhy na růst. Je potřeba ho provzdušnit, odstranit mech a začít s hnojením. Stejně můžete nastartovat závlahový systém.

Stejně je čas na výsadby, přesazování, výsevy i do skleníků a fóliovníků a hnojení. S výsadbou letních cibulovin však ještě počkejte.

Růže také vyžadují Vaši pozornost. Poškozené výhony zkraťte a růže přihnojte. Popínavé růže pouze zkraťte na místech, které jsou poškozené suché a přivažte je k opoře.

Shrnutí v bodech:

  • vyhrabujeme trávník, odstraňujeme mech, případně staré listí a porost
  • v druhé polovině můžeme zakládat nový trávník výsevem nebo koberci, samozřejmě za předpokladu dostatečné zálivky
  • plejeme všechny plochy v zahradě
  • nastartujeme zavlažovací systém
  • vysazujeme jehličnany a okrasné dřeviny
  • vysazujeme trvalky, kapradiny, popínavé rostliny
  • upravujeme záhony a zakládáme nové
  • dokončíme řez okrasných dřevin
  • dokončíme řez růží a vysazujeme nové
  • sestříháme okrasné trávy, stejně je můžeme rozmnožit dělením trsů
  • můžeme začít s výstavbou krbu, altánku, pergol nebo nových chodníků
  • pravidelně zaléváme během teplých dní a přihnojujeme
  • upravíme skalky, definitivně odstraníme všechny kryty
  • překopeme záhony s dvouletkami
  • nenáročné letničky jako hrachor, lichořeřišnice, měsíček, aksamitníku vyséváme přímo na záhon
  • vysazujeme nové živé ploty
  • stříháme živé ploty
  • koncem měsíce vysazujeme truhlíky a mísy s balkónovými rostlinami a muškáty
  • zazimované květiny v nádobách připravujeme na vnější přesun nejdříve otužováním

Ovocná zahrada v dubnu

I ovocnáři budou mít plné ruce práce. Procházku ovocným sadem budete určitě absolvovat s nůžkami v ruce. Nezapomeňte plochy pod stromy udržovat v bezplevelném stavu, aby měli kořeny rychlý přístup k vláze a výživě. V tomto měsíci je čas na tyto práce:

  • řežeme peckoviny
  • ošetřujeme postřikem broskve proti kadeřavosti
  • jádrové ovoce ošetřujeme proti strupovitosti, padlí
  • vysazujeme révu
  • dokončíme výsadbu ovocných druhů s volným kořenem
  • upravíme mísy kolem ovocných stromů a zaléváme
  • vysazujeme jahody s kořeny
  • dokončíme vyčištění sazenic původních jahod a přihnojíme

Domečky pro hmyz

Určitě jste už o nich slyšeli. Není to jen dekorace, i když mnohé láká právě to, že domky jsou atraktivní a zejména "takové" přírodní. Výborně zapadnou do venkovské rozvolněné zahrady, do zahrad s ekologickým podtónem, ale i do té Vaší, pokud mu najdete vhodné místo, aby kromě dekorační funkce plnil právě i to nejdůležitější, a sice aby byl útočištěm pro různý hmyz, který má v zahradě nenahraditelné místo.

Pokud máte před hmyzem respekt, nebo Vám je nepříjemný, asi nemá smysl mít nablízku hmyzí domeček. Okrádáte se však o pozorování těchto malých stvoření, které se začnou v domku zabydlovat. Domečkem může být cokoliv, kde se hmyz dokáže schovat. Staré květináče, nádoby, dřevěný rám s pletivem, ale i jiné netradiční domky. Fantazii se meze nekladou. Důležitá je různorodá výplň, pro různé skupiny hmyzu.

Výplňový materiál: seno, sláma, svázaná stébla okrasných trav, bambusová stébla, mech, větvičky vrb a bříz, tenčí větve, tlustší větve, do kterých můžete navrtat otvory, makovice, šišky, děrovaná cihla, dutý kmen, pár kamínků, šnečí ulity, suché listí atd.

Domečky pro hmyzSuchá tráva naplněná do starých prasklých květináčů může být velmi pohodlná pro škvory (Dermaptera). Mýty o tom, že jsou nebezpeční a vlezou Vám do ucha, nejsou pravdivé. Škvoři si  sice libují v úzkých prostorách, ale je to hmyzožravec. Pokud ho máte v zahradě, je to dobré znamení. Požírá mšice a jiný drobnější hmyz. Je stejně důležitý jako berušky. Běžně ho najdete v listech, ve stinných částech zahrady nebo v lupíncích pivoňky. Možná jste ho do bytu už několikrát přenesli s prádlem, které v létě sušíte venku. Nezabíjejte ho, ale opatrně přeneste ven.


Kromě ubytování je třeba zajistit také dostatek potravy pro užitečný hmyz. Medonosné rostliny jsou pro tento účel ideální


 V dutých stéblech nebo ve dřevě se mohou usídlit divoké včely, včely samotářky, včely čalounice atd. Je jich opravdu velké množství. Mnohé z nich nemají ani žihadlo, takže nejsou nebezpečné a dokáží opylovat mnohem více než včela medonosná.

Berušky jako nejlepší ekologický likvidátor škůdců (zejména mšic) si tu své místo na přezimování mohou najít také. Upřednostní suchou trávu, slámu nebo větvičky. Za svůj život beruška sežere až 4000 mšic.

Umístění hmyzího domku

Domeček by měl být v klidné části zahrady, v blízkosti trvalkové výsadby, ochráněn před silným větrem a deštěm. Závěsné domky je vhodnější umístit výše na zeď nebo oplocení. Pokud máte v zadní části zahrady zeď, je vhodné umístit zde více malých domků, některé i na slunci.

V moderně upravených zahradách si hmyz jen velmi těžko najde útočiště, proto hmyzím domečkem zabezpečíte domov mnohému hmyzu. Tvar i provedení si můžete upravit do Vámi požadovaného stylu, aby ladily s celkovou koncepcí zahrady.

Domek umístěte trvale, nepřenášejte ho. Zadní část (může být i přední nejlépe s otevíracími dvířky, zajistěte pletivem. Ptáci by mohli toto prostředí narušit. Domečky nečistěte, ponechte opravdu všechno na přírodě. Nečekejte zázraky za půl hodiny. Bude trvat, než si hmyz tento prostor najde a vyzkouší.

Do tvoření určitě zapojte i děti. Pomohou Vám s hledáním vhodného materiálu na výplň domku, který najdete v blízkém lese během procházky nebo i na zahradě.

Hmyzí domeček má plnohodnotný význam tehdy, když je zahrada různorodá i druhovým složením. Barevná a trvalková květenství lákají hmyz a nádherné motýly. Věděli jste, že existují i speciální motýlí domky? Stačí, když si na zahradě vysadíte komuli (Buddleja davidii - motýlí keř) a o motýly nebude nouze. Umístěním takového hmyzího hotelu v zahradě snížíte potřebu používaní chemických postřiků.

Inspirujte se také článkem o rozkvetlé zahradě.

Posezení v zahradě

Skončilo období, kdy jsme jen přes okno koukali ven do zahrady. Teď nás to láká být venku co nejdéle a při práci si i odpočinout v zahradě, na oblíbeném křesle či sezení a kochat se okolní přírodou či zahradou, v níž se probouzí život. Každý den doslova vidět, jak některé rostliny a dřeviny vyrostli a doplnili prostor.Posezení v zahradě

Určitě si nenechte ujít východ slunce, pokud máte terasu situovanou na východ. Teplé sluneční paprsky zahřejí i probudí. Možná ještě s dekou ale i s kávou či čajem v ruce, se Vám podaří rozběhnout a přivítat den. Připravte si snídani na terase a den bude určitě hezčí. Na to, abyste si posezení opravdu užili, potřebujete kvalitní sezení a pěknou kompozici a rostliny kolem.

Dřevěný nábytek je nejbližším materiálem z přírody. Je to vhodný materiál na stolovací servis, posezení. Obyčejně se ošetřuje nátěry ale i neošetřované dřevo zapadne do kterékoliv kompozice, může být i uložen mimo sezónu i ponechán venku během celého roku. Sezení z exotického dřeva je finančně nákladnější, ale velmi často preferované. Dostupnější materiály jako plast a kov je vhodné umístit na terasu i balkon.

Pohodlí a praktické využití na jedné straně a styl na druhé se nemusejí vzájemně vylučovat. Určitě si pamatujete na časy dětství, kdy jsme seděli na pařezech a různých dřevech a opékali vuřty dlouho do noci. I takové sezení je vhodné do venkovského prostředí. Kromě doplňků však zahradu v první řadě tvoří samotné rostliny, které Vám dotvářejí prostor, tvoří hlavní kostru kompozice, vytvářejí soukromí, příjemné zákoutí nebo působí naopak majestátně a dominantně.

Každá zahrada by měla mít jednu živou a jednu neživou dominantu. Kromě dominantního altánku se sezením i zajímavý strom, který vyniká květem, vůní, tvarem nebo jinými vlastnostmi. Stačí když si přenesete byť ratanové křeslo do trávníku a posedíte si v zahradě. Den bude určitě hezčí.

Jaro je variabilní, voňavé a stále nás bude překvapovat něčím novým, tak se nechme překvapit. Pokud jste stihli ukončit všechny důležité práce v březnové zahradě, připravte se také na práce, které nás čekají v zahradě v květnu.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu