+420 730 235 493

prosince 2021

Pohádkově zimní zahrada

Autor: Ing. Adriána Francová 20. prosince 2021 Žádné komentáře

Určitě si pamatujete na zimní ruské pohádky, které byly charakteristické zasněženými stromy v celé zemi, a vypadalo to opravdu nádherně. Pokud zima dovolí a bude sníh, může to takhle vypadat i ve Vaší zahradě.

Pohádkově zimní zahrada

Musíte však Vaší představě přizpůsobit během roku celkovou výsadbu a kompozici volit zejména z jehličnatých dřevin, případně listnatých opadavých, které jsou zajímavé právě převislými větvemi nebo vzdušným habitem.

V zahradě se toho dá během zimy hodně objevit zejména díky tvarům. Barva není zajímavá, protože dominuje jen šedá, zelená nebo stříbrná, možná ještě s namodralým nádechem. Pokud sníh přikryje většinu ploch, vyniknou právě dřeviny a keře, které mají zajímavou kůru, borku nebo tvar koruny a větví.Dřeviny v zimě pod sněhem

Dominantními dřevinami jsou jehličnany a stálezelené dřeviny. Během roku se výrazně nemění. V podzimním období některé změní barvu díky nižším teplotám a poměru světla. Když je světlemodrá obloha, jehličnany působí barevnější a zelená nebo stříbrná barva je intenzivnější. Se zimním pochmurným obdobím jakoby splynuly s přírodou. Proto je dobré, když vedle nich vysadíte druhy, které koncem podzimu rozzáří prostor červenými listy, oranžovými plody nebo výhonky. Většinou se plody zachovávají až do zimy a často se stávají i zpod sněhu potravou pro ptáky.

Zajímavé jsou skalníky, hlohyně, kalina, brslen, cesmína, mahonia a jiné.


Kompletní nabídka stálezelených okrasných keřů z našeho eshopu


Celkového dojmu nedocílíte jen výsadbou jehličnatého živého plotu, který působí monotónně.

Nezapomeňte vysadit různé dřeviny jako dominanty, s rozdílnými výškami, habitem, zbarvením a vzdušným tvarům.


Velmi pěkně vyniknou cypřiše, cedry, jedle a smrky


Každým rokem bude Vaše zahrada působit velkolepěji. Všímejte si ji zejména v zimním období, kdy už nejsou k dispozici trvalky a kvetoucí rostliny a keře, které vždy dodají zahradě romantický charakter. Vytvořit romantický pohled v zimě je mnohem složitější.

Proto, pokud se Vám zahrada v zimě zdá prázdná, smutná, během roku ji doplňte dřevinami, které vyniknou v zimě. Zvolte jehličnany husté i vzdušné, vybírejte z různých odstínů zelené a určitě do zahrady zakomponujte zářivě žluté a zlaté kultivary.

Pokud máte velkou zahradu, nezapomeňte na svídy a břízy, které Vám v dospělosti bude každý závidět.

A už máte jeden z dalších důvodů, proč se těšit na zimu. Protože některé barvy a vzhled se Vám naskytne právě jen v zimě a v žádném jiném období.

TIP: Pokud máte stinnou zahradu a nechcete se vzdát jehličnanů, přečtěte si článek o jehličnanech do stínu.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: zimní zahrada

Vánoční stromek v zahradě

Autor: Ing. Adriána Francová 14. prosince 2021 Žádné komentáře

Už je to opravdu nečekaně blízko a naše příbytky se brzy rozsvítí množstvím svíček a světýlek. Kromě toho, že si vyzdobíte interiér, věnujte pozornost i netradiční vánoční výzdobě přímo na zahradě.

Vánoční stromek v zahradě

Ideální je, pokud máte přímo v zahradě vysazený jehličnan, který každoročně vyzdobíte dokonalými, přírodními ozdobami, na kterých si například pochutnají i ptáci. Vyzdobujte dřeviny, které jsou vyšší. Můžete použít borovici, jedličku, smrk, cypřišek, tuji, ale nakonec fantazii se meze nekladou a ozdobená převislá bříza nebo vrba také v zahradě zaujme.

Již během výsadby samotného stromku myslete na vhodné místo, v dostatečné vzdálenosti od domu, ale zase na takovém místě, abyste jej viděli při pohledu z okna.Vánoční stromek na balkoně

Pokud plánujete stromeček venku i osvětlit, nezapomeňte použít vhodné osvětlení pro venkovní použití. K dispozici jsou světelné řetězy jednobarevné, barevné, v podobě slz, rampouchů, ptáčků, domků. Nezapomeňte na vhodnou izolaci kabelu a jeho umístění. Ozdobit si takto můžete i vánoční stromek v nádobě, který budete mít umístěn přímo na terase nebo balkóně.

Pokud jehličnan v zahradě nemáte a líbí se vám myšlenka Vánoc na zahradě, inspirujte se další sezónu naší nabídkou.


Můžete si vybrat z nabídky jehličnanů nebo třeba vánoční stromek na kmínku


Nezapomeňte na zálivku a dobře zazimovanou nádobu. Jako ozdoby můžete použít různé plastové koule, ptáčky, vločky, dokonce si je můžete vlastnoručně vyrobit spolu s dětmi. Postačí Vám lesklý voděodolný papír, alobal, polystyrenové kostky a koule, které obalíte a zavěsíte na stromeček. Nezapomeňte použít i přírodní materiály jako koblihy, kaštany a jablka.

Pokud se chcete odvděčit ptactvu, které usilovně na zahradě během léta sbírali různé škůdce a hmyz, vytvořte ozdoby přímo pro ně. Zavěste rozkrojené jablka, suché pečivo, případně vytvořte koule obalené semínky a slunečnicí. Plný stromeček živých ptáčků potěší zejména nejmenší.

Pokud se nemůžete dočkat sněhu, kupte umělý sníh ve spreji a vyzdobte si, co potřebujete. Z voňavých materiálů můžete použít badyán, skořici, kolečka sušených citrónů a pomerančů. Vánoce v bytě mají tradici už léta, Vánoce v zahradě mohou být tradicí pouze tehdy, pokud ji začnete uctívat. I v zimě dokáže být zahrada krásná a zajímavá.

TIP: Chcete-li si pěstovat svůj stromek celoročně například na terase, přečtěte si náš článek o jehličnanech vhodných do nádob.

Přirychlování cibulovin

Autor: Ing. Adriána Francová 8. prosince 2021 Žádné komentáře

Některé druhy cibulovin si můžeme přirychlit v bytových podmínkách a tak dokážeme získat květy v období, kdy na zahradě je ještě sníh nebo jaro je v nedohlednu. K rychlení použijte vždy kvalitní, pevné a největší cibule.

Rychlení cibulovin

Rychlení cibulovin

Co nejdříve je vysaďte do nádob, ve kterých budou pak i kvést. Správná hloubka je předpokladem úspěšného kvetení. Pokud chcete pěstovat v jedné nádobě více druhů, vysazujte je podle velikosti cibulí. Největší na dno, střední do středu a drobné na povrch. Drenáž je vhodná.

Takto vysazené nádoby vyložíme na vzdušné a světlé místo, aby cibule zakořenily. Později potřebují cibule projít obdobím chladu, což v bytových podmínkách neumíme zajistit, proto je zakopejte do pařenišť nebo do půdy a přikryjte, aby nepromrzly. V období kolem Vánoc nádoby opatrně vyjměte z půdy a přeneste do místnosti s teplotou kolem 10 °C.

Přirychlovat se dá i na balkoně a terase, či lodžii, ale nádoby by během zimy promrzly, proto je musíte vložit ještě do jiných větších nádob, nebo do bedýnek, které jsou vystlány bublinkovou fólií, slámou, listím alespoň o tloušťce 5 - 10 cm. Na Vánoce je přeneste do stejných podmínek jako nádoby zimované v pařeništi nebo přímo na záhoně. V takových podmínkách začnou růst velmi rychle listy. Dokonce i ve tmě.

Když uvidíte první květní pupeny, přeneste nádoby do vyšší teploty kolem 18 °C. V takových podmínkách se s nimi můžete potěšit delší dobu. Při vyšších teplotách cibuloviny rychle dokvétají. Nezapomínejte je umístit na světlé místo a zalévejte po proschnutí substrátu. Neumisťujte je v blízkosti radiátorů.Rychlené cibuloviny

Po odkvětu odstraňte květiny a stále zalévejte dokud listy nezačnou žloutnout. To je znamení, že cibule se uzavírá, zatahuje a nabírá živiny do dalšího kvetení. Když jsou listy žluté, už nezalévejte, odložte nádobu z dosahu a nemusíte si ji ani všímat. Když už listy půjdou odstranit jemně rukou od cibule, cibule je suchá a můžete ji uskladnit na další rychlení nebo ji na podzim vysadit na záhon v zahradě.

Nejčastěji se rychlí drobné cibuloviny jako šafrány, drobnokvěté narcisy, modřence, bledule, sněženky, nižší tulipány. Dokonce je možné přirychlit hvězdníky a některé hlíznaté rostliny.

Zajímavým způsobem rychlením je použití skleněné nádoby, do které vložíte dostatečně velká cibule, pod kterou bude voda. Asi 2 cm pod cibulí. V této části narostou kořeny. Vodu je třeba dolévat opatrně, ne vyměňovat. Také je třeba je ponechat na chladném a tmavém místě. Když začnou růst kořínky a objeví se i květní pupeny, nádobku přeneste do teplejších a světlejších podmínek, do 18 °C. Při vyšších teplotách budou květy brzy odkvétat.

Takové cibuloviny jsou vhodné na stoly jako doplněk k slavnostnímu prostírání. Krátkodobě zvládnou i vyšší teploty, ale pak je musíte přenést do nižších teplot. K rychlení do skleněných nádob jsou vhodné hyacinty, velkokvěté narcisy, hvězdníky a s nimi často zaměňovány amarylky. Po odkvětu nechte cibule zatáhnout, jak jsme popsali výše.

U nás najdete široký sortiment cibulovin s větším průměrem, které jsou vhodné k rychlení. Nabízíme různé zvýhodněné balení, atraktivní akční ceny a barevné kombinace těch nejkvalitnějších nizozemských cibulek. Určitě si vyberete. Rozzařte svou domácnost nebo zahradu. I v zahradě je umíte stále vysazovat.

TIP: Pletete si hvězdnice s amarylkami? V našem článku se dozvíte jak je rozlišit a jak se hvězdnice a amarylky pěstují.

Zahrada v prosinci

Autor: Ing. Adriána Francová 1. prosince 2021 Žádné komentáře

Posledním kalendářním měsícem je měsíc prosinec. Je zároveň prvním zimním měsícem, kdy i pro zahrádkáře nastává období odpočinku. Pokud jste Vy zároveň i Vaše zahrada na období zimy připraveni, nemusíte se ničeho obávat. Zima jako taková je pro rostliny prospěšná. Také si potřebují odpočinout a nabrat nové síly do dalšího roku, růstu, kvetení a plodů.

Zahrada v prosinci

Příznivé dny využijte na poslední kontrolu dřevin a trvalek a celkově zahrady. V zimním období budete mít dostatek času na studování, případně na nové návrhy a plánování měst v zahradě, které se Vám nelíbí. Vytvoříte je alespoň na papíře. Doplníte záhony Vašimi oblíbenými rostlinami, které si s postupným oteplováním a blížící se jarem koupíte a vysadíte.

Prosincová okrasná zahrada

Možná jste si neměli ani kdy všimnout, ale i prosincová zahrada má své kouzlo, pokud se v ní nacházejí dřeviny a keře, které stále září díky plodům. Svázané okrasné trávy vyčnívají ze záhonů a jejich stébla se během větru houpou a naklánějí z jedné strany na druhou. Nezapomeňte zkontrolovat a projít celou zahradu. Všímejte si zejména jehličnanů a skalniček.

- Během pěkných dní, kdy nemrzne, stále zalévejte jehličnany a stálezelené keře (v první řadě ty, které byly vysázeny v podzimním období)

- Choulostivé druhy trvalek a keřů mulčujte v části kořenů pilinami, listím nebo kůrou

- Štíhlé a vysoké jehličnany, které mají více kmenů, svažte a chraňte před deformací a polámáním pod těžkým sněhem

- Setřeste těžký sníh z větví listnáčů a jehličnanů

- 4.12. na Barboru si můžete nařezat větvičky z dřevin, které v teple vykvetou

       (třešně, zlatý déšť, mandle, broskve, lísky)

- Zahradu během celé zimy kontrolujte a škody průběžně odstraňujte

- Přívod vody zkontrolujte, zateplete, pokud jste vodu ještě neodstavili, je nejvyšší čas

- Vypusťte vodu ze sudů a nádob, které sloužily ke sběru dešťové vody, samozřejmě i ze zavlažovacího systému tzv. profouknutím

- Zkontrolujte a opravte oplocení, opěrné konstrukce a pergoly

- K nově vysázeným dřevinám pěstovaným na kmínku nebo vyšším dřevinám a stromům ukotvěte kůly

- Z okrasných keřů odeberte odřezky na jarní rozmnožováníRostliny do zimy

- Po opadu listů ve dnech bez mrazů odstraňujte suché a poškozené větve

- Starší okrasné keře můžete prosvětlovat

- Do nádob vysejte semena květin, které na klíčení potřebují projít obdobím chladu a umístěte je do studeného, ale chráněného pařeniště nebo skleníku (jedná se o stratifikaci)

- Pravidelně kontrolujte zazimované rostliny

- Muškáty zkontrolujte a mírně zavlažte, případně odstraňte suché listy

- Na okně můžete pěstovat pažitku, cibulku, řeřichu a jiné bylinky

- Skalničky přikryjte větvemi jehličnanů a ochraňte je tak před mrazy

- Fíkovník, hortenzie a nízké chryzantémy můžete také přikrýt, kořeny mulčovat

- Chryzantémy „multiflora“ seřízněte a umístěte do sklepa k přezimování

- Zkontrolujte okrasné trávy a jejich svázání

- Je dostatek času na plánování nových výsadeb, prohlížení katalogů a internetových stránek s nabídkou rostlin a semen

- Zkontrolujte hnojiva a postřiky, chybějící doplňte a vhodně je uskladněte

- Pokud nemrzne, přehoďte kompost

- Na místech, kde vítr vyfoukne sníh, naházejte vrstvu sněhu manuálně, ochrání rostliny před vymrznutím

- Přikrmujte ptactvo vhodnou potravou

- Rostliny celoročně pěstované na terasách a balkonech, během pěkných dní bez mrazů zavlažujte

- Opravte a vhodně uskladněte zahradní nářadí a pomůcky

- Pokud jste dosud nestihli vysadit jarní cibuloviny, vysaďte je teď, dokud trvale nemrzne

Co dělat v ovocné zahradě v prosinci

Ovocné dřeviny jsou vysazeny, a proto je důležité je pravidelně zavlažovat až do trvalého zamrznutí půdy. Pokud stále z větších stromů neopadalo listí a Vy už v sadě chcete mít pořádek, setřeste ho a pohrabte. Kromě toho se zaměřte na tyto práce:

- V teplejších oblastech můžete během pěkných dnů ještě dokončit výsadbu ovocných druhů

- Z původních stromů odstraňujte mumifikované plody a zámotky přezimujících škůdců

- Z bobulovin odeberte odřezky na jarní rozmnožování

- Řežte rouby na zimní a jarní roubování

- Po opadu listů můžete odstraňovat suché, poškozené a přestárlé stromy a větve

- Dezinfikujte a pročistěte nože a nůžky

- Pravidelně kontrolujte uskladněné ovoce

- Zkontrolujte a spisujte chybějící hnojiva a postřiky

- Doplňujeme si vědomosti studiem literatury

- Je vhodný čas na plánování nové výsadby ovocného sadu, případně doplnění drobného a méně známého ovoce do zahrady

- Kůly k dřevinám vhodně upevněte

Prosinec v zeleninové zahradě

I v zeleninové zahradě musí být již v takovém čase řád. Zelenina je již dávno ve sklepě a zem odpočívá. Mimo to můžete z padaného listí připravit kryt pro podzimní výsadbu česneku.

- Pravidelně kontrolujte uskladněnou zeleninu

- Skleník a fóliovník vyčistěte a připravte na novou sezónu

- V případě příznivého počasí dokončete rytí a hnojení

- Opravte a vhodně uskladněte pracovní nářadí a pomůcky

- Kontrolujte skladované osivo

- Udělejte si seznam semen, které je třeba koupit na jarní výsev

- Připravte se na novou sezónu plánováním nových výsadeb

- Studujte literaturu a obohacujte se o nové poznatky

- Pokud jste nestihli vysadit česnek a ještě není promrzlá půda, můžete jej vysadit i nyní

Rostliny do zimy

Dominantní jsou zejména zelené jehličnany, kterých je široká paleta druhů a kultivarů. Poskytují vynikající pozadí řídkým porostem a nízkým keřům nebo trvalkám.


Pokud Vám chybí v zahradě některé druhy okrasných jehličnanů, určitě je v jarním období doplňte


Na výběr máte kuželovité, sloupovité, kulovité i poléhavé tvary, které z pod sněhu nabudou opět jiný rozměr. Nyní máte možnost zrealizovat vaše nápady a návrhy dát na papír. Pokud se projdete po zahradě právě v tomto období, uvidíte všechny nedostatky, prázdná místa, místa bez barev a života.

Na zahradě by neměl chybět dřín / svída japonský ( cornus ), kalina (Viburnum ), hloh ( Crataegus ), břečťan ( hedera ), zimostráz ( buxus ), cesmína ( Ilex ), mahónie ( mahonia ), hlošina ( eleagnus ), skalník ( cotoneaster ) a brslen ( euonymus ).

Každá z těchto dřevin má své přednosti, které oceníte právě v zimním období. V neposlední řadě je důležitý i samotný habitus. Vysoké stromy během námrazy mají své kouzlo. Když jsou pokryty sněhem, máte pocit, že jste v pohádce. Pokud máte prostor, vysaďte si převislé formy vrb, bříz, případně kultivary s pokroucenými větvemi, které budou v zimě působit opravdu kouzelně.

V zimě objevíte jejich nepopsatelné kouzlo. Stejně budete vnímat jinovatku na soukvětích okrasných trav či jiných trvalek, které jste neseřízli. Zahrada obecně v zimě vypadá jinak. Ztrácejí se výškové rozdíly, zvláště pokud je sněhová přikrývka. Zajímavou kompozici vytvářejí právě dřeviny, které běžně vnímáme jako jednoduché. Proto pokud plánujete výsadbu nové zahrady, vytvořte ji tak, aby byla zajímavá na podzim i v zimě. Vytvořit zahradu, která je krásná na jaro a léto, je jednoduché, neboť pomocí květů dokážete rozzářit jakýkoliv kout, ale zkuste dodat tvar zahradě v zimě. Teď už víte jak na to.

V prosinci však nemusí nutně sněžit. Často se stává, že je začátek zimy bez sněhu, nebo je jen krátkodobě. Pro rostliny je toto období časem odpočinku a pod sněhem jim je lépe.

Jehličnany a stálezelené rostliny nespí, jejich životní funkce se zpomalily na minimum, a proto je vnímáme v zahradě jako nejdůležitější. Výrazná kombinace bílé a tmavozelené barvy, případně její odstíny dodávají zahradě šarm. Pokud k ní připojíte červenou v podobě výhonů svídy nebo zbývající plody skalníku, můžeme hovořit o kráse přírody.Prosinec v zahradě

Pokud Vám na zahradě chybí krása v této podobě, neváhejte a doplňte je do zahrady, aby i v zimě byla zahrada něčím výjimečná. K zimní zahradě patří i ptáci a nižší zvěř, která to bude mít v tomto období těžší, zejména co se týká hledání si potravy. Pokud je zahrada v blízkosti lesa a zvěř má k Vašemu sadu přístup, určitě se stane, že mladé stromky skončí okousané a poškozené. Dostanou se k Vám i přes poškozené oplocení, které jste na podzim nezkontrolovali. Chraňte své výsadby a zároveň ochraňujte zvěř a přispějte potravou pro ně.

Přikrmujeme ptactvo v zimě

Ptáčci obveselovali zahradu během jara, léta i podzimu, nyní je čas vrátit jim to v podobě vhodného krmení

Ptáci mají rádi obilná zrna, slunečnici, kukuřici, ořechy, ovesné vločky, mleté zrno, ječmen, dále proso, mák, nakrájená jablka. Nikdy nepřikrmujte měkkým pečivem, solenými oříšky, vařenými těstovinami. Pokud si nejste jisti, čím a jak přikrmovat, zakupte si speciální směsi vhodné pro venkovní ptactvo. Prikrmujte pouze v zimním období, kdy je vyšší sněhová pokrývka, mrazy nebo dlouhotrvající zima. Prikrmujte v ideálním množství, pravidelně a pokud budete trpěliví, uvidíte množství ptáků v krmítku.

Jednoduché krmítko si můžete vytvořit i z PET láhve. Přibližně ve středu vytvoříte otvor, nasypete směs semen a láhev zavěsíte na strom nebo jiné vhodné místo. Nezapomeňte na ně, ani oni nezapomenou. Na zahradu si vysaďte dřeviny a keře okrasné plody, které jsou pro nás možná nekonzumní, ale pochutnají si na nich právě opeřenci.

Věříme, že prosinec v zahradě vaše rostliny přečkají bez újmy a jsou připraveny, pro jistotu zkontrolujte, zda jste nezapomněli na něco z listopadových tipů. Pokud ne, užijte si poslední měsíc v roce a nezapomeňte si včas připomenout naše tipy na leden.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu