+420 730 235 493

prosince 2022

Hydroponické pěstování

Autor: Monika Brešťanská 20. prosince 2022 Žádné komentáře

S klasickým pěstováním v zemině se pojí mnoho výhod, ale i nevýhod. Mezi hlavní nevýhody patří zejména tvorba plísní a různých patogenů v substrátu, které mohou dráždit alergiky. To bývá často důvodem, proč citlivější lidé nepěstují doma žádné rostliny. Hydroponický způsob pěstování rostlin ale umožňuje pořízení pokojovek či bylinek i citlivějším jedincům.

Hydroponické pěstování

V našem článku se blíže podíváme na to, co to vlastně hydroponie je, jak postupovat při pěstování tímto způsobem, a které rostliny lze hydroponicky pěstovat.

Co je hydroponie

Hydroponie je způsob pěstování rostlin bez substrátu. Potřeba je pouze rostlina, živný roztok, médium a speciální květináč. Jedná se o velmi “čistý” způsob pěstování rostlin, při kterém lze eliminovat vznik plísní a množení různých patogenním látek.

Mezi hlavní výhody hydroponického pěstování patří:

- kontrola výživy během pěstování - lze dokonale sledovat a ovlivňovat příjem jednotlivých živin

- efektivnější pěstování a vyšší výnosy

- omezení plísní a menší riziko napadení škůdci i nemocemi

Nevýhody hydroponie

Přestože při hydroponickém pěstování rostlin převažují pozitiva, můžeme se setkat i s některými nevýhodami. Mezi ty patří zejména snadné přehnojení rostlin a s tím spojené jejich poškození či dokonce úhyn. Je potřeba si důkladně nastudovat dávkování hnojiv a sestavování živných roztoků pro dané druhy rostlin. V tomto je hydroponické pěstování náročnější od toho klasického.

Dalším úskalím bývá také udržování kořenového systému i roztoku v čistotě - v opačném případě se v roztoku začnou tvořit řasy nebo množit různé organismy, které negativně ovlivní pH roztoku i jeho složení.

Poslední nevýhodou pak může být vyšší pořizovací cena speciálních nádob určených pro tento způsob pěstování.

Hydroponie doma

U velkopěstitelů je hydroponické pěstování pro své pozitivní přínosy poměrně časté a oblíbené. Často tak pěstují mnohé druhy zeleniny nebo bylinky.

Doma je ale stále hydroponie spíše výjimkou, pokud však máte skleník nebo byste rádi pěstovali rostliny v interiéru bez nepořádku ze substrátu, určitě tento způsob vyzkoušejte.Hydroponické rostliny

Co budete potřebovat:

Rostliny, živný roztok - připravuje se obvykle přímo z hnojiv určených pro hydroponii, na obalu hnojiva pak lze nalézt postup k namíchání. Receptů na domácí živný roztok však na internetu najdete také spousty, nicméně často nelze zaručit, že bude obsahovat veškeré potřebné živiny, květináče - potřebovat budete na každou rostlinu dva - jeden plný (vodotěsný bez otvorů) a druhý děrovaný, médium - dříve se často používat keramzit či perlit, dnes je ale běžnější kokosové vlákno, rockwool (minerální vlna) nebo oasis kostky.

Postup pro hydroponické pěstování je následovný. Nejprve dobře očistíme rostlinu a její kořenový systém. Umístíme ji do nádoby s čistou vodou, kterou každý den měníme, přičemž kořeny propláchneme. Po několika dnech je rostlina připravena k přechodu na hydroponický způsob pěstování. V tuto chvíli naplníme děrovaný květináč zvoleným médiem. Plný květináč naplníme asi do jedné čtvrtiny obsahu živným roztokem. Do média umístíme rostlinu a děrovaný květináč vložíme do nádoby s roztokem.

Při pěstování dodáváme živiny pravidelně, nikdy ale roztok nenaléváme přímo na médium to by mohlo začít plesnivět. Doporučuje se jednou za dva až čtyři týdny celý roztok vyměnit, nádoby vymýt, médium a kořeny propláchnout čistou vodou.

Hydroponické pěstování pokojových rostlin

Doma se nejčastěji hydroponicky pěstují bylinky či pokojové rostliny. Většině pokojovek tento způsob pěstování velmi prospívá. Nejčastěji se takto pěstuje lopatkovec (Spathiphyllum), nicméně v živném roztoku můžete pěstovat i mnoho dalších druhů, hodí se k tomu například toulitka (Anthurium), dračinec (Dracaena), břečťan (Hedera), fíkusy (Ficus), potos (syn. šplhavnice, Epipremnum), zelenec (Chlorophytum),monstera (Monstera), kolopejka (Kalanchoe)...

Mezi nejoblíbenější pokojové rostliny patří různé druhy orchidejí. Hydroponické pěstování orchidejí je poměrně neobvyklé, ale rostlinám prospívá. O pěstování orchidejí v bytě obecně jsme se více rozepsali v našem minulém článku.

Rostliny vhodné pro hydroponii

Mezi “hydroponické rostliny” ale neřadíme pouze ty pokojové. Tímto způsobem lze pěstovat také některé druhy zeleniny, drobného ovoce nebo bylin.

Hydroponické pěstování zeleniny

Asi nejběžnější zeleninou pěstovanou hydroponicky je ta listová - saláty všeho druhu, špenát, rukola a další se pěstují pouze v roztoku velmi často nejen u velkopěstitelů, ale také ve sklenících zahrádkářů. Zelenina roste rychle, potřebuje méně místa a není třeba ji pravidelně zalévat, což ušetří mnoho práce. Navíc se často chráněná před některými druhy škůdců a chorob.

Kořenová zelenina se příliš často tímto způsobem nepěstuje, hydroponie se ale využívá v případě ředkviček, které lze tímto způsobem sklízet již za 3 týdny.

V poslední době je oblíbené také hydroponické pěstování rajčat. Jak je známo, tato zelenina vyžaduje dostatek vláhy, zároveň však trpí na plísně, což ztěžuje její zalévání. Plísně se také často množí přímo v záhonu v substrátu. Při hydroponii tyto problémy odpadají. Květináče jednoduše umístěte do teplého skleníku. Rajčata můžete tímto způsobem klidně pěstovat již od semínek. Většinou se ale přechází na živný roztok až při silnějších sazenicích.

Hydroponické pěstování bylinek

Čistější, zdravější a výnosnější pěstování neminulo ani v domácnostech tolik oblíbené bylinky. Nejenže si nemusíte dělat starosti s pravidelnou zálivkou, kterou většina bylinek vyžaduje, ale netýkají se vás ani problémy s přelitím, plísněmi nebo škůdci. Pro hydroponické pěstování se hodí téměř všechny druhy klasických bylinek jako je máta, bazalka, petrželka, pažitka a další. Zahradníci jsou také přesvědčeni o tom, že bylinky rostoucí v živném roztoku intenzivněji voní a mají lepší chuť.

TIP: Hydroponicky lze pěstovat i mnoho léčivých rostlin. Mezi ně patří například i rýmovník, který pomáhá uvolnit horní dýchací cesty a neměl by v zimních měsících chybět v žádné domácnosti. Jak pěstovat rýmovník se dozvíte v našem předchozím článku.

Semínka na klíčení

Autor: Monika Brešťanská 14. prosince 2022 Žádné komentáře

Klíčky konzumovali již starověcí Egypťané a Číňané - a měli k tomu dobré důvody. Naklíčené semínko je totiž doslova nabité vitamíny, minerály a dalšími látkami, které pozitivně ovlivňují imunitní systém a doplní potřebné živiny důležité pro správné fungování organismu.

Semínka na klíčení

Aby mohlo semeno vyklíčit a vyrůst z něj plnohodnotná rostlina, potřebuje do startu nejen dostatek makro a mikro živin, ale také energii. To je další důvod, proč bychom si měli klíčky pravidelně dopřávat, jsou totiž bohatým zdrojem energie. V neposlední řadě jsou to obsažené enzymy, které napomáhají s regeneračními procesy v těle.

Je tedy zřejmé, že se jedná o takzvanou superpotravinu. V kuchyni klíčky využijete prakticky do všeho. Můžete je přidat do salátů, do pomazánek, dozdobit s nimi obložené pečivo nebo polévky, přidat je také do zeleninové přílohy k hlavním pokrmům. Pojďme se tedy podívat, jak si klíčky vypěstovat a jaká semena jsou pro tyto účely nejvhodnější.

Semena na klíčení

Naklíčit můžeme prakticky cokoliv od řeřichy, přes čočku, fazole až po hrách. Mnoho lidí nekupuje přímo semena na klíčky, ale zakoupí v supermarketu balíček dané suroviny, kterou pak k tomuto účelu využije. Klíčky se sice objeví, nemusejí však být tolik kvalitní, klíčivost je nižší a navíc mohou semena obsahovat zbytky pesticidů a dalších nevhodných látek.

Ideálním řešením je tedy zakoupit přímo semena ke klíčení. Rozhodně nenakličujte semena určená k výsevu - ta jsou ošetřena mořidly, která nejsou určena ke konzumaci!

BIO semínka na klíčení

Nejlepší semena na naklíčení jsou ta v BIO kvalitě. Jen zde máte jistotu, že se jedná o kvalitní semínka bez pesticidů a jiných chemikálií.

Které druhy BIO semínek na klíčení jsou nejoblíbenější? Mungo fazolky, ředkvička, čočka, vojtěška, cizrna, obiloviny (pšenice, ječmen, žito), řeřicha, hořčice, rukola, česnek...Semena na klíčky

Mezi méně vhodné pak patří hlavně větší druhy fazolí, které jsou na skus tvrdé i po naklíčení a špatně se tráví. Dále nenakličujeme ořechy a loupaná či tepelně upravená semena. Nevhodné je také klíčit chia semínka a len - tyto druhy totiž po namočení vytváří gelový obal, pomalu a špatně klíčí. Lněné a chia semínko konzumujte nenaklíčené, ideálně mleté nebo právě pouze namáčené. No a poslední skupinou nevhodných semen ke klíčení jsou již zmiňovaná semínka určená k výsevu.


Nevyznáte se v druzích ani typech? Semínka k naklíčení v BIO kvalitě najdete přímo v našem e-shopu


Jak klíčit semínka doma

Klíčení semínek se může jevit jako snadná záležitost. Určitě jste i vy během svých školských let v rámci výuky klíčení semen zkoušeli. V tomto případě jste asi použili mokrou vatu, na kterou jste semínka uložili a čekali, než se klíčky objeví.

Tento způsob je snadný, rychlý a nevyžaduje žádné investice. Je ale možné, že se na klíčcích objeví plíseň, protože vlhkost může být příliš vysoká. Navíc klíčky na vatě není možné proplachovat. Z těchto důvodů se semena neklíčí ani v substrátu.

Jak tedy při klíčení postupovat?

Nejprve si opatřete vhodná semínka - jak už jsme zmínili výše, ideální jsou semínka určená přímo k nakličování v BIO kvalitě.

Dalším krokem je nákup nakličovacích misek a nádob. Existují dokonce několikapatrové nakličovací nádoby, ve kterých semena umístíte na síta a snadno je pravidelně propláchnete. Mnoho lidí ale dává semínka do cedníku, který umístí nad sklenici s vodou a překryjí - semena mají dostatek vláhy, lze je snadno propláchnout.

Teď už pojďme přímo k procesu - v první řadě semena přeberte. Kvalitní balení již obvykle neobsahují žádné příměsi, kamínky či zbytky zeminy, ale stát se to může. Vyřaďte i prasklá či jinak poškozená semínka.

Pracujte v naprosté čistotě. Umyjte si ruce, umyjte i všechny misky a další pomůcky, které ke klíčení potřebujete. Předejdete tak plesnivění klíčků.

Semena nejprve namočte. Zejména velké druhy s tvrdou slupkou jako je cizrna, hrách a další, potřebují namáčet i 24 hodin.

Během klíčení semena proplachujte minimálně dvakrát denně (během horkého letního počasí i vícekrát). K proplachování použijte pitnou, nejlépe převařenou studenou vodu.

Prohlížejte klíčky - pokud rozpoznáte plíseň, musíte bohužel semínka zlikvidovat. Plíseň může mít různé podoby, může se jevit jako bílý či šedavý povlak nebo způsobovat černání a zahnívání drobných kořínků. Klíčky také mohou zapáchat. Po likvidaci semen řádně umyjte a dezinfikujte nádoby. Pozor na záměnu plísně s ochlupením kořínků, to bývá nejčastěji přítomné u brokolice, řeřichy, ředkvičky a hořčice.

TIP: Kvalitní bio semena neslouží pouze ke klíčení. Můžete je vysadit také do záhonů a vypěstovat si vlastní bio zeleninu.

Posted in: Balkonová zahrada Tags: výsev semen

Pěstování cibule - od výsadby po sklizeň

Autor: Monika Brešťanská 8. prosince 2022 Žádné komentáře

Cibule kuchyňská, latinsky Allium cepa, je cibulová zelenina z rodu amarylkovitých, kam mimo jiné řadíme také česnek nebo pažitku. Rostlina je dvouletá až vytrvalá, nicméně běžně se v zahradě pěstuje jako jednoletka. Na spodním konci robustního dutého stonku najdeme dužnatou cibuli s vrstvami. Listy jsou přisedlé, jednoduché, pochvami naléhají ke stonku. Květenství je tvořeno vrcholičnatým šroubelem.

Pěstování cibule

Cibule pravděpodobně pochází ze střední Asie, ovšem konkrétní místo původu není známo, protože se tato rostlina pěstuje po celém světě již po staletí. Není divu, cibule totiž není jen skvělým dochucovadlem či zeleninou, ale také všelékem na různé neduhy. Byla, a stále je oblíbenou v lidovém léčitelství různých kultur.

V našem článku se dozvíte, který druh či odrůdu cibule zvolit, jak ji pěstovat, kdy se sází cibule a kdy je ideální doba pro sběr cibule.

Druhy cibule

Pokud bychom se kromě cibule kuchyňské zaměřili na další druhy, chcete-li varianty cibule, byly by to tyto:

cibule šalotka - dříve byla považována za samostatný druh, dnes se dle odborné literatury jedná o variantu cibule kuchyňské. Má jemnější chuť i aroma.

cibule zimní - zvaná také sečka, se nejvíce pěstuje v Asii. Používá se celá rostlina i s natí.

cibule prorůstavá - jedná se o křížence cibule kuchyňské a zimní.

jarní cibulka - nejde o samostatný druh, nýbrž o název zeleniny. Za jarní cibulku považujeme různé druhy cibule sklízené obvykle v raném stádiu včetně natě.

Odrůd cibulí je mnoho. Liší se od sebe chutí, barvou cibule, velikostí nebo dobou sklizně. V obchodech se nejčastěji setkáme s cibulí bílou, červenou, řezanou, s šalotkou či cibulkou jarní. Vše jmenované však patří pod druh Allium cepa. Narazit ještě můžete na takzvanou cibuli sazečku - ani zde se nebavíme o samostatném druhu, nýbrž o malých cibulkách, které jsou připravené k výsadbě do záhonů.Druhy cibule

Oblíbené odrůdy cibule

Cibule kuchyňská žlutá

Dagmar, Wellina, Elista, Augusta, Hiberna, Blanco Duro, Globo, Lusy, Všetana, Štutgartská, Alice

Cibule kuchyňská červená

Lilia, Karmen

Cibule zimní

Kaj, Gerda

Šalotky

Camelot F1, Ambition F1, Red Sun, Golden Gourmet

Vhodné k pěstování “jarní cibulky”

Rosa di Firenze, Gerda, Pompei


Vysaďte si některý z oblíbených druhů cibule i do vaší zahrady. Semena cibule najdete na našem e-shopu


Sázení cibule

Cibuli lze vypěstovat buďto ze zakoupených semen, nebo z předpěstovaných malých cibulek zvaných cibule sazečka. V obou případech si musíme nejprve připravit záhon. Ten by měl být úplně bez plevele, kyprý, vlhký a vyživený kompostem. Řádky by od sebe měly mít vzdálenost asi 20 centimetrů, jednotlivé sazečky či semena přibližně 8 centimetrů. Semena vyséváme pouze 2-3 centimetry pod povrch a opatrně zaléváme, jsou totiž drobná. Sazečky ukládáme přibližně 5-8 centimetrů hluboko.

Kdy sázet cibuli

Semena do záhonu vyséváme v první polovině března až začátkem dubna. Záleží na počasí, platí, že by se semínka neměla ukládat do zmrzlé půdy (s tou se také těžko pracuje). Po vzejití sazenic je nezapomeňte vyjednotit, aby si rostliny vzájemně nekonkurovaly. Ponechejte mezi nimi prostor 8-10 centimetrů dle zvolené odrůdy.

V případě sazečky máme možnosti dvě, můžeme ji totiž sázet na jaře i na podzim.

Sázení cibule na podzim

Podzimní výsadba cibule má své výhody jako je větší ochrana před nemocemi, ale také dřívější sklizeň. Ideálním termínem je říjen. Před výsadbou nejprve zvolte tu správnou odrůdu vhodnou k podzimnímu uložení do půdy, jarní cibule by nemusely zimu v zemi přečkat bez úhony. Teplota půdy by zároveň neměla být nižší než 5 °C.

Následně postupujeme podle instrukcí uvedených výše - tedy sázíme do řádků vzdálených od sebe 20-30 centimetrů, v rozestupech 8 až 10 centimetrů. Hloubka bude o něco větší než na jaře, přibližně 7 centimetrů. Po výsadbě je třeba záhon překrýt fólií nebo mulčovat.

Sázení cibule na jaře

Při jarní výsadbě ukládáme do země sazečku od března do dubna. Půda už musí být rozmrzlá, aby bylo možné vyhloubit dostatečně hluboké řádky a cibulky překrýt kyprou zeminou. Konce (tedy vrchní části) cibulek mohou ze záhonu mírně vyčnívat.

Jak pěstovat cibuli

Stanoviště - záhon pro pěstování cibule musí být dostatečně prosvětlený, zároveň se ale vyhněte celodennímu přímému slunci. Ideální je východní strana pozemku, na kterou dopadají přímé paprsky hlavně dopoledne.

Sázení cibuleNároky na vláhu - nejintenzivněji zaléváme cibuli po výsadbě a při růstu prvních listů. Poté je potřeba závlahu regulovat, abychom předcházeli napadení plísněmi. Zálivku aplikujeme nejlépe ráno, cibule nesmí stát v podmáčené zemině.

Substrát - optimální je hlinitopísčitá půda, která je dobře propustná, kyprá, a hlavně vyživená.

Předplodiny - jako prevence před plísní cibulovou a dalšímu chorobami napadajícími cibulovou zeleninu se nedoporučuje pěstovat na stejném místě cibuli, česnek, pór či pažitku častěji než jednou za pět let. Vhodné je pěstování po kořenové zelenině či luštěninách.

Jak pěstovat jarní cibulku

Pěstování cibule jako takzvané jarní cibulky je v podstatě stejné jako u klasiky. Co je odlišné je hlavně výběr odrůdy a doba sběru. Jarní cibulky se obvykle pěstují ze semen, vyséváme je tedy na jaře. Ve stejném období je také sklízíme - semena bychom měli vysévat do záhonu již v březnu, aby byla naťová cibule do konce jara připravena ke sklizni. Co se týče kultivaru, zaměřte se na takový, u kterého je tento typ pěstování doporučen.

Jarní cibulku můžete vysít i do květináčů. Sklízet lze pouze čerstvou nať, a když už je cibulka “unavená” a nať roste pomaleji nebo žloutne, lze ji dopěstovat jako klasickou cibuli.

Hnojení cibule

Před výsadbou zapravte do záhonu uzrálý kompost. V případě cibule nepoužívejte chlévský hnůj ani chlorid draselný, mohlo by dojít k spálení cibule. Během vegetační doby můžete použít speciální hnojivo na cibuli a česnek, nicméně platí, že tato zelenina si na přílišné přihnojování nepotrpí a dobře se jí daří i bez něj.

Kdy sklízet cibuli

Zralou cibuli poznáme podle zaschlé nati. Ta začne žloutnout a polehávat. Když je nať zcela suchá, je cibule připravená ke sklizni. Pokud zeleninu ze záhonu vyjmeme příliš brzy, není vhodná k uskladnění.

Nejdříve sklízíme cibuli vysazenou již na podzim. Termín sklizně je obvykle květen až červen. Jako poslední ze záhonů sbíráme cibuli z přímé jarní výsadby. Tu sklízíme od konce července až do září. Čím později bude zelenina ze záhonu sklizená, tím vhodnější bude k uskladnění. Pozor však na přemrznutí.

TIP: Skladovanou cibuli můžete v zimních receptech doplnit například mrkví, klasickými bramborami či batáty. Jak pěstovat batáty se dozvíte v našem předchozím článku.

Jak úspěšně pěstovat vánoční hvězdu

Autor: Ing. Adriána Francová 1. prosince 2022 Žádné komentáře

Určitě patříte mezi ty, kteří při nákupu potravin neodolali rudým kráskám s názvem Euphorbia pulcherrima – vánočním hvězdám. Kromě klasické červené můžete objevit také bílé, smetanové či fialově zbarvené. Možná jste nevěděli, že se jedná o barevné listy a ne květy dané rostliny.

Vánoční hvězda pěstování

Abyste se touto kráskou těšili opravdu do Vánoc, dokonce i déle, nebo ji pěstovali jako interiérovou rostlinu, je třeba znát hlavně její nároky na pěstování.

Jak pěstovat vánoční hvězdu

 Zásady pěstování

1. První krok je v obchodním řetězci nebo radéji v malém květtinářství na rohu ulice vybrat správnou rostlinu s nepromokřeným substrátem a nepoškozenými listy (nesmí bát suché, shnilé, polámané).

2. Rostlinu šetrně přeneste v obalu, novinách, papíře či plátěné tašce v závislosti na teplotě venku. Nemělo by extrémně foukat a ani mrznout.

3. Aklimatizování by mělo proběhnout postupně. Jeden den ji nechte na chladnější chodbě s dostatkem světla, poblíž okna. Následující den ji přemístěte do pokoje, kde bude nastálo.Péče o vánoční hvězdu

4. Prostor by měl být dostatečně světlý, přiměřeně teplý, 15-20 stupňů, ne nad radiátorem. Výhodou je východní expozice, ne přímo na okně, ne v zakouřeném prostoru.

5. Substrát je nutno udržovat vlhký, v podmisce nesmí zůstávat voda a je nutno rostlinu rosit.

6. Toto jí bude stačit pro pěstování do Vánoc. Chcete-li pokračovat v pěstování i dále, pokračujte ve čtení.

7. Od ledna do dubna pěstujte rostlinu podobně jako dosud, s maximem světla a v přiměřené teplotě a vlhkosti.

8. Začátkem dubna snižujte zálivku a zalévejte, až když substrát úplně proschne.

9. V dubnu potřebuje vánoční hvězda 15 hodin tmy a málo vody, může působit povadle. Zvolte tedy vhodnou krabici, kterou ji budete zakrývat. Teplota by měla být 15-16 stupňů. Zakrývání by mělo probíhat 1 měsíc. Je to na světlo nejcitlivější rostlina, celý proces může pokazit světlo z TV, monitoru, projíždějící auta po ulici za oknem.

10. Následuje květnové seříznutí. Je to velice drastický krok ale nutný. Ponechte jen stonky 8-10 cm se zelenými listy nebo bez nich.

11. Rostlinu přesaďte do většího květináče, do lehkého propustného substrátu. Při teplotě 16 -18 stupňů by měla začít rašit. Dopřejte jí světlo a přiměřenou vláhu.

12. V červnu ji můžete přemístit do polostínu, i na balkon či exteriéru v zahradě.

13. V červenci je znovu nutný řez o 2 cm a odstranění bočních výhonků. Nebojte se, je to tak v pořádku, podpoříte tak růst nových listů.

14. V srpnu ji přemístěte do interiéru na světlé místo, do teploty nad 17 stupňů.

15. V říjnu je už světla méně, ale hvězda ho potřebuje, začněte tedy s přisvětlováním a naopak mezi 17-20 hod. se zatmíváním v krabici. Tento postup opakujte až do konce listopadu.

16. V listopadu se objeví květní poupata, nezapomeňte hnojit a zalévat.

17. Světlo a změny světla a tmy působí přímo na vybarvování listenů, druhý hlavní faktor je teplota prostředí a vláha.

Držíme Vám palce, ať vám vánoční hvězdy dělají radost nejen na Vánoce.

TIP: S příchodem chladných dnů se musíme postarat i o květiny na balkoně. Pokud vás zajímá pěstování pokojových rostlin, více na toto téma se dočtete v článcích, kde se věnujeme například pěstování exotické vanilky nebo pokojových orchidejí.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu