+420 730 235 493

Druhy růží

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 10. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Růže patří mezi stále oblíbené a obdivované rostliny a často je vídáme i v zahradách. Mají široké uplatnění, různé barvy, výšky, použití a navíc příjemně voní.

Druhy růží

Vyznáte se ovšem v nich? Pro pěstitele, případně nakupujícího je důležité vědět, jaký druh růže kupuje, aby mohl následně aplikovat i péči o ni a nestalo se, že by popínavou růži pravidelně na jaře hluboko seřezával.

Růže se rozdělují na:

Záhonové růže

tam patří polyantky, floribundky, které jsou charakteristické bohatým kvetením, nevýraznou vůní a výškou kolem70 cm a tvoří vzpřímený keř. Květy vyrůstají v bohatých soukvětích, jsou různých barev a používají se do skupinových výsadeb nebo samostatných výsadeb specializovaných na výsadbu růží.

Velkokvěté růže

často označované také jako čajohybridy, jsou nejoblíbenější. Obyčejně nádherně voní. Květy jsou pevné, plné na dlouhých a zdravých stoncích. Stonky jsou obyčejně zakončeny jedním květním pukem. Málokdy se stává, že jsou vícekvěté.Používají se na řez, a proto je nejčastěji vídáme i v květinářstvích. Dlouho vydrží i ve váze.


Oblíbené čajohybridy najdete také v našem eshopu


Náš tip: každodenně vyměňujte vodu a seřízněte část stonku. Ještě déle vydrží, pokud do vody dáte polovinu Paralenu. Pokud je dostanete značně uvadlé, ponořte celou kytici nebo růže do vany s vodou. Určitě se proberou k životu.

Dorůstají do výšky i 1-2 m, ale na péči a pěstování jsou náročnější než záhonové růže. Také na výběr stanoviště. Mohou být i pěstované na kmínku.Růže druhy

Keřovité růže - vysoké

jsou mimořádně mohutně rostoucí odrůdy dorůstající i do 2 m a více. Obyčejně kvetou vícekrát do roka. Jsou však i druhy, které kvetou jen jednou. Mají různé květiny. Plné i prázdné, nostalgické i elegantní.

Používají se na živé ploty a stěny i na solitérní pěstování. Dokonce některým se daří stejně dobře jako popínavým růžím, díky mohutným výhonů, které je třeba ke konstrukci vyvazovat.

Květy příjemně až sladce voní, lákají motýly a včely, na podzim se někdy objevují i červené šípky. Mnohé připomínají divoce rostoucí růže.

Keřovité růže - nízké

jsou vlastně pokryvné růže. Tento termín se objevuje ve starší literatuře. Nejde však o půdopokryvné růže, které pokrývají zem a plazí se. Jde o druhy, které dokážou překrýt nevhodná místa díky hustým a vhodným výhonkem. Pokud jsou vysázeny hustě vedle sebe, umí vyplnit záhon, nepěknou plochu a dokážou i zabraňovat růstu plevelům.

Používají se ve velkých zahradách i v parcích. Květy jsou obyčejně mnohočetné, jednoduché i plné, vonící, různých barev.

Popínavé růže

jsou opravdu rozmanitou skupinou nejen kvůli použití ale i kvůli vzhledu. Jsou to růže s velkými květy nebo naopak s drobnými zmnožení květy.


Všechny popínavé růže z naší nabídky jsou přehledně seřazeny ve své kategorii


V odborné terminologii jde v prvním případě o „climbery“ - pevné velké květy na pevných výhonech, které je třeba ke konstrukci vyvazovat. Obyčejně kvetou vícekrát za rok. Vhodné na altánky a ozelenění stěn.

Nebo jde o „ramblery“ - drobné, malé květy v bohatých soukvětích, s měkkými a ohebnými stonky a výhonky, které kvetou jednou za rok a jsou vhodné na oblouky a pergoly.

Staré zahradní růže

tvoří samostatnou skupinu. Je jich už velmi málo a jsou vzácné. Patří tam všechny kultivary před vyšlechtěným prvních velkokvětých růží. Mají křovitý vzhled a kvetou jen jednou v roce. Známé jsou růže galská, stolistá, bílá a damascénska. Mají nádherné plné květy většinou růžové barvy a jejich odstínů s nádhernými vůněmi.

Mini růže

jsou drobné a nízké růže s drobnými kvítky, nejčastěji prodávané v obchodních řetězcích v nádobách a také jsou vhodné pro pěstování ve skalkách. Dorůstají jen do výšky30 cm. Výborně se jim daří jako lemovacímu prvku v zahradě i v nádobách na terase a balkoně.


Nebo si jednoduše prohlédněte všechny dostupné růže z naší nabídky


Jak bylo zmíněno již na začátku, každá odrůda potřebuje specifickou péči, která se samozřejmě liší i podle ročního období. V tomto článku najdete přehled péče o růže během celého roku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu