+420 533 312 793

února 2016

Výsev paprik a rajčat

Autor: Ing. Adriána Francová 21. února 2016 Žádné komentáře

Výsev paprik a rajčat       Patří do teplomilné zeleniny a velmi oblíbené skupiny. Jejich plody mají všestranné použití, výbornou chuť a dokonce jsou i variabilní barevně i velikostně.

Pokud chcete sklízet první úrodu již začátkem léta, je potřeba je včas předpěstovat a vysadit do skleníku, který zajistí vhodné klimatické podmínky pro jejich růst a kvetení.

Papriky a rajčata pěstované ve volné půdě plodí později, ale jejich plody jsou chutnější, protože dozrávají v přirozených podmínkách. Sluncem zahřáté a dozrálá rajčata jsou ta nejchutnější ať už v salátu nebo jen tak samostatně.

Oba tyto druhy se vysévají do připravených misek už koncem února, případně začátkem března. Pokud nemáte k dispozici skleník, jejich předpěstování můžete posunout na pozdější termín, tedy do konce března.

Paprika a chilli má delší dobu klíčení, proto se mohou vysévat i dříve. Musíte však zajistit vhodné světelné a teplotní podmínky, aby mladé rostlinky nebyly slabé, s tenkými stonky, vytažené za sluncem, nelámaly se a měli zejména dobře vyvinutý kořenový systém, který je zásobárnou a drží celou rostlinu.

Substrát musí být propustný, výživný. Výsevní misky umístěte na světlé a ne moc teplé místo. Semena klíčí při teplotě 18 °C.

Zajistěte pravidelnou závlahu (ne přemokření nebo úplné proschnutí substrátu), větrání, případně prisvetľujte umělým osvětlením. Výsevy můžete podpořit zakrytím fólií. Nezapomeňte ji včas odstranit. Zalévejte ve formě rosení, jinak hrozí vyplavení semen.

Pokud získáte mladé rostlinky, v období dvou děložních listů je začněte jemně přesazovat (pikýrovat). Na vybírání rostlinek použijte tyčku nebo tužku. Opatrně podeberte. Papriky přesazujte do předem připravených nádobek a vložte do jedné nádoby 2 ks. Získané sazenice pravidelně otáčejte, aby měli vyrovnaný růst a později i otužujte. Vysaďte do skleníku. Výsadby do volné půdy je vhodné provést až na konci května.

Ovocné desatero

Autor: Ing. Adriána Francová 1. února 2016 Žádné komentáře

          Únor je důležitým měsícem zejména pro ovocnáře. Množství a kvalita úrody je ovlivňována právě prací spojenou s ošetřováním a řezem ovocných druhů. Už to není jen o procházce ovocným sadem, ale i o manuální práci.

Ovocne desatero

1. V první řadě si všímejte možných onemocnění a škůdců, kteří mohou na ovocných stromech přezimovat, případně se na větvích mohou držet ještě mumifikované plody. Na jabloních zkontrolujte výskyt padlí a omezte jeho šíření.

2. Pokud jste nestihli výsadbu na podzim nebo se nacházíte v severních částech Slovenska a máte lepší zkušenosti s jarní výsadbou ovocných druhů, čeká Vás tato zajímavá práce. Po výsadbě je ukotvěte a důkladně zalijte. Samozřejmě dá se to zrealizovat, jen pokud to dovolují podmínky. Když není příliš hluboko pod nulou, není zmrzlá půda a hodně sněhu.

3. V ovocném sadu i v malé soukromé ovocné zahrádce dokončíme jarní řez jádrového ovoce, který se může provádět od prosince až do konce února.

4. Ve stejnou dobu prosvětlíme keře bobulovin a odstraníme starší a odrozené větve. Řez se týká zejména malin, rybízu a angreštu.

5. Pokračujeme v ochraně mladých ovocných výpěstků, stromků a pravidelně kontrolujeme ochranné sítě a oplocení, aby se ke stromům nedostala lesní zvěř, jež chutnají mladé větvičky a kůra.

6. Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce ve sklepích. Přebíráme jablka a hrušky. Prostory vyvětráme a zkontrolujeme v nich výskyt malých hlodavců.

7. Řez révy přímo ovlivňuje velikost plodů na hroznu a jejich kvalitu. Proto ponecháváme jen jeden silný výhon a jeden záložní čípek. Révu by měl stříhat opravdu odborník a období během řezu by již nemělo být příliš mrazivé. Pokud to počasí nedovoluje řez ponecháme na březen.

8. Bez chemických prostředků a hnojiv se někdy neobejdete, proto již nyní myslete na jaro, které se brzy ukáže v plném proudu a vyberte si bezpečné a vhodné prostředky na podporu růstu, výživu a ochranu proti chorobám a škůdcům, které se většinou aplikují u nerezistentných a náchylných odrůd.

9. Kolem ovocných druhů udržujte stále kypřenou mísu, aby se ke kořenům dostala vláha. Váš sad nebo malá ovocná zahrada bude působit zdravě a esteticky.

10. Je také čas na sběr roubů na jarní roubování. Sklízejí se jednoleté výhony, odebírané z jižní strany, bez květních pupenů.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Předzahrádky
    20. dubna 2021
    Dobrý deň, určite ako dominantu môžete dať magnóliu, pripadne azalky, rododendrony,...
  • Předzahrádky
    13. března 2021
    Dobrý den, přemýšlím jaké rostliny vysadit na předzahrádku cca 7*2m, která je ale na...
  • Zahrada v květnu
    3. dubna 2020
    Nebo si také vysadit doma jahodníky s postupním zběrem. ...
  • Zahrada v květnu
    3. dubna 2020
    Omlouváme se za pozdní reakci, nevíme zda ste to vyřešili, ale opravdu může jít o pilatku....
  • Péče o živý plot
    30. prosince 2018
    Ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď. Nezobrazovali sa nám prichádzajúce otázky. Zostrih...
Archív blogu