+420 730 235 493

Pěstování orchidejí v bytě

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 2. listopadu 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Orchideje jsou stále moderní a žádané interiérové rostliny v domácnosti. Už podle názvu se zdá, že jsou ušlechtilé a náročné na pěstování, ale není to tak. Našli si oblibu u mnoha pěstitelů a staly se tak populární, že je obdivují po celém světě.

Pěstování orchidejí v bytě

Nejznámější jsou asi druhy Phalaenopsis. Vy je ještě nepěstujete ? Bojíte se, že to nezvládnete ? V deseti krocích Vám ukážeme, že to náročné není a zvládnete to.

Kvalitní nákup je první a zároveň nejdůležitější krok

Mnohé obchodní řetězce lákají lidi na cenu, kteří pak bezhlavě nakupují rostliny bez kontroly. Mnohokrát se stane, že nakoupíte poškozené, nahnilé, případně rostlinu se škůdcem. V obchodě zkontrolujte substrát, přemokření, škůdce, poškození, vzdušné kořeny, pevnost rostliny v květináči.

Po příchodu domů

Rostlinu nejdříve přizpůsobte aktuálním podmínkám (adaptujte). Platí to zejména v zimním období. Pokud se dá, rostlinu si nechte zabalit do papíru a po příchodu domů ji v papíře nechte 2 hodinky na ne moc teplém místě. Teprve pak se přenese do teplejších prostor.

Výběr místa

Orchidejím vyhovuje světlé místo, západní nebo východní okno se žaluziemi, které jsou prospěšné zejména v letním období. Nevadí jim ani umístění nad radiátorem na parapetu. Pozor však na zimní chladné větrání.Pěstování orchidejí v květináči

Jak zalévat orchidej

Pěstování orchidejí se vyznačuje zejména nízkou zálivkou. Voda by se nikdy neměla dostat do srdíčka, odkud vyrůstají listy. Zalévejte měkkou, odstátou (nebo převařenou vodou, vyhovuje i dešťová). Do každé zálivky přidávejte hnojivo na podporu kvetení. Ne během vegetačního období. Zalijte a přebytečnou vodu odstraňte. Pokud pěstujete orchideje ve speciálních vyvýšených obalech dbejte na to, aby květináč s orchidejí nebyl ponořen ve vodě. A jak často zalévat orchidej? Zalévejte 1x za 2 týdny v zimním období, 1x za týden v letním období.

Teplota a vlhkost

Vyžadují vyšší teploty. Jiné druhy zase vyžadují před květem nižší teplotu na nastartování kvetení. Druhu Phalaenopsis se daří při teplotě cca 20°C, vlhkosti 60 - 70%, nesnášejí průvan, větrání ano. V létě je můžete umístit na terasu nebo balkon, kde nepálí slunce.

Pokud dodržíte tyto základní pěstitelské podmínky, dočkáte se úspěchu a květů.

Vzdušné kořeny

Jsou základním předpokladem zdravé rostliny. Pokud již přerostly květináč, je čas na přesazení. Kořeny mají být zelené, pružné. Není chybou, pokud jsou venku z květináče. Obyčejně se to stává, pokud ji pěstujete v neprůhledné nádobě.

Přesazování orchideje

Pěsazování se uskutečňujte v období, kdy orchidej nekvete. Zvolte o něco větší novou a vyčištěnou nádobu, vhodný substrát určený pro orchideje nebo si ho namícháte sami. Poškozené, hnědé vzdušné kořeny odstraníte, s ostatními pracujte opatrně. Nestříhejte je.

Orchidej nekvete, ale tvoří keiky

Může se vám to stát. Je to ideální cesta jak získat identické mladé rostliny. Počkejte však, dokud vytvoří vlastní vzdušné kořínky, jen tak dokážou růst v novém substrátu. Často se stává, že rostliny vytvoří keiky, i kvetou.

Pokud úspěšně pěstujete orchideje a chcete si je rozmnožit, přečtěte si náš článek o rozmnožování orchidejí pomocí keiky.

Bílé potvůrky na listech

pokud najdete něco podobného na listech orchidejí, okamžitě rostlinu izolujte a zvolte postup ochrany. Boj s vlnatkou nebo s červci je často složitý, někdy zdlouhavý, ale ne nemožný. Zejména pokud máte napadených několik rostlin. Napadenou orchidej jemně osprchujte, pokud kvete, odstraňte květiny, neboť mnohdy se škůdce drží právě tam a na stoncích. Rostlinu vyberte ze substrátu, opatrně vysprchujte kořeny. Vydezinfikujte nádobu. Použijte nový substrát a rostlinu postříkejte vhodným chemickým prostředkem proti červcům (nejlépe dva různé přípravky v jednom dnu) a postřik za 7-10 dnů opakujte a pravidelně kontrolujte.

Vrásčité listy bez pevnosti a pružnosti

Takové listy se vyskytují zejména tehdy, pokud nedodržujete výše uvedené pěstitelské podmínky zalévání. Nejčastěji se však vyskytují v době, kdy si rostlinku donesete domů. Mnozí prodejci, nevědí, jak se dané rostliny pěstují a zalévají a každý druhý den je po otevření květinářství preventivně zalijí. Čili prvotní příčinou je nadbytek vody, která může později vést k úhynu rostliny, nebo se projevuje při změnách v zálivce. Jedno období zaléváte pravidelně, podle plánu a pak měsíc dva, zapomenete.

TIP: Věděli jste, že existují i zahradní druhy orchidejí? Ty by vám v bytových podmínkách vydržely zřejmě jen krátce, neboť jsou určeny k pěstování v zahradách. Pokud vás toto téma zaujalo, přečtěte si článek o pěstování zahradních orchidejí.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty