+420 533 312 793

května 2018

Okurky a dýně z předpěstované setby

Autor: Ing. Adriána Francová 14. května 2018 Žádné komentáře

        Pokud chcete mít jistotu v úspěšném dopěstování této zeleniny, předpěstujte si ji. Semena vysévejte po jednom do větších misek od hořčice nebo smetany. Již brzy Vás překvapí 2 děložní listy, které jsou pro okurky a tykvovité rostliny typické.

Okurky a dýně z předpěstované setbyNakládačky se pak vysazují 7 - 8 ks na m², salátové okurky 3 - 6 rostlin na m². Výborně se pěstují na síti. Plody nejsou znečištěny, okurky lépe kvetou, jsou dostupné pro včely a také se lépe sklízejí.

Vhodné je také předpěstovat melouny, dýně a tykve. Nezapomínejte si výsevy označit, protože tykvovité rostliny mají téměř nerozeznatelné děložní listy. Na malou plochu vysaďte jen jeden druh tykve. Mnoho z nich se plazí na několik metrů. Pokud je v blízkosti strom, dokážou se vyšplhat až do koruny.

Na1 m² vysaďte jen jednu dýni ´Hokaido´. Cukety rostou obvykle v kompaktním tvaru a na1 m²se vejdou i 2 rostliny. Melouny a dýně se pěstují zejména v teplých jižních oblastech. Daří se jim tehdy, pokud jsou pěstovány na černé textilii nebo fólii. Zamezí tím růstu plevelů a budoucí plody se nebudou dotýkat přímo půdy, nebudou zahnívat a vždy budou čisté.

 

V malé zahradě však nemůžete pěstovat všechno. Proto si vybírejte plodovou zeleninu zejména podle prostoru, chuti a možností zpracování. Pokud máte rádi okrasné dýně, také si je můžete předpěstovat a vysadit do záhonu do pozadí a můžete je nechat pnout se na pletivový plot nebo volně růst z okrasného záhonu. Barevné mini tykvičky jsou vhodné do aranžmá, podzimních věnečků a jako dekorace do proutěných košů a misek.

Ostružiny a zimolez

Autor: Ing. Adriána Francová 3. května 2018 Žádné komentáře

Ostružiny a zimolez        Ovoce plného vitamínů není nikdy dost. Nejchutnější jsou pro každého jiné, ale z drobného ovoce opravdu osvěží sladkokyselé ostružiny a zajímavé netradiční plody - zimolez kamčatský, který je zajímavý chutí a jednoduchým pěstováním.

Pěstováním zimolezu můžete získat více než jen plody. Je to zajímavý keř drobného ovoce, který se nepěstuje v zahradách běžně, ale momentálně je velmi oblíbený a stále častěji se vysazuje. Kvete brzy na jaře bílými hvězdovitými květy. Pro kvalitní úrodu potřebujete minimálně 2 rostliny, kde jedna z nich bude vhodným opylovačem. Výhodou pro mnohé pěstitele je fakt, že se nemusí pěstovat v kyselé půdě, ale vyžaduje běžnou zahradní zeminu propustnou a nejlépe s podílem humusu. Místo vybírejte na slunci nebo v polostínu. Už v květnu můžete sesbírat plody, které jsou podlouhlé, tmavomodré až fialové, s borůvkovou chutí. Sklizeň očekávejte v druhém roce po výsadbě. Pomocí těchto keřů můžete vytvořit i živý plot. Nezapomeňte na vydatnou zálivku zejména v letním období. Pokud se Vám zdá, že listy schnou, vytvořte zástěnu proti prudkému a přímému slunci.

Ostružiny byly oblíbené již v minulosti, nevýhodou byly jen pichlavé výhonky, které komplikovaly sběr. Nyní trh nabízí i odrůdy bez trnů ve stejné, dokonce v lepší kvalitě plodů. Jsou to velké tmavé a šťavnaté plody s širokým využitím. Vyžadují běžné zahradní podmínky, řez, vyvazování na drát a zalévání. Můžete je pěstovat i v malé zahradě na kovové konstrukci s dráty. Výborně se sklízejí a nezaberou extra mnoho místa. Vyzkoušejte ostružinový džem, sirup nebo si nechte pár na zmrazení. V zimě si uděláte chutný ovocný koktejl.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Předzahrádky
    20. dubna 2021
    Dobrý deň, určite ako dominantu môžete dať magnóliu, pripadne azalky, rododendrony,...
  • Předzahrádky
    13. března 2021
    Dobrý den, přemýšlím jaké rostliny vysadit na předzahrádku cca 7*2m, která je ale na...
  • Zahrada v květnu
    3. dubna 2020
    Nebo si také vysadit doma jahodníky s postupním zběrem. ...
  • Zahrada v květnu
    3. dubna 2020
    Omlouváme se za pozdní reakci, nevíme zda ste to vyřešili, ale opravdu může jít o pilatku....
  • Péče o živý plot
    30. prosince 2018
    Ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď. Nezobrazovali sa nám prichádzajúce otázky. Zostrih...
Archív blogu