+420 730 235 493

Péče o trávník

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 11. května 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Trávník je v zahradě nejvíce zatěžovanou plochou. Je také velmi žíznivý a hladový. Během celého roku vyžaduje péči. Pokud chcete pěstovat nízký golfový trávníček bez plevelů, budete potřebovat ještě více energie a času, který budete věnovat právě péči o trávník.

Péče o trávník

Tvoří se Vám spousta mechu v trávníku a na některých místech ani trávník nevidíte? Příčina není nadměrná zálivka nebo vlhká půda. Je to odraz nekvalitní péče o trávník a tento stav může nastat z různých příčin, jako jsou:

- nedostatečná výživa - hnojení

- sucho – nedostatečná mělká zálivka,

- špatná drenáž – trávník založený na těžké, jílovité půdě

- nedostatečná vertikutace

- nízké sečení trávníku zejména během veder (trpí zejména plochy bez automatické závlahy)

- množství stínu

- kyselá půda

Mechu se v první řadě zbavíte vertikutací a poté můžete vylepšit stav trávníku hnojenin a správným přísunem důležitých prvků pro růst, barvu a vitalitu. Trávník je náročný i na závlahu. Pokud zaléváte každé ráno a večer, ještě to neznamená, že mu dopřejete dostatek vody. Mělké zalévání v malém množství pronikne jen těsně pod povrch a kořeny se dostatečně nenapijí. Stačí jednou za den v ranních nebo večerních hodinách a intenzivně.

Péče o trávník na podzim

Na podzim a v zimě je nutné si ho všímat také. Už není třeba ho zalévat tak intenzivně, neboť podzimní období disponuje i množstvím srážek. Je nutné vyhrabat všechno listí, větvičky a nečistoty. Ke konci podzimu je nutné také vypustit závlahu, aby nedošlo k poškození trysek. Trávník naposledy posekejte na výšku 4 - 5 cm. Otázka však zní, kdy je vhodné trávník naposledy posekat? V případě příznivého počasí můžete sekat i v listopadu. Když roste, je třeba sekat.

TrávníkPokud máte zkušenosti, že ve Vaší lokalitě je vždy množství sněhové pokrývky, snažte se během odhazování sněhu neukládat sníh na trávník ve velkých kupách. Sníh se tak spouští pomalu, když zmrzne je plný vody a je dost těžký. Také nedoporučujeme chodit po trávníku, když je příliš mrazivě. Platí to zejména pro reprezentační trávníky, nízko vyžínané a střešní trávníky.

Listopad již není vhodný k zakládání nových trávníků, ani na provzdušnění. Budete muset počkat do jara. Trávníky, založené koncem září a v říjnu, bude třeba na jaře možná dosít. Trávníky zakládané na podzim se však na jaře probudí a zazelenají dříve a jsou i hustější, jelikož mají po zimě dostatek vláhy.

Tam, kde je plocha příliš roztříštěná, případně ve svahu nebo jiném nedostupném terénu, využijte půdopokryvné dřeviny, případně plochu vysypte kameny a štěrkem. Ne všude může a musí být travnatá plocha.

Starší trávník nebo trávník, který je životaschopný, je vhodné v tomto období provzdušnit vertikutátorem. Pracuje se s ním stejně jako se sekačkou. Zahradu však musíte proběhnout ve dvou různých směrech. Počítejte s obrovskou hmotou odpadu. Budete překvapeni, co vše z něj vyhrabete. Trávník po vertikutaci nepůsobí příliš esteticky, ale v krátkém čase zregeneruje a zazelená se. Musíte mu dopřát ještě dostatek vláhy.

Mnohé může během deštivých dnů trápit plíseň na trávníku. Vzniká většinou v důsledku nepropustné půdy pod trávníkem, vláha se drží na povrchu a vzniká plíseň. Pomůže vertikutace, vyhrabání trávníku a mírně zalévání. Pokud se Vám drží v trávníku mech, není to nadměrnou vlhkostí, jak si většina myslí, ale nesprávným složením půdy prvků, nesprávným hnojením a nepropustnou vrstvou pod trávníkem.

Pokud se Vám ani po několika pokusech nedaří vypěstovat hezký trávník na některých menších místech, vyzkoušejte položit na problematická místa hotové travnaté koberce. Pokud trávníku nedodáte dostatek vláhy, bude mít plocha jen krátkodobý efekt. Pak je již vhodnější vysypat plochu štěrkem, pískem, případně vysadit půdopokryvné rostliny nebo trvalky, po kterých se sice nechodí jako po trávě, ale svou funkci zelené plochy splní zaručeně.

TIP: Chcete aby se váš trávník rozzářil barvami nádherných květin? Přečtěte si článek o rozkvetlé louce.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: jarní zahrada
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu