+420 730 235 493

Letničky do nádob

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 24. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pokud se Vám už teď stýská po rozkvetlém balkonu, myslete právě teď na výsev letniček. Téměř všechny typické balkonovky jsou letničkami , dokonce i muškáty . Ty se však dají i přezimovat ve vhodných podmínkách.

Letničky do nádob

Kromě muškátů, které se také dají vypěstovat ze semínka , kvést však budou později , můžete vypěstovat i jiné zajímavé rostliny, které jsou vhodné do velkých mís, do závěsných nádob, do zajímavých tašek, které v poslední době našly své praktické místo u každého zahradníka či květináře.Letničky v nádobách

Letničky v nádobách

Koncem února a v březnu můžete začít vysévat sanvitálie (Sanvitalia), sporýš (Verbena), petúnie (Petunia), lobelka (Lobelia), netýkavky (Impatiens).

Po vzejití a ve fázi děložních listů přesazujte do větších nádob a dopřejte rostlinkám vhodné prostředí, aby nebyly vytaženy za světlem. Později otužujte na terase, aby si zvykly na vnější podmínky. Pak je vysaďte do nádob, ve kterých budou zdobit Váš balkon, terasu či květinovou zeď až do podzimu.

Rostliny, které dokáží vytvořit převis vysaďte po okraji nádob, rostlinky, které rostou vzpřímeně a kompaktně, vysaďte do středu. Dají se výborně kombinovat s muškáty, drobnokvětými petúniemi nebo bakopa.

Žluté letničky do truhlíků

Balkonové rostliny nemusí být striktně vysazeny jen v kombinacích podle druhu, ale velmi moderní a přitažlivé kombinace získáte právě použitím různých rostlin s podobným barevným odstínem.

V dnešním tipu Vám představíme žlutou kombinaci, kde budou zastoupeny nejen letničky.

Žlutá barva patří mezi barvy jasné, zářivé, veselé i během zamračených dnů. Zvětšují a prosvětlují daný prostor a rostliny v nádobě mohou plnit funkci náhradního slunce přímo u Vás na balkoně.

Vhodné pro výsadbu jsou například: žlutě kvetoucí begónie (Begonia), gazánie (Gazania), kapucínky (Tropaeolum), bačkůrky (Antirrhinum), měsíček (Calendula), rudbekii (Rudbeckia), slunečnice (Helianthus), aksamitník Dahlia), sanvitálie (Sanvitalia), dvojzub (Bidens), petunie (Petunie), muškát (Pelargonium), krásnoočko (Coreopsis), narcisy (Narcissus), plamínek (Clematis), millionbells, atd.

TIP: Letničky jsou nádherné květiny, jejich nevýhoda je, že je musíte vysévat každý rok znovu. O předpěstování letniček se dozvíte v našem dalším článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu