+420 730 235 493

Zahrada v japonském stylu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 6. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Upravit si zahradu podle východoasijských vzorů není problém, pokud máme cit pro miniaturizace, duchovnost, pořádek a harmonii. Samozřejmě, musíme také počítat s vyššími finančními náklady, jako je tomu při úpravě běžné zahrady.

Zahrada v japonském stylu

Nejlepší cestou k vytoužené japonské zahradě, je použít již vyšší, starší dřeviny, které dodají zahradě okamžitý obraz a charakter, jako by tam rostla roky. Není vhodné používat drobné a mladé rostlinky.Důležité je znát tuto kulturu a alespoň základní zásady a prvky při vytváření kompozici.

Japonská zahrada

Požadovaný efekt získáme zejména použitím rostlin, pro tento typ úpravy, doplňky a samotnou kompozicí, která sestává zejména z kamene, písku, vody a travnatých ploch. Jednotlivé scenérie musí působit jednoduše, duchovně, klidně, mnoho úkazů z nich vyjadřuje skutečný svět avšak ve zmenšené podobě.

Kompoziční struktura japonských zahrad má původ v Číně, původně se však vyvíjela v prostředí ostrovní říše s nedostatkem půdy pro obživu, proto se vytvářely miniaturní zahrady se symbolikou, které představovaly svět skutečný, více umocněn a procítěný a tyto zahrady se dále dědily a uctívaly.Rostliny do japonské zahrady

Rostliny do japonské zahrady

Zahrada v japonském stylu je volnější než striktní japonská zahrada, která nezná omyly a vše musí být na správném místě, každý jeden kámen, čára, má svůj význam, symbol i svou orientaci ke světovým stranám.

Tento styl se vyznačuje tím, že má půvab v každém ročním období, tedy i v zimě. Soulad barev, forem, materiálů, kombinace kamene a písku, vody, dekorativních prvků vytváří neopakovatelnou atmosféru.


Výběr borovic nebo okrasných javorů


Součástí jsou borovice, kosodřeviny, bonsaje, bambus, javor dlanitolistý a jiné javory, japonské třešně, sakury, okrasné trávy, magnólie, kapradiny, kosatce. Nahlédněte a vyberte si ty nejvhodnější.

Doplňky typické pro tento styl jsou můstky ze dřeva i kamene, vázy, kamenné svítidla, brány, sošky Buddhy, čajovny, pavilónky, sluneční hodiny, napajedla a zvonkohry, ale používají se střídmě.

Neodmyslitelná je také vodní plocha, potoky a pozorování vodní hladiny z čajového pavilonu či altánku. Vodní plocha je někdy nahrazena uhrabaný pískem do tvaru vlnovek, posypaným jehličím.

Travnaté plochy jsou menší a dominuje písek a kámen. Okrasné trávy jsou uplatňovány spíše jako solitéry. Zahrada by neměla být striktně ohraničená plotem, volně by měla procházet buď do volné přírody (vhodné na venkově), nebo pokračovat do obytného prostoru, k terase.


Všechny druhy růží nejen do japonské zahrady


Na ploše určitě nesmí chybět pivoňky, kosatce, růže, ke kterým mají domácí vyvinutý neskutečný vztah a na jejich počest byly vytvořeny i slavnosti květů, které jsou známé dodnes.

Než začnete toužit po japonské zahradě, projděte si dostatek informací a literatury o tomto umění, poznejte symboliku a význam, případně duchovnost skrytou v těchto zákoutích. Zahrada se Vám bude vytvářet mnohem jednoduššeji.

TIP: Máte malou zahradu a přesto byste chtěli pěstovat nějaké okrasné stromy? Poradíme vám v článku o okrasných stromech do malé zahrady.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu