+420 730 235 493

Astry pěstování

Vytisknout
Autor: Adriána Francová 6. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Podlehli jste kráse podzimních aster? Nejsou náročné na pěstování, jsou dekorativní zejména v podzimním období a kvetou do prvních mrazů, kdy již mnohé trvalky odkvetly. Proto jsou tak výjimečné a obohatí každý záhon bohatým kvetením.

Astry pěstování

Podzimní astry

dokvétají spolu s aksamitníky, ostálkami, rudbekiemi a chryzantémami. Najdete je v různé podobě a v různých barvách, i když jejich barevná škála je částečně omezena, přesto rozzáří každý trvalkový záhon. Mohou mít odstíny růžové, purpurové až červené, fialové, modré a bílé.

Milují slunce, během roku dostatek vláhy a propustný výživný substrát. Můžete je najít v nízké i vysoké formě. Patří mezi dlouhověké trvalky, a dokonce se i rychle rozmnožují pomocí semen, či kořenovými výběžky. Jsou výborné pro opylovače.Astry druhy

Astry druhy

Astry najdete v různé podobě. Od nízkých skalkových až po středně vysoké nebo vysoké - dominantní trsy do pozadí záhonu.

Astra nízká

Používají se zejména pro pěstování ve skalce nebo do nádob.

Aster alpinus - hvězdnice alpská, najdete je v různých barvách. Na nízkých stoncích vyniknou nádherné květy, které si zamilujete.

Aster dumosus - astra nízká, křovitá

Vyniknou zejména růžové, bílé a fialové odstíny. Vyznačuje se kompaktním a bohatým kvetením. Hodí se na lemy a výplň záhonu v přední části s rozchodníky a nízkými okrasnými travinami.

Vysoké astry

Ty vyšší než Aster novae - belgii nebo Aster novae-angliae, je nutné každý třetí rok dělit pro vitálnost růstu a tvorbu květů. Také je třeba je vyvazovat, protože jde o vyšší druhy a mohly by se polámat svou vlastní vahou. Dosahují výšky i 1,5 m, proto zvolte i správnou výsadbu do pozadí.

Astra květAster ericoides - vřesovcovitá. Pěstuje se méně často ale zaslouží si obdiv. Nádherná je také na podzim.

A.ericoides 'Snowflurry' Vám doslova vyrazí dech. Bohatý a převislý bochník, obsypaný bílými drobnými květy vynikne v nádobě nebo převislý přes zídce. Vyplní také každou plochu v záhoně. Je nenáročná na podmínky a pěstování, na jaře suché výhonky ostříháte a každoročně od kořene vyžene nové.

Vysoké kultivary např. Prostratum dominují také bílými květy se žlutým středem, dosahuje výšky kolem 1 m.


Astry najdete v nabídce mezi podzimními trvalkami


Kdy sázet astry

Astry v nabídce se prodávají kontejneru, tedy mohou se vysazovat během celého roku kromě trvale zmrzlé půdy. Na jaře po dělení trsů získáte množství trsů na další výsadbu.

Výborně se kombinují s jarními cibulovinami, pozdě raší, a proto mají cibule dostatek prostoru pro růst a také vyniknou.

Později, když jarní cibuloviny odkvetou a zatáhnou se, naplno svou krásu projeví zelené drobné listy aster a v podzimním období květy.

Astry můžete využít i do podzimních kytic a do různých aranžmá. Nízké formy lze pěstovat i v nádobách na balkoně nebo terase, samozřejmě ve velkých nádobách a s oporou můžete pěstovat i vysoké druhy.

TIP: Přečtěte si také článek jak vytvořit záhon z dlouho kvetoucích trvalek.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty