+420 730 235 493

Chodníčky a výsadba kolem nich

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 6. července 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určitě jste si už kladli otázku, jak vyřešit samotné chodníky v zahradě, které Vám usnadní pochůzku zahradou i během nepříznivých dní. Chodníky patří po stavbě domu a drobných staveb mezi důležité práce, které jsou většinou trvalou záležitostí. Proto výběr materiálů, tvar, linii důkladně zvažte.

Výsadba kolem chodníku

Pokud již máte tyto práce za sebou, je zde další práce, která vás čeká - výsadba kolem nich. Samotnému výběru rostlin bychom měli věnovat stejnou pozornost jako výstavbě chodníku, jinak se může stát, že budeme nevhodně zvolené rostliny přesazovat, příliš často zastřihovat a celkově jim věnovat více péče než je třeba.

Rostliny kolem chodníku

Pokud jste si zvolili v zahradě nášlapné kameny, můžete je ukládat přímo do trávníku, nebo kolem nich vysadit nízké půdopokryvné rostlinky a skalničky. Jako rostliny mezi nášlapné kameny můžete použít rozchodníky, které rychle vyplní prostory mezi nimi.Rostliny kolem chodníku


Vytvořte si lemující záhon ze skalniček


Pokud jste zvolili zámkovou dlažbu, pravděpodobně jste použili i obrubníky, které mohou těsně sousedit s úzkým prostorem volné plochy, která je jako stvořená na záhon nízkých trvalek, které budou chodník lemovat. Ideální jsou levandule, nízké okrasné trávy.

Trávník a úzká plocha nejdou dohromady, protože úzké a roztříštěné plochy se velmi těžko udržují. Určitě vsaďte na kvetoucí trvalky, které vás obdarují během celého léta květy. Kromě zmíněné levandule jsou vhodné floxy, rozrazily, krásnoočká, rozchodníky, astry.

Pokud máte rádi pravidelnost a přísně upravené zahrady střihem, vysaďte zimostráz nebo brslen, rostliny určené k lemům a nízkým plotům. Výborně se stříhají, udržují, i když rostou pomaleji. Zejména zimostráz.

Co tak krása v přenosných nádobách

Stejně se dají upravit i schody. Chodit po nich pak bude opravdu zážitek. Minimalizujete tak množství betonové nebo jiné pevné plochy množstvím rostlin v jejich blízkosti. Jemně přesahující až na nášlapnou plochu není problémem. Všechny rostliny se dají sestříhat, upravit a usměrnit jejich růst a zahrada bude vypadat v každém ročním období jinak.

Pokud máte rádi rostliny a dřeviny v nádobách, chodník nebo schody můžete zkrášlit stejnými nádobami a střiženými dřevinami do tvarů koule, kužele nebo do nich vysaďte bylinky. Vše se samozřejmě odvíjí od stanoviště. Bylinky preferují slunné stanoviště.

Tip: Pokud se chystáte na výsadbu kolem chodníku použít právě skalničky nebo prostě zakládáte skalku, přečtěte si návod na pěstování skalniček.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu