+420 730 235 493

Cínie pěstování - oblíbené záhonové květiny

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 26. února 2024 Přidat komentář Zobrazit komentáře

Krásné letničky, které vaši zahradu promění doslova k nepoznání. Přesně tak lze charakterizovat cínie (neboli také ostálky). Pokud vsadíte na postupný výsev, mohou vaši zahradu či terasu zdobit prakticky po celé léto.

Detail květu červené cínie

Zjistěte, jak postupovat při jejich výsevu a jaké druhy existují.

Charakteristika cínií

Cínie je okrasná letnička, která se mezi zahrádkáři těší velké popularitě. Cínií přitom existuje velké množství kultivarů, které se mohou lišit svými velikostmi i barevnými provedeními. Původem pochází z Mexika, odkud se postupem času dostala k nám. Díky svému vzhledu se cínie často využívají jako atraktivní lákadlo pro motýly. Kromě toho si je ale také můžete nařezat do vázy, nebo je využít jako okrasné květiny do truhlíků.

Cínie druhy

Mezi základní druhy cínií se řadí jiřinkokvěté. Tyto rostliny dorůstají do výšky až 90 cm a jsou charakteristické velkými, plnými a převážně kulovitými květy.

Kalifornské obří cínie se pyšní také výškou kolem 1 metru a jejich květy bývají střechovitě uspořádané a mírně vyklenuté.

Obří kaktusovité cínie zaujmou typickými střapatými květy, které mají delší a mírně stočené korunní plátky. Do této kategorie se řadí například ostálka lepá.

Pomponkovité cínie disponují menšími, plnými a vysoce klenutými květy. Skvěle se hodí na záhon i k řezu.

Skabiosokvěté cínie mají spíše drobné květy, které mohou připomínat květy hlaváče.

Populární ostálka haageova zaujme úzkými listy a menšími poloplnými až plnými dvoubarevnými květy.


Pořiďte si semena cínie a vytvořte si ze své zahrady nebo terasy doslova barevné království


Je cínie jedovatá?

Cínie jedovaté nejsou a jejich pěstování je proto bezproblémové i u rodin s domácími mazlíčky. Tyto rostliny však mohou způsobit podráždění pokožky kvůli přítomnosti alkaloidů. Při stříhání rostliny proto doporučujeme nosit rukavice, abyste se těmto reakcím na kůži vyhnuli.Různé barevné druhy cínie

Cínie výsev

Výhodou cínií je jejich schopnost se ve velké míře přizpůsobit většině půdních podmínek. Ideální volbou je nicméně půda bohatá na živiny s dobrým systémem odvodnění. Cínii je vhodné vysévat do půdy, kde již bude trvale růst (a kde ji tedy nebudete vykopávat). Přerušení kořenů v době růstu totiž této rostlině nevyhovuje.

Semena při výsevu umístěte do vzdálenosti zhruba 10 až 50 cm od sebe. U mladé cínie dbejte na dostatečnou zálivku, půda by měla být neustále mírně vlhká. U vzrostlých cínií je již situace odlišná a tak intenzivní zálivku nevyžadují.

V momentě, kdy sazenice ostálky dosáhnou výšky zhruba 7 cm, je vhodné jejich množství v záhonu nebo truhlíku protřídit. A to tak, aby od sebe jednotlivé květy byly vzdáleny aspoň 15 až 20 cm. Jakmile dojde k odumření květů, ihned je odřízněte. Tímto způsobem docílíte dalšího bohatého kvetení.

Cínie do truhlíku

Cínie se nemusí nutně vyjímat pouze přímo v záhonu. Skvělou službu vám udělají také v truhlíku, díky čemuž ozdobí třeba vaši terasu nebo balkon. Pamatujte na slunné stanoviště a dostatečně velkou nádobu, aby se rostlině dařilo. Jelikož pěstování cínie není nijak složité, hravě si s ním poradí i pěstitel začátečník.

Kdy sázet cínie

Co se týče samotného výsevu, semena cínie zasejte zhruba čtyři až šest týdnů před posledními očekávanými mrazy. Rostlina začíná klíčit přibližně při 10 °C. Pokud chcete dosáhnout podzimního kvetení ostálky, můžete vysévat ještě v červnu přímo na požadované místo.

TIP: Připravte se na další pěstitelskou sezónu v předstihu. Zjistěte, jak správně předpěstovat zeleninu.

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Petunia Prettytoonia® ´Blue Jet´ / Petunie, K7