+420 730 235 493

Dřeviny okrasné plody

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 23. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Tyto dřeviny vyniknou zejména v podzimním období. Na některých téměř bezlistých větvičkách vyniknou právě plody, které se s posledními paprsky vybarvují a dozrávají. Neměly by chybět v žádné zahradě s celoročním efektem. Plody mají nejen opadavé stromy a keře ale i stálezelené jehličnany a listnáče.

Keř s červenými plody

Dalšími zajímavými jsou brslen, přísavník, rakytník, skalník, šipky, hloh, jeřabina, mišpule, tis, túje, modříny a smrky, bezinky i hlošina. Mnohé jsou jedovaté, proto pokud se na zahradě pohybují i děti, které by mohly tyto plody nasbírat a sníst, raději se jedovatým jistý čas vyhněte. Naopak je nahraďte dřevinami a keři například ovocnými. Na podzim se dají stále obírat stále plodící maliny a jahody, ostružiny bez trnů.

Mnohé můžete využít v dekorativních aranžmá spolu s posledními kvetoucími trvalkami a letničkami a okrasnými travinami, nebo je použijete do věnců a nástěnných aranžmá, které si můžete umístit kromě bytu i do altánku nebo na terasu. Krátký přehled druhů, které můžete vysadit na zahradu pro výjimečný efekt plodů.Hlohyně

Keř s červenými plody

Keře s červenými plody v zahradě krásně vyniknou a máte na výběr z poměrně široké nabídky. Můžeme sem zařadit například dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii), skalník (Cotoneaster).

Nádherný okrasný keř s červenými plody je také hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea), která je bobulemi doslova obsypána pokud keř necháte bez střihu.

Jedlé plody nabízí rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides), okrasné jabloně (malus). Pěkně vyniknou i cesmíny (Ilex aquifolium, Ilex crenata "Convex" nebo Golden Queen ").

Keř s oranžovými plody

Zajímavý keř s žlutými plody je například Cesmína (Ilex aquifolium "Bacciflava").

Již zmíněná hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea „Soleil d´Or“) existuje i s plody zbarvenými do žluta, ale i odrůda s oranžovými plody. I zde platí, že čím méně je budete stříhat, tím bohatší budou kvést a na podzim se rozzáří žlutě nebo oranžově.


Naše aktuální nabídka okrasných keřů, kde najdete i zmíněné druhy


Pokud plánujete vysazovat živý plot, můžete si zvolit i takové dřeviny. Pokud ho budete stříhat, bude méně kvést i plodit, ale několik barevných plodů na něm určitě najdete.

Volně rostoucí dřeviny Vám rozkvetou i zarodí. Říjen a listopad je vhodný i na výsadby živých plodů a dřevin do smíšených záhonů a už nyní si můžete pomalu vybírat vhodné druhy, které plánujete ve své zahradě vysadit.

TIP: Inspirujte se i naším článkem, kde vám představíme méně známé ozbodné keře.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu