+420 730 235 493

Fialové květiny do zahrady

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 6. července 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Fialová barva patří v dnešní době mezi velmi oblíbené a populární barvy, nejen jako doplněk do interiéru nebo do šatníku každé ženy, ale také do zahrady. Fialová barva působí na naši psychiku uklidňujícím a relaxačním dojmem. Může mít několik významů. Působí něžně a romanticky, a zároveň tajemně a smyslně.

Fialové květiny do zahrady

Je to kombinace modré a červené, kde modrá je znamením vody a červená znamením ohně. Je to oblíbená barva králů i básníků, proto působí romanticky a zároveň vznešeně, noblesně a honosně.

Mezi nejoblíbenější trvalky a keře ve fialové barvě patří: levandule, šalvěj, kosatce, krokusy, astry, vistárie, plaménky, rododendrony a komule.

Květy fialové barvy

Levandule - Lavandula

Květy fialové barvypatří mezi oblíbené trvalky slunečních záhonů. Miluje suchou půdu, plné slunce a řez 2x ročně. Vynikne v pásech před domem, vedle chodníku nebo ve smíšených trvalkových záhonech. Je silně aromatická, má všestranné využití, je léčivá, dokonce jedlá a přitahuje opylovače. Květy můžete konzumovat, připravit z nich med nebo sirup, sušit je. Dorůstá do výšky podle kultivarů. Nejčastěji má 80 cm v květu, šířka je také různá. Mezi nejkrásnější patří Hidcote Blue, Munstead, Grosso, Provence. Kultivarů je samozřejmě více a dokonce i v růžové a bílé barvě.


Přečtěte si více o pěstování levandule v našem článku nebo se inspirujte přímo levandulemi z našeho eshopu


Šalvěj - Salvia

zahrnuje mnoho druhů a kultivarů, ale ve fialové barvě můžete najít šalvěj lékařskou i šalvěj hájní - Salvia nemorosa nebo Salvia superba. Šalvěje mají kompaktní tvar, jsou silně aromatické, zejména lékařská. Květy jsou štíhlé, podobné levanduli. Klidně ji může na některých záhonech nahradit, pokud nepreferujete levanduli kvůli vůni.

Kosatce - latinsky Iris

patří do venkovských zahrad, mají své kouzlo, různé barvy, ale ty klasické jsou tmavě nebo bledě fialové. Nejsou náročné na pěstování a vydrží jakékoli podmínky.

Krokusy – Crocus

neboli šafrán, patří mezi jarní cibuloviny, často kvetoucí i z pod sněhu již v únoru. Známe je v různých barvách, ale ty fialové jsou tak neobyčejné a klasické, že dokážou opravdu zazářit. Přestože jsou květy menší, pokud je vysadíte do hnízda ve větším počtu, určitě je nepřehlédnete. Dokonce vyniknou i v trávníku. Vysazují se na podzim.


V naší podzimní nabídce naleznete nádherné krokusy nebo si přečtěte článek jak vytvořit rozkvetlou louku pomocí cibulovin


Astry - hvězdnice

patří mezi podzimní trvalky, které po létě spolu s okrasnými trávami potěší nejeden záhon a hlavně včely. S podzimním sluncem vás okouzlí jejich vůně, různé kultivary a výšky. Patří mezi oblíbené trvalky, které dlouho kvetou a zejména v měsících, kdy je trvalek už méně.

Vistárie

je dřevina-liána, která kvete na jaře bohatými třásněmi fialových květů. K tomu, aby kvetla, však potřebuje řez 2x ročně, pevnou oporu a vhodné místo. Je to mohutná popínavka. O to víc Vás potěší květy.


Sortiment různých druhů vistárie najdete přímo ve své kategorii a nezapomeňte ani na článek o tom jak pečovat o popínavé rostliny


Plaménky, latinsky Clematis,

Fialové květynajdete v přírodě, ale i ušlechtilé kultivary v různých barvách,  žádané jsou nicméně právě ty s fialovými odstíny. Dokonale vyniknou na treláži, zdi či altánku. Bohaté menší či větší květy dokážou upoutat pozornost a přilákat i opylovače. Kořeny však vyžadují být ve stínu zamulčovány a hlava plaménku má být na slunci, pro bohaté kvetení. Nádherný plamének Prezident určitě musíte mít na zahradě. Květy jsou velké až 15 cm.


Prohlédněte si fialové ale i jiné barvy clematisů a pokud se vám nedaří s pěstováním, přečtěte si článek o pěstování plamínků


Rododendrony

jsou králi stinného záhonu na rašelinném podkladu. Ideální základní dřeviny pro založení vřesoviště či záhonu ve stínu. Kvetou různými barvami, ale oblíbené jsou právě ty fialově kvetoucí, v odstínech od slabounko fialové až po výrazně tmavou fialovou. Mohou se pěstovat i ve větších květináčích. Nezapomeňte na kyselé pH.

Doporučujeme věnovat pozornost také článku o pěstování rododendronů.

Komule - Buddleja

je letní šeřík, také se nazývá motýli keř. Během kvetení voní celá zahrada, a to množství motýlů Vám předvede nádherné představení. Můžete se těšit na babočky, otakárky i bělásky. Komule je keř dosahující výšky i 5 metrů. Stříhá se brzy na jaře, hluboko, neboť kvete jen na jednoletých výhoncích. Také ji najdete v naší nabídce v různých barvách. Je to nejoblíbenější keř slunečních záhonů, nicméně později je to velký keř. Po několika letech potřebuje zmladit a často se po zimě dřevo láme a praská.

Více o pěstování komule a jejím správném řezu se dočtete v článku.

Prohlédněte si naši celou nabídku a používejte filtry i podle barev. Určitě si oblíbíte i jiné květy fialové barvy, cibuloviny či trvalky.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: letní zahrada
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    To je nám ľúto. Ak zmrzla, treba prekontrolovať výhony, či sú pružné, vo vnútri so...
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    Dobry den, cela vistarie mi zmrzla, nekvete, ani listy nerasi. Co delat? Mam ji zastrihat, aby...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Dobrý deň, každý brečtan začína šírkou a potom sa začne ovíjať na výšku. Neplazí sa...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Břečťan se nechce plazit po fasádě, rozrůstá se do šířky. Mám ten správný?...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
Archív blogu