+420 730 235 493

Pěstování citrusů

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 9. května 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Chcete si pěstovat citrusy a bojíte se, že jsou náročné na podmínky? Není to tak. Zvládne to každý. Dokonce si ho můžete vypěstovat přímo ze semen. Musíte však vědět jak na to a my Vám pomůžeme. Pokud chcete v poměrně krátké době očekávat plody, je ideální koupit si roubované rostliny a připravit vhodné podmínky.

Pěstování citrusů

Nejlepší je pokud začnete s pěstováním citrónu, náročnější je pak mandarinka a pomeranč.

Citrusy pěstování

Pocházejí z teplých oblastí, které jsou bohaté na slunce, množství světla a stejné nebo velmi podobné podmínky jim musíte zajistit i v bytě. Mohou být pěstovány na parapetu, nikoli však na jižním okně. Hrozí spálení listů. Substrát musí být propustný, lehký s nízkým pH a křemičitým pískem. Na dno nádoby dejte určitě drenážní vrstvu.

Zalévejte během léta hojně, ale v misce by nikdy neměla zůstávat voda. Vodu používejte měkkou, odstátou, nejlépe dešťovou s hnojivem zejména během růstu a tvorby květů a plodů.Citrusy

V zimě se nehnojí a sníží se i celková intenzita zálivky v závislosti na teplotě a světlosti v místnosti. Čím světlejší a teplejší místnost, tím vyšší zálivka. Substrát nechte vždy mírně proschnout. Opad listů může být způsoben nevhodnými podmínkami, jako je nedostatek světla a chlad v kombinaci se zálivkou. Ideální teplota podle odrůd se pohybuje v rozmezí od 0 - 18 °C maximálně. Ve většině případů 15 - 18 °C v zimním období. Pokud máte možnost zimovat i v nižších teplotách, je to pro citrusy vyhovující. Nevyžadují pak ani tolik světla.

V létě můžou být na terase, balkoně, v zahradě. Jedná se však o letnění starších rostlin více než 5 let, které nejsou tak náchylné na onemocnění a škůdce, mají pevnější výhonky i listy. Také nesmí být umístěny na přímém slunci. Jinak hrozí spálení listů. Vyhovuje mu rosení na list a zvyšování tak vzdušné vlhkosti.

Řez je stejně důležitý. Provádí se během neaktivity rostliny, tedy koncem zimy, začátkem jara. V první řadě se odstraňují poškozené, suché a odumřelé větvičky. Ostatní se mohou zkrátit. Odstraňují se stejně tak křižující nebo výhonky směřující dovnitř koruny. Hlavní výhonek se zkracuje tak, aby boční převyšoval o cca 15 cm max. Dbejte na řez zejména u mladých rostlin, abyste včas vypěstovali pevnou a pěknou korunku. Výhonky musí být dostatečně silné na to, aby unesly váhu plodů.

Během kvetení s rostlinou nemanipulujte. Rostliny se přesazují až tehdy, když kořeny přerostou nádobu. Není nutné každoroční přesazování, jako je to u běžných pokojových květin. Starší a větší dřeviny se přesazují i po 5-10 letech. Nádoba by nikdy neměla být příliš velká, ale vždy jen o něco větší než byla předchozí.

10 základních bodů péče aneb jak to nepokazit:

1. nepřenášet rostliny, neměnit jim neustále podmínky
2. citrusy se každý rok nepřesazují
3. během kvetení a tvorby plodů s rostlinou nemanipulujte
4. během kvetení v zimním období je nutné zabezpečit umělé opylení květů pomocí štětce
5. pro správnou úrodnost a vyváženost rostliny je nutné ponechat jen určitý počet plodů v závislosti na věku dřeviny, počet listů, stability větviček a některé manuálně odtrhnout ještě před vývojem. Zajistíte tak přísun živin ponechaným plodům, růst a vitalitu citrusu
6. správná identifikace problému (onemocnění nebo škůdci) a jeho včasná ochrana zajistí opětovné prosperování rostliny
7. hnojení, správný substrát, teplotní a vláhové podmínky zajišťují správný růst, tvorbu květů a plodů během celého roku
8. letnění starších rostlin napomáhá k celkovému zdravotnímu stavu a růstu
9. koncem zimy vyžadují správný řez
10. ochraňte rostliny před průvanem, mrazem a málo světlým prostorem

TIP: Mezi oblíbené pokojové rostliny patří aloe vera. Pokud vás blíže zajímá, jak o tuto užitečnou rostlinu pečovat, přečtěte si náš článek o pěstování aloe.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Hemerocallis 'Black Stockings' / Denivka, C3