+420 730 235 493

Pěstování Aloe Vera

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 14. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rostlina Aloe Vera patří mezi velmi známé sukulenty. Kromě toho, že obsahuje "léčivý gel", je to i atraktivní teplomilná rostlina, kterou při dodržení specifických podmínek zvládne pěstovat úplně každý. Nebojte se, není to nic náročného. Je několik druhů aloe, ale nejznámější a nejžádanější je Aloe Vera - pravá Aloe.

Pěstování Aloe Vera

Jak pěstovat Aloe vera

Po zakoupení rostlinu přesaďte do nového substrátu pro kaktusy a sukulenty a dopřejte jí teplo a světlo. Méně zálivky je někdy více. Na dně nádoby vytvořte drenážní vrstvu. Odtok přebytečné vody vyřeší odtoková díra v květináči a miska. Neukládejte ji na parapetu okna, pokud je tam radiátor a okno orientované na západ. V létě uvítá stínění. Přihnojujte v létě každé 3 týdny. Nadměrná zálivka může rostlinu poškodit.

Aloe Vera pěstování venku i v bytě

Aloe vera pěstováníV našich podmínkách ji pěstujeme jako pokojovou rostlinu s letněním venku na terase na slunci (ne však celodenní slunce), v polostínu. Rostlina dosahuje výšky cca 30-50 cm, má štíhlé, masité listy naplněné tekutinou, která se používá v kosmetickém ale i v lékárenském průmyslu a doma pro rychlou pomoc.

Není mrazuvzdorná. Dbejte na časný přesun rostlin do bytových prostor nebo do jiných nemrznoucích podmínek. Mráz by rostlinu trvale poškodil.

V zimním období zvládne i bytové podmínky a teplo, ale je třeba adekvátně k tomu zvolit i závlahu a množství světla. V zimě má ráda teplotu okolo 10 stupňů a minimální zálivku.

Jak získat gel z rostliny a jeho účinky

Odřízněte list z rostliny. Položte na podložku a nožem opatrně odřízněte podélně po celé ploše listu spodní část, tedy zelený obal listu tak, aby vám zůstala viditelná jen plocha s gelem. Potom to opakujte z vrchní strany.

Získaný gel můžete použít okamžitě na štípnutí, popáleniny, čištění pleti, na drobné rány, nebo si ho můžete dát zamrazit do nádobek na led a použít v létě na štípance od komárů nebo včel. List je tvořen z 96 % vodou a také obsahuje vitamíny, minerály, enzymy a aminokyseliny.


Vyzkoušejte léčivé účinky Aloe Vera na vlastní kůži


Využít lze i samotnou šťávu, která se pije a ředí s vodou. Ale na to byste potřebovali několik desítek velkých rostlin, aby bylo užívání pravidelné, a abyste získali dostatek šťávy.

Aloe Vera jako lék

Už starověcí Egypťané tuto rostlinu vděčně využívali a nazývali ji rostlinou nesmrtelnosti, neboť poznali její léčivé účinky, rychlé omlazení pleti a svěžest. Stejně velký vliv má také na trávení, imunitu, pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, pomáhá při bolestech hlavy a při hojení popálenin, drobných ran a jsou vhodné i pro dětskou pokožku a citlivou pleť.

Nechte se inspirovat a to, co pěstujete s láskou, se Vám vrátí v jiné podobě.

TIP: Mnoho rostlin má své specifické využití v domácnosti. Jednou z nich je i stévie a v článku se dozvíte více právě o pěstování stévie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty