+420 730 235 493

Kdy a jak vysázet

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 26. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Viděli jste v zahradnictví zajímavé rostliny a dřeviny a nejste si jisti, zda je můžete vysazovat kdykoliv? Platí zde jisté pravidlo výsadby, díky kterému naše nově vysazené dřeviny budou mít hned na počátku vhodné startovací podmínky pro svůj zdravý růst.

Kdy a jak sázet

Rostliny, které běžně zakoupíte v plastových nádobách, můžete vysazovat do záhonů i nádob na terase a balkoně kdykoliv. Tyto dřeviny a rostliny mají kompaktní kořenový systém, kterému nehrozí žádné poškození. Zpravidla se pak vysazují do větších nádob. Před samotnou výsadbou je ponořte do vody, lépe se uvolní z původní nádoby a kromě toho se také dobře nasají vodou.Výsadba dřevin

Výsadba prostokořenných dřevin

Dřeviny, které Vám jde prodejce přímo vykopat nebo mají obalený kořen v jutovině, se nazývají prostokořenné a ty se vysazují většinou na jaře nebo na podzim.


Vyberte si ovocné dřeviny z naší nabídky


Během vykopávání zde může dojít k poškození hlavního kořene a takto vysazené dřeviny se lépe ujmou a zakoření právě na podzim a na jaře, kdy je více přirozené vlhkosti a období růstu.

Samotná jutovina se nemusí z kořenů odstraňovat. Stačí, když ji po stranách uvolníte nebo nařežete. Pokud však chcete vidět, v jakém stavu je kořenový systém, opatrně ji odstraňte. Ne vždy budete spokojeni s výsledkem, pak můžete dřeviny reklamovat. Bez hlavního kořene jim bude zakořenění v novém prostředí trvat déle.

Dřeviny se vysazují tak, jak byly původně vysázeny ve školce. U ovocných druhů platí, že místo očkování musí být nad zemí, u keřů drobného ovoce zase platí, že by měli jít do půdy hlouběji.


V eshopu najdete i bohatý výběr keřů nebo stromků drobného ovoce


Některé rostliny jsou plytcekorěnící, proto je vysazujte mělce a akceptujte, že nesnášejí konkurenci jiných rostlin v jedné nádobě. Každá dřevina má své požadavky na stanoviště, půdu, vláhu, živiny, hnojení a řez. A ty byste měli vždy zohledňovat. Jen tehdy budou růst a prosperovat i k Vašemu užitku.

TIP: Po vysazení potřebuje každá rostlina jistou míru péče. Přečtěte si náš článek jak pečovat o ovocné stromy a keře během roku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    To je nám ľúto. Ak zmrzla, treba prekontrolovať výhony, či sú pružné, vo vnútri so...
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    Dobry den, cela vistarie mi zmrzla, nekvete, ani listy nerasi. Co delat? Mam ji zastrihat, aby...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Dobrý deň, každý brečtan začína šírkou a potom sa začne ovíjať na výšku. Neplazí sa...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Břečťan se nechce plazit po fasádě, rozrůstá se do šířky. Mám ten správný?...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
Archív blogu