+420 730 235 493

Keř nebo stromek?

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 28. června 2021 Přidat komentář Zobrazit komentáře

Tuto otázku si položili určitě už mnozí z Vás při úvaze založit si alespoň malou ovocnou zahrádku pro zpestření a plody, které osvěží a koláči dodají šťávu a výbornou chuť.

Keř nebo stromek?

Mnohé druhy se dají pěstovat na kmínku, a proto jsou velmi oblíbené. Patří mezi ně angrešt, rybíz bílý, červený i černý.

Co se týče životnosti, stromečkové tvary mají nižší životnost, postupně se bude snižovat i úroda. Pro množství úrody jsou vhodnější keřové druhy, které však vyžadují větší prostor.Drobné ovoce keř nebo stromek?

Stromkové tvary mají velké opodstatnění, pokud máte malou úzkou zahradu nebo pěstujete jen na terase a balkoně. Menší plocha znamená i menší úrodu. Prodávají se však kultivary, které Vám to umí vynahradit velikostí plodů a chutí. Při správné péči se o úrodu nemusíte bát.


Nabídka rybízu z našeho eshopu


Keře najdou své místo ve venkovských, ale i moderních zahradách, které jsou rozměrově větší. Umístěte je podél zdi, na konec zahrady, aby byly v závětří na sluneční straně a oni se Vám odvděčí v podobě plodů.

Pak stačí pouze zajistit běžnou péči jako zalévání, hnojení, kontrolování případných chorob a škůdců a včasné zakročení proti nim a samozřejmě aplikovat správný řez v termínu vhodném pro provádění řezu.


Vyberte si angrešt do své zahrady


Kromě těchto praktických stránek mají stromkové přece jen jednu estetickou výhodu. Dají se pěstovat i v okrasném trvalkovém záhoně nebo na terase ve velké nádobě, kde jako podrost můžete vysadit i nějakou zajímavou nízkou trvalku nebo rostliny, které v krátké době vytvoří převis.

V zahrádce je můžete vysadit v pase i několik kusů vedle sebe tak, aby se navzájem nedotýkaly korunkami. Dokonce je možné vysadit jeden nižší druh na kmínku do jedné jámy spolu s vyšším kmínkem jiného druhu, a tak získat zajímavou kompozici dva v jednom. Například do nižší úrovně vysaďte stromečkový angrešt a do vyšší úrovně stromkový rybíz.

Tip: Přečtěte si také článek o správném řezu rybízu.

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu