+420 730 235 493

Medvědí česnek pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 23. listopadu 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

V poslední době je česnek medvědí (Allium ursinum) často zmiňován jako domácí lék, vhodná bylinka a koření do jídel a pro zdravý životní styl. Vy ho ještě nepěstujete? Nebojte se ho vysadit.

Medvědí česnek

Potřebuje specifické, ale nízké nároky na prostředí. Pokud tyto vhodné podmínky v zahradě objevíte, už Vám nebrání nic, abyste měli tento zázrak přírody přímo v zahradě. Vyžaduje stín a vlhké prostředí.

Jak pěstovat medvědí česnek

Nejideálnější pěstování medvědího česneku je pod korunami řídkých stromů, v křoví. Tak docílíte imitované podmínky lesa, ve kterém se často vyskytuje v hojném množství a vytváří doslova zelené louky.

Je typicky aromatický, pažitkový s česnekovým podtónem, ale pro mnohé i podobný konvalince, což by mohlo být i nebezpečné. Pokud si tedy nejste stoprocentně jistí, určitě ho z lesa nevykopávejte.Česnek medvědí

Jeho cibule jsou umístěny velmi hluboko v zemi. Podobnost s konvalinkou je zejména v listové části. Květy jsou odlišné, shodné jsou jen bílou barvou. Pamatujte na to, že konvalinka nevoní po česneku.

Listy medvědího česneku se na konzum a zpracování sbírají brzy na jaře a nejvhodnější jsou tehdy, když česnek ještě nekvete. Pak rychle schnou a cibule přežívají opět v půdě až do následujícího jara. Listy v podstatě uvidíme jen 2 měsíce.


Aktuální nabídka medvědího česneku z našeho eshopu


Listy se dají použít přímo v kuchyni na přípravu salátů, pomazánek nebo jen tak na chlebíček. Dá se z nich připravit i šťáva, tinktura nebo si ho nakrájejte a uchovejte v mrazničce.

Není vhodné ho sušit. Pokud najdete vhodné místo pro pěstování v zahradě, pamatujte i na to, že podobně jako ve volné přírodě, stejně rychle se bude rozšiřovat i u Vás.

Jak pěstovat medvědí česnek v květináči

Pokud si chcete jeho chuť a vynikající vlastnosti užít i na balkoně a terase, pěstujte ho v květináči. Je to opravdu jednoduché. Jen je třeba počítat s tím, že listy časem zatáhnou a květináč zůstane prázdný. Na jaře však v plné krásné vyrostou nové a chutné listy. Květináč by měl být dostatečně hluboký, keramický nebo z pálené hlíny. Substrát zvolte univerzální, s příměsí písku, na dno položte štěrk nebo kamínky, jako drenáž. Snažte se vyplnit celý květináč hlízky, aby působil bohatě. Listy pravidelně řežte a zpracovávejte.

Jak uskladnit medvědí česnek

Hlízy se obvykle neuskladňují samostatně. Máte-li medvědí česnek vysazen venku v zahradě, hlízy jsou mrazuvzdorné a není třeba je vybírat z půdy. Pokud česnek pěstujete v nádobách, zatáhnuté hlízy ponechte na svém místě a mírně přikryjte listím nebo větvičkami jehličnanů nebo celé přemístěte do sklepa.
Ideální nádoby na pěstování jsou hliněné a keramické.Snažte se během sezóny zpracovat co nejvíce listů pro zimní období a uskladnit právě cenné listy. Jednoduchým způsobem mražením a natlačením do nádobek. Nebo hned mixován ve formě zdravého pesta.

TIP: Mít k dispozici bylinky z vlastního pěstování je k nezaplacení. Přečtěte si článek o pěstování bylinek a možná se rozhodnete některé z nich i pěstovat.
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu