+420 730 235 493

Nebeský bambus pěstování

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 23. září 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nandina domácí, latinsky Nandina domestica, je stálezelený keř pocházející z Japonska a dalších částí Asie. Do Evropy byl nebeský bambus přivezen až v roce 1804 a stal se oblíbenou okrasnou rostlinou vhodnou k pěstování v teplejších oblastech. Jak lze pěstovat nebeský bambus v našich podmínkách?

Nebeský bambus pěstování

Nandina domácí - charakteristika

Tento stálezelený keř se dorůstá výšky dvou metrů. Vyznačuje se velkým množstvím stonků, které se většinou vůbec nerozvětvují. Listy nandiny jsou na lodyhách umístěny střídavě a jsou trojitě lichozpeřené. I přesto, že v ideálních podmínkách listy neopadávají, při nižších teplotách se keř stává opadavým.

Nebeský bambus kvete drobnými, bílými a poměrně intenzivně vonícími květy. Ty se zpravidla objevují koncem jara až počátkem léta. Do zahrady přilákají mnoho opylovačů, protože i přes jejich nenápadnost obsahují velké množství sladkého nektaru. Po odkvětu je nahradí plody. Ty se objevují u rostlin starších dvou let.

Pěstování nebeského bambusu

Stanoviště - prospívá v polostínu i na plném slunci. Stanoviště musí být chráněno před větrem. Nejlépe se nebeskému bambusu daří v nižších polohách.

Nároky na půdu - pH půdy by mělo být neutrální, nicméně nandině se daří i v mírně kyselých či zásaditých půdách. Nejdůležitější je nízká salinita. Zemina by také měla být bohatá na humus.

Zálivka - rostlina vyžaduje stabilní vlhkost, půda však musí být dobře odvodněná, aby rostlina nestála v blátě.Úplné sucho nesnáší příliš dobře.

Množení - lze pěstovat ze semen či řízků. Co se týče semen, ta klíčí až po studené stratifikaci. Řízky pak odebíráme na podzim či na jaře a necháme je zakořenit v nádobě s vodou. Rostlina zakořeňuje poměrně pomalu.

Odolnost - nandina domácí je plně mrazuvzdorná, celoroční pěstování venku tak snáší dobře. V tomto případě shazuje listy, proto je lepší rostlinu pěstovat spíše v nižších polohách. Není vhodné příliš větrné stanoviště.

Řez - výhony zkracujeme v polovině nebo na konci jara. Jedná se o řez výchovný - odstraňujeme tedy větve, které vyčnívají z požadovaného tvaru keře.Nandina pěstování

Plody nandiny domácí

Plody nebeského bambusu jsou bobule velké asi 4-8 mm. Mají sytě červenou barvu a jsou uspořádány do bohatých plodenství. Každá bobule obsahuje semena, která jsou přenášena ptáky živícími se plody. Bobule obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové, jsou tedy nevhodné ke konzumaci a mírně jedovaté.

 

Nandina domácí je jedním z keřů, které svými rudými plody ozdobí zahradu i v zimních měsících. Pěstovat ji můžete i vy, najdete ji v našem e-shopu

 

Odrůdy nandiny domácí

Odrůd nebeského bambusu je hned několik. Liší je zpravidla velikostí celé rostliny nebo zbarvením listů. Mezi oblíbené kultivary patří například:

Obsessed - úzké listy jsou v jarních měsících zbarveny do červena, během léta se odstín mění na tmavě zelený. Dorůstá se výšky maximálně 150 centimetrů. Lze pěstovat jako solitéry na zahradě nebo v nádobách.

Curly Obsessed - vzhledem je tato odrůda podobná ‘Obsessed’, její listy jsou však zvlněné.

Gulfstream - menší odrůda, která se dorůstá přibližně 30-80 centimetrů. Keř je kompaktní, kopinaté listy mají při rašení narůžovělou až bronzovou barvu, přes léto pak světle až tmavě zelenou a na podzim sytě červenou. Díky své výšce je ideální k pěstování v nádobách, nicméně běžně se pěstuje i v záhonech.

Compacta - listy této odrůdy jsou o něco širší, zelené s fialovými, žlutými či červenými odstíny. Compacta se dorůstá výšky asi jednoho metru a opět ji můžeme pěstovat v zahradě i v nádobách.

Mezi další oblíbené kultivary patří například Rubra Nana’, ‘Magical Lemon neboFirepower.

Použití nandiny domácí

U nás se tato rostlina pěstuje jako okrasná - v záhonech, jako solitéra či v nádobách. V Japonsku a dalších asijských zemích (například v Číně) se pak využívá také v léčitelství.

TIP: V nižších živých plotech, které opticky rozdělují pozemek nebo se vysazují před vyšší rostliny, ladí nebeský bambus například s rujemi. Jak pěstovat ruj vlasatou se dozvíte v našem předchozím článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Ismene ´Sulphur Queen´ / Isména krémovožltá, 16/+