+420 730 235 493

Nenáročné okrasné dřeviny

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 9. srpna 2022 Přidat komentář Zobrazit komentáře

Nejen trvalky v zahradě vytvoří dokonalou kompozici. Jsou to hlavně keře a stromy, které tvoří samotnou hmotu, stěnu, kulisu nebo kostru celé kompozice. Jsou nápadné, měnící se během roku. Na jaře dominují zelenými rašícími listy, v létě květy, na podzim listy, které se postupně vybarvují, a v zimě dominují hlavně stálozelené druhy nebo druhy se zajímavou kůrou a habitem.

Podle velikosti zahrady volte také vhodné stromy. Do velké zahrady můžete klidně nakombinovat také vysoké a košaté stromy, do malé volte kulovité tvary na kmínku nebo převislé kultivary.

Okrasné stromy do 3m

Malý prostor je sice určitým způsobem omezením, ale neznamená to, že v něm nemůžete umístit i strom. Pro jeden strom na kmínku prostor určitě najdete. Může být uprostřed trávníku s kruhovým záhonem nebo někde po obvodu.

Vhodnými dřevinami jsou dřeviny na kmínku, s naroubovanou částí ve výšce 2-2,2m plus výška koruny.

Vhodné druhy: Catalpa bign. 'Nana', Tilia cordata 'Green Spire', Acer platanoides 'Globosum', Carpinus betulus 'Fastigiata', Crataegus laevigata Pauls Scarlet, Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' okrasné jabloně - např. Malus Red Sentinel, sakury - Prunus serrulata Kanzan, Amanogawa, okrasné hrušky, jeřabiny, sofory.Okrasné dřeviny na kmínku

Na výběr je opravdu mnoho druhů. Stromy vybírejte podle světelných a půdních poměrů.

Okrasné dřeviny na kmínku

Do této kategorie mohou patřit i výše zmíněné. Ale může jít i o běžné keře, které se kromě klasického tvaru dají pěstovat také na kmínku. Jedná se o okrasné jehličnany, naroubované na kmínku, s korunkou nebo převislé kultivary modřínu.


Různé zajímavé dřeviny i na kmínku naleznete v nabídce okrasných listnáčů v našem eshopu


Na kmínku jsou velmi pěkné jalovce, túje, borovice, blýskalky, zimostrázy, brsleny, mahonie.

Reprezentativní zahradní keře

Mnohé druhy jsou opravdu nenahraditelné nejen svým habitem a velikostí, ale zejména květy, které zaujmou a přilákají do zahrady opylovače a motýly. Mezi nejkrásnější keře patří různé barvy komule - motýlího keře. Sladká vůně soukvětí se šíří okolím a hustá soukvětí podobná šeříku lákají zejména motýly, množství baboček, otakárků a bělásků navštíví vaši zahradu a budou zde poletovat celý den. Nezapomeňte jim připravit také mělké napajedlo s vodou.


Inspirace na výsadbu okrasných keřů do různých světelných podmínek načerpáte také v našem bohatém sortimentu


Další atraktivní kvetoucí keř je weigelia. Trubkovité květy růžové, bílé nebo tmavě růžové barvy zkrášlí každý záhon, existují také kultivary na kmínku, dokonce s panašovanými listy.

Mnohé zahrady nedisponují vhodnými podmínkami, ale nacházejí se v ní i zastíněné části. Do těchto méně slunečních částí jsou vhodné dřeviny, které mají rádi vlhko a stín. Zejména kyselomilné azalky, pierisy, rododendrony nebo skimmie.

TIP: Které dřeviny vysadit do zahrady už víte. Chcete-li si zahradu doplnit například trvalkami, přečtěte si náš článek o tom, jak založit trvalkový záhon.

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Phlox subulata ´Purple Beauty´ / Plamenka šídlovitá, K9