+420 730 235 493

Okrasné dřeviny kvetoucí

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 27. května 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jaro je typické množstvím výrazných prvků jako zeleň, květiny, zahrada a práce v ní. Nejzajímavější je však právě díky dřevinám a keřům, které v jiném období nekvetou nebo si právě vyžadují pozornost ve formě řezu, což je základem pro příští kvetení.

Okrasné dřeviny kvetoucí

Keře kvetoucí na jaře

Odkvétá zlatice (Forsythia), kdoulovec (Chaenomeles), tavolník (Spiraea) nebo jiné dřeviny, které Vás překvapily svojí záplavou květů v březnu či v dubnu.


Aktuální nabídka okrasných keřů z našeho eshopu


Keře kvetoucí na jařeNyní je čas oříznout odkvetlé větve, protože tyto dřeviny na další rok kvetou vždy na novém dřevě. Stříháme je rapidně, stejně i stromkovou vrbu (Salix caprea pendula).

V květnu Vás překvapí bohatě kvetoucí vistárie, jejíž fialové třásně květů lákají včely a hmyz nebo žluté střapce štědřenec (Laburnum), který také vynikne na zdi i pergole. Stejně rozkvétají plaménky (Clematis). Nezapomeňme na azalky a rododendrony, které jsou v květnu nejkrásnější. Vyžadují však specifické podmínky pěstování, jen tehdy se jim bude totiž dařit.

Kvetoucí stromy na jaře

Ozdobou jsou i japonské třešně - sakury, ve kterých si libuje snad každý. Stejně okrasné jabloně. Nejkrásnějé voní asi šeřík (Syringa), jehož sladkou vůni ucítíte již z dálky. Natrhané větvičky vydrží ve váze sice krátce, ale radost Vám určitě udělají.

Zahrada však nemusí být zajímavá jen díky okrasným keřům, ale i díky ovocným dřevinám, z nichž máme užitek. Jsou momentálně plné květin a hmyzu, který je usilovně opyluje, abychom se dočkali úrody. Rozkvétají třešně, švestky, jabloně.


Chutné ovoce a krásné květiny jako bonus - sortiment ovocných stromů


Dřeviny jako lísky a břízy vypadají výborně na konci zahrady, kde jejich jasně zelené listy připomínají začátek něčeho nového. Bílá kůra svítí a v korunách stromů se uhnízdili ptáci.

Kdybychom se Vás zeptali, jakou barvu má jaro a květen, názory by se asi lišily, ale zpravidla platí, že nejvíce je v tomto období růžové, žluté, fialové a jejich odstínů. Kvetoucí keře vyniknou zejména před tmavým pozadím, proto na to myslete už během zakládání zahrady a během výsadby. A pak nás jen čeká dokonalá romantika. Ještě si vzít deku, lehnout si do trávy a vychutnat si všechno to, co nám příroda připravila. Kromě práce v zahradě byste si ji totiž určitě měli umět i vychutnat.

Tip: Přečtěte si také jak vytvořit nádherný kvetoucí živý plot.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Fuchsia ´Pink Ballet Girl´ / Fuchsie, K7