+420 730 235 493

Ostřice - pěstování nenáročné okrasné trávy

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 28. února 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ostřice (Carex), je bylina či travina z čeledi šáchorovitých. Jedná se o vytrvalou rostlinu. Pro všechny zástupce tohoto velmi rozsáhlého rodu je typická absence kolének na tenkých lodyhách a výrazně špičaté, dlouhé, tenké listy.

Ostřice pěstování

Ostřice najdeme růst volně v přírodě, mnoho druhů je ve střední Evropě původních. Díky svému trsovitému tvaru se zástupci ostřic dostali do hledáčku šlechtitelů, kteří z nich vytvořili působivé okrasné rostliny skvěle se hodící do moderních zahrad.

Pěstování ostřice v zahradě

Stanoviště - vybíráme spíše polostín, na slunci by travina mohla rychle vysychat a žloutnout.

Zemina - ostřice preferují vlhký a dobře propustný substrát. Nejsou náročné na živiny ani na konkrétní typ půdy, ovšem jako u každé rostliny platí, že čím kvalitnější substrát je, tím lépe se rostlině daří.

Množení - chcete-li si záhon s ostřicemi rozšířit, ideálním obdobím je podzim, kdy je možné trsy trávy vykopat, rozdělit a vysadit na jiné stanoviště. Dalším způsobem je pěstování ze semen.

Nároky na pěstování - ostřice je odolná, plně mrazuvzdorná rostlina (některé druhy jsou na mráz citlivější), která příliš péče nepotřebuje. Během velmi suchých dnů ocení zálivku, vysoké druhy můžeme svazovat nebo zaplétat.


I vaši zahradu mohou zkrášlit ostřice v různých barvách a velikostech. Vyberte si některý z oblíbených druhů na našem e-shopu


Ostřice druhy

Tráva ostřice zahrnuje desítky, ne-li stovky různých druhů. Uveďme si ty nejoblíbenější, které zahradníci i pěstitelé s oblibou vysazují.Ostřice druhy

Ostřice Buchananova

Ostřice Buchananova (Carex buchananii) je středně velký druh dorůstající se výšky 40 až 50 centimetrů. Roste v košatých trsech. Listy mají hnědorezavou barvu a květy se objevují během června a července. Pro pěstování tohoto druhu je vhodné i slunné stanoviště. Na zimu nemění barvu a není třeba ji stříhat, hodí se však spíše do teplejších oblastí. Vhodná je mírně kyselá půda, v záhonech vedle rododendronů a vřesů se jí bude dařit velmi dobře.

Ostřice chocholatá

Carex comans, česky jako ostřice chocholatá, se dorůstá výšky až 30 cm. Tvoří trsy dlouhých úzkých listů. Barva listů může být různá – může být od světle zelenou až po jemně hnědou, záleží na zvolené odrůdě. Listy zůstávají dekorativní po celý rok. Kvete od dubna do května. Mezi oblíbené kultivary patří například ‘Bronze Perfection’ nebo ‘Amazon Mist’.

Ostřice japonská

Ostřice japonská, latinsky Carex morrowii, je stálezelený druh kvetoucí od dubna do května. Husté trsy se obvykle dorůstají výšky až 40 cm. Tento druh působí velmi dekorativně a mezi oblíbené odrůdy patří například ‘Ice Dance’, ‘Irish Green’ nebo ‘Variegata’.

Ostřice muskingumská

Ostřice muskingumská (Carex muskingumensis) má velmi tenké listy a tvoří hustý trs dorůstající se výšky až 60 centimetrů. Nejlépe tedy vynikne jako solitéra nebo v moderním záhonu, kde doplní například levanduli či zakrslé břízy. Na jaře je vhodné trsy sestříhat.

Ostřice převislá

Ostřice převislá, latinsky jako Carex pendula, tvoří velmi bohaté a vysoké trsy, nezřídka kdy se dorůstající i jednoho metru. Tento druh se stane dominantou záhonů, pěstuje se také jako solitéra. Na zimu se trsy trávy svazují či zaplétají. Listy jsou o něco širší než u jiných okrasných druhů, mají obvykle tmavě zelenou barvu a jejich povrch může být lesklý.

Další vysazované druhy okrasných ostřic

Mezi další druhy, se kterými se můžeme v okrasných zahradách setkat, patří například:

ostřice Bratova (C. grayi Carey)

ostřice vyvýšená (C. elata)

ostřice rusá (C. flava)

ostřice horská (C. montana)

ostřice ptačí nožka (C. ornithopoda)

ostřice stinná (C. umbrosa)

ostřice chabá (C. flacca)

TIP: Nenašli jste pro okrasné traviny v zahradě místo? Nechejte je vyniknout na terase či balkoně. Okrasné trávy v květináči jsou krásnou přírodní dekorací, jak je pěstovat, a které druhy se na to nejlépe hodí, vám poradíme v našem předchozím článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu