+420 730 235 493

Pěstování chilli papriček

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 21. ledna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Máte rádi pálivé papričky, které kromě specifické chuti vyzařují i určitou energii v podobě červené a jiné barvy? Můžete je pěstovat i na slunečním balkoně. Nyní se dozvíte jak.

Chilli papričky v košíku

Jak pěstovat chilli papričky

Semínka si můžete vysít vlastní nebo zakoupené. S výsevem můžete začít od února do dubna. Nejdříve je namočte do vlažné vody na několik hodin. Urychlíte klíčení. Potom je vysejte do mělké misky. Poměr zvolte takový, kolik asi rostlin jednoho druhu chcete pěstovat.

Chili papričky v květináčiRůzné odrůdy si určitě nezapomeňte označit, protože ve fázi děložních listů jsou všechny papriky, feferonky a chilli téměř stejné. Vyrostou za 2 - 4 týdny v závislosti na hloubce výsevu, teploty, vlhkosti a světla. Misky uložte na světlé místo a přikryjte fólií. Zvýšíte vlhkost a urychlíte vzcházení. Jakmile se dotýkají fóliového krytu, odstraňte ho.


Zde je i naše aktuální nabídka chilli semínek, pokud je chcete kombinovat, prohlédněte si také sortiment semen bylinek


Ve fázi 2 děložních listů se mladé rostlinky pikírují (jednotí) po 2 kusech do samostatných nádob. Rostlinky nezapomeňte zalévat, vyhněte se zálivce na list a ve vhodném období je otužujte na balkoně, ne na přímém slunci. Po 20-tém květnu již mohou zůstat přímo na balkoně během celého dne. V krátkém čase rozkvetou a pak Vás potěší i svými plody, se kterými již máte pravděpodobně své plány.

Pokud nádobu vložíte do zajímavého a barevného obalu, bude působit opravdu dekorativně. Dokonce se dají pěstovat spolu s jinými aromatickými bylinkami nebo jako doplněk mezi výsadbou v jednom velkém truhlíku. Kromě toho, že jsou okrasné, jsou i jedlé, ne pro každého chutné, ale v každém případě se dají všestranně zpracovávat na pasty, krémy, zavařují se, melou a suší.

Nezapomeňte si ze svých oblíbených odrůd ponechat plody na další semínka. Plod musí být vyzrálý, vysušený a vhodně uskladněný až do dalšího použití.

Teď, když už přesně víte, jak vypěstovat chilli ze semínek, nic vám nebrání začít.

TIP: Na balkoně se samozřejmě dá pěstovat i jiná zelenina, pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si také článek o pěstování zeleniny na balkoně.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu