+420 730 235 493

Zelenina na balkoně

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 29. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Na balkoně nemusíte vždy pěstovat jen květy, z nichž je v podstatě jen estetický dojem a Vy máte radost z jejich pěstování. Zkuste vypěstovat zeleninu, ze které můžete mít užitek a zpracovat ji v kuchyni nebo ji použít pro přímý konzum během péče o ni a jako doplněk tam můžete pěstovat i okrasné rostliny.

Zelenina na balkoně

Budete potřebovat vhodné nádoby nebo fóliové pytle naplněné substrátem. V takovém pytli můžete pěstovat rajčata, dokonce i brambory, papriku. V závěsných nádobách jahody, nejlépe ty měsíční, z nichž sesbíráte více úrody i mimo sezonu.Pěstování zeleniny na balkoně

Na balkoně se dobře daří i bylinkám, které dodají jídlu správnou chuť a svěžest. Nezapomeňte pěstovat pažitku, oregano, bazalku, saturejku či petrželku. Bylinky nevyžadují výživnou půdu ani hnojení, či extrémní zalévání.

Naopak, plodová zelenina vyžaduje výživnou propustnou půdu, dostatek tepla, vláhy i slunce, v některých případech i zastínění. Vysoké druhy vyžadují i oporu.


Vyberte si z nabídky semen zeleniny


Pokud teprve začínáte s pěstováním zeleniny na balkoně, začněte s druhy, které jsou vhodné pro takové pěstování. Např. cherry rajčata, třešňovitá a žluté rajčata, paprika „Hamík“, dýně, melouny, lilek, okurky salátové (vyžadují oporu). Zeleninu s krátkým vegetačním obdobím jako ředkvičku, salát, špenát i hrášek můžete pěstovat i 3x za sezónu.

Kromě klasických nádob můžete využít i bedýnky, ve kterých se zelenině bude určitě dařit. Nezapomeňte na dobrou drenáž a odvodnění, abyste během zálivky nevytopili balkon pod vámi. Aby se zemina nepřehřívala, použijte mulčování (listí, slámu).


Nabídka odolných a kvalitních sazenic zeleniny s vysokou úrodností *
* dostupnost podle sezóny


Rajčata pravidelně vyštipujte a rostlinu dobře vyvažte. Pěstujte jen tolik zeleniny, jaký prostor máte. Počítejte s tím, že na balkon musíte i vyjít, rostliny zalít, provzdušnit jim půdu. Případně tam budete chtít mít alespoň malé křeslo, abyste se mohli kochat pohledem na tu krásu a vychutnat si plody Vaší práce.

Tip: Přečtěte si jak pěstovat oblíbené rajčata na balkoně.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu